BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

 

Hvis ikke vi forstår, hvordan hunden signalerer, så sker der misforståelser. Jeg tror ikke, der hersker tvivl om, at det er vores opgave at sikre hundens tarv, så hvor starter vi? Hunden skal jo også lære at være hund, så vi må finde de gode sociale selskaber til den. Når den møder andre hunde, skal den så selv klare resten, eller skal vi hjælpe til i samværet? Hvis vi har små børn, skal de så selv finde ud af at begå sig ude på den store legeplads, hvor der både er ældre og yngre børn, og hvor alle har forskellige behov/agenda? Hvad gør vi, hvis vores barn trækker sig fra et fællesskab? Guider vi, hvis barnet er tøvende? Hvis vores børn leger for vildt, så ved vi, det kan gå galt, og vi dæmper legen, helst inden at den ene skubber den anden, eller måske overfalder eller mobber ud af fællesskabet. Vi vælger den rigtige legeplads og det rigtige selskab til vores børn. Vi arbejder motiverende og forebyggende med tillid og læring. Jeg tænker, at det ikke er så anderledes med hundene.

 

 

Hvad gør hundene?

Der er nøje ritualiserede spilleregler i hundes sociale omgang. At nærme sig, at mødes, at identificere hinanden, at lege, at sætte rang- og dagsordenen, at anerkende andre, at undgå ballade, at dæmpe eller cleare overensstemmelser, at afslutte en kontakt.; alle dele har sine signaler. For at forstå hinanden, så observerer de, hvordan de andre hunde ser ud (kropssprog, mimik, lyd og lugte). De bruger alt hvad de har til at vise, hvad de vil. Ørernes position, øjnenes form, næsens rynker, munden er helt, halvt eller slet ikke åbnet, halen er oppe eller nede, børsterne er måske (ubevidst) rejst, og det påvirker også kroppens bevægelser/vægtfordeling. Men hvis den logrer, er det måske, fordi den glæder sig til at sætte tænderne i den anden. Hvis den viser tænder, er det måske, fordi denne race har en særlig tilbøjelighed til at smile? Hvis den giver pote, er det måske fordi den vil puffe og ikke holde i hånd. Listen er lang af de mange signaler, og der er lige så mange forskellige udtryk, når de vises sammen med andre signaler. Et signal kan ikke stå alene. Det kan være svært for os mennesker, men for hundene er det simpelt.

 

Hvad kan vi gøre?

Vi kan også selv bruge nogle af hundene signaler (de dæmpende signaler), så vi i samværet er mere klar, og hunden ikke kommer i tvivl om vores hensigt. Men hvad med den mere mentale del? Hvordan skaber vi tilliden og motivationen? Hvordan kan vi “keep it simple” og være så interessante,  så hunden tilvælger os og fravælger at fare afsted i alle retninger? Jeg tror, det ligger i motivationen og i de energier, som alle taler om, men ingen kan se. Stemmer vores ord og handlinger overens med vores udstråling? Mener vi, hvad vi siger, og har vi de rigtige tilbud til hunden? Har vi motiveret hunden til at vælge os til?

Hvordan vi opfatter hunden, kommer måske også an på, hvad vi selv ønsker af hunden. Har vi ufravigelige forventninger, er vi realistiske, eller er vi tvivlende eller frustrerede? Er det så hunden, som får skylden for at være en dårlig hund, når noget ikke fungerer?  Og hvis den reelt ér dårlig, hvad gør vi så? Kan vi vende situationen om, så det dyr vi har foran os, bliver en ”glad følgesvend”, som vi ikke ønsker at leve foruden? Hjemmet kan nemt blive en battleground, når der ikke er balance i forholdene. Finder vi hundens værdier og grænser, så bliver det lettere at forme det rigtige miljø og rigtige opgaver. Vi får en glad og motiveret hund, som vil arbejde MED, i stedet for at bede den arbejde for noget, den ikke egner sig til. (Vi kender vist også til forældres ønsker og forventninger til deres børns uddannelse, men som barnet desværre ikke evner).

 

En hélt almindelig hund

Jeg glæder mig over de mange artikler med hunde og ejere, som i et makkerskab klarer store og krævende opgaver/konkurrencer, men jeg synes også, at det er lige så glædeligt, når en hund ”bare” fungerer i hjemmet uden at have de store specielle træningsopgaver. Jeg tror faktisk, at det er sværere at opnå en afbalanceret hund, når den ikke specialtrænes for at udleve sine racespecifikke opgaver. Det helt almindelige er efterhånden ikke længere så almindeligt, men uanset hvad, så er det os, som sætter rammerne for hundens muligheder, og går det galt, så tager vi en sammenrullet avis og tæsker løs… i hovedet på os selv!

 

 

Løsningen er lige foran dig

Teori er én ting, men praksis er ofte noget andet. Træning kan være svær, når der mangler viden, og der er følelser involveret. For nogle år siden overtog jeg ved tilfælde en anden race, som jeg havde ikke haft før. Jeg havde haft lignende racer, men der skulle ”sluges nogle kameler”, ændres mønstre og opfattelser af mange ting, herunder om mig selv og mine vaner før, at jeg nåede et skridt nærmere et mere bevidst og målrettet samarbejde.  Jeg har nu haft flere af denne race (hvid schweizisk hyrdehund), og har i dag igen (overtaget) en meget sensitiv hund, som jeg ikke har kunne finde de helt rette aktiviteter til. Hunden er meget kærlig og hengiven, men træningsmæssigt manglede der noget. Det gjorde mig ked af det, men en trist ejer er ikke ligefrem befordrende for en hund. Hvilke rammer og hvilke aktiviteter ville skabe harmoni for hunden? Hvor var dens styrke? Med meget små skridt måtte jeg føle mig frem for at finde ud det, men en sensitiv hund skal ikke just tilbydes hvad som helst.

En dag faldt 10-øren. Jeg lagde pludselig mærke til, at, når vi var sammen med mennesker med psykiske udfordringer, med helt små børn eller ældre mennesker, så var hunden rolig og nærværende. Hunden virkede selvsikker, når den kunne drage omsorg for dem, som havde brug for det, - nøjagtig som når vi støtter og guider hunden, når den er usikker over noget. Pludselig var hans svage punkt vendt til at være den stærke egenskab, og han beviste, at denne ekstreme sensitivitet også var egenskaben til at forstå de svage. Set i bagklogskabens klare lys er det jo logisk. Hvem forstår bedst en med udfordringer? Det gør den med udfordringer!

I stedet for at hæmme og adfærdsbehandle, hvorfor så ikke finde opgaver, hvor hundens adfærd netop er en fordel? Det er jo i bund og grund derfor vi har fået racerne og deres specialer. Kort sagt, så mener jeg, at den ideelle familiehund har vi lige foran os, uanset hvilken hund, vi har, - også med de problemer, vi synes, der er. Kunsten er at tilbyde hunden de (for hunden) rigtige opgaver, og i mit tilfælde fandt jeg endelig den rigtige hylde til min meget sensitive hund. Princippet (vende svaghed til styrke) har jeg brugt i flere andre tilfælde, og det har virket. En dag i Go’Morgen TV så jeg et indslag med en kvinde, som læser ansigter, og hun brugte udtrykket Human Angel om en person, som er meget sensitiv, og hvor det netop er styrken, at personen ér sensitiv. Dette udtryk vil jeg tillade mig at låne, og vil kalde min hund for en Dog Angel, for han viste sig i den grad som en velovervejet og rolig hund, da han var sammen med mennesker med psykiske udfordringer. Alle var positivt påvirket af det, og jeg var både lettet og lykkelig over at have fundet de rette opgaver til min hund. Nu skal det med stor omtanke og ydmyghed øves mere struktureret, så det bliver en bevidst opgave. 

Læs også

BLOG: Det bliver sværere at sige farvel når man har børn

23-01-2021 08:58, af Susanne Møller Randeris

I sommeren 2020 måtte vi sige farvel til en af vores gamle hunde, denne gang blev det sværere end normalt. Her skulle man ikke kun takle sin egen sorg over tabet, men også sit barns

BLOG: Cody havde ressourceforsvar og bed

13-01-2021 08:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kan aggressive hunde blive hjulpet af zoneterapi? Vivian Antonsens Cody kunne, og det er ganske gode grunde til

BLOG: Hjerne og hjerte. Lidt om stress hos hunde

07-01-2021 08:14, af Karoline Sidelmann Brinch

Forsøger du at køre din hund træt med motion? Eller er du derimod bange for at stresse din hund med motion? Så husk på at både hjerne og hjerte har brug for aktivitet  og hvile

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

BLOG: Det bliver sværere at sige farvel når man har børn

23-01-2021 08:58, af Susanne Møller Randeris

I sommeren 2020 måtte vi sige farvel til en af vores gamle hunde, denne gang blev det sværere end normalt. Her skulle man ikke kun takle sin egen sorg over tabet, men også sit barns

Forsker: Engelske tal er bekymrende

21-01-2021 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med hovedforfatteren til den undersøgelse, vi skrev om i går. Undersøgelsen viste, at antallet af alvorlige hundebid var tredoblet de sidste 20 år. John Tulloch fastholder, at der er et problem

Dansk par ville købe misrøgtede hunde af polsk smugler

22-01-2021 07:42, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et dansk par blev natten til torsdag bremset i at købe hundehvalpe på gaden i Flensborg fra en skrupelløs polsk smugler

70 hunde døde af amerikansk hundefoder

18-01-2021 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun i Danmark, hundefoder bliver tilbagekaldt. I USA har man netop tilbagekaldt foder, som har kostet mindst 70 hunde livet

Imponerende fangst af rottehund

22-01-2021 11:52, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rottehunden Amigo fra Frederikssund Kommune havde travlt i sidste uge, da han skulle fange rotter i en silo

Når hunden skal i narkose

19-01-2021 12:17, af Astrid Gerd Holtet

Mange hunde oplever at skulle i narkose i løbet af deres liv – men hvad sker der egentlig når hunden bedøves?

Hundehvalpe stjålet i Nordjylland - Nu er de hjemme igen

21-01-2021 14:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag på Facebook fortæller Julie Møller Nielsen, at der i nat har været indbrud i hendes hjem, og at der blandt andet er stjålet to hundehvalpe

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Dansk Kennel Klub indfører nye vaccineregler

14-01-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

DKK’s sundhedsudvalg besluttede efter et webinar om vaccinationer at revidere vaccinereglerne. De nye regler trådte i kraft 1. januar. Her er et lille overblik

 

Hundefoder tilbagekaldes

16-01-2021 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare tilbagekalder et parti Pedigree produkter. Der er risiko for et for højt indhold af D-vitamin i produkterne