BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

Jeg har prøvet at forstå, hvad det er for et dyr, vi ikke ønsker at leve foruden. Hvad gør, at hunden giver os så meget godt, og hvad kan det skyldes, når noget går galt? Hvorfor har vi valgt de hunde, vi har og, hvorfor er vi så følelsesmæssigt engagerede? Kort sagt: hvor finder vi den hélt rigtige familiehund?

Jo mere jeg undersøger, des større bliver universet af viden, herunder også de mange endnu uafklarede videnskabelige spørgsmål. Det drejer sig ikke kun hundene, og deres avlsmæssige og genetiske udfordringer, og om racernes anvendelses- og træningsmuligheder. For mig at se drejer det sig mest om den rolle, som vi mennesker påtager os i følgeskabet med hunden. Jeg plejer at sige, at:

”Enhver hund er begrænset af sin ejer”

Jeg vil gerne vende billedet om og prøve at se det fra en anden vinkel. Hvad kan vi mennesker lære af hunden, og hvordan lærer vi at forstå, hvad den fortælles os? Hvor er hundens grænser, hvad er dens behov (tærskler og drive), og hvordan indfrier vi dem? Jeg tror, at når vi løser den gåde, så har vi også fundet opskriften på den perfekte familiehund. Vejen til at få en harmonisk hund er egentlig ikke så lang, men kan hurtigt blive det, hvis ikke man forstår sin hund.

Når en hund opfører sig ’uhensigtsmæssigt’, så er dens adfærd problematisk – set med vores øjne. Men i virkeligheden er det bare hunden, som fortæller, hvordan den har det, - og det er jo sundt, at den kan det. Så den er faktisk normal, når den opfører sig ”som en gal” ;-) Det store tillægsspørgsmål er, hvor motiveret vi i virkeligheden er, når hvor vi skal indøve nye vaner, revurdere vores holdninger, rejse os et uanet antal gange og komme hunden i forkøbet hver evig eneste gang, der er en anledning, og oven i købet bevare overskuddet og roen. Hvor motiverede er vi, når vi skal kigge indad og måske erkende, at vi som ejeren kan være selve triggeren til hundens uhensigtsmæssige adfærd? Det er jo sjældent naboens eller opdrætterens skyld. Og, uanset hvor dårlig en start på livet hunden måtte have haft, så er det ikke en undskyldning for, at den ikke kan få det rette miljø i dag, så den kan leve med et fravær af negative udfordringer.

 

Ordet motivation får nye værdier, da det er udløseren til alle handlinger. Hvor motiveret er vi til at handle, og til at ændre holdninger og vaner? Hvor motiveret er hunden til at reagere (hvor lidt skal der til før, at hunden reagerer)? Det lyder både simpelt og let, men det er det langt fra.

Mine kodeord er ’motivation og omtanke’.

Man kan tvinge en hest til truget, men man kan ikke tvinge den til at drikke. Vi kan tvinge hunde til meget, men vi kan ikke tvinge dem til at være glade. Hunde arbejder efter devisen ”What’s in it for me?”, og finder vi ud af, hvad der virkelig fanger hundens helhjertede interesse, så har vi basen for det gode samarbejde. Når det udvikles, så skal hunden nok tilbyde sit bedste adfærd.

 

Canis Lupus Familiaris

For 10-15.000 år siden begyndte mennesket at tæmme ulve, så de kunne hjælpe med opgaver som jagt, vagt, spor og kamp. De var også gode varmepuder. Senere brugte man dem også som service- og redningshunde. Men først og fremmest var hunden en loyal ledsager. En mutation af 3 gener differentierer den nutidige tamhund fra ulven, og det har skabt ændringer i binyrer, bruskdannelse og psyken (hormoner, holdbarhed og sociabilitet). Tamhunden er mindre aggressiv, mere tolerant, social og samarbejdsvillig, og dens evne til indlæring og at knytte bånd er også langt højere. Generelt er tamhunden lettere at motivere. Hunden elsker at blive elsket og anerkendt, og forskning viser, at hundens hjerne viser tydelig forandring ved ros,- endda mere, end når den tilbydes mad. Hunden deler også gerne kærlighed ud til andre arter; den er såkaldt hyperomgængelig. Dens følsomhed på menneskets energi og tonefald har afgørende indflydelse på dens motivation og valg af adfærd.

Der er mange racer, (+800 i Europa og +400 i Danmark), og hver race har sine specifikke egenskaber. Dertil kommer de nye ’racer’, som til stadighed dukker op, fordi folk gerne vil lave en ny race... bare fordi de kan. Målet er måske ikke længere et spørgsmål om at få en hund med særlige genetiske  egenskaber, men snarere en personlig søgen efter en hund, som de synes, ser godt ud. Alle hunde kan de samme ting, men de har forskellige tærskler og behov – set i forhold til deres race, og vi kan lære hunden alt det, den ikke gør pr. automatik.

Hvor mange vælger hunde ud fra, hvad den racespecifikt er særligt egnet til, og hvor mange vælger hund, som bare ser sød ud, eller hvor eksteriør matcher tidens mode? Uanset årsag, så er vores valg en projektion, dvs., vi spejler vores følelser og interesser i det, som hunden evner og symboliserer.

Der er mange metoder for indlæring. Der er gudskelov stadig mange, som bruger hundenes medfødte egenskaber til træning og opgaver med jagt, vagt, forsvar, træk, service og spor. Men hvad laver alle de andre hunde, som ikke går til træning eller har ’et arbejde’? Har de det alligevel godt, selvom de ikke officielt bruger deres speciale? Tager vi hensyn til hunden på hundens præmisser, eller tager vi et såkaldt hensyn og træner med hunden for vores egen skyld, så hunden bare gør det, som vi ønsker?             

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde