Dyrlæger demonstrerer tirsdag eftermiddag

07-02-2022 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I morgen klokken 15.00 samles dyrlæger på Christiansborg Slotsplads for at vise deres utilfredshed med den nye forordning fra EU

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Den nye EU-lovgivning, der trådte i kraft d. 28. januar, gør det vanskeligt - og i mange tilfælde umuligt - at smertestille og behandle dyr fagligt korrekt for helt almindelige lidelser. Det vil få alvorlige konsekvenser for hunde, katte, kaniner, heste, landbrugsdyr og alle andre dyrs velfærd. Kæledyrskaniner er særlig hårdt ramt.

Sådan starter en pressemeddelelse som dyrlægerne Marlene Dickow og Karina Hou Larsen står bag, og de indkalder nu til demonstration på Christiansborg Slotsplads tirsdag klokken 15.00 for at vise dyrlægernes utilfredshed med den nye EU-lovgivning. 

Lovgivningen er  lavet med det formål at nedbringe antibiotikaforbruget i Sydeuropa. Men i Nordeuropa, hvor antibiotikaforbruget i forvejen er lavt, vil de nye regler afstedkomme et højere antibiotikaforbrug. Det skyldes, at dyrlæger i Norden altid tilpasser mængden ud fra nyeste viden, dvs. at der ofte gives mindre og i kortere tid, end der er angivet i produktresumeet (indlægssedlen).

Fremover bliver dyrlægerne tvunget til at bruge antibiotika i længere tid, end de plejer. Alle er skåret over en kam, og reglerne for brug af lægemidler tager ikke hensyn til, om det er antibiotika, smertestillende eller andet, og det giver store problemer.

Det er ikke tilladt at tilpasse behandling til den enkelte patient ud fra nye behandlingsprincipper og internationale ekspertvejledninger. Fagligheden er taget fra dyrlægerne. Det er helt urimelige forhold. Dyrlæger skal kunne overholde deres dyrlægeløfte om at behandle dyr forsvarligt og beskytte dem mod unødig lidelse uden at overtræde loven.

Veterinærsygeplejersker bliver også begrænsede Veterinærsygeplejersker spiller en vigtig rolle på de danske dyreklinikker. Indtil nu har de måttet rådgive om brugen af den medicin dyrlægen har udskrevet, f.eks. når et dyr udskrives efter operation. Det må de ikke længere, hvilket er helt uforståeligt.

Kæledyrskaniner er alvorligt i klemme Alle kaniner regnes for fødevareproducerende dyr, selvom langt de fleste er kæledyr. Heste har også status af fødevareproducerende dyr, men de kan fritages fra konsum, og så er reglerne for medicin lempeligere. Kaniner kan ikke fritages fra konsum, og det gør det yderst vanskeligt at behandle dem. Hvis reglerne skal overholdes, må kaniner f.eks. slet ikke bedøves, da der ikke findes godkendte bedøvelsesmidler til dem.

Eksempler på hvor dyrene kommer til at lide under den nye lovgivning:

  • Hunde, katte og heste kan ikke smertedækkes optimalt f.eks. efter operation
  • Hunde, katte og heste med længerevarende smerter kan ikke behandles, f.eks. forfangne heste
  • Behandling af heste, hunde og katte mod allergi vanskeliggøres
  • Landbrugsdyr får for meget antibiotika

Læs også

BLOG: Sallys historie -del 2 - Sallys ben reddet fra amputation

30-05-2023 09:42, af Vivian Birlie
Blog|

Resumé: Sally på ca. 8 år var, før jeg fik hende, udsat for et traume med brud på lårben og knæ. Hun gik lidt skævt, da det ene bagben var 7 cm. kortere end det andet. For ca. 3 år siden begyndte hun at gå på 3 ben, og kiropraktik, akupunktur og massage hos dyrlæger hjalp intet. Hun blev scannet og røntgenfotograferet. Hendes billeder blev vurderet af kompetente dyrlæger rundt om på kongresser, og der var enighed om, at benet ikke kunne reddes. Så startede jeg intensiv zoneterapi på Sally, og 2 dage før amputationen kunne jeg aflyse den. Sally var kommet på 4 ben igen. Hun fik fortsat zoneterapi, og havde det godt

Palshof om nytår: Indret jer efter hunden

02-11-2022 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den sidste tid er et opslag blevet grundigt delt på Facebook. Opslaget handler om, at dyrlæger ikke kan udlevere alle de former for beroligende medicin til dyr  til nytår, som de tidligere har kunnet. Formanden for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, mener, at man må prøve at finde andre løsninger for lydfølsomme hunde

Mistanke om abekopper i dyr skal anmeldes til Fødevarestyrelsen

30-08-2022 11:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Abekopper kan smitte hunde og måske også andre dyr. Derfor skal dyrlæger og dyreejere nu anmelde mistanke om abekopper i dyr til Fødevarestyrelsen

Ny EU-forordning kan koste hundeejere dyrt

28-01-2022 15:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag træder en ny forordning fra EU i kraft. Den betyder blandt andet, at du ikke længere kan få fornyet din medicin til hunden uden et besøg hos dyrlægen

EU-forslag omkring hunde i støbeskeen

06-02-2011 11:39, af Tine Luther
I 2011 fremsættes en række forskellige EU-forslag på familiedyrsområdet. Nogle kan sandsynligvis få en positiv effekt i hundehenseende.

Palshof: Problemet er ikke de ekstra besøg

01-02-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Knude Palshof, der er formand for Den Danske Dyrlægeforening, mener ikke, den nye EU-forordning får de store økonomiske konsekvenser for hundeejerne. Men forordningen er stadig problematisk

Utrivelige hvalpe fra Østeuropa

08-11-2011 13:10, af Tine Luther
Selvom alle hvalpe, der importeres fra Østeuropa, i dag har microchips og EU-pas, er der bestemt ingen garantier for, at de er sunde og har haft en start på livet, der har rustet dem til at blive velfungerende hunde.

Svinekød ender som hunde- og kattemad

20-10-2014 11:52, af
Som følge af Ruslands boykot af svinekød fra EU er der nu meget svinekød på markedet, og det betyder at Europa oversvømmes af fødevarer. Noget af overskuddet bliver brugt i hundefoder.

Slut med skønhedsoperationer

04-12-2010 10:18, af Anne Kristine Tollestrup
EU lægger nu op til, at det ikke længere skal være tilladt at lave skønhedsoperationer på hunde og katte.

S: Sund fornuft ikke trådt ud af kraft

08-02-2022 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

EU’s Veterinærforordning, der trådte i kraft 28. januar, får ikke rosende ord med på vejen af Socialdemokraternes fødevareordfører Anders Kronborg

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Louise Trabjerg

Webredaktør og nyhedsvagt

Louise Trabjerg

ltr@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

DNA test af hundelorte bliver mere og mere udbredt

20-09-2023 19:01, af Louise Trabjerg

Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Lykkepiller i pels indtager Roskilde

18-09-2023 15:34, af Louise Trabjerg

I den kommende weekend den 22.-24. september afvikler Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, hundeudstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Rishi Sunak annoncerer forbud mod American XL Bully-hunde i Storbritannien

21-09-2023 18:06, af Louise Trabjerg

Efter en række angreb, der har ført til dødsfald og alvorlige skader, kommer de amerikanske XL Bully-hund i Storbritannien under den farlige hundelov inden udgangen af året.