BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 2 af 3

06-12-2020 08:30, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

Copyright Ridehesten.com

Fælles for alle hunde er deres grundlæggende drifter og deres kommunikation & signaler. Måden at kommunikere på sikrer dem at blive forstået, når de skal begå sig - altså blandt andre af samme art. Men forstår vi mennesker hundesproget, og forstår hundene vores menneskesprog? Det tyder på, at hundene er hurtigere til at ”scanne”, hvad mennesket siger (mener), end mennesker reelt tolker signalerne hos hunde. Mennesker taler mange forskellige sprog, og vi har lokalt mange forskellige kulturelle værdier. Vi er koncentreret om os selv, og vi har jo også hunden for vores egen skyld. Den skal indordne sig og flyde ind i den kultur, som hjemmet byder på. Dog, så kan vores ord snyde, men vores energier snyder ikke, og dem fornemmer hundene straks.

 

Sandheden i al hjælpekunst

Den danske filosof Søren Kirkegaard udtrykte sig om læreprocesser i sit kendte citat ’Sandheden i al hjælpekunst’.

Copyright Ridehesten.com

Hvis ordene tolkes i fh. til hunde, så kan det forstås således:

”Sandheden i al trænekunst”

Hvis en hundeejer skal opdrage en hund, må ejeren først starte der, hvor hunden er. Hvis ikke ejeren kan det, så er det indbildning, når han mener at kunne opdrage en hund.

For i sandhed at kunne opdrage en hund, må ejeren forstå mere end hunden, men først og fremmest forstå, hvad hunden forstår. Når ejeren ikke gør det, så hjælper ejeren slet ikke, men gør sig bedrevidende på hundens bekostning, fordi ejeren er for stolt til at erkende, at han har brug for viden. Ejeren vil i stedet for at gavne hellere beundres af sin hund.

Sandheden i al opdragekunst begynder med, at ejer i al ydmyghed må forstå, at det ikke hjælper at herske men at tjene og, at den bedste hjælp er at være tålmodig og have viljen til at lære, hvad hunden forstår.

 

At forstå for at kunne kommunikere

Refererende til Søren Kierkegaards filosofi, da tænker jeg, at vi som hundeejere må forstå, hvilke særlige egenskaber hunden er gjort af og, hvad det er, hunden fortæller. Når vi ved det, så kan vi hjælpe, opdrage og træne. Ydmygheden ligger i at anerkende, at vi endnu ikke ved, hvad hunden ved, at respektere hundens grænser, at erkende, at vi må lære af dem, og, at vi må gøre os umage for at udvikle os selv, så vil kan lære at udtrykkes os, så hunden kan forstå, hvad vi vil. Der ligger mange beskeder til omverden i, hvordan hunden opfører sig. Den bedrager ikke, men er klar i sit udtryk. Andre hunde forstår det straks, og respekterer det (normalt set).

Uanset individ, menneske som dyr, så er sproget kun 1/10 af kommunikationen, hvor tonefald og kropssprog udgør den største del af budskabet. Alle hunde kan gø, men tonefald og kropssprog udgør budskabet. Alle mennesker kan sige ja/nej, men kropssproget og tonefaldet udgør også her budskabet. Mennesket kan dog sige ja, men i kropssproget mene et nej. Sådan er hunde gudskelov ikke.

Skal vi lære hunden noget, må vi først lære at forstå den. Vi må lære at forstå deres måde at kommunikere på, og vi må finde hundens speciale og dens grænser. Vi er efterhånden nået så vidt i udviklingen af læringsstile, at folk ikke længere opdrager hunde, som man opdragede børn og hunde i gamle dage, hvor fraværet af en øretæve var tegn på, at det var rigtigt, hvad individet gjorde. I dag arbejder vi anerkendende, vi stimulerer og belønner. Men hvad belønner vi? Som oftest belønner vi hundene, når de gør det, som er rart og korrekt for os. Men er det anerkendende for hunden?

Forskningen viser, at ros er den bedste belønning, og det ses tydeligt i hjernescanningen og i dyrets produktion af hormonerne oxytocin og seretonin (vigtig viden, når vi kommunikerer med hundene).

Hundes kommunikation er et universelt sprog, og er en del af deres grundlæggende væren; deres måde at indgå i sociale relationer, deres måde at sætte grænser på og melde ud om deres ønsker og behov er nøje vist i deres signaler. Det er medfødt, men skal udvikles og vedligeholdes hele livet, ligesom vores sprog. De hverken lyver, snyder eller er ironiske (som mennesker siger ét, men mener noget andet). Hunde er konkrete og rationelle, og der en årsag til alt, hvad de gør. De har bytte-, jagt-, flugt- og forsvars-drifter, og deres egenskaber til at lege, undersøge og være sociale er lige så vigtige. Det er dog individuelt for hver race, hvor stort behov de har – eller rettere sagt: hvor lidt stimuli der skal til at trigge behovet for at reagere. Det afgøres af deres tærskelværdier.

 

Opdragelse og læring

For at lære hunde noget, så bruger vi forskellige metoder til at præge hunden til at udføre det, som vi ønsker. Vi går til træning for at lære hunde at sidde, lægge sig, hoppe, danse, følge spor mv. Men opgaven er vist, at ejeren skal lære at udtrykke sig, så hunden ved, hvad der ønskes af ejeren, og dét kan være en svær opgave. Hunden kan det hele i forvejen, og vil sikkert formå mere, end vores kreative hjerne kan forestille os. Dens sanser er meget bedre end vores, og de har en indre GPS, som gør dem i stand til at navigere uden et landkort i hånden. De ved også, hvordan vi har det, inden vi selv erkender det. Hvem kender dig bedre end din bedste ven?

Læs også

BLOG: Selvfølgelig skal mine hunde holde ferie med mig

24-07-2021 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dagligdagen er mange gange hektisk for både mine 3 hunde og mig. Jeg kan ikke altid give dem den tid, jeg gerne ville. Derfor er det for mig helt naturligt, at mine hunde også skal opleve mig i en ferieperiode. Her kan jeg give dem masser af tid, samvær og ikke mindst gode nye fællesoplevelser

BLOG: Sommerferie: På hundevenlig vandretur

20-07-2021 10:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi elsker at holde ferie med Frida. Og mange ferierejser kan heldigvis sagtens være hundevenlige, hvis man planlægger lidt og træner med sin hund inden

BLOG: At bygge et vizsla-paradis

15-07-2021 09:58, af Elisabeth Schrøder

Hvis man spørger vores vizslaer, er der denne sommer en alvorlig mangel på aften-markfræs, vandapporteringstræning og strandture med tennisbolden. Den er faktisk helt gal. Nogen burde melde os for brud på de basale jagthunderettigheder.
Men mon ikke vi bliver tilgivet på et tidspunkt. Vi er nemlig i gang med at istandsætte en landejendom, som selvfølgelig først og fremmest skal blive et rart hjem for os og hundene, men hvor vi også planlægger dele af ombygningen specifikt med henblik på at hundeholdet skal fungere bedre i hverdagen, og give os nogle af de træningsmuligheder, som vi ellers normalt må køre langt efter.

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 3 af 3

07-12-2020 08:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Men al sand Hjælpen begynder med en Ydmygelse - Del 1 af 3

05-12-2020 15:00, af Hehla Mie Bernickow

- om at finde den helt rigtige familiehund

BLOG: Forfør din hunds opmærksomhed

04-01-2021 15:27, af Hehla Mie Bernickow

Adfærd og træning:

Hvor er kimen til at lykkes?

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sommerquiz: Gæt racen på tre ledetråde

26-07-2021 10:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Kan du gætte racen, når du får tre ledetråde?

Nostalgi: Farvel og tak

25-07-2021 11:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I oktobernummeret fra 1981 har vi fundet denne fine tekst af H. G. Nörgaard-Beth

Sommerquiz: De sjældne racer

23-07-2021 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Denne sommergquiz handler om de racer, der måske ikke er så kendte

BLOG: Selvfølgelig skal mine hunde holde ferie med mig

24-07-2021 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dagligdagen er mange gange hektisk for både mine 3 hunde og mig. Jeg kan ikke altid give dem den tid, jeg gerne ville. Derfor er det for mig helt naturligt, at mine hunde også skal opleve mig i en ferieperiode. Her kan jeg give dem masser af tid, samvær og ikke mindst gode nye fællesoplevelser

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Spiser din hund også sokker?

28-07-2021 09:56, af Astrid Gerd Holtet

Spiser din hund også sokker, underbukser eller noget helt tredje? – så er den ikke den eneste. At spise ting, der ikke kan fordøjes, er en almindelig, men potentielt farlig, uvane hos mange hunde. Sætter tingene sig fast, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Sommerquiz: Grand danois

29-07-2021 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Den er svær at komme udenom .... Grand danois

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor