Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Copyright Ridehesten.com
Læs her hvordan du giver jeres nye hvalp den bedste start i hjemmet. Foto: AniCura

Sommeren nærmer sig, og det betyder ikke kun sol og ferie. Det er nemlig også nu, at højsæsonen for hundehvalpe begynder. Det skyldes, at sommeren er det tidspunkt på året, hvor flest planlægger et hvalpekuld, da det ofte kan være nemmere at have med hvalpe at gøre i årets lyse og varme måneder, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:

– Netop nu går vi ind i en periode, hvor mange danskere kan se frem til at blive hundeejer til en lille ny hvalp, hvilket som regel sker otte uger efter, at de er kommet til verden. Selv om det varmere vejr og længere dage gør det nemmere at træne og socialisere hvalpen udendørs, er det et stort ansvar, og derfor er det vigtigt, at man har afsat rigeligt med tid det første år, så hvalpen får den bedste start i sin nye familie.

Sommerens hvalpeboom er en glædelig tid, men det kræver også grundig forberedelse at blive hundeejer. Derfor kommer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, med de vigtigste anbefalinger til, hvordan du bedst forbereder dig på at byde en lille firbenet ven velkommen i hjemmet.

Ro og tålmodighed
At have en hvalp kræver tid, tålmodighed og masser af omsorg, hvilket er en vigtig del af processen med at opdrage en hund. Derudover er det ifølge Hanne Friis væsentligt at huske på, at det kan være stressende for en hvalp at vænne sig til nye omgivelser.

– Selv om der er mange ting, som hvalpen skal lære i de første måneder, blandt andet at være alene hjemme, renlighed og at omgås med andre, bør man være bevidst om, at det er en meget stressende periode for hunden. Derfor anbefaler vi også, at man har udvalgte steder i hjemmet, hvor hvalpen kan trække sig og søge ro.

Socialisering er vigtigt
Et af de vigtigste råd handler om socialisering med andre hunde, mennesker og miljøer, da det hjælper hvalpen med at føle sig tilpas og tryg i forskellige situationer – og jo før du starter, jo nemmere bliver det for både hundeejer og hvalp. 

– Det er en stor forandring for hvalpen at flytte væk fra sin mor og søskende, og derfor er det vigtigt at introducere den til nye oplevelser gradvist. Dette hjælper med at bygge hvalpens selvtillid og sikrer, at den udvikler sig til en veltilpasset hund, som kan begå sig i forskellige miljøer og er tryg ved både andre dyr og mennesker, forklarer Hanne Friis og fortsætter:

– Man kan med fordel starte socialiseringen med korte møder med mennesker og dyr, og samtidig sørge for at tage på små ture i forskellige udendørsmiljøer. Derudover er det en virkelig god idé at indtænke hvalpetræning, da det hjælper med at lære hvalpen grundlæggende kommandoer og opbygge tillid og samarbejde mellem hund og ejer. Dette skaber en stærkere forbindelse og gør det lettere at håndtere hverdagens udfordringer og oplevelser, som hvalpen vil støde på gennem sit liv.

Få styr på sundhedspleje
Kort efter du har fået din hvalp, er det oplagt at booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at sikre, at der er styr på sygeforsikring, vaccinationer, ormekur samt forebyggelse af flåter og lopper. Ifølge Hanne Friis bør hundeejere nemlig være opmærksomme på, at hvalpe er mere tilbøjelige til at blive smittet med sygdomme:

– Det er enormt stressende for en hvalp, når den bliver taget væk fra alt den kender. Derfor er hvalpe meget mere i risiko for at blive syge med eksempelvis dårlig mave – ligesom at hvalpe generelt er mere nysgerrige og derfor mere tilbøjelige til at slikke eller spise genstande, der kan gøre dem syge. Derfor er det en god idé at kontakte sin dyrlæge, så man sikrer sig, at der er styr på sundhedstjek og sygeforsikring, afslutter Hanne Friis.

Læs også

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

BLOG: Når hvalpene ikke kommer af sig selv

29-03-2023 08:47, af Susanne Møller Randeris

Det er ikke altid en selvfølge at der bliver hvalpe, bare fordi der har været flere vellykkede parringer – naturen er til tider lunefuld. Det at ”miste” hvalpe kan både være en hård omgang, både for pengepungen med også mentalt, da det man drømte om ikke blev

Sygdom hos hvalpe

13-03-2023 13:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke det første, man tænker på, når man anskaffer sig en nuttet lille hvalp, men ikke desto mindre oplever to ud af tre nye hvalpeejere, at deres hvalp bliver syg og må forbi dyrlægen i dens første leveår

Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Vis os din solskinshund

14-06-2020 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det er sommer, det er sol, og det er søndag. Hvordan ser din hund ud på sådan en dag 

Pas på Leishmaniasis, hvis din hund skal ud at rejse

19-07-2018 15:11, af Astrid Holtet

I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler

Video: Derfor skal du ikke efterlade hunden i bilen

08-08-2020 10:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en fem år gammel video viser amerikansk fodboldspiller, hvad der sker, hvis man bliver lukket inde i en bil i varmt vejr

Ny slags is til hunde

29-07-2017 16:02, af Anne Ekenberg

Katja Zweidorff har altid elsket dyr og i særdeleshed hunde. Det var hendes store kærlighed til de firbenede venner, der i foråret fik hende til at kaste sig ud i et nyt eventyr som dansk importør af Hugo & Celine – Ice Cream for Dogs.

Så meget skal hunden drikke

01-07-2015 12:17, af Tine Luther
Så blev det sommer! Kender du din hunds væskebehov?

Husk at få hundene ud af bilerne

11-05-2018 14:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Flere gange har formaninger om at hente hunde ud af varme biler gjaldet over Dyrskuepladsen i Roskilde. En hund i en varm bil, kan resultere i bortvisning fra udstillingen

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt