Hos den raske hund, bliver urinen produceret i nyrerne, og herfra føres det fra hver nyre, via en urinleder (ureter), ned til blæren, hvor alt urinen samles. Når blæren skal tømmes, føres det ud af dyret via et samlet urinrør.
Nogle hunde fødes med fejludviklede urinveje, hvor en eller begge urinledere ikke udmunder på et rigtigt sted i blæren, men i stedet udmunder længere nede i urinsystemet. Udmundingen kan eksempelvis være ved blærehalsen eller i urinrøret. For tævens vedkommende kan det blandt andet også ske, at en eller begge urinledere også udmunder i vagina eller livmoderen. Hos hanhunden kan man i nogen tilfælde se, at urinlederne udmunder ved kønskirtlen, prostata.
Når urinlederne omgås blæren, betyder det, at hunden mister sin evne til at holde på urinen og hunden vil være inkontinent. Hvis fejlplaceringen gør, at der ikke er afløb ud, kan urinen ophobe sig i urinlederne og i nyrerne, og nyrernes funktion kan påvirkes.
Da sygdommen skyldes en udviklingsfejl på fosterstadiet, ses sygdommen hos de helt unge hunde. Det ses hos alle hunderacer, men nogle racer er overrepræsenterede, herunder labarador retriever, golden retriever, siberian huskey, west highland white terrier, ruhåret foxterier , miniature pudel, newfoundland og bulldogs.
Symptomer på ektopisk ureter
Symptomerne kan være varierende og afhænger af hvordan udmundingen er placeret, og ofte ses der flere symptomer hos tæven end hos hanhunden.
Blandt de mest almindelige symptomer er:
Fremtiden for en hund med ektopisk ureter
Prognosen er varierende og afhænger blandt andet af hvordan urinafløbet påvirkes. Ophobes der urin i nyrerne, så med tiden ødelægges, kompliceres tilstanden. I nogen tilfælde er det muligt at rette problemet gennem en operation, men vedvarende inkontinens efter korrektionen er almindelig.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hindbær – de skønne, røde bær sammensat af bittesmå frugter, som hver især indeholder et frø, er vidunderlige her i juli måned, hvor de er lige til at plukke. En herlig ingrediens i tærter og marmelade eller blandet med andre frugter til en lække smoothie. Vi mennesker nyder hindbær – nogle gange udtalt himbær, hvilket stammer fra gammel tid – men er de sunde for vores hunde?
Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.
Lørdag var Venstres Kristian Pihl Lorentzen på gaden i Bjerringbro for at gå tur med hunde. Vi udnyttede chancen til at høre om Venstres planer omkring hundeloven
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
De første danske hunde har allerede været i nærkontakt med hugorme, der netop er vågnet fra deres lange dvale. Risikoen for at hunden bliver bidt, er ekstra høj lige nu, fordi hugormene på denne årstid stadig er sløve, og er længere tid om at flygte, når de hører os og hunden komme.
Gåturen skal være en positiv oplevelse, men mødet med andre hunde kan hurtigt udvikle sig uheldigt. Med lidt omtanke og respekt kan du nemt skabe tryghed for både din hund og andre.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Beaglen har et naturligt talent for schweissarbejde, men alt for få ejerfor dygtiggør sig og udfordrer hunden med længere og mere krævende spor. To engagerede hundeførere vil nu ændre på det.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Med en håndfuld godbidder og lidt fantasi kan du nemt forvandle haven til et sanseparadis, hvor din hund bliver stimuleret, får ro i kroppen og bruger hovedet på en sjov og meningsfuld måde
Flere end 59 procent af alle sportshunde, dvs. hunde, der deltager i aktiviteter og konkurrencer, bliver udsat for skader. Det viser en ny undersøgelse, udført for Agria og SKK Forskningsfond. Undersøgelsen identificerer desuden de mest almindelige skader og deres risikofaktorer samt hvilke racer, der er mest sårbare.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet