BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

 

Hvis ikke vi forstår, hvordan hunden signalerer, så sker der misforståelser. Jeg tror ikke, der hersker tvivl om, at det er vores opgave at sikre hundens tarv, så hvor starter vi? Hunden skal jo også lære at være hund, så vi må finde de gode sociale selskaber til den. Når den møder andre hunde, skal den så selv klare resten, eller skal vi hjælpe til i samværet? Hvis vi har små børn, skal de så selv finde ud af at begå sig ude på den store legeplads, hvor der både er ældre og yngre børn, og hvor alle har forskellige behov/agenda? Hvad gør vi, hvis vores barn trækker sig fra et fællesskab? Guider vi, hvis barnet er tøvende? Hvis vores børn leger for vildt, så ved vi, det kan gå galt, og vi dæmper legen, helst inden at den ene skubber den anden, eller måske overfalder eller mobber ud af fællesskabet. Vi vælger den rigtige legeplads og det rigtige selskab til vores børn. Vi arbejder motiverende og forebyggende med tillid og læring. Jeg tænker, at det ikke er så anderledes med hundene.

 

 

Hvad gør hundene?

Der er nøje ritualiserede spilleregler i hundes sociale omgang. At nærme sig, at mødes, at identificere hinanden, at lege, at sætte rang- og dagsordenen, at anerkende andre, at undgå ballade, at dæmpe eller cleare overensstemmelser, at afslutte en kontakt.; alle dele har sine signaler. For at forstå hinanden, så observerer de, hvordan de andre hunde ser ud (kropssprog, mimik, lyd og lugte). De bruger alt hvad de har til at vise, hvad de vil. Ørernes position, øjnenes form, næsens rynker, munden er helt, halvt eller slet ikke åbnet, halen er oppe eller nede, børsterne er måske (ubevidst) rejst, og det påvirker også kroppens bevægelser/vægtfordeling. Men hvis den logrer, er det måske, fordi den glæder sig til at sætte tænderne i den anden. Hvis den viser tænder, er det måske, fordi denne race har en særlig tilbøjelighed til at smile? Hvis den giver pote, er det måske fordi den vil puffe og ikke holde i hånd. Listen er lang af de mange signaler, og der er lige så mange forskellige udtryk, når de vises sammen med andre signaler. Et signal kan ikke stå alene. Det kan være svært for os mennesker, men for hundene er det simpelt.

 

Hvad kan vi gøre?

Vi kan også selv bruge nogle af hundene signaler (de dæmpende signaler), så vi i samværet er mere klar, og hunden ikke kommer i tvivl om vores hensigt. Men hvad med den mere mentale del? Hvordan skaber vi tilliden og motivationen? Hvordan kan vi “keep it simple” og være så interessante,  så hunden tilvælger os og fravælger at fare afsted i alle retninger? Jeg tror, det ligger i motivationen og i de energier, som alle taler om, men ingen kan se. Stemmer vores ord og handlinger overens med vores udstråling? Mener vi, hvad vi siger, og har vi de rigtige tilbud til hunden? Har vi motiveret hunden til at vælge os til?

Hvordan vi opfatter hunden, kommer måske også an på, hvad vi selv ønsker af hunden. Har vi ufravigelige forventninger, er vi realistiske, eller er vi tvivlende eller frustrerede? Er det så hunden, som får skylden for at være en dårlig hund, når noget ikke fungerer?  Og hvis den reelt ér dårlig, hvad gør vi så? Kan vi vende situationen om, så det dyr vi har foran os, bliver en ”glad følgesvend”, som vi ikke ønsker at leve foruden? Hjemmet kan nemt blive en battleground, når der ikke er balance i forholdene. Finder vi hundens værdier og grænser, så bliver det lettere at forme det rigtige miljø og rigtige opgaver. Vi får en glad og motiveret hund, som vil arbejde MED, i stedet for at bede den arbejde for noget, den ikke egner sig til. (Vi kender vist også til forældres ønsker og forventninger til deres børns uddannelse, men som barnet desværre ikke evner).

 

En hélt almindelig hund

Jeg glæder mig over de mange artikler med hunde og ejere, som i et makkerskab klarer store og krævende opgaver/konkurrencer, men jeg synes også, at det er lige så glædeligt, når en hund ”bare” fungerer i hjemmet uden at have de store specielle træningsopgaver. Jeg tror faktisk, at det er sværere at opnå en afbalanceret hund, når den ikke specialtrænes for at udleve sine racespecifikke opgaver. Det helt almindelige er efterhånden ikke længere så almindeligt, men uanset hvad, så er det os, som sætter rammerne for hundens muligheder, og går det galt, så tager vi en sammenrullet avis og tæsker løs… i hovedet på os selv!

 

 

Løsningen er lige foran dig

Teori er én ting, men praksis er ofte noget andet. Træning kan være svær, når der mangler viden, og der er følelser involveret. For nogle år siden overtog jeg ved tilfælde en anden race, som jeg havde ikke haft før. Jeg havde haft lignende racer, men der skulle ”sluges nogle kameler”, ændres mønstre og opfattelser af mange ting, herunder om mig selv og mine vaner før, at jeg nåede et skridt nærmere et mere bevidst og målrettet samarbejde.  Jeg har nu haft flere af denne race (hvid schweizisk hyrdehund), og har i dag igen (overtaget) en meget sensitiv hund, som jeg ikke har kunne finde de helt rette aktiviteter til. Hunden er meget kærlig og hengiven, men træningsmæssigt manglede der noget. Det gjorde mig ked af det, men en trist ejer er ikke ligefrem befordrende for en hund. Hvilke rammer og hvilke aktiviteter ville skabe harmoni for hunden? Hvor var dens styrke? Med meget små skridt måtte jeg føle mig frem for at finde ud det, men en sensitiv hund skal ikke just tilbydes hvad som helst.

En dag faldt 10-øren. Jeg lagde pludselig mærke til, at, når vi var sammen med mennesker med psykiske udfordringer, med helt små børn eller ældre mennesker, så var hunden rolig og nærværende. Hunden virkede selvsikker, når den kunne drage omsorg for dem, som havde brug for det, - nøjagtig som når vi støtter og guider hunden, når den er usikker over noget. Pludselig var hans svage punkt vendt til at være den stærke egenskab, og han beviste, at denne ekstreme sensitivitet også var egenskaben til at forstå de svage. Set i bagklogskabens klare lys er det jo logisk. Hvem forstår bedst en med udfordringer? Det gør den med udfordringer!

I stedet for at hæmme og adfærdsbehandle, hvorfor så ikke finde opgaver, hvor hundens adfærd netop er en fordel? Det er jo i bund og grund derfor vi har fået racerne og deres specialer. Kort sagt, så mener jeg, at den ideelle familiehund har vi lige foran os, uanset hvilken hund, vi har, - også med de problemer, vi synes, der er. Kunsten er at tilbyde hunden de (for hunden) rigtige opgaver, og i mit tilfælde fandt jeg endelig den rigtige hylde til min meget sensitive hund. Princippet (vende svaghed til styrke) har jeg brugt i flere andre tilfælde, og det har virket. En dag i Go’Morgen TV så jeg et indslag med en kvinde, som læser ansigter, og hun brugte udtrykket Human Angel om en person, som er meget sensitiv, og hvor det netop er styrken, at personen ér sensitiv. Dette udtryk vil jeg tillade mig at låne, og vil kalde min hund for en Dog Angel, for han viste sig i den grad som en velovervejet og rolig hund, da han var sammen med mennesker med psykiske udfordringer. Alle var positivt påvirket af det, og jeg var både lettet og lykkelig over at have fundet de rette opgaver til min hund. Nu skal det med stor omtanke og ydmyghed øves mere struktureret, så det bliver en bevidst opgave. 

Læs også

BLOG: Har hunde følelser?

28-05-2021 11:46, af Amalie Lohse-Lind

Jeg møder ofte mennesker, der mener, at hunde ikke har følelser, men blot reagerer ud fra deres instinkter. Det er ikke en holdning, jeg deler, men jeg tror heller ikke, at deres følelsesliv kan sammenlignes fuldstændig med os menneskers

BLOG: Vixens anden markprøve

22-05-2021 09:01, af Elisabeth Schrøder

Allerede dagen efter Vixens første markprøve var vi afsted igen - På den ene side med lidt mere ro i maven, da hun jo allerede havde en præmiering i bagagen, men også på samme tid lidt mere på udebane, da vi nu skulle dømmes af en dommer, som jeg ikke kendte i forvejen, og knapt så mange kendte ansigter blandt de andre deltagere

BLOG: Aktiv hund i sommervarmen?

20-05-2021 17:00, af Karoline Sidelmann Brinch

Nu begynder dagene med lunere vejr at dukke op, så hvordan forholder man sig til træning med sin hund?

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 10 over produkter, der kan forgifte hunden

07-06-2021 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den amerikanske kennel klub har udgivet en top 10 over, hvad hunde bliver forgiftet af. Du får listen her

Se video: Hund reddet på isbjerg efter en uge

12-06-2021 09:55, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Russiske sejlere fik forleden et noget anderledes syn, da de kiggede ud på isbjergene 

Manglende socialisering af hvalpe kan give problemer

11-06-2021 12:15, af Astrid Gerd Holtet

Bliver den gennemsnitlige familiehund socialiseret godt nok, imens det er hvalp? Canadisk forskning peger på at det måske ikke er tilfældet for mange hunde

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

23-06-2020 08:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Voice of pets tæt på lukning

09-06-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Konkursen kommer nærmere og nærmere for den over 70 år gamle dyreværnsorganisation, der tidligere gik under navnet Dansk Dyreværn Aarhus

Pas på hunden i varmen

06-06-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i bilen, det kan være hårdt at være hund i varmen. Der er også mange andre ting, man som hundeejer skal være opmærksom på

Førstehjælp til hunde

11-05-2021 07:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Udover ulykker i trafikken kan der opstå flere forskellige situationer, hvor din hund har brug for, at du kender til førstehjælp og kan hjælpe din egen eller måske en andens hund

Englands mest ensomme hund

04-06-2021 09:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bob har netop fået den tvivlsomme ære at blive udnævnt som Englands mest ensomme hund

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Dom i omfattende sag om ulovlig import og handel med hundehvalpe

14-06-2021 10:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Tre mænd er i dag ved retten i Kolding dømt for bl.a. omfattende ulovlig import og handel med hundehvalpe. Dommen lød på 6 måneders ubetinget fængsel, 4 måneders betinget fængsel og en bøde på 100.000 kr. samt konfiskation af fortjenesten og frakendelse af retten til erhvervsmæssig handel med hunde og erhvervsmæssig opdræt af hunde