Pas på kæledyret: Mild vinter udløser tidlig flåtsæson

19-02-2020 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejrudsigten har de seneste måneder vist usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter gode levevilkår tidligere end normalt. De blodsugende kryb kan, på trods af deres lille størrelse, lave stor ravage i hundes og kattes liv, men heldigvis kan de ubudne gæster forholdsvist nemt bekæmpes

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Forår rimer på flåter. Selvom vi endnu ikke befinder os i marts, den første officielle forårsmåned, er vejret usædvanligt mildt, og det betyder, at flåter trives godt. Flåterne kan leve og suge blod fra dyr i op til tre år, og derfor er der en stor risiko for, at de videregiver sygdomme som f.eks. borrelia og anaplasma. Det gør flåten til en af verdens værste smittespredere kun overgået af malariamyggen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

– Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr, stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

 

Symptomer på flåtbid og følgesygdomme
Forskellige tegn kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt, og tegnene varierer fra dyr til dyr. For hunde ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert. I sjældne tilfælde kan hunden rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis). Flåten vil overføre TBE-sygdommen til hunden i samme sekund, den bider, hvilket er i modsætning til sygdommen borrelia. Her kan hunden nemlig  undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide - senest et døgn efter, at den har bidt sig fast.

For katte gælder lignende symptomer, men det er et mere usædvanligt syn, da de er mindre modtagelige end hunde og mennesker. Bliver katten smittet, vil den typisk få irriteret hud og kan i enkelte tilfælde blive sløv.

 

Forebyggelse betaler sig
– Jo varmere vejret er, jo bedre levevilkår har flåterne. Det kan derfor være en god idé at behandle kæledyrene for flåter allerede nu, før temperaturen stiger yderligere,” pointerer Mogens Brix.

Selvom hunden eller katten ikke har vist tegn på flåtbid, anbefaler Mogens følgende:

  • Brug repellent flåtmidler (”spot on” pipetter,  tabletter og/ eller halsbånd) igennem hele flåtsæsonen og husk, at med milde vinterperioder kan dette være hele året. Behandlingen gentages med forskelligt interval alt efter valg af præparat.
  • Kig og mærk godt efter på dit kæledyr mindst én gang om dagen. Føl dig grundigt igennem hele pelsen fra snude til halespids. Flåterne sætter sig gerne under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder både, hvis kæledyret færdes i naturområder med skov, eng og vand, men også i byparker og på villakvarterernes græsplæner kan flåter trives i bedste velgående. Vær derfor også opmærksom, hvis du bor i et byområde.
  • Hold behandlinger til forskellige dyr adskilt. For eksempel tåler katte ikke hundebehandlinger, som kan gøre dem meget syge.

Læs også

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

Hvordan undgår man hot spots?

06-07-2023 09:07, af Astrid Gerd Holtet

I varmt og vådt vejr er risikoen for hot spots høj – men hvad er det egentlig, og hvordan undgår du problemet?

Nu starter højsæson for kennelhoste

12-12-2022 11:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vinterens kolde vejr er ofte opskriften på snot og snue, men det er ikke kun mennesker, som er ekstra udsatte for sygdom den kommende tid. Lige nu hærger den smitsomme hundesygdom, kennelhoste, nemlig flere steder i landet, og derfor er der god grund til at være særlig opmærksom på sin hund, lyder det fra dyrlæge

Mops stjålet i Humlebæk

07-04-2020 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

DKK er blevet kontaktet af en ulykkelig ejer, der har fået sin elskede hund stjålet. Vi bringer her efterlysningen

Højsæson for lopper på vej

16-08-2020 13:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund  og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hundeejere

Heltehunden Whisky med de ni liv: Afsnit 3: Pinden og bylden

16-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Whisky er en ganske særlig hund. Selvom han kun er to år, har hans ejer Amanda Madsen allerede brugt en mindre formue på operationer og lignende. Det er der en ganske særlig grund til. Følg vores lille serie om Whisky her i efterårsferien

Store Rings stemning

21-09-2019 18:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Første dag i Ballerup er slut. En fantastisk dag, men også en dag, der udstillede den manglende stemning i Store Ring

 

Hund aflivet af politiet efter knivstik

06-06-2019 08:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Et slagsmål i Aarhus udviklede sig i går til knivstikkeri. I den forbindelse blev en hund ramt af knivstik. Hunden blev aflivet af politiet på stedet

Se billederne: Halloweenkostumer til hunde

21-10-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

31 oktober er det halloween. Skulle du stå og mangle et kostume til hunden, så er der masser af inspiration her

Almindelig stueplante er giftig for hunde

11-11-2018 10:46, af Astrid Gerd Holtet

Den almindelige stueplante, Dieffenbachia, kan blandt andet give bugsmerter, opkast og diarré. Den påvirker samtidigt hundens stemmebånd, så den ikke kan gø

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.