Leptospirose skyldes en bakterie, som blandt andet findes hos rotter, og som kan give alvorlig sygdom hos vores hunde. Bakterien udskilles fra rotterne, primært igennem deres urin, og hvis hundene kommer i kontakt med rotteurinen, for eksempel ved at bade i, eller drikke, kloakvand, kan de blive smittet med bakterien. Sygdommen er heldigvis forholdsvis sjælden i Danmark, men en af grundene til at den alligevel tages meget alvorligt er, at den også kan smitte til mennesker.
Hvad skal man kigge efter?
Ikke alle smittede hunde vil blive syge, men sygdommen kan i værste fald være dødelig. Bakterien går i hundenes blodbane og ødelægger organerne. Hvilke symptomer der ses, afhænger af hvilke organer der bliver hårdest ramt. Oftest er det leveren eller nyrerne, der tager mest skade, og dette kan resultere i alt fra træthed, fordøjelsesproblemer og feber, til at hundene er meget tørstige, ikke kan tisse eller har små sår i munden. Bliver leveren ramt, kan der også ses fænomenet gulsot, hvor blandt andet hud og mundhule bliver mere og mere gullige, i takt med at leveren ødelægges. Er man blevet smittet med leptospirose, kan det i sidste ende give lever- eller nyresvigt, hvis hunden er tilstrækkelig hårdt ramt. I nogle tilfælde er sygdommen langsom om at udvikle sig, men i andre tilfælde kan den udvikle sig inden for timer eller dage.
Hvem er i risiko?
Hundene kan komme i kontakt med smitten, når kloakkerne løber over, men smitten kan også ske fra hund til hund. Derudover er hunde også i særlig risiko for at blive smittet, hvis de færdes meget ved vandløb og i vådområder, hvor der er mange rotter og andre gnavere. Unge og ældre hunde er mindre modstandsdygtige over for sygdommen, og har derfor større risiko for at blive syge, hvis de kommer i kontakt med bakterien. Mennesker kan smittes fra rotterne, men vi kan også smittes fra vores hunde. Det sker dog heldigvis forholdsvist sjældent, at personer i Danmark bliver syge med leptospirose – ifølge opgørelser fra Statens Serum Institut ses der imellem ti og tredive tilfælde af sygdommen blandt danskerne om året.
Hvad kan man gøre?
Der er behandlingsmuligheder for hunde, der rammes af leptospirose. Bakterien kan dræbes med antibiotika, og hvis organskaderne ikke er for alvorlige, kan hunden komme sig igen. I de tilfælde hvor sygdommen udvikler sig hurtigt, kan det dog være svært at nå at igangsætte behandlingen inden skaderne er blevet dødelige.
Leptospirose hører heldigvis til en af de sygdomme, som vi kan vaccinere for, og på den måde forebygge at vores hunde – og i sidste ende os selv – bliver smittede. De vacciner, der er på markedet, dækker ikke i så lang tid, og hundene skal derfor vaccineres mod leptospirose en gang om året, hvis man skal være sikker på at de er beskyttede.
Dette er første artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på hundesyge.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge og underviser på veterinærsygeplejerskeuddannelsen
Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom
Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Der er mange måder hvorpå vi mennesker fortæller at vi holder af hinanden, men på hundesprog er det ikke altid nemt at forstå. Derfor får du her 16 måder du kan bruge til at afkode hvornår og hvordan din hund forsøger at fortælle den elsker dig.