Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hos den raske hund, bliver urinen produceret i nyrerne, og herfra føres det fra hver nyre, via en urinleder (ureter), ned til blæren, hvor alt urinen samles. Når blæren skal tømmes, føres det ud af dyret via et samlet urinrør.

Nogle hunde fødes med fejludviklede urinveje, hvor en eller begge urinledere ikke udmunder på et rigtigt sted i blæren, men i stedet udmunder længere nede i urinsystemet. Udmundingen kan eksempelvis være ved blærehalsen eller i urinrøret. For tævens vedkommende kan det blandt andet også ske, at en eller begge urinledere også udmunder i vagina eller livmoderen. Hos hanhunden kan man i nogen tilfælde se, at urinlederne udmunder ved kønskirtlen, prostata.

Når urinlederne omgås blæren, betyder det, at hunden mister sin evne til at holde på urinen og hunden vil være inkontinent. Hvis fejlplaceringen gør, at der ikke er afløb ud, kan urinen ophobe sig i urinlederne og i nyrerne, og nyrernes funktion kan påvirkes.

Da sygdommen skyldes en udviklingsfejl på fosterstadiet, ses sygdommen hos de helt unge hunde. Det ses hos alle hunderacer, men nogle racer er overrepræsenterede, herunder labarador retriever, golden retriever, siberian huskey, west highland white terrier, ruhåret foxterier , miniature pudel, newfoundland og bulldogs.

Symptomer på ektopisk ureter

Symptomerne kan være varierende og afhænger af hvordan udmundingen er placeret, og ofte ses der flere symptomer hos tæven end hos hanhunden.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden er inkontinent og drypper urin kontinuerligt eller periodevis. Hos nogen hunde er det mere udtalt, når hunden ligger ned.
  • Hunden har tilbagevendende blærebetændelser, som giver hyppig og smertefuld vandladning. Urinen kan eventuelt indeholde spor af blod.
  • Hunden har en hudirritation omkring urinrørets udmunding, da huden bliver irriteret af urinen.

Fremtiden for en hund med ektopisk ureter

Prognosen er varierende og afhænger blandt andet af hvordan urinafløbet påvirkes. Ophobes der urin i nyrerne, så med tiden ødelægges, kompliceres tilstanden. I nogen tilfælde er det muligt at rette problemet gennem en operation, men vedvarende inkontinens efter korrektionen er almindelig.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Svenske myndigheder efterlyser indsmuglede hunde

28-03-2014 09:08, af Tine Luther
Intetanende hundeejere i det sydlige Sverige har muligvis købt hvalpe smittet med både rabies og dværgbændelorm. Nu efterlyser myndighederne mennesker, der de seneste seks måneder købt hvalpe med en serbisk hundepas.

Galleri: Hunde ved havet

27-10-2018 08:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Torsdag var vi i Nordjylland for at interviewe et par dejlige hundemennesker til næste blad. Havet ved Blokhus trak også, og det gjorde det også i hundelufterne. Det kom der følgende lidt anderledes hundebilleder ud af

Ansigtslammelse hos hunde

09-03-2021 12:00, af Astrid Holtet

Lammelse af ansigtsmuskulaturen kan blandt andet komme som følge af mellemørebetændelse, eller hjernetumorer, men ofte er årsagen ikke kendt

Sommertiden kan være farlig for din hund

02-08-2021 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er så småt ved at gå på hæld, men mon ikke der stadig venter nogle varme dage, hvor mange danskere og deres kæledyr tilbringer størstedelen af tiden udendørs. I de varme måneder er det dog ekstra vigtigt at være opmærksom på vores hunde, da sommeren kan være farlig for de firbenede væsner

Kom godt ind i det nye år

29-12-2010 09:16, af Anne Kristine Tollestrup
Nytårsaften er for mange en festlig begivenhed, dog kan det hurtigt blive et mareridt for hunde.

Næse for narko

10-12-2012 11:43, af Tine Luther
En hundelufter i Skørping i Nordjylland blev noget forbavset, da hans hund under en gåtur fandt hash.

BLOG: Håb for allergihunde - Allergiplagede Naya hjulpet af zoneterapi

25-03-2022 08:50, af Vivian Birlie

Her får du et blogindlæg fra Vivian Birlie, der har haft en allergisk hund i behandling

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

Nye instruktører klar til træningspladserne

28-04-2025 15:13, af Cecilie Friis Amstrup

19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Ny bog sætter fokus på hundens lyst til samarbejde

23-04-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov. 

Uklare regler gør hundeloven til en fælde for ejere

25-04-2025 09:07, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.

Hundefødselsdag med logrende haler og store smil

26-04-2025 07:29, af Cecilie Friis Amstrup

En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste