BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

 

Hvis ikke vi forstår, hvordan hunden signalerer, så sker der misforståelser. Jeg tror ikke, der hersker tvivl om, at det er vores opgave at sikre hundens tarv, så hvor starter vi? Hunden skal jo også lære at være hund, så vi må finde de gode sociale selskaber til den. Når den møder andre hunde, skal den så selv klare resten, eller skal vi hjælpe til i samværet? Hvis vi har små børn, skal de så selv finde ud af at begå sig ude på den store legeplads, hvor der både er ældre og yngre børn, og hvor alle har forskellige behov/agenda? Hvad gør vi, hvis vores barn trækker sig fra et fællesskab? Guider vi, hvis barnet er tøvende? Hvis vores børn leger for vildt, så ved vi, det kan gå galt, og vi dæmper legen, helst inden at den ene skubber den anden, eller måske overfalder eller mobber ud af fællesskabet. Vi vælger den rigtige legeplads og det rigtige selskab til vores børn. Vi arbejder motiverende og forebyggende med tillid og læring. Jeg tænker, at det ikke er så anderledes med hundene.

 

 

Hvad gør hundene?

Der er nøje ritualiserede spilleregler i hundes sociale omgang. At nærme sig, at mødes, at identificere hinanden, at lege, at sætte rang- og dagsordenen, at anerkende andre, at undgå ballade, at dæmpe eller cleare overensstemmelser, at afslutte en kontakt.; alle dele har sine signaler. For at forstå hinanden, så observerer de, hvordan de andre hunde ser ud (kropssprog, mimik, lyd og lugte). De bruger alt hvad de har til at vise, hvad de vil. Ørernes position, øjnenes form, næsens rynker, munden er helt, halvt eller slet ikke åbnet, halen er oppe eller nede, børsterne er måske (ubevidst) rejst, og det påvirker også kroppens bevægelser/vægtfordeling. Men hvis den logrer, er det måske, fordi den glæder sig til at sætte tænderne i den anden. Hvis den viser tænder, er det måske, fordi denne race har en særlig tilbøjelighed til at smile? Hvis den giver pote, er det måske fordi den vil puffe og ikke holde i hånd. Listen er lang af de mange signaler, og der er lige så mange forskellige udtryk, når de vises sammen med andre signaler. Et signal kan ikke stå alene. Det kan være svært for os mennesker, men for hundene er det simpelt.

 

Hvad kan vi gøre?

Vi kan også selv bruge nogle af hundene signaler (de dæmpende signaler), så vi i samværet er mere klar, og hunden ikke kommer i tvivl om vores hensigt. Men hvad med den mere mentale del? Hvordan skaber vi tilliden og motivationen? Hvordan kan vi “keep it simple” og være så interessante,  så hunden tilvælger os og fravælger at fare afsted i alle retninger? Jeg tror, det ligger i motivationen og i de energier, som alle taler om, men ingen kan se. Stemmer vores ord og handlinger overens med vores udstråling? Mener vi, hvad vi siger, og har vi de rigtige tilbud til hunden? Har vi motiveret hunden til at vælge os til?

Hvordan vi opfatter hunden, kommer måske også an på, hvad vi selv ønsker af hunden. Har vi ufravigelige forventninger, er vi realistiske, eller er vi tvivlende eller frustrerede? Er det så hunden, som får skylden for at være en dårlig hund, når noget ikke fungerer?  Og hvis den reelt ér dårlig, hvad gør vi så? Kan vi vende situationen om, så det dyr vi har foran os, bliver en ”glad følgesvend”, som vi ikke ønsker at leve foruden? Hjemmet kan nemt blive en battleground, når der ikke er balance i forholdene. Finder vi hundens værdier og grænser, så bliver det lettere at forme det rigtige miljø og rigtige opgaver. Vi får en glad og motiveret hund, som vil arbejde MED, i stedet for at bede den arbejde for noget, den ikke egner sig til. (Vi kender vist også til forældres ønsker og forventninger til deres børns uddannelse, men som barnet desværre ikke evner).

 

En hélt almindelig hund

Jeg glæder mig over de mange artikler med hunde og ejere, som i et makkerskab klarer store og krævende opgaver/konkurrencer, men jeg synes også, at det er lige så glædeligt, når en hund ”bare” fungerer i hjemmet uden at have de store specielle træningsopgaver. Jeg tror faktisk, at det er sværere at opnå en afbalanceret hund, når den ikke specialtrænes for at udleve sine racespecifikke opgaver. Det helt almindelige er efterhånden ikke længere så almindeligt, men uanset hvad, så er det os, som sætter rammerne for hundens muligheder, og går det galt, så tager vi en sammenrullet avis og tæsker løs… i hovedet på os selv!

 

 

Løsningen er lige foran dig

Teori er én ting, men praksis er ofte noget andet. Træning kan være svær, når der mangler viden, og der er følelser involveret. For nogle år siden overtog jeg ved tilfælde en anden race, som jeg havde ikke haft før. Jeg havde haft lignende racer, men der skulle ”sluges nogle kameler”, ændres mønstre og opfattelser af mange ting, herunder om mig selv og mine vaner før, at jeg nåede et skridt nærmere et mere bevidst og målrettet samarbejde.  Jeg har nu haft flere af denne race (hvid schweizisk hyrdehund), og har i dag igen (overtaget) en meget sensitiv hund, som jeg ikke har kunne finde de helt rette aktiviteter til. Hunden er meget kærlig og hengiven, men træningsmæssigt manglede der noget. Det gjorde mig ked af det, men en trist ejer er ikke ligefrem befordrende for en hund. Hvilke rammer og hvilke aktiviteter ville skabe harmoni for hunden? Hvor var dens styrke? Med meget små skridt måtte jeg føle mig frem for at finde ud det, men en sensitiv hund skal ikke just tilbydes hvad som helst.

En dag faldt 10-øren. Jeg lagde pludselig mærke til, at, når vi var sammen med mennesker med psykiske udfordringer, med helt små børn eller ældre mennesker, så var hunden rolig og nærværende. Hunden virkede selvsikker, når den kunne drage omsorg for dem, som havde brug for det, - nøjagtig som når vi støtter og guider hunden, når den er usikker over noget. Pludselig var hans svage punkt vendt til at være den stærke egenskab, og han beviste, at denne ekstreme sensitivitet også var egenskaben til at forstå de svage. Set i bagklogskabens klare lys er det jo logisk. Hvem forstår bedst en med udfordringer? Det gør den med udfordringer!

I stedet for at hæmme og adfærdsbehandle, hvorfor så ikke finde opgaver, hvor hundens adfærd netop er en fordel? Det er jo i bund og grund derfor vi har fået racerne og deres specialer. Kort sagt, så mener jeg, at den ideelle familiehund har vi lige foran os, uanset hvilken hund, vi har, - også med de problemer, vi synes, der er. Kunsten er at tilbyde hunden de (for hunden) rigtige opgaver, og i mit tilfælde fandt jeg endelig den rigtige hylde til min meget sensitive hund. Princippet (vende svaghed til styrke) har jeg brugt i flere andre tilfælde, og det har virket. En dag i Go’Morgen TV så jeg et indslag med en kvinde, som læser ansigter, og hun brugte udtrykket Human Angel om en person, som er meget sensitiv, og hvor det netop er styrken, at personen ér sensitiv. Dette udtryk vil jeg tillade mig at låne, og vil kalde min hund for en Dog Angel, for han viste sig i den grad som en velovervejet og rolig hund, da han var sammen med mennesker med psykiske udfordringer. Alle var positivt påvirket af det, og jeg var både lettet og lykkelig over at have fundet de rette opgaver til min hund. Nu skal det med stor omtanke og ydmyghed øves mere struktureret, så det bliver en bevidst opgave. 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde