Musklerne er motoren i hundens bevægeapparat, og består af en række lange muskelceller. Når musklen får besked fra hundens nervesystem, trækker muskelcellerne sig sammen, og på den måde får de kroppen til at bevæge sig. Musklerne tilpasser sig den mængde arbejde de skal udføre. Bruges musklerne meget, vokser muskelcellerne, bruges de ikke så meget vil cellerne igen blive mindre, og musklen vil miste noget af sin fylde.
At miste muskelmasse kaldes også muskelatrofi. Ændrer hundens aktivitetsniveau sig, så den bevæger sig mindre end den plejer, kan den miste noget af sin muskelmasse, men muskelatrofi kan dog også være tegn på sygdom, og det er derfor vigtigt, at du holder øje med din hunds muskulatur.
Blandt nogle af de sygdomme, der kan give muskelatrofi, er:
1) Smerte i bevægeapparatet
Al sygdom, der er smertefuldt, og får hunden til at bevæge sig mindre, kan medføre at hunden taber muskelmasse.
Ofte vil muskeltabet være lokalt og ses i det område af kroppen, hvor hunden har ondt. Nogle gange kan der samtidigt ske det, at hunden i stedet bruger andre dele af kroppen mere for at kompensere for de problemer den har, og dermed kan musklerne i disse dele af kroppen blive større.
2) Lidelser i nervesystemet
For at musklerne kan bevæge sig, skal de have besked fra nervesystemet, og derfor kan sygdomme i nervesystemet også påvirke hundens muskelmasse.
Skades enkelte nerver eller dele af nervesystemet, kan det give tab af muskelmasse i et mindre område eller af en enkelt muskel, mens andre sygdomme i nervesystemet kan påvirke større områder af hundens muskulatur.
3) Muskelbetændelse
Muskelbetændelse kan komme som følge af en række forskellige sygdomme, herunder blandt andet sukkersyge og andre hormonelle lidelser, samt nogle parasitære infektioner, herunder leptospirose eller rottesyge. Muskelbetændelse kan også skyldes nogle typer af fejlernæring, eller komme som følge af en autoimmun reaktion, hvor kroppens eget immunforsvar angriber hundens muskulatur. Hos nogle hunde kan muskelbetændelsen også komme som følge af meget hård fysisk aktivitet.
Mistænker du, at din hund har mistet muskulatur, bør du altid kontakte din dyrlæge.
/Astrid Holtet, dyrlæge
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.
Universitetshospitalet for Familiedyr er netop nu i gang med at undersøge, hvor mange danske kæledyr, der behandles med cannabis. De har bedt os sprede budskabet, og det gør vi naturligvis gerne
Dansk Kennel Klub har samlet nogle gode råd til dig som opdrætter i denne coronatid
Hundeejere landet over er i disse dage bekymrede for deres firbenede venner. I Norge har dyrlæger oplevet en markant stigning i tilfælde af alvorlig sygdom hos hunde i Oslo-området, og indtil videre er 27 hunde døde. I Danmark har vi ingen indikationer på, at vi oplever samme sygdomsbillede. Nye oplysninger fra Mattilsynet i Norge viser desuden, at sygdommen formodentlig ikke smitter let fra hund til hund
En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet
Portosystemisk shunt er en leversygdom, der oftest giver problemer hos helt unge hunde
Gulsot er en betegnelse for at hundens hud og slimhinder bliver gullige, og kan ses ved en lang række sygdomme
Leo Nielsen fra duoen Sussi og Leo blev kort før jul indlagt med tarmslyng, som næsten kostede ham livet. Nu er han hjemme igen, og vi har været i kontakt med ham
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund