1. april skal strandhunden i snor

21-03-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Fra den 1. april skal hunden igen i snor, når du lufter den på stranden – det gælder også, selv om du har verdens mest lydige hund. For når hunden har snuden i sporet, er ynglefugle og dyrebørn i risiko.

Copyright Ridehesten.com
Fra 1. april til 30. september er det nødvendigt at lade snoren blive på hunden, når du lufter den på stranden; netop nu er vi på vej ind i ynglesæsonen, og fugle og andet dyreliv risikerer at blive stresset af løse hunde. Samtidig er en del danskere bange for hunde, og de skal også have mulighed for at nyde landets kyster uden at frygte løsgående hunde. Foto: AdobeStock

Nu er der ikke mange dage, til vi igen må bladre frem til 1. april. Men heller ikke i år er det en aprilsnar, at det i perioden 1. april til 30. september er nødvendigt at holde snoren på hunden, når du lufter den på stranden. Og strandture er noget, langt de fleste hunde er vilde med: Der er masser af sanseindtryk og gode muligheder for stimulering og aktivering - på land såvel som over og under vandet.

– Selv om du måske ikke har opdaget det, har vores hunde ofte - som de rovdyr, de i realiteten er – fuldstændig styr på det, hvis der ligger ynglefugle eller andre dyr og trykker sig i nærheden, når I er ude at gå, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers. 

Hun opfordrer derfor til, at hundeejere i den kommende tid sætter snor på hunden eller helt undgår at lufte hund på steder, der er yngleplads for fugle og andet vildt.

– Med foråret kommer yngletid, og naturen er snart fuld af fugleunger og andre dyrebørn, men hvert år risikerer mange hundeejere, at deres løsgående hunde får fat i en harekilling eller skræmmer ynglefugle væk fra deres reder, for uanset at det er de færreste hunde, der i dag har behov for at jage, før de kan spise sig mætte, vil næsten alle vores hunde udvise et eller andet niveau af jagtinstinkt, mener Lotte Evers.

– Jagtinstinktet er en af de mest almindelige - og for nogle ejere, uforudsigelige – adfærdsformer hos vores hunde. Det kan vise sig ved, at hunden løber efter blade, der blæser i vinden, svømmer efter fugle på vandet, jagter egernet op i træet eller følger færten efter rådyr i skoven, siger Lotte Evers.

”Den gør ikke noget!”

Det er ikke kun hundeejerne og deres hunde, der har glædet sig til at tage hul på strandsæsonen – i den kommende tid vil mange andre forårsglade strandgæster besøge de danske kyster, men ikke alle vil være lige så vilde med din hund, som du er. Faktisk er der en del danskere – både børn og voksne, der er direkte bange for hunde, forklarer Lotte Evers. 

– Angst er ikke en rationel følelse, så derfor nytter det ikke at forklare eksempelvis et forskrækket barn, at din hund ikke gør noget; Det er ikke DIN hund, barnet er bange for, men selve idéen om hunde. Så selv om det kan være svært at forstå, når man har en flink og rar hund, der aldrig gør eller hopper op af fremmede på gaden, tjener det alle parter bedst at respektere, at ikke alle elsker hunde. Som hundeejer må man tage ansvar og undgå konflikter, så vi alle fremover kan nyde godt af at gå ture i den smukke danske natur.

Lotte Evers fortæller, at der findes alternativer i form af særlige hundestrande og hundeskove, som du og din hund kan benytte, hvis du og din hund elsker det våde element og helst nyder gåturen uden snor. Husk, at der er forskellige former for afmærkning på strandene. Det blå flag er nok det mest kendte, og det betyder i reglen, at her er hunde ikke tilladt. Men det er klogt at tjekke, inden I tager hjemmefra, hvad der er tilladt dér, hvor I gerne vil hen. En simpel søgning i Google Maps på ”hundestrand” eller ”hundeskov” kan hjælpe.

Fakta
5 tips til efter strandturen

Agria giver her fem tips til, hvordan du kan passe godt på din hund efter en tur på hundestranden:

1. Gør det til en vane at kigge nærmere på din hund hver dag i forårs- og sommertiden – så finder du også flåter og andre ubudne gæster.
2. Skyl altid hunden i ferskvand efter havbad.
3. Sørg for, at hunden er ordentligt tør, inden den f.eks. lægger sig i kurven.
4. Hold øje med, om din hund får små sår på kroppen efter flåtbid eller andet, da de kommende måneder og sommeren er højsæson for ”hot spots”, en akut hudbetændelse, der hurtigt breder sig under pelsen. En fugtig pels giver nemlig den slags hudproblemer gode betingelser.

Læs også

Hindse satte fut i inspirationsdagene

22-10-2022 11:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I denne weekend holder DKK inspirationsdage på Kobæk Strand. Klokken 9.00 bød Jørgen Hindse de mange deltagere velkommen

1. oktober må hunden være løs på stranden

26-09-2022 09:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra den 1. oktober må hunde igen gå uden snor på de danske strande. Dyrenes Beskyttelse opfordrer dog til, at man aldrig slipper hunden løs, hvis man ikke har fuld kontrol over den

Ridgeback mangler sin ejer

05-07-2021 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En rhodesian ridgeback har siden i går strejfet rundt på Grærup Strand ved Vejers. Hvor er dens ejere?

Hund logrer halen i "udu" i ren coronalykke

25-03-2020 12:37, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I England har en lille gravhund været så lykkelig over, at ejerne har været hjemme pga. coronakrisen, at den har logret så meget med halen, at den er kommet til skade

Død hund gravet op af ulv

05-04-2014 08:43, af Tine Luther
Spor i sneen og et kamera afslørede, at det var en ulv, der afdækkede liget af en hund i Søby i Nordjylland.

Pas på nødderne i december

03-12-2017 11:03, af Astrid Gerd Holtet

Konfekt og julegodter indeholder ofte nødder – vidste du, at de kan være giftige for din hund?

Grand Danois blev dagens hund ved lørdagens Store Hestedag

03-09-2017 15:04, af Camilla Tiefensee Schrøder

Dansk Kennel Klub holder åben bedømmelse af hunde ved Store Hestedag på Roskilde Dyrskueplads. Alle kan være med, og lørdag var det 11-årige Vanessa, som vandt titlen ”dagens hund” med grand danoisen Herbert

Billeder fra Hund i Fokus er online

08-09-2022 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Nu kan du finde vores billeder fra Hund i Fokus

Jæger gav hund stød med halsbånd

17-11-2021 12:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En nordjysk jæger er blevet sigtet efter at have brugt stødhalsbånd til at opdrage sin hund

Dyreværnet passer hunde

10-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I ferieperioder kan det være svært at finde pasning til familiens logrende medlem. Nu kan du få passet din hund hos Dyreværnet København og Dyreværnet Jylland v/Søndergaard Hunde- og Kattepension. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

16 ting der viser hvor højt din hund elsker dig

19-10-2023 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund