Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerne og rygmarv ligger normalt badet i en væske, der også kaldes cerebrospinalvæske. I særlige, uheldige, tilfælde kan denne væskes strømning forstyrres, og med tiden kan den ændrede strømning skabe et hulrum i rygmarven. Disse hulrum kaldes også for syrinx og har lagt navn til sygdommen.

Strømningsforstyrrelserne kan blandt andet komme som følge af deformiteter i kraniet. Cavalier King Charles spaniels har en arvelig prædisponering for en deformitet i den bagerste del af kraniet, og er derfor i særlig risiko for at udvikle sygdommen.

Symptomer på syringomyeli

Når hunde udvikler syringomyeli, kan de udvikle en række nerveforstyrrelser, men ikke alle hunde med sygdommen udviser symptomer.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden ser ud til at være stiv i nakken
  • Hunden kan have ondt i nakken – nogle hunde kan have tendens til pludseligt at pibe eller hyle uden tydelig årsag
  • Hunden har perioder med voldsomme kløereaktioner, hvor hunden kløer sig voldsomt i nakke- og halsområdet
  • Hunden kan have bevægelsesforstyrrelser, herunder halthed på forbenene

Fremtiden for en hund med syringomyeli

Fremtiden for en hund med syrinomyeli afhænger i høj grad af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen. Hvor hurtigt sygdommen udvikler sig, varierer også fra hund til hund. Når rygmarven først har taget skade, kan skaderne dog ikke forsvinde igen.

Hunden kan i nogen grad hjælpes gennem behandling med smertestillende og antiinflammatorisk medicin. I nogle tilfælde kan en operation også skabe mere plads i kraniet, og på den måde hjælpe til med at bremse sygdommen, men mange hunde har fortsat behov for medicinsk behandling efterfølgende.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har syringomyeli eller anden sygdom i nervesystemet, bør du altid kontakte din dyrlæge.

 

 

 

Læs også

Er din hund en hvalp eller en junior hund?

14-02-2019 15:01, af Marco Ishøj, Anicura

Langt de fleste hundeejere, skelner ikke imellem om deres hund er en hvalp eller junior hund, hvilket kan resultere i, at knogler og muskler ikke udvikles korrekt

Ektopisk ureter hos hund

18-09-2019 08:06, af Astrid Gerd Holtet

Ektopisk ureter er en fejl i udviklingen af hundens urinveje, der kan give hunden en række problemer, herunder vanskeligheder ved at holde på vandet

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Forfrossen hund reddet af politiet

23-01-2014 13:27, af Tine Luther
Af uvisse årsager var en lille hund efterladt i kulden i ejerens have. En nabo slog alarm, og politiet tog sig af hundens optøning.

Hund fundet i maven på krokodille

16-05-2012 10:56, af Tine Luther
Da en australsk saltvandskrokodille blev skudt og sprættet op, viste det sig, at den havde meget på samvittigheden.

Oplev ægte vandhunde i aktion

16-07-2011 09:18, af Tine Luther
Den 20. juli har du mulighed for at opleve newfoundlændere i det våde element, hvor de blandt andet skal demonstrere, hvordan en hund kan redde et menneske fra en drukneulykke. Arrangementet foregår nær Nyborg.

Hund gik næsten 300 km for at finde sin skytsengel

14-12-2015 13:27, af Tine Luther
En russisk hund blev kørt ned af en bil og efterladt til at dø. En kvinde reddede hunden, passede den til den var rask og fandt et nyt hjem til den. Men hunden ville bo hos sin redningskvinde...

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader