Sådan giver du din hvalp en sund start på livet

02-08-2021 11:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sjældent har så mange ønsket at få en hund som nu. Ifølge Dansk Kennel Klub steg antallet af registrerede hunde med 10 procent i 2020, og den øgede efterspørgsel er noget, som selv opdrættere kan mærke. Mange mennesker vælger at time tidspunktet for deres ferie for at hente deres hvalp. I løbet af de første måneder gennemgår hvalpe intensiv vækst og udvikling. Royal Canins dyrlæge rådgiver nye ejere om, hvad der er vigtigt at tænke på for at hvalpen skal få en sund start på livet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

– Når du henter din hvalp hos opdrætteren, skal du finde ud af hvad, hvor meget og hvor ofte den er blevet fodret. Det at flytte er i sig selv en stressfaktor, og for ikke at udsætte hvalpens mave for mere stress, skal du fortsætte med at give det samme foder som opdrætteren, mens hvalpen tilpasser sig sit nye hjem. Derefter kan du langsomt gå videre til dit eget valg af hvalpemad, der fremmer hvalpens vækst, siger Steen Petersen, dyrlæge hos Royal Canin.

 

Hvalpe har et stort behov for energi og protein, men har en lille mave og umodent mave- og tarmsystem. For at sikre at hvalpen får den rigtige sammensætning af protein, fedt, kulhydrater, vitaminer og mineraler, skal den spise tilpasset hvalpemad. Det er centralt, at den får en hvalpediæt, der er tilpasset hundens størrelse som voksen.

 

– Små racer vokser hurtigt, og allerede i en alder af ti måneder kan de have øget deres fødselsvægt med 20 gange og nået deres voksenvægt. Meget store racer vokser derimod i længere tid. Det kan tage op til to år, før de når fuld modenhed, men i denne periode kan disse racer øge deres fødselsvægt med 100 gange. Hvalpe af store racer har således en ekstrem intensiv vækst, derfor er dette en meget følsom periode i hvalpens liv, siger Steen Petersen.

 

Vær opmærksom på hvalpens vægt

Næsten halvdelen af alle hunde i de nordiske lande lider af fedme, og grunden til dette kan opstå allerede under perioden hvor hvalpen vokser. Den mest almindelige årsag til fedme skyldes, at hunden i lang tid får for meget energi i forhold til, hvad den kommer af med.

 

 – Det er let at holde sig til godbidder som en belønning i forbindelse med træning af hvalpen uden at tænke over det. Det er vigtigt at være opmærksom på hvalpens samlede kalorieindtag, og undgå at en alt for stor andel består af godbidder. For at forhindre din hvalp i at blive overvægtig, kan du i samarbejde med din dyrlæge få hjælp ved at benytte vækstkurver tilpasset racens størrelseskategori og køn, siger Steen Petersen.

 

Indfør fodringsrutiner

Hunde holder af forudsigelige rutiner, så fodre på bestemte tidspunkter lige fra starten. Som en retningslinje har hvalpen brug for mad fire gange om dagen, indtil den er omkring fire måneder gammel, hvorefter tre måltider om dagen er passende. Fra en alder af seks måneder fungerer to måltider normalt godt, men der er naturligvis forskelle mellem individer og hvalpens forventede voksenstørrelse. Kontakt din dyrlæge, hvis du føler dig usikker.

 

Vækstkurver

Næsten halvdelen af alle hunde i de nordiske lande lider af fedme, og grundlaget for dette ligger ofte allerede i hvalpens opvækst. Samtidig finder mange hundeejere det vanskeligt at afgøre, om deres hund er overvægtig. Alle hvalpe, men især hvalpe af meget store racer, skal vejes en gang om ugen i perioden 3-10 måneder, hvor vækstraten er meget intens. For bedre at kunne overvåge hvalpens vækst kan du i samarbejde med dyrlægen få hjælp ved at bruge vækstkurver tilpasset racens størrelseskategori og køn. Vækstkurver kan downloades gratis på waltham.com.

 

Vær forsigtig med godbidder

Godbidder skal altid indregnes i hvalpens samlede mængde mad for at undgå, at den spiser for meget. Som en retningslinje bør ikke mere end 10 procent af det daglige kalorieindtag bestå af andet end hundens mad. Tilbyd godbidder på det rigtige tidspunkt af den rigtige grund. Når hvalpen trænes, bruges godbidder ofte som en belønning, men der kan du i stedet bruge en del af foderet som belønning. Der findes også alternativer med lavt kalorieindhold i forhold til de normale godbidder.

 

Undgå mad til mennesker

Hunde har andre ernæringsmæssige behov end mennesker, og hvad der er godt for os, kan forårsage maveproblemer eller endda være giftigt for hunde, såsom løg og druer. Det kan også føre til negativ opførsel som tiggeri, hvis hvalpen får rester eller fodres fra hånden.

 

Tilskynd nysgerrighed gennem berigelse af foder

I stedet for at hælde foder i en skål kan du bruge foderberigelse. Skjul stykker i forskellige dele af hjemmet, og lad hvalpen bruge næsen. På denne måde får den afløb for sine naturlige instinkter.

 

Giv hvalpemad, indtil hunden er fuldvoksen

En almindelig fejl er, at overgangen fra hvalpemad til voksenmad finder sted for tidligt. For at sikre, at hvalpen får en optimal sammensætning gennem hele vækstperioden, skal du fortsætte med hvalpemad tilpasset væksten, indtil hunden er fuldvoksen. Hvis du skifter til nyt foder, skal det indfases gradvis over en til to uger for ikke at udsætte maven for unødvendig stress

Læs også

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Dømt for at mishandle hundehvalpe

18-01-2024 13:00, af Anne Cecilie Sohl

En 35-årig mand skulle tirsdag for retten, dømt for mishandling af hundehvalpe.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader

Ny donation baner vej for nye indendørs træningsfaciliteter til Nordjyllands Internat

17-04-2024 08:46, af Anne Cecilie Sohl

Mens opførelsen af en ny og topmoderne dyrlægeklinik i øjeblikket er i fuld gang hos Nordjyllands Internat i Hjallerup, kan internatet nu løfte sløret for, at der også er nye faciliteter til indendørs hundetræning samt hundemassage på vej. Det er resultatet af endnu en donation fra den nordjyske fond Melsen Fonden.