6 gode råd, hvis din hund bliver ramt af en bil

02-07-2022 09:10, af Astrid Gerd Holtet

Hvad gør du, hvis uheldet er ude og din hund bliver ramt af en bil?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Nogle hundeejere oplever at stå i en alvorlig situation, hvor de er så uheldige at deres hund slipper løs i trafikken, bliver ramt af en bil og kommer slemt til skade. Det kan være en voldsom oplevelse, som de fleste helst vil undgå at forestille sig kunne ske for dem, men jo mere man er forberedt på, hvad man gør når uheldet er ude, jo lettere bliver det at handle rigtigt i situationen, skulle den opstå.

6 gode råd, hvis din hund kommer ud for et uheld i trafikken

1. Sørg for at undgå mere skade

Inden du gør andet, er det vigtigt at sørge for, at både du og hunden ikke udsættes for yderligere fare. Befinder du dig ved en trafikeret vej eller på en vej med dårligt udsyn, er det vigtig at du får gjort bilisterne opmærksom på, at du befinder dig på vejen. Husk du kan ikke hjælpe din hund, hvis du selv kommer til skade.

2. Forhold dig roligt

Er din hund kommet slemt til skade og ligger på vejen, er det vigtigt at du forholder dig roligt, når du nærmer dig hunden, og undgå at gøre hunden mere forskrækket eller stresset end den er i forvejen. Sørg for hunden kan se dig, når du går hen imod den, og snak roligt til den. Det er vigtigt at hunden forholder sig mest muligt i ro indtil den kan flyttes forsvarligt.

3. Tjek luftveje og vejrtrækning

Trækker din hund ikke vejret er det vigtigt at den hurtigt får hjælp, hvis den skal overleve. Tjek om der sidder noget fast i halsen og sørg for at hundens tunge ikke blokerer for vejrtrækningen.

4. Stop blødninger

Bløder hunden meget, kan den hurtigt miste så meget blod, at det kan blive livsfarligt. Det er da vigtigt at du forsøger at stoppe blødningen. Det kan eksempelvis gøres ved at lægge et halstørklæde eller noget andet stof hen over såret og derefter lægge tryk på området.

5. Flyt hunden forsigtigt

Er hunden ramt af en bil og kan den ikke rejse sig, er der en risiko for at der er kommet en skade på rygsøjlen. Her er det vigtigt at du flytter hunden så forsigtigt som muligt for at undgå at forværre en eventuel skade. Har du et tæppe eller et afstivet underlag af en slags, kan du med fordel forsigtigt trække hunden over på det mens den stadig ligger ned, og derefter løfte den op. Med store hunde kan det være nødvendigt at være to personer til at løfte den.

6. Ring til dyrlægen i forvejen

Når du har fået hunden ind i en bil, skal den hurtigst muligt til dyrlægen. Det kan være en god idé at ringe i forvejen for at fortælle at I er på vej. På den måde kan personalet forbedre sig på at I kommer, og behandlingen kan igangsættes med det samme.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

Blodtransfusion – hvordan og hvorfor?

21-10-2022 09:58, af Astrid Gerd Holtet

Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå

Inkontinens – når hunden ikke kan holde sig

16-08-2022 08:09, af Astrid Gerd Holtet

Inkontinens er en manglende evne til at holde på vandet, og tilstanden ses oftest hos ældre hunde

HUND I FOKUS: Store oplevelser venter i dag

04-09-2022 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Igen i dag er der gået hund i Vilhelmsborg. Alt hvad hundehjertet kan begære er at finde, når dag to af årets Hund i Fokus kører fra morgen til aften

ÅBEN LADE på Fyn i efterårsferien

06-10-2014 10:27, af Tine Luther
DKK Faaborg inviterer til ”Åben lade” to dage, hvor du kan komme og prøve forskellig træning med din hund. Kom og få en hyggelig dag med andre hundeejere.

Pulsen falder når hunden snuser

29-01-2022 08:38, af Astrid Gerd Holtet

Nyt studie viser at pulsen falder, når hunden bruger sin næse på gåturen – og jo mere intenst hunden snuser, jo større effekt har det på pulsen

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

Hund fandt nyfødt baby i skrald

11-06-2013 14:05, af Tine Luther
Et thailandsk spædbarn var blevet efterladt i en dynge skrald. Barnet blev fundet er en hund – og overlevede den forfærdelige start på livet.

Må min hund spise rødbeder?

31-07-2017 22:13, af Anne Ekenberg

Rødbeder stammer fra bede-familien, som ud over rødbeder omfatter sukkerroer, bladbeder og foderbeder. Smagen og farverne er et helt kapitel for sig, så vi nøjes med at kigge på rødbeden, som er en elsket grøntsag, hvad enten den bliver serveret rå, kogt eller syltet 

Hund i hjemmet – flere bakterier i hjemmet

23-05-2013 14:07, af Tine Luther
Amerikanske forskere har undersøgt bakteriebestanden i hundeejeres hjem.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Herning: Blue gjorde det igen!

09-11-2024 20:19, af Cecilie Friis Amstrup

Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling. 

Nu er billederne fra Herning online

15-11-2024 12:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Herning: Kronen på årsværket for Blue

10-11-2024 19:49, af Cecilie Friis Amstrup

Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Herning: Særlig hæder til de danske nationalracer

10-11-2024 20:30, af Cecilie Friis Amstrup

Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse