Sådan tyder du foderdeklarationen

29-11-2017 08:47, af Sandra Lund Brudlykke og Amanda Friedel Jakobsen

Det kan være en jungle at finde rundt i de mange forskellige slags hundefoder, og hvad de indeholder. Når man står og skal vælge foder til sin hund, er det oplagt at starte med at kigge på foderdeklarationen. Men hvad fortæller den os egentlig? 

Copyright Ridehesten.com

Næringstofindhold/analytiske bestanddele
Mange vil starte med, at kigge på, hvor meget foderet indeholder af de forskellige næringsstoffer, som på foderpakken er angivet i procenter. De forskellige analyser der er benyttet til at beregne disse procenter, måler råindholdet af det enkelte næringsstof, hvorfor betegnelsen ”rå” oftest står foran næringsstoffet (f.eks. råprotein og råfedt). Man bør tage visse forbehold når man kigger på disse procenter, da det er estimater og ikke angiver den præcise mængde af nærringsstofferne i foderet. For eksempel bestemmes proteinindholdet ved en analyse der måler kvælstofindholdet i foderet, hvorefter dette indhold ganges med en konstant for at finde proteinindholdet. Da der også findes kvælstof i andre bestanddele i foderet udover protein, er der dermed en risiko for, at proteinindholdet bliver overestimeret. Procentindholdet er dermed kun vejledende, og fortæller ydermere intet om hvad hunden egentligt kan fordøje og udnytte.

Ingredienslisten
Ingredienslisten er bygget kronologisk op, hvilket betyder, at den ingrediens der står først, er det, der er mest af i foderet. Dog skal man være opmærksom på, at dette til tider kan snyde. De fleste hundeejere vil gerne have, at det er en form for kød, der står øverst på ingredienslisten, da kød er den bedste kilde til protein. Det er dog vigtigt at kigge alle ingredienserne igennem, da den samme ingrediens kan være nævnt mere end én gang. For eksempel kan både majsmel og majs være nævnt, hvor bearbejdningen af ingrediensen er forskellig. Dette får foderet til at fremstå som indeholdende mindre af denne ingrediens, da de er opdelt, hvoraf hvis de var lagt sammen som én ingrediens, ville de muligvis stå før kødet på listen og dermed udgøre et større indhold i foderet. Derfor kan det være en god idé at læse hele ingredienslisten igennem for at få det totale overblik.     

Hvad er ”aske” og ”træstof”?
Nogle har måske undret sig over betegnelserne ”aske” og ”træstof” og tænkt, at det ikke lyder som noget man har lyst til at fodre sin hund med. Dog er ingen af delene farligt for hunde! Indholdet af aske angiver det totale indhold af mineraler, såsom magnesium og calcium. Mineraler er vigtige for mange fysiologiske funktioner i hunden, og derfor er de en vigtig del af hundens kost - blandt andet er indholdet af calcium og fosfor med til at styrke knogler og tænder. Træstof er også det man kalder for råfibre, og er ufordøjelige kulhydrater, der giver fylde og holder gang i tarmsystemet.

Hvad skal jeg så købe?
Foder købt hos dyrlægen eller i supermarkedet opfylder altid minimumkravene til, hvad din hund har brug for, men kvaliteten af næringstofferne kan variere mellem produkterne. Hunde er bedst til at fordøje animalske produkter af god kvalitet, såsom frisk og tørret kød, så se eventuelt efter om disse står blandt det øverste på ingredienslisten. Husk dog at se efter om nogle ingredienser er ”splittet” op, da man ikke altid kan regne med, at det der står først, rent faktisk er det, der er mest af i foderet.

 

// Amanda Friedel Jakobsen, Cand.Scient i Animal Science

// Sandra Lund Brudlykke, Cand.Scient i Animal Science

Info

Amanda og Sandra er begge uddannede kandidater i Animal Science fra Københavns Universitet, med speciale i ernæring af hund og kat. De har stor interesse indenfor, hvordan ernæring kan bidrage til vores kæledyrs livskvalitet og længde og mener, at ernæring er en essentiel del for vedligeholdelsen af et sundt kæledyr.

Læs også

Husk at sende os dit bedste foto

18-06-2024 13:33, af Anne Cecilie Sohl

I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. juli

Ny hovedsponsor for Winter Wonder Show

09-11-2023 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Danmarks største kæde indenfor foder, plejeprodukter og alt andet tilbehør, Maxi Zoo, er blevet ny hovedsponsor for det årlige Winter Wonder Show, der løber af stablen den kommende weekend i Herning Messecenter.

Dyrehospitaler slår alarm: For mange overvægtige hunde

20-10-2023 11:58, af Anne Cecilie Sohl

Op mod halvdelen af danske hunde er i dag overvægtig, lyder det fra en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, Anicura, der er bekymret over stigningen i antallet af overvægtige hunde. Hundeejere bør derfor være mere opmærksom på kæledyrets sundhed, da overvægtige hunde oftest lever kortere og er i større risiko for alvorlige følgesygdomme, lyder opfordringen fra dyrlæge.

Pas på med gavebåndet

18-12-2019 11:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I et opslag fra Anicura København viser de et billede af gavebånd hentet ud af en hunds mave

BLOG: “Det har den aldrig gjort før”

14-02-2022 14:28, af Elisabeth Schrøder

Som om vi ikke havde nok at se til med hundene og bondegårdsrenovering, så har jeg også købt hest igen, efter min gamle pludseligt blev aflivet pga. en skade. Jeg er forholdsvis ny i hesteverdenen, men efter nogle år med “traditionnel” ridning, er jeg hoppet på en træningsform, som er 100% videnskabeligt funderet, og hvor der er meget fokus på hesteadfærd, deres signaler, stress og hvordan forståelsen af alt det bruges i den praktiske træning

Internathunde er ikke problemhunde

24-08-2020 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ny undersøgelse fra Københavns Universitet peger på, at hunde fra internater oftest er helt almindelige familiehunde

Monika købte dødssyg hund af hundesmuglere

09-03-2021 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I disse dage sidder tre mænd i Retten i Kolding tiltalt for ulovlig import af hunde fra Polen. Monika Grahl er en af dem, der har købt en hvalp af mændene. Det skulle hun aldrig have gjort

Odsherred hotspot for hjerteorm

17-05-2020 09:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mens København fortsat er det område med flest udbrud af hjerte- og lungeorm, så tager Odsherred en overraskende andenplads, hvad angår hotspots for de farlige parasitter

Forgiftninger: 5 potentielle farer i en almindelig husholdning

16-02-2021 12:35, af Astrid Gerd Holtet

Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på

Vinderen af Oliver's konkurrencen

05-09-2013 16:36, af Vibe Madsen
Vi har nu udtrukket den heldige vinder af Oliver's konkurrencen, hvor vinderen vinder 13,5 kg af Olivers kornfri hundefoder og 4 poser godbidder.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på hundene i frostvejret

03-01-2025 09:52, af Cecilie Friis Amstrup

2025 er startet koldt og hvidt, og det betyder, at vi skal være ekstra opmærksomme på, hvordan kulden påvirker vores hunde og tilpasse gåturen, så de ikke fryser. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nye regler på DKK udstillinger træder i kraft 1. januar 2025

28-12-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

Dansk Kennel Klub har offentliggjort væsentlige ændringer i reglementet for hundeudstillinger, herunder nye kategorier, justerede certifikatregler og tiltag for hundevelfærd. Ændringerne træder i kraft den 1. januar 2025.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Sne kan give din hund dårlig mave

04-01-2025 08:22, af Cecilie Friis Amstrup

Selvom sne kan være sjovt for hunde, kan det også give maveproblemer. Læs, hvorfor du skal være opmærksom på din firbenede ven i vinterkulden.

Flere Chrisco-produkter tilbagetrækkes og underleverandør opsagt

20-12-2024 07:35, af Cecilie Friis Amstrup

Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.