Syringomyeli – hvad er det?

08-06-2022 12:18, af Astrid Gerd Holtet

Syringomyeli er en sygdom, hvor der dannes hulrum i rygmarven, og den er forbundet med udtalt smerte og ubehag for hunden 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hundens hjerne og rygmarv ligger normalt badet i en væske, der også kaldes cerebrospinalvæske. I særlige, uheldige, tilfælde kan denne væskes strømning forstyrres, og med tiden kan den ændrede strømning skabe et hulrum i rygmarven. Disse hulrum kaldes også for syrinx og har lagt navn til sygdommen.

Strømningsforstyrrelserne kan blandt andet komme som følge af deformiteter i kraniet. Cavalier King Charles spaniels har en arvelig prædisponering for en deformitet i den bagerste del af kraniet, og er derfor i særlig risiko for at udvikle sygdommen.

Symptomer på syringomyeli

Når hunde udvikler syringomyeli, kan de udvikle en række nerveforstyrrelser, men ikke alle hunde med sygdommen udviser symptomer.

Blandt de mest almindelige symptomer er:

  • Hunden ser ud til at være stiv i nakken
  • Hunden kan have ondt i nakken – nogle hunde kan have tendens til pludseligt at pibe eller hyle uden tydelig årsag
  • Hunden har perioder med voldsomme kløereaktioner, hvor hunden kløer sig voldsomt i nakke- og halsområdet
  • Hunden kan have bevægelsesforstyrrelser, herunder halthed på forbenene

Fremtiden for en hund med syringomyeli

Fremtiden for en hund med syrinomyeli afhænger i høj grad af hvor meget hunden er påvirket af sygdommen. Hvor hurtigt sygdommen udvikler sig, varierer også fra hund til hund. Når rygmarven først har taget skade, kan skaderne dog ikke forsvinde igen.

Hunden kan i nogen grad hjælpes gennem behandling med smertestillende og antiinflammatorisk medicin. I nogle tilfælde kan en operation også skabe mere plads i kraniet, og på den måde hjælpe til med at bremse sygdommen, men mange hunde har fortsat behov for medicinsk behandling efterfølgende.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har syringomyeli eller anden sygdom i nervesystemet, bør du altid kontakte din dyrlæge.

 

 

 

Læs også

Kom godt igennem nytårsaften

31-12-2017 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Nytårsaften er en festlig aften, hvor vi siger farvel til det gamle år, og velkommen til det nye – men for hunden kan festlighederne være en overvældende oplevelse.

 

Hundelufter gjorde makabert ligfund

06-03-2013 09:04, af Maja Golles
I New York viste en hund stor interesse for en plastikpose, som viste sig at indeholde et ben fra en kvinde, der var blevet parteret og fordelt i poser rundt om i bydelen Bronx

Foråret betyder glæder og farer for din hund

02-03-2025 08:51, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret bringer lysere dage og flere udendørs eventyr for din hund. Men årstiden rummer også risici som flåter, giftige planter og hugorme.

Faldt i iskold å, da han forsøgte at indfange hund

21-11-2011 15:03, af Tine Luther
En mand fik noget af en kold forskrækkelse, da han forsøgte at indfange sin hund i området omkring Ribe Å.

Er din hund urolig til nytår?

25-12-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Mange hunde bryder sig ikke om nytårsfyrværkeri, da de store brag og lysglimt kan være overvældende. Og hvis de først er blevet bange, bliver det ikke nemmere året efter.

Halsbånd eller sele? Hvad er det rigtige for din hund?

21-07-2016 14:11, af Kasper Larsson
Der findes et hav af diverse halsbånd og seler, der alle reklamerer med at være det bedste for netop din hund. Nogle hundeejere mener, at det er sværere at styre hunden med sele, mens andre siger, at hundene får ondt i nakken af at bruge halsbånd. Men hvad skal man overveje, når man træffer sit valg?

Virkelighedens Lassie er en basset

24-04-2018 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Benjamin Thorsen fredag skulle ud at nyde solen i skoven, blev det en skovtur han sent kommer til at glemme. Det skyldes især en flot indsats af hans hund, Malte

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hver pote tæller hos Dyreværnets nye internat

18-04-2025 07:00, af Cecilie Friis Amstrup

Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?

Lad din hund forbedre din livskvalitet

19-04-2025 07:21, af Cecilie Friis Amstrup

Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær. 

AFSLØRING: De 10 klogeste hunderacer

27-08-2019 08:57, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste