Sådan har hundene det hos Dyrenes Beskyttelse

08-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunden.dk har tidligere skrevet om de 113 hunde, der er kommet ind på Dyrenes Beskyttelses internater de sidste par måneder. Et af de internater, der har modtaget en stor flok hunde er Nordjyllands Internat i Hjallerup. Hunden.dk tog torsdag en tur til Hjallerup for at møde nogle af hundene og høre lidt om, hvordan internatet arbejder med dem

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nordjyllands Internat har siden november fået 42 hunde ind i to forskellige sager. Først fik internatet 12 gravhunde fra en sag i december. Et stykke tid efter kom yderligere 22 gravhunde fra samme sag og for nylig har det nordjyske internat modtaget 12 hunde fra den tidligere omtalte sag, hvor en ældre kvinde døde og manden ikke magtede at passe deres 60 hunde, som er chihuahua og jack russell terriere.

I hele 2017 fik internatet 119 hunde i alt, hvoraf de fleste var private indleveringer. Så 42 hunde på så kort tid er ganske mange.

– Det er ikke hverdagskost for os, men der kommer da store sager med mellemrum. Den sidste store sag var den såkaldte randerssag tilbage i februar sidste år, fortæller Jonna Pedersen, der er faglært dyrepasser og ansat på internatet.

Fælles for de to store sager, som internatet har modtaget hunde fra, er, at der som sådan ikke har været tale om decideret misrøgt af hundene. Der har ganske enkelt bare været så mange hunde, at det har været umuligt at udøve den fornødne pleje og socialisering af de kære dyr.

 

De første dage
Når internatet i Nordjylland modtager så mange hunde, som de har gjort på det sidste, er der helt fastlagte rutiner for, hvordan man håndterer hundene.

– Vi står et hold klar til at tage imod hundene. Når de så kommer, bliver de tjekket af dyrlægen, som undersøger om der skal gøres noget med det samme. Dernæst indlogerer vi dem i en hundestald, hvor vi plejer at sætte dem sammen minimum 2 og 2, så de ikke føler sig isolerede, fortæller Jonna Pedersen.

De efterfølgende dage skal hundene have helt ro. De bliver fodret og de ansatte snakker lidt med dem og forholder sig roligt omkring dem. Hundene er ikke vant til at blive taget ud i en hundeskov eller til at gå lange ture, derfor handler det om at give dem en masse ro. Det betyder også, at hundestalden i den periode er forbudt område for internatets frivillige. Det er kun de fastansatte, der må gå derind.

– Når vi snakker med dem, finder vi også langsomt ud af, hvad vi skal arbejde med hos den enkelte hund. Vi vurderer også, hvor de er sindsmæssigt. Dem der klarer sig godt, giver vi en sele på, som de kan gå rundt med. Senere giver vi dem snor på og går små ture. Det er vigtigt, at det hele tiden er gode oplevelser for hunden, lyder det fra Jonna Pedersen.

Når de frivillige endelig får lov at komme ind i hundestalden, er det deres opgave bare at sidde og snakke lidt med hundene. På den måde vænner hundene sig til andre mennesker, og som hundeelsker er det vel noget nær et drømmejob.

– Vores frivillige får jo at vide, når vi har sager som disse, og vi får tit beskeder fra dem, hvor de spørger, om ikke snart de må komme ind til hundene. Så det er populært for hundeelskere, og de frivillige er også meget populære hos os. Vi kunne ikke klare os uden dem, siger hun.

Omkring dette tidspunkt i processen oplever de ansatte og frivillige på internatet, at hundene flytter sig rigtig meget i deres udvikling. Derfor bliver de splittet fra hinanden, så de bor 1 og 1. Det sker for at udvikle dem til individer.

– Når de er alene, kan vi bedre vurdere, hvad den enkelte hund har brug for, og det er rigtig vigtigt, når vi senere skal videreformidle dem. Det kan være, at nogle hunde ikke skal være i et hjem med andre hunde, og nogle skal måske ikke være i et hjem med børn. Det lærer vi på dette tidspunkt, siger hun.

 

Formidlingen
Når hundene endelig er klar til det, skal de ud til en familie. Formidlingen starter med, at der bliver lagt et billede og en beskrivelse af hunden på hjemmesiden. Det reagerer folk på ved at sende en mail eller ringe, hvis de er interesserede. Herefter starter et grundigt arbejde.

– Det handler jo om, at vi finder et godt match til den enkelte hund. Derfor tager vi en snak med ansøgerne i telefonen. Derefter bliver de kaldt ind til en samtale, hvor vi interviewer dem grundigt. Igen for at sikre os, at hunden og familien passer godt sammen, siger Jonna Pedersen.

I de to sager, der fylder internatets hundestald netop nu, er mange af hundene allerede kommet videre ud i nye familier.

– De hunde, vi fik i december har alle fået nyt hjem. Hundene, vi fik i anden omgang, er næsten også videre. Vi har en hvalp, der er i pleje, en drægtig tæve, der skal i pleje og to voksne hunde, der ikke har fundet familier. Fra den anden sag, er der et par stykker, der har fået nyt hjem. Men der var virkelig også nogle sky hunde imellem, fortæller hun.

Netop det tilbageholdende væsen er karakteristisk for de 12 chihuahua og jack russel terriere, som internatet har modtaget fra den store sag med 60 hunde. Det er på ingen måde farlige hunde, de er bare meget sky.

– De har jo ikke prøvet noget. Alt er nyt for dem, og det skal familierne huske, når de får en af disse hunde. Det gælder simpelthen om at tage det helt stille og roligt, så skal det nok blive rigtig gode familiehunde, siger Jonna Pedersen og slår fast, at hun taler af erfaring.

–Vi ser tit, at hundene blomstrer helt vildt, når de kommer ud i familierne. Mange sender os et billede af hundene efter et stykke tid, og det er bare så skønt at se, at de er blevet gode og glade hunde.

 

En tur i hundestalden
At arbejdet nytter er tydeligt, når man åbner døren ud i hundestalden. Fra bunden af stalden kan man hurtigt høre en ivrig gøen fra gravhunden Julius på 3 år. Han er en af de to voksenhunde fra første sag, der endnu ikke har fundet et nyt hjem.

– Jeg forstår ikke, at der ikke er nogen, der har valgt ham endnu. Han er en fantastisk glad og livlig hund med mod på livet. Men det er tit tilfældigt, hvem der ender med at ryge først og hvem der ryger sidst. Nogle aftagere vil helst have en tæve og andre vil hellere have en langhåret gravhund, og så kommer en hund som Julius lige til at vente lidt, siger Jonna Pedersen, mens hun belønnes af den kærlige hund med masser af søde hundekys.

Julius har dog ikke ro til bare at sidde ved Jonna. Derfor tager han flere løbeture gennem hele stalden. Han er nysgerrig og svær ikke at falde pladask for.

Perle Pus er en af hundene fra den sidste sag. Hun er en 8-årig tæve, der netop nu er ved at finde mod til at udforske verden. Hun har været meget forsigtig, men er lige nu i en tid, hvor hun blomster og udvikler sig.

– I starten kunne vi ikke rigtig komme til hende. Nu er hun blevet en rigtig hyggetrold, som nyder at blive nusset og kælet for. Lige nu arbejder vi lidt med at vænne hende til at gå med sele. Det er hun ikke meget for. Derfor øver vi bare med at give hende selen på og tage den af hende igen. Resten skal nok komme, siger Jonna Pedersen, mens Perle Pus hygger sig i hendes skød.

Abigail er også fra den sidste sag. Hun er en 2-årig jack russell tæve, som har gennemgået noget af en udvikling på internatet.

– Da hun kom, havde hun en veninde. I starten skulle vi ikke komme til dem, hvis vi ville undgå at blive bidt. Men så pludselig en morgen, havde de ændret sig fuldstændigt. De kom løbende os i møde og hoppede op til os. Sådan går det altså også nogle gange, fortæller Jonna Pedersen, mens Abigail styrter frem og tilbage i den aflange hal.

Dyrepasseren som egentlig har speciale i zoodyr, er ikke bange for at indrømme, at hun har et fantastisk job på internatet, og det forstår man sådan set godt.

– Det er fantastisk fedt at kunne gøre en forskel. For det er jo det, vi gør. Vi gør en forskel for både mennesker og hunde, og det er virkelig dejligt.

Læs også

15 hunde med mider og sår fjernet

12-06-2024 10:02, af Anne Cecilie Sohl

15 hunde er indleveret til Dyrenes Beskyttelse i Århus. Hundene er fjernet af Midt- og Vestjyllands Politi, da deres ejer for anden gang er frakendt retten til at holde dyr. Hundene er nu klar til at finde nye hjem.

Gennembrud: Stamtavler for racehunde åbnes for nye sunde gener

07-05-2024 10:13, af Anne Cecilie Sohl

Dansk Kennel Klub åbner stambøgerne for tre racer af fladsnuede hunde. Det sker som led i et nyt samarbejde med flere dyreværnsorganisationer. En ny vision for hundeavl skal samtidig inspirere politikerne til at sikre sundere hunde i hele landet.

Hjælp til voldsudsattes kæledyr

25-03-2024 08:53, af Anne Cecilie Sohl

En ny bevilling fra QATO Fonden sikrer akut nødpasning af voldsudsatte kvinders kæledyr, når kvinderne kommer på krisecenter. Projektet er et samarbejde mellem LOKK og Dyrenes Beskyttelse, der i fællesskab vil sikre beskyttelse for både mennesker og dyr, der befinder sig i en svær situation. 

Jonathan vil køre foder til Ukraine

27-02-2022 07:18, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags skrev vi om et internat i Ukraine, der manglede foder til deres dyr. Nu vil danske Jonathan Beck køre ned med en bilfuld foder

Tragisk schæferhistorie fra Fyn

05-04-2018 08:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelse på Fyn søger netop nu nyt hjem til schæfer, der stod lænket udenfor i en måned

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.

Mange hunde og katte i nye hjem

14-11-2018 08:48, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dyrenes Beskyttelses internater fandt nye hjem til langt flere dyr i oktober måned end i årets øvrige måneder. 67 pct. flere dyr sammenlignet med gennemsnittet for de resterende 11 måneder

Flere plejefamilier til svigtede dyr

08-05-2018 14:23, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nye tal fra Dyrenes Beskyttelse viser, at flere og flere vælger at blive frivillig plejefamilie for syr, der har haft det svært

Pippi boede på internat i mere end et år

22-08-2019 15:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har snakket med Dyreværnet om nogle af de hunde, som er svære at komme af med. Her får du historien om PIppi, som endte med at bo hos Dyreværnet i mere end et år

29 hunde indleveret til Dyrenes Beskyttelse

03-01-2023 08:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I alt 29 hunde er med få dages mellemrum indleveret til Dyrenes Beskyttelse i to store hundesager. Opgaven med dyrene var vokset de tidligere ejere over hovedet, og alle hundene er indleveret frivilligt til foreningen. Hundene befinder sig nu på Brande og Nordjyllands Internat

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt