Pas på kæledyret: Mild vinter udløser tidlig flåtsæson

19-02-2020 08:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vejrudsigten har de seneste måneder vist usædvanligt høje temperaturer, og det giver flåter gode levevilkår tidligere end normalt. De blodsugende kryb kan, på trods af deres lille størrelse, lave stor ravage i hundes og kattes liv, men heldigvis kan de ubudne gæster forholdsvist nemt bekæmpes

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Forår rimer på flåter. Selvom vi endnu ikke befinder os i marts, den første officielle forårsmåned, er vejret usædvanligt mildt, og det betyder, at flåter trives godt. Flåterne kan leve og suge blod fra dyr i op til tre år, og derfor er der en stor risiko for, at de videregiver sygdomme som f.eks. borrelia og anaplasma. Det gør flåten til en af verdens værste smittespredere kun overgået af malariamyggen. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse.

– Som følge af det generelt varmere klima og den globale transport af husdyr, stiger antallet af flåtbårne sygdomme i Europa. Derfor er det vigtigt, at kæledyrsejere er ekstra opmærksomme på deres dyr, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

 

Symptomer på flåtbid og følgesygdomme
Forskellige tegn kan afsløre, om der er tale om et bid fra en flåt, og tegnene varierer fra dyr til dyr. For hunde ser man typisk symptomer som feber, muskel- og ledsmerter, manglende appetit, træthed og lammelse i ansigtet, eller at hunden begynder at gå usikkert. I sjældne tilfælde kan hunden rammes af virusinfektionen TBE (Tick Borne Encephelitis). Flåten vil overføre TBE-sygdommen til hunden i samme sekund, den bider, hvilket er i modsætning til sygdommen borrelia. Her kan hunden nemlig  undgå smitte, hvis ejeren når at fjerne flåten i tide - senest et døgn efter, at den har bidt sig fast.

For katte gælder lignende symptomer, men det er et mere usædvanligt syn, da de er mindre modtagelige end hunde og mennesker. Bliver katten smittet, vil den typisk få irriteret hud og kan i enkelte tilfælde blive sløv.

 

Forebyggelse betaler sig
– Jo varmere vejret er, jo bedre levevilkår har flåterne. Det kan derfor være en god idé at behandle kæledyrene for flåter allerede nu, før temperaturen stiger yderligere,” pointerer Mogens Brix.

Selvom hunden eller katten ikke har vist tegn på flåtbid, anbefaler Mogens følgende:

  • Brug repellent flåtmidler (”spot on” pipetter,  tabletter og/ eller halsbånd) igennem hele flåtsæsonen og husk, at med milde vinterperioder kan dette være hele året. Behandlingen gentages med forskelligt interval alt efter valg af præparat.
  • Kig og mærk godt efter på dit kæledyr mindst én gang om dagen. Føl dig grundigt igennem hele pelsen fra snude til halespids. Flåterne sætter sig gerne under kæben, rundt om halsen, i armhuler, i lysken og under halen. Det gælder både, hvis kæledyret færdes i naturområder med skov, eng og vand, men også i byparker og på villakvarterernes græsplæner kan flåter trives i bedste velgående. Vær derfor også opmærksom, hvis du bor i et byområde.
  • Hold behandlinger til forskellige dyr adskilt. For eksempel tåler katte ikke hundebehandlinger, som kan gøre dem meget syge.

Læs også

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

God start i Vejen

14-06-2024 20:50, af Anne Cecilie Sohl

Fredag åbnede DKK ballet til dette års udstilling i Vejen. Dagen bød på både godt vejr, glade hunde og førere. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Foråret bringer flåterne frem

13-03-2025 08:03, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret betyder flere flåter i naturen og dermed øget risiko for flåtbårne sygdomme hos hunde. Heldigvis findes der flere måder at beskytte din hund på

Tyske forskere sætter spørgsmålstegn ved hypotese om hundens domesticering

29-10-2018 08:25, af Astrid Gerd Holtet

Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer

Rottehund angrebet af hvepse

21-09-2021 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selvom varmen er ved at være forduftet, skal man fortsat passe på hvepse og bier. Det er rottehunden Tinka et godt eksempel på

Flere og flere kæledyr diagnosticeres med kræft

14-11-2023 11:38, af Anne Cecilie Sohl

Kræft er en af de mest udbredte sygdomsgrupper i samfundet, men det er ikke blot blandt mennesker, at sygdommen hersker. De seneste år er et stigende antal kæledyr også blevet ramt af kræft og ondartede tumorer, hvilket blandt andet har været medvirkende til, at der er blevet udviklet nye og bedre behandlingsformer, lyder det fra specialdyrlæge.

Aflivning af kæledyr næsten halveret i USA

04-08-2021 09:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Coronaen har med rette fået skyld for meget skidt, men nu viser det sig, at den også har ført noget godt med sig. USA oplevede kæmpe fald i antallet af aflivninger af kæledyr på internater

Symptom – vægttab

23-05-2022 09:45, af Astrid Holtet

Har din hund svært ved at holde en fornuftig kropsvægt, kan det være udtryk for at den forbrænder mere energi end den indtager, men det kan også være tegn på en lang række forskellige sygdomme

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra samojeder til showsuits med stil og power

26-06-2025 12:40, af Cecilie Friis Amstrup

Gitte Morell har skruet ned for opdræt og udstilling, men op for design og detaljesans. Med tøjmærket, CBK, producerer  hun suits, der kombinerer bling og bevægelse, og som i dag bæres af udstillere i hele verdenen.

Hundekroen åbner hundesalon med wellness og pelspleje

29-06-2025 06:26, af Cecilie Friis Amstrup

Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Nye hunderegler gælder fra i dag i hele landet

01-07-2025 11:19, af Cecilie Friis Amstrup

Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.

Ømme poter: Dyrlægerne fjerner mange græsavne

30-06-2025 15:40, af Cecilie Friis Amstrup

Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.