Den almindelige blærefunktion
Blæren fungerer som et reservoir for hundens urin. Hundens nyrer producerer løbende urin, som føres ned til blæren. I blæren samles og opbevares det, indtil blæren er tilstrækkelig fuld, og hunden har brug for at tisse, eller eller behov for at urinmarkere. Blærevæggen er elastisk, og det betyder at blæren kan udvide sig i takt med at den fyldes. Lukkemuskler i urinrøret forhindrer urinen i at komme fra blæren og videre ud gennem urinrøret. Når blæren fyldes meget, vil det udløse en trang hos hunden, der får blæremuskulaturen til at strammes, så trykket i blæren stiger. Når trykket er højt nok, vil urinen forlade blæren, løbe gennem urinrøret og blive afsat.
Denne proces er delvist under viljens kontrol, og derfor kan hunden vælge hvor, og hvornår, den vil tisse. Bliver trykket tilpas stort, kan hunden dog ikke holde sig, og den vil sætte sig og tisse – også selvom den ved, at den er et sted, hvor den ikke må tisse.
Når hunden bliver inkontinent
Nogle hunde kan få problemer med at holde på vandet. Det kan ske, hvis der opstår problemer i blæren, i urinrøret eller i de nerver, der styrer vandladningen. Nogle hvalpe er født med fejl i blæreren, eller de omkringliggende strukturer, der kan give inkontinens. Uheld, der medfører nerveskader i blandt andet ryggen, kan også gøre hunden inkontinent.
Langt de fleste hunde udvikler dog inkontinens med alderen. Hos tæver kan man se en nedsat styrke i lukkemusklaturen efter en sterilisation, og hos hanhunde kan inkontinens udvikles i forbindelse med sygdom i prostata.
Er hunden inkontinent, vil man ofte opdage, at der er små dråber urin omkring skeden eller penis. Man kan også se små våde pletter, der hvor hunden har ligget. Hunde, der er inkontinente, vil også typisk slikke området omkring urinrørets åbning ofte, for at holde sig rene.
Fremtidsudsigterne for en hund med inkontinens afhænger af årsagen bag problemet. I nogle tilfælde kan problemet afhjælpes medicinsk, mens det i andre tilfælde kan være sværere at behandle.
Mistænker du at din hund har problemer med at holde sig, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket
Urinprøver er en af de mest almindelige prøver, som dyrlæger bruger, når de skal finde ud af hvad hunde fejler, men hvad kan hundens urin egentlig fortælle dyrlægen?
Krystaller kan dannes i hundens urin, og disse krystaller kan give anledning til betændelse og irritation i blæren, de kan samles til større sten og i værste fald blokere, så hunden ikke kan komme af med sin urin – og en sådan blokering er livsfarlig
Mandag delte komiker Andreas Bo en ret så sjov video fra hans familie på Facebook. Se videoen her
Bliv set på dine gåture og undgå uheld, når du lufter hunden i mørket
Pr. 1. oktober er det igen tilladt at lade hunden gå løs på de danske strande – men kun hvis den ikke risikerer at forvolde andre skade.
Ved nogle sygdomme eller uheld, kan man opleve at dyrlægen anbefaler en blodtransfusion – vi ser lidt på hvornår hunde kan have gavn af en blodtransfusion og hvordan en transfusion kan foregå
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Dyreværnet og Dansk Kennel Klub vinder banebrydende sag i retten
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer
Mange hunde ender med at have et lidt belastet forhold til koste, sneskovle og ikke mindst støvsugeren. For nogles vedkommende begynder det dårlige forhold allerede i hvalpetiden, for andre opstår problemet senere og uden at vi måske helt er opmærksomme på, hvad der er sket