Inkontinens – når hunden ikke kan holde sig

16-08-2022 08:09, af Astrid Gerd Holtet

Inkontinens er en manglende evne til at holde på vandet, og tilstanden ses oftest hos ældre hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Den almindelige blærefunktion

Blæren fungerer som et reservoir for hundens urin. Hundens nyrer producerer løbende urin, som føres ned til blæren. I blæren samles og opbevares det, indtil blæren er tilstrækkelig fuld, og hunden har brug for at tisse, eller eller behov for at urinmarkere. Blærevæggen er elastisk, og det betyder at blæren kan udvide sig i takt med at den fyldes. Lukkemuskler i urinrøret forhindrer urinen i at komme fra blæren og videre ud gennem urinrøret. Når blæren fyldes meget, vil det udløse en trang hos hunden, der får blæremuskulaturen til at strammes, så trykket i blæren stiger. Når trykket er højt nok, vil urinen forlade blæren, løbe gennem urinrøret og blive afsat.

Denne proces er delvist under viljens kontrol, og derfor kan hunden vælge hvor, og hvornår, den vil tisse.  Bliver trykket tilpas stort, kan hunden dog ikke holde sig, og den vil sætte sig og tisse – også selvom den ved, at den er et sted, hvor den ikke må tisse.

Når hunden bliver inkontinent

Nogle hunde kan få problemer med at holde på vandet. Det kan ske, hvis der opstår problemer i blæren, i urinrøret eller i de nerver, der styrer vandladningen. Nogle hvalpe er født med fejl i blæreren, eller de omkringliggende strukturer, der kan give inkontinens. Uheld, der medfører nerveskader i blandt andet ryggen, kan også gøre hunden inkontinent.

Langt de fleste hunde udvikler dog inkontinens med alderen. Hos tæver kan man se en nedsat styrke i lukkemusklaturen efter en sterilisation, og hos hanhunde kan inkontinens udvikles i forbindelse med sygdom i prostata.

Er hunden inkontinent, vil man ofte opdage, at der er små dråber urin omkring skeden eller penis. Man kan også se små våde pletter, der hvor hunden har ligget. Hunde, der er inkontinente, vil også typisk slikke området omkring urinrørets åbning ofte, for at holde sig rene.

Fremtidsudsigterne for en hund med inkontinens afhænger af årsagen bag problemet. I nogle tilfælde kan problemet afhjælpes medicinsk, mens det i andre tilfælde kan være sværere at behandle.

Mistænker du at din hund har problemer med at holde sig, bør du altid kontakte din dyrlæge. 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Første loppe- og flåttablet til hund og kat i håndkøb

03-04-2024 12:38, af Anne Cecilie Sohl

Allerede i sommeren 2023 blev den første loppe- og flåttablet til hund og kat, AdTab, lanceret i håndkøb. AdTab tyggetabletter er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Undgå uheld med løse hunde på stranden

28-09-2023 08:52, af Thomas Bach Jensen

Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade. 

Symptomer – blod i hundens urin

14-04-2021 08:22, af Astrid Holtet

Hunden kan få en lang række sygdomme i urinvejene, og flere af disse kan medføre at hunden får blod i sin urin

Andreas Bo med pissesjov strandhund

12-08-2020 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag delte komiker Andreas Bo en ret så sjov video fra hans familie på Facebook. Se videoen her  

Hvorfor undersøge urin

25-11-2020 15:25, af Astrid Gerd Holtet

Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?

 

3 gode råd til at blive set på gåturen

04-11-2019 08:15, af Astrid Gerd Holtet

Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket

 

Hundeejer advarer efter tragisk dødsfald

13-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En pose chips var skyld i, at Christina Youngs hund døde. Nu advarer hun alle andre om faren ved at lade ting ligge fremme, når man har hund

Bøde for stødende tisforhindring

19-07-2020 09:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Jesper Østergaard fra Sunds ved Herning har taget utraditionelle midler i brug for at forhindre hunde i at tisse på sin postkasse. Midlerne er ikke bare utraditionelle, de er også ulovlige

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Første DM i Canicross

10-04-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Søndag den 7. april blev det første Danske Mesterskab i Canicross afholdt under Dansk Canicross Forbund (DCF), arrangeret af K9Runners Mariager der stod for afholdelsen.

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.