Sådan forbereder du dig på sommerens hvalpeboom

17-06-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Netop nu kan mange danskere se frem til at blive hundeejere, da sommeren er højsæson for hvalpe. Men det kan være en svær proces, når de små hundehvalpe skal skifte trygheden hos hundemor ud med en ny familie. Derfor får du her veterinærkoncernen AniCuras råd til, hvordan du bedst giver en lille firbenet ven en god start i sit nye hjem.

Copyright Ridehesten.com
Læs her hvordan du giver jeres nye hvalp den bedste start i hjemmet. Foto: AniCura

Sommeren nærmer sig, og det betyder ikke kun sol og ferie. Det er nemlig også nu, at højsæsonen for hundehvalpe begynder. Det skyldes, at sommeren er det tidspunkt på året, hvor flest planlægger et hvalpekuld, da det ofte kan være nemmere at have med hvalpe at gøre i årets lyse og varme måneder, lyder det fra chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis:

– Netop nu går vi ind i en periode, hvor mange danskere kan se frem til at blive hundeejer til en lille ny hvalp, hvilket som regel sker otte uger efter, at de er kommet til verden. Selv om det varmere vejr og længere dage gør det nemmere at træne og socialisere hvalpen udendørs, er det et stort ansvar, og derfor er det vigtigt, at man har afsat rigeligt med tid det første år, så hvalpen får den bedste start i sin nye familie.

Sommerens hvalpeboom er en glædelig tid, men det kræver også grundig forberedelse at blive hundeejer. Derfor kommer chefdyrlæge hos AniCura Danmark, Hanne Friis, med de vigtigste anbefalinger til, hvordan du bedst forbereder dig på at byde en lille firbenet ven velkommen i hjemmet.

Ro og tålmodighed
At have en hvalp kræver tid, tålmodighed og masser af omsorg, hvilket er en vigtig del af processen med at opdrage en hund. Derudover er det ifølge Hanne Friis væsentligt at huske på, at det kan være stressende for en hvalp at vænne sig til nye omgivelser.

– Selv om der er mange ting, som hvalpen skal lære i de første måneder, blandt andet at være alene hjemme, renlighed og at omgås med andre, bør man være bevidst om, at det er en meget stressende periode for hunden. Derfor anbefaler vi også, at man har udvalgte steder i hjemmet, hvor hvalpen kan trække sig og søge ro.

Socialisering er vigtigt
Et af de vigtigste råd handler om socialisering med andre hunde, mennesker og miljøer, da det hjælper hvalpen med at føle sig tilpas og tryg i forskellige situationer – og jo før du starter, jo nemmere bliver det for både hundeejer og hvalp. 

– Det er en stor forandring for hvalpen at flytte væk fra sin mor og søskende, og derfor er det vigtigt at introducere den til nye oplevelser gradvist. Dette hjælper med at bygge hvalpens selvtillid og sikrer, at den udvikler sig til en veltilpasset hund, som kan begå sig i forskellige miljøer og er tryg ved både andre dyr og mennesker, forklarer Hanne Friis og fortsætter:

– Man kan med fordel starte socialiseringen med korte møder med mennesker og dyr, og samtidig sørge for at tage på små ture i forskellige udendørsmiljøer. Derudover er det en virkelig god idé at indtænke hvalpetræning, da det hjælper med at lære hvalpen grundlæggende kommandoer og opbygge tillid og samarbejde mellem hund og ejer. Dette skaber en stærkere forbindelse og gør det lettere at håndtere hverdagens udfordringer og oplevelser, som hvalpen vil støde på gennem sit liv.

Få styr på sundhedspleje
Kort efter du har fået din hvalp, er det oplagt at booke en tid hos dyrlægen, som kan hjælpe med at sikre, at der er styr på sygeforsikring, vaccinationer, ormekur samt forebyggelse af flåter og lopper. Ifølge Hanne Friis bør hundeejere nemlig være opmærksomme på, at hvalpe er mere tilbøjelige til at blive smittet med sygdomme:

– Det er enormt stressende for en hvalp, når den bliver taget væk fra alt den kender. Derfor er hvalpe meget mere i risiko for at blive syge med eksempelvis dårlig mave – ligesom at hvalpe generelt er mere nysgerrige og derfor mere tilbøjelige til at slikke eller spise genstande, der kan gøre dem syge. Derfor er det en god idé at kontakte sin dyrlæge, så man sikrer sig, at der er styr på sundhedstjek og sygeforsikring, afslutter Hanne Friis.

Læs også

Overlevelsesguide for dig med hund i teenagealderen

17-03-2025 08:23, af Cecilie Friis Amstrup

Er din nuttede hundehvalp pludselig blevet til en pubertetsplaget teenager, der har glemt alt, hvad den har lært? Mangler du en overlevelsesguide til at tackle unghundens mange fysiske og hormonelle forandringer? Du er ikke den eneste! Her får du hundeekspertens tips og tricks til at guide din firbenede igennem denne udfordrende periode.

Vælg hvalp med både fornuft og følelse

10-03-2025 09:15, af Cecilie Friis Amstrup

Mange danskere går rundt med hvalpe-drømme i forårsmånederne, men for at få et livslangt og vellykket hundeforhold, er der nogle faktorer, der er vigtige at vurdere, f.eks. valg af hunderace, lyder det fra Agria Dyreforsikring. En ny svensk undersøgelse viser, at cirka 17 procent af alle voksne hunde må finde nye hjem, fordi hunde-forholdet viste sig ikke at leve op til (menneskets) forventninger.

Vinterkulde og hundehvalpe

28-01-2025 08:37, af Anne Egede

Når kulden bider, kan hjemmelavede dækkener af sokker være en simpel og billig løsning til at holde små hvalpe varme – også selvom du ikke er en mester til håndarbejde!

Grævlinge-dræbere aflivet

18-10-2012 13:51, af Tine Luther
To hunde, der i sommer flåede en grævlingeunge ihjel i Rold Skov, er efterfølgende blevet aflivet.

En hvalp og en flaske champagne, tak

30-07-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommer er ferietid, og hotellerne gør et stort stykke arbejde for at tiltrække gæster. Amerikansk hotel bruger hundehvalpe som trækplaster

Gode hundeideer i hedebølgen

16-06-2023 08:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har brug for jeres hjælp. Hvad er jeres bedste råd

Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Havets hugorm er til fare for mennesker og kæledyr

08-07-2024 13:20, af Anne Cecilie Sohl

Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand. 

Video: Derfor skal du ikke efterlade hunden i bilen

08-08-2020 10:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I en fem år gammel video viser amerikansk fodboldspiller, hvad der sker, hvis man bliver lukket inde i en bil i varmt vejr

Se billederne: Det laver I på en sommerdag

22-07-2020 10:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Endnu engang må vi erkende, at I er fantastiske til at sende billeder ind. Se bare her

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

DKK skærper fokus på dopingregler i hundesport

12-03-2025 15:16, af Cecilie Friis Amstrup

Opdaterede regler for brug af medicin og doping samt krav til dispensation skal beskytte hundenes sundhed og sikre fair konkurrence i DKK aktiviteter

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

6 stjerner til Verdens Vildeste Venskab, der topper boglisterne

07-03-2025 12:16, af Cecilie Friis Amstrup

En varm og videnskabelig fortælling om hundens og menneskets venskab har taget læserne med storm og modtaget seks stjerner fra HUNDENs redaktør, Karina Green Damsgaard

Ny bog fortæller historien om hund og menneske

01-03-2025 08:15, af Cecilie Friis Amstrup

TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen