BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

Fælles for alle hunde er deres grundlæggende drifter og deres kommunikation & signaler. Måden at kommunikere på sikrer dem at blive forstået, når de skal begå sig - altså blandt andre af samme art. Men forstår vi mennesker hundesproget, og forstår hundene vores menneskesprog? Det tyder på, at hundene er hurtigere til at ”scanne”, hvad mennesket siger (mener), end mennesker reelt tolker signalerne hos hunde. Mennesker taler mange forskellige sprog, og vi har lokalt mange forskellige kulturelle værdier. Vi er koncentreret om os selv, og vi har jo også hunden for vores egen skyld. Den skal indordne sig og flyde ind i den kultur, som hjemmet byder på. Dog, så kan vores ord snyde, men vores energier snyder ikke, og dem fornemmer hundene straks.

 

Sandheden i al hjælpekunst

Den danske filosof Søren Kirkegaard udtrykte sig om læreprocesser i sit kendte citat ’Sandheden i al hjælpekunst’.

Copyright Ridehesten.com

Hvis ordene tolkes i fh. til hunde, så kan det forstås således:

”Sandheden i al trænekunst”

Hvis en hundeejer skal opdrage en hund, må ejeren først starte der, hvor hunden er. Hvis ikke ejeren kan det, så er det indbildning, når han mener at kunne opdrage en hund.

For i sandhed at kunne opdrage en hund, må ejeren forstå mere end hunden, men først og fremmest forstå, hvad hunden forstår. Når ejeren ikke gør det, så hjælper ejeren slet ikke, men gør sig bedrevidende på hundens bekostning, fordi ejeren er for stolt til at erkende, at han har brug for viden. Ejeren vil i stedet for at gavne hellere beundres af sin hund.

Sandheden i al opdragekunst begynder med, at ejer i al ydmyghed må forstå, at det ikke hjælper at herske men at tjene og, at den bedste hjælp er at være tålmodig og have viljen til at lære, hvad hunden forstår.

 

At forstå for at kunne kommunikere

Refererende til Søren Kierkegaards filosofi, da tænker jeg, at vi som hundeejere må forstå, hvilke særlige egenskaber hunden er gjort af og, hvad det er, hunden fortæller. Når vi ved det, så kan vi hjælpe, opdrage og træne. Ydmygheden ligger i at anerkende, at vi endnu ikke ved, hvad hunden ved, at respektere hundens grænser, at erkende, at vi må lære af dem, og, at vi må gøre os umage for at udvikle os selv, så vil kan lære at udtrykkes os, så hunden kan forstå, hvad vi vil. Der ligger mange beskeder til omverden i, hvordan hunden opfører sig. Den bedrager ikke, men er klar i sit udtryk. Andre hunde forstår det straks, og respekterer det (normalt set).

Uanset individ, menneske som dyr, så er sproget kun 1/10 af kommunikationen, hvor tonefald og kropssprog udgør den største del af budskabet. Alle hunde kan gø, men tonefald og kropssprog udgør budskabet. Alle mennesker kan sige ja/nej, men kropssproget og tonefaldet udgør også her budskabet. Mennesket kan dog sige ja, men i kropssproget mene et nej. Sådan er hunde gudskelov ikke.

Skal vi lære hunden noget, må vi først lære at forstå den. Vi må lære at forstå deres måde at kommunikere på, og vi må finde hundens speciale og dens grænser. Vi er efterhånden nået så vidt i udviklingen af læringsstile, at folk ikke længere opdrager hunde, som man opdragede børn og hunde i gamle dage, hvor fraværet af en øretæve var tegn på, at det var rigtigt, hvad individet gjorde. I dag arbejder vi anerkendende, vi stimulerer og belønner. Men hvad belønner vi? Som oftest belønner vi hundene, når de gør det, som er rart og korrekt for os. Men er det anerkendende for hunden?

Forskningen viser, at ros er den bedste belønning, og det ses tydeligt i hjernescanningen og i dyrets produktion af hormonerne oxytocin og seretonin (vigtig viden, når vi kommunikerer med hundene).

Hundes kommunikation er et universelt sprog, og er en del af deres grundlæggende væren; deres måde at indgå i sociale relationer, deres måde at sætte grænser på og melde ud om deres ønsker og behov er nøje vist i deres signaler. Det er medfødt, men skal udvikles og vedligeholdes hele livet, ligesom vores sprog. De hverken lyver, snyder eller er ironiske (som mennesker siger ét, men mener noget andet). Hunde er konkrete og rationelle, og der en årsag til alt, hvad de gør. De har bytte-, jagt-, flugt- og forsvars-drifter, og deres egenskaber til at lege, undersøge og være sociale er lige så vigtige. Det er dog individuelt for hver race, hvor stort behov de har – eller rettere sagt: hvor lidt stimuli der skal til at trigge behovet for at reagere. Det afgøres af deres tærskelværdier.

 

Opdragelse og læring

For at lære hunde noget, så bruger vi forskellige metoder til at præge hunden til at udføre det, som vi ønsker. Vi går til træning for at lære hunde at sidde, lægge sig, hoppe, danse, følge spor mv. Men opgaven er vist, at ejeren skal lære at udtrykke sig, så hunden ved, hvad der ønskes af ejeren, og dét kan være en svær opgave. Hunden kan det hele i forvejen, og vil sikkert formå mere, end vores kreative hjerne kan forestille os. Dens sanser er meget bedre end vores, og de har en indre GPS, som gør dem i stand til at navigere uden et landkort i hånden. De ved også, hvordan vi har det, inden vi selv erkender det. Hvem kender dig bedre end din bedste ven?

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Top 5 myter om sygeforsikring til kæledyr

22-02-2024 09:54, af Anne Cecilie Sohl

Mange danskere synes, at forsikringer er en jungle at finde rundt i, og måske netop derfor florerer der mange myter og fejlslutninger om emnet. Agria Dyreforsikring har interviewet danske hunde- og katteejere om årsagen til, at de har valgt ikke at sygeforsikre deres kæledyr. 

Nye kræfter i spidsen for hundene på Store Hestedag

13-02-2024 16:19, af Anne Cecilie Sohl

Anne Orholt har sagt ja til at overtage ansvaret for hundeområdet på Store Hestedag efter Tina Bjerre, der har valgt at hellige sig sin egen hundevirksomhed. Anne har igennem mange år haft hunde på programmet - ikke kun i fritiden, men også professionelt. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundelufter overværede indbrud

19-02-2024 15:40, af Anne Cecilie Sohl

Da en borger var ude og gå med sin hund lørdag morgen, så han til sin overraskelse at en garagedør stod åben på Digevej i Agger Syd. 

Billeder fra Fredericia online

16-02-2024 19:59, af Anne Cecilie Sohl

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde