Sommeren nærmer sig, og det betyder ikke kun sol og ferie. Det er nemlig også nu, at højsæsonen for hundehvalpe begynder. Det skyldes, at sommeren er det tidspunkt på året, hvor flest planlægger et hvalpekuld, da det ofte kan være nemmere at have med hvalpe at gøre i årets lyse og varme måneder, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:
– Netop nu går vi ind i en periode, hvor mange danskere kan se frem til at blive hundeejer til en lille ny hvalp, hvilket som regel sker otte uger efter, at de er kommet til verden. Selv om det varmere vejr og længere dage gør det nemmere at træne og socialisere hvalpen udendørs, er det et stort ansvar, og derfor er det vigtigt, at man har afsat rigeligt med tid det første år, så hvalpen får den bedste start i sin nye familie.
Sommerens hvalpeboom er en glædelig tid, men det kræver også grundig forberedelse at blive hundeejer. Derfor kommer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, med de vigtigste anbefalinger til, hvordan du bedst forbereder dig på at byde en lille firbenet ven velkommen i hjemmet.
Ro og tålmodighed
At have en hvalp kræver tid, tålmodighed og masser af omsorg, hvilket er en vigtig del af processen med at opdrage en hund. Derudover er det ifølge Hanne Friis væsentligt at huske på, at det kan være stressende for en hvalp at vænne sig til nye omgivelser.
– Selv om der er mange ting, som hvalpen skal lære i de første måneder, blandt andet at være alene hjemme, renlighed og at omgås med andre, bør man være bevidst om, at det er en meget stressende periode for hunden. Derfor anbefaler vi også, at man har udvalgte steder i hjemmet, hvor hvalpen kan trække sig og søge ro.
Socialisering er vigtigt
Et af de vigtigste råd handler om socialisering med andre hunde, mennesker og miljøer, da det hjælper hvalpen med at føle sig tilpas og tryg i forskellige situationer – og jo før du starter, jo nemmere bliver det for både hundeejer og hvalp.
– Det er en stor forandring for hvalpen at flytte væk fra sin mor og søskende, og derfor er det vigtigt at introducere den til nye oplevelser gradvist. Dette hjælper med at bygge hvalpens selvtillid og sikrer, at den udvikler sig til en veltilpasset hund, som kan begå sig i forskellige miljøer og er tryg ved både andre dyr og mennesker, forklarer Hanne Friis og fortsætter:
– Man kan med fordel starte socialiseringen med korte møder med mennesker og dyr, og samtidig sørge for at tage på små ture i forskellige udendørsmiljøer. Derudover er det en virkelig god idé at indtænke hvalpetræning, da det hjælper med at lære hvalpen grundlæggende kommandoer og opbygge tillid og samarbejde mellem hund og ejer. Dette skaber en stærkere forbindelse og gør det lettere at håndtere hverdagens udfordringer og oplevelser, som hvalpen vil støde på gennem sit liv.
Få styr på sundhedspleje
Kort efter du har fået din hvalp, er det oplagt at booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at sikre, at der er styr på sygeforsikring, vaccinationer, ormekur samt forebyggelse af flåter og lopper. Ifølge Hanne Friis bør hundeejere nemlig være opmærksomme på, at hvalpe er mere tilbøjelige til at blive smittet med sygdomme:
– Det er enormt stressende for en hvalp, når den bliver taget væk fra alt den kender. Derfor er hvalpe meget mere i risiko for at blive syge med eksempelvis dårlig mave – ligesom at hvalpe generelt er mere nysgerrige og derfor mere tilbøjelige til at slikke eller spise genstande, der kan gøre dem syge. Derfor er det en god idé at kontakte sin dyrlæge, så man sikrer sig, at der er styr på sundhedstjek og sygeforsikring, afslutter Hanne Friis.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
I takt med at forårssolen får mere og mere fat, gør vandhunde og deres ejere sig klar til at springe ud i den dybe ende: Svømning er god motion for de fleste hunde, og mens nogle hunderacer er fødte svømmere, er andre mere skeptiske overfor det våde element. Læs her, hvordan du får en glad vandhund, og hvordan du undgår at give hvalpe og uerfarne svømmere en kold dukkert.
Det er sommer, det er sol, og det er søndag. Hvordan ser din hund ud på sådan en dag
Det er sommer og det er dejligt. Lad os se din sommerhund.
I sommermånederne har vores bloggere fortalt om deres sommerferier med hunde. Nu vil vi se og høre din historie
Lørdag bad vi jer sende os nogle gode sommerbilleder af jeres hunde. Det var I gode til. Her får I et udvalgt galleri
Det er overvældende, når man beder om billeder fra en solskinsdag med hunden, og der så kommer 168. Derfor er vi blevet nødt til at bide dem over i 7 dele. Her får I de sidste 18 billeder
Det er sommerens evige problem. Nogle glemmer det stadig, derfor minder vi lige om det igen. Denne gang med tips fra Spanielbogen
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
19 engagerede hundemennesker kunne denne weekend kalde sig færdiguddannede DKK-instruktører efter fem intense weekender på DKK Vilhelmsborg.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Selvom deres hund ikke har gjort noget galt, risikerer nogle danske hundeejere at få den fjernet og aflivet alene på baggrund af en tvivlsom DNA-test. Eksperter og Dyreetisk Råd opfordrer nu til at ændre loven om forbudte racer, så den bliver mere retfærdig og gennemsigtig.
En hundefødselsdag med leg, latter og masser af kærlighed minder os om, hvor meget gensyn mellem hvalpe og deres familier kan styrke båndene og skabe varige fællesskaber.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste