Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hos den raske hund, bliver urinen produceret i nyrerne, og herfra føres det fra hver nyre, via en urinleder (ureter), ned til blæren, hvor alt urinen samles. Når blæren skal tømmes, føres det ud af dyret via et samlet urinrør.

Nogle hunde fødes med fejludviklede urinveje, hvor en eller begge urinledere ikke udmunder på et rigtigt sted i blæren, men i stedet udmunder længere nede i urinsystemet. Udmundingen kan eksempelvis være ved blærehalsen eller i urinrøret. For tævens vedkommende kan det blandt andet også ske, at en eller begge urinledere også udmunder i vagina eller livmoderen. Hos hanhunden kan man i nogen tilfælde se, at urinlederne udmunder ved kønskirtlen, prostata.

Når urinlederne omgås blæren, betyder det, at hunden mister sin evne til at holde på urinen og hunden vil være inkontinent. Hvis fejlplaceringen gør, at der ikke er afløb ud, kan urinen ophobe sig i urinlederne og i nyrerne, og nyrernes funktion kan påvirkes.

Da sygdommen skyldes en udviklingsfejl på fosterstadiet, ses sygdommen hos de helt unge hunde. Det ses hos alle hunderacer, men nogle racer er overrepræsenterede, herunder labarador retriever, golden retriever, siberian huskey, west highland white terrier, ruhåret foxterier , miniature pudel, newfoundland og bulldogs.

Symptomer på ektopisk ureter

Symptomerne kan være varierende og afhænger af hvordan udmundingen er placeret, og ofte ses der flere symptomer hos tæven end hos hanhunden.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden er inkontinent og drypper urin kontinuerligt eller periodevis. Hos nogen hunde er det mere udtalt, når hunden ligger ned.
  • Hunden har tilbagevendende blærebetændelser, som giver hyppig og smertefuld vandladning. Urinen kan eventuelt indeholde spor af blod.
  • Hunden har en hudirritation omkring urinrørets udmunding, da huden bliver irriteret af urinen.

Fremtiden for en hund med ektopisk ureter

Prognosen er varierende og afhænger blandt andet af hvordan urinafløbet påvirkes. Ophobes der urin i nyrerne, så med tiden ødelægges, kompliceres tilstanden. I nogen tilfælde er det muligt at rette problemet gennem en operation, men vedvarende inkontinens efter korrektionen er almindelig.

 

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Hund og ejer faldt 5 m ned ad skrænt

06-07-2012 09:11, af Maja Golles
Tidligere på ugen faldt en hund ned ad en stejl skrænt ved Mårup Kirke ved Lønstrup. I et forsøg på at redde hunden faldt ejeren også ned ad skrænten og endte på en afsats, han ikke selv kunne komme fra

Antibiotikaresistens hos hunde – dyreejerens rolle

27-11-2011 09:03, af Tine Luther
Hunde er ligesom mennesker i stigende grad udsat for at blive syge af bakterier, som er resistente over for antibiotika. I løbet af to år er antallet af prøver indsendt til LifeKU (tidligere den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole) fra hunde steget fra 0 % til 4 % multiresistente stafylokokker.

Ulv tog hund i hundegård

01-09-2014 14:03, af Tine Luther
En ulv brød ind i en finsk hundegård og tog en af hundene.

Hvor der er vilje, er der vej

23-01-2015 14:16, af Tine Luther
Se hvordan en hund løser problemet ”stort kødben – lille hundelem”.

Hvordan er det nu med hunde i snor

18-04-2018 10:01, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der er ikke mange syn, der er mere opløftende end en glad hund, der spurter afsted over grønne græsmarker uden snor om halsen. Men det er langt fra alle steder, det er tilladt at lufte hunden uden snor. Her får du et overblik

Menneskestress avler hundestress

25-05-2022 13:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Svensk undersøgelse peger på, at langvarig stress hos hundeejere smitter deres hunde

Hver femte danske hund svært overvægtig

12-09-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nyt studie fra Københavns Universitet viser foruroligende tal om danske familiehundes sundhed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Min drøm blev til virkelighed ved VM

04-07-2025 06:30, af Cecilie Friis Amstrup

Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.

Guldbasserne fik is og vandsjov i sommersolen

05-07-2025 06:45, af Cecilie Friis Amstrup

Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet