Gizmo, en smuk hvid blanding af en labrador og en dansk svensk gårdhund på 9 år, ligger på operationsbordet i Frynseklinikken i Randers og kæmper mod bedøvelsesmidlet stærke kræfter.
Rundt om ham står hans ejer, der i denne artikel gerne vil være anonym, veterinærsygeplejerske Sofie Pless, Dyrlæge Pia Nielsen og Dyreværnets udrykningsleder Nina Amdi.
Alle venter de på, at Gizmo lukker sine øjne og slapper af. Hans ejer står roligt i baggrunden og stiller enkelte spørgsmål til dyrlægen. Hun bliver forsikret om, at det er helt normalt, hendes hund spjætter lidt, inden den falder helt i søvn.
Vi står i Danmarks første mobile nonprofit dyreklinik. Den er i disse dage på vej rundt i landet for at møde de mennesker, som ikke har råd til at sende deres dyr til dyrlæge.
– Vi skal ikke være en konkurrent til den private dyrlæge. Vi skal derfor have fat i de helt rigtige mennesker, og det er dem, der ellers ikke ville have råd til at besøge dyrlægen. I andre lande, hvor man har en lignende klinik, oplever man, at flere kommer til deres egen dyrlæge, når først de har været i den mobile klinik, fortæller Nina Amdi.
Fætter tandløs
Gizmos ejer er en af de mennesker, som man gerne vil have fat på med den nye klinik. Hun har fået Gizmo undersøgt ved en dyrlæge, da hunden ikke rigtigt ville spise. Det viser sig, at den har et par dårlige tænder, og det ville koste 6000 kroner at få lavet.
På operationsbordet lukker Gizmo sine øjne. Han overgiver sig for den bedøvelse, der langsomt trykkes ind i hans ene forben.
– Man bliver simpelthen så stolt over, at han er så dygtig, lyder det fra hans ejer.
Gizmo er blevet undersøgt i Frynseklinikken tidligere på eftermiddagen og her vurderede Sofie Pless og Pia Nielsen, at tænderne var så dårlige, de skulle rykkes ud med det samme.
Da den smukke hund er faldet i søvn får den en slange ned i halsen. Fra nu af høres hvert af hans åndedrag som bip fra en maskine.
Sofie Pless går i gang med at rense Gizmos tænder med en ultralydsrenser. Imens klipper Pia Nielsen dens kløer, selvom den ikke trænger voldsomt til det.
– Vi kan lige så godt gøre det, når han nu er i narkose, siger hun og ejeren er enig.
Da Sofie Pless har renset tænderne i den ene side, træder Pia Nielsen til og hiver med største lethed to af hundens tænder ud, en kindtand og en fortand. Det er tydeligt, at tænderne er dårlige.
Gizmo vendes rundt, Sofie Pless renser resten af tænderne, hvorefter Pia Nielsen igen trækker et par tænder ud. Denne gang med lidt mere besvær.
– Det er altså bare lige de her tænder, den er gal med. Resten af tænderne ser rigtig fine ud, forsikrer Pia Nielsen ejeren om.
Godmorgen Gizmo
Herefter følger en længere seance, hvor Gizmo skal ud af den dejlige narkose. Den har det tydeligvis fint med at sove lidt fra det hele, så det tager lidt tid at overbevise den om, at øjnene egentlig bør åbnes.
Ejeren sætter sig på hug foran dens hoved og snakker sødt til den. Kærligheden til hunden lyser ud af hende, et billede man gerne ville tage, men må holde sig fra på grund af hendes ønske om at være anonym.
Gennem det lille vindue øverst i døren slår solen sine forårstråler ind i hovedet på Gizmo, der langsomt kommer til sig selv.
Nina Amdi henter et tæppe og pakker ham ind i det.
Gizmos tunge kører lidt rundt om snuden. Det føles vist ikke, som det plejer.
– Vil du betale for det i dag, spørger Pia Nielsen
– Ja vi har tjekket budgettet og fundet ud af, at vi kan undvære 600 kroner. Dem vil jeg gerne give til jer, fordi de går til så godt et formål, svarer hundens ejer.
Kvinderne fra Dyreværnet takker for det generøse bidrag. Herefter mangler ejeren bare at skrive under på, at hun er i en situation, som gør, at hun ikke ville kunne betale en almindelig dyrlæge.
– Vi bliver simpelthen nødt til at stole på folks ærlighed. Vi kan jo ikke gå ind og tjekke deres økonomi. Derfor beder vi dem skrive under på dette, lyder det fra Nina Amdi.
En travl hverdag
Mens Gizmo er blevet opereret som den første hund i Frynseklinikken, er der mødt flere mennesker op udenfor den mobile klinik.
Nina Amdis kollega Bonnie Brill har været ude at hente nogle hunde hos en familie, som ikke selv kan komme ind til klinikken og som ikke har råd til at komme til dyrlægen.
– Det er en familie, vi kender, og så tager vi gerne ud og henter dem, når vi nu er i området. Vi ved, at hundene i familien har nogle hudproblemer, som skal tjekkes og så har de også nogle katte, der skal tjekkes efter, siger Nina Amdi.
Som udrykningsleder for Dyreværnet er hun vant til at se lidt af hvert, og hun oplever, at der bliver flere og flere sager.
– Vi er kun Bonnie og mig i udrykningsafdelingen, og vi dækker hele landet, så vi har ret travlt. Der bliver nemlig flere og flere, der ikke kan passe deres dyr, fordi opgaven simpelthen vokser dem over hovedet, siger hun og fortsætter:
– Og det kan jo ramme hvem som helst. Vi ser jo også de gode opdrættere, som pludselig er kommet i økonomiske vanskeligheder, og så vælter læsset bare. Det er vigtigt, at pointere, at det ikke er dårlige mennesker, vi er ude til. Det er altid en grund til, det er endt, som det er endt, siger hun.
Læs mere om Frynseklinikken her
6.794 kæledyr har allerede fået hjælp: Nu udvider Dyreværnet hjælpeindsatsen til socialt udsatte borgeres kæledyr med endnu en Frynseklinik
Mens Danmark langsomt åbner op, er der nu igen mulighed for, at de udsatte borgere kan få deres dyr tjekket i Frynseklinikken
Frynseklinikken er Dyreværnets tilbud til udsatte borgere, der ikke selv har råd til at tage deres dyr til dyrlæge. Den sociale indsats har båret frugt, og mandag åbnede klinik nummer to
Østjyllands Politi har anholdt og sigtet to personer i sagen om kidnapningen af hunden Hector
Er du lige så glad for arbejdet med dyr, som Dyreværnet er? Kunne du tænke dig at komme ud på en masse friske gåture med hunde, nusse kaniner, socialisere med katte og hjælpe til med andre praktiske dyrepasseropgaver?
I går tirsdag den 28. maj blev der afsagt dom i banebrydende sag om 11 hunde ved retten i Hjørring. Ejeren af hundene fik frakendt retten til at holde hund i fem år og fik 40 dages betinget fængsel. Ejeren har anket dommen.
140 hunde fra 33 forskellige nationer er klar til at dyste til verdensmesterskabet i Randers sammen med deres hundeførere. Det bliver benhård konkurrence, når de mange schæferhunde indtager Cepheus Park Randers i dagene 28. september - 2. oktober 2022
I februar 2017 blev 61 misrøgtede hunde fundet på en gård i en lille by tæt ved Randers. Sagen ligger i dag hos Det Veterinære Sundhedsråd, skriver Randers Amtsavis
Vi har snakket med Dyreværnet om nogle af de hunde, som er svære at komme af med. Her får du historien om PIppi, som endte med at bo hos Dyreværnet i mere end et år
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads.
For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse