Opdrætter: Stop nu støtten til useriøse hundehandlere

13-01-2020 09:02, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag lagde opdrætter Christina Rosenhøj Tindbæk et opslag på Facebook, hvor hun i klare vendinger lod forstå, at folk skal stoppe med at købe hvalpe hos tvivlsomme opdrættere i udlandet. Vi har taget en snak med hende om problemet

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Hvalpefabrikker. Alene ordet kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste hundeejere. Tanken om dusinvis af hvalpe i mørke, uhumske og alt for små rum er næsten ubærlig. Alligevel er der stadig mennesker, der falder for fristelsen til at købe en sød hvalp et sted, de ikke helt kender, og derigennem risikerer at støtte netop en hvalpefabrik økonomisk. Det er den eneste måde, hvalpefabrikkerne kan overleve på.

Det er ikke kun i Danmark, der findes hvalpefabrikker og useriøse pengegriske opdrættere. Flere danskere falder også for fristelsen til at købe en billig hund i udlandet efter at have forelsket sig i et billede af den. Netop det problem er faldet Christina Rosenhøj Tindbæk, der opdrætter maltesere, for brystet, og det fik hende til at skrive et opslag på Facebook i fredags. Et opslag, som har fået mange positive reaktioner, men hvorfor følte hun, det var nødvendigt at skrive opslaget?

Copyright Ridehesten.comFoto: Shutterstock– Som en af de få malteseropdrættere herhjemme i Danmark gør jeg alt, hvad jeg kan for at fremme racen. Jeg er blandt andet administrator for en større gruppe på knap 1000 medlemmer ved navn ’Malteser Gruppen’. Her har jeg gentagende gange set opslag omkring små, hvide pelshunde, som er solgt som maltesere. Rigtig mange af opslagene, jeg ser, ender ud med en trist udgang. Hvalpene dør i hænderne på deres ejere. Ejerne prøver at kontakte sælger. Hvis sælger tager telefonen, så er der ikke den mindste sympati eller hjælp at hente. Dernæst står køberne uden hvalp, uden pengene og en rigtig trist oplevelse rigere. Som skrevet, så ender disse opslag på diverse facebook-grupper, og hvad der så sker i disse opslag, er grunden til at jeg har valgt at skrive mit opslag. For de kommentarer, der kommer på opslag omkring skræk og advarsel af sælgere kan lyde som: Der er min hund også fra, men den er heldigvis sund og rask. Jeg bliver SÅ vred og enormt skuffet på hundenes vegne. Det er en mig-mig-mig kultur, som bare ikke er okay overfor hundene. Jeg føler at det er nødvendigt at jeg sætter nogle tanker i gang, muligvis kan jeg fremstå direkte og provokerende. Det er dog noget jeg hellere vil kaldes, end passiv og ligeglad, siger hun.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Udlandet er ikke forbudt
Christina Rosenhøj Tindbæk ejer kennelen Malani de Lune. Herigennem har hun flere gange været i kontakt med folk, der har brændt fingrene på køb af hvalpe i udlandet.

– Det kan ikke tælles på to hænder, hvor mange opkald, beskeder og emails jeg har fået fra ulykkelige og frustrerede hvalpeejere. Nogle har mistet deres hvalp på tragisk vis, nogle står med tårnhøje dyrlægeregninger og nogle søger råd og vejledning ift. køb af en hvalp. På min nuværende venteliste til mit næste kuld hvalpe, står en tålmodig køber, som har mistet sin første hundehvalp. I den gruppe, jeg er administrator for, har der indenfor den sidste uge været et opslag med en død hvalp, fortæller hun.

Men behøver det overhovedet at være skidt at købe en hvalp i udlandet? Kan man ikke finde fine hvalpe fra udenlandske opdrættere?  Det kan man godt, slår Christina fast, men det kræver noget forarbejde, og er man førstegangskøber, mener hun ikke, man skal søge mod udlandet.

– Man kan sagtens købe en hundehvalp i udlandet. Jeg har selv købt fire ud af mine fem hunde i udlandet. Jeg har hjulpet en hvalpekøber med at hente en hund i Italien, da jeg havde været ovre at parre min ene tæve et par uger tidligere, og så at han havde nogle smukke og søde hvalpe til salg, som jeg kunne stå inde for. Så da min tæve gik tom, og jeg ikke selv kunne hjælpe hvalpekøberen med en hvalp, fik jeg sat alting i orden, så de kunne flyve ned og hente en smuk tæve. Hun har været på udstilling et par gange, og de nye ejere er meget glad og tilfredse med hende. Udlandet er hverken farligt eller forkert. Det kræver dog at man stoler på den person, man køber hunden af. Mit bedste råd er at snakke med nogle opdrættere i Danmark. De har med garanti gode forbindelser til udlandet. Personligt har jeg et stort netværk af gode, seriøse opdrættere, hvor jeg føler, at jeg kan henvise hvalpekøbere til. Der er dog en lidt større ulempe ved at købe i udlandet, som man skal være opmærksom på. Især som førstegangshundeejer, siger hun og fortsætter:

– Når man køber en hvalp hos en DKK-opdrætter, så er det lettere at ringe/besøge opdrætter med hunden, hvis man skulle få problemer med pelspleje, sundhed, adfærd osv. Det kan være lidt svært at få en udenlandsk opdrætter til at stå på hænder og fødder, for en hundehvalp de nok ikke kommer til at se så ofte hvis nogensinde. Hvis man er helt grøn indenfor hundeverden, og føler at man får brug for meget støtte og hjælp, så ville jeg ikke anbefale at købe i udlandet.

Hvis man har erfaring med hunde, så skal man ikke være bange for at kaste sig ud i det. Og den seriøse opdrætter ville aldrig sige nej til at hjælpe nogle med at finde en hundehvalp, da det gavner racen at man vælger at støtte de opdrættere, som arbejder hårdt for at bevare og forbedre racen. Det hjælper den udenlandske opdrætter, som gør deres forarbejde grundigt som en DKK-opdrætter og det skaber en god forbindelse mellem den henvisende opdrætter og den udenlandske opdrætter.

Det er lidt mere krævende end at køre 40 minutter til nærmeste opdrætter, men når hunden er derhjemme, så har man hurtigt glemt alt om en rejse og lidt papirarbejde.

 

Love og stop for salgssider
Generelt efterlyser Christina Rosenhøj Tindbæk mere kritiske hvalpekøbere, da hvalpefabrikker og selviske opdrættere vil findes så længe, der er penge i det. Stopper hvalpekøberne med at tage chancen med ukendte udenlandske og danske sælgere af hunde, så kan man stoppe dem. Men det er vanskeligt.

Copyright Ridehesten.comFoto: Shutterstock– Der er kun én grund til, at hvalpefabrikkerne stadigvæk eksisterer. Der er stadig nogen, som betaler for hvalpefabrikkernes udgifter og betaler nok til, at det kan løbe rundt og endda med en fornuftig indkomst. De, der betaler, er dem, som falder i fælden og betaler mange penge for en hundehvalp. Så hvis dette problem skal løses, så skal hvalpekøberne til at blive mere kritiske, de skal tænke længere end den lille hundehvalp der er foran dem og de skal turde at spørge om råd og vejledning hos en god og veletableret opdrætter. Politikkerne har vist, at de ingenting vil gøre. Absolut ingenting. De kan og vil ikke lovgive sig ud af dette problem. Det er ikke vigtigt nok i deres dagsorden, så derfor er vi nødt til selv at skabe rammerne for hvordan der skal handles hund i Danmark, siger hun og slår fast, at der skal være mere styr på salgssiderne:

– Derudover mener jeg, at salg af dyr på Den Blå Avis, Gul&Gratis, Gipote, og hvad det ellers hedder, skal stoppes totalt. Hvis hundehandlerne mister deres salgssteder, så er der færre som opdager hvalpene. Kun steder som er styret af DKK og/eller politiet burde sælge levende dyr. Vi har www.koebhund.dk, hvor alle hundene har stamtavle, og der er man sikker på at hundene i det mindste er født i Danmark og forældrene ikke 9 måneder gamle.

Herunder kan du se Christinas facebookopslag

Læs også

Giardia hos Kennel Dittmer ved Ulstrup

04-03-2023 09:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har fulgt sagen med Kennel Dittmer, som har floreret på nettet den sidste tid. Nu er der nyt

Se dig for i hvalpejunglen

06-02-2023 10:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I fredags var vi til stede i Retten i Randers, hvor to personer er tiltalt for at have solgt ikke mindre end 85 hvalpe på to år uden at have tilladelse fra Fødevarestyrelsen til at drive erhvervsmæssig handel med hunde. Men hvordan genkender man sælgeren, som alene har profit for øje

Dagens retsmøde om hvalpefabrik i Randers aflyst

17-01-2023 05:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I dag skulle et par fra Randers i retten anklaget for at have drevet en hvalpefabrik i deres bolig i den kronjyske hovedstad. Men dagens møde er aflyst

Hundehandlere kendt for narkokriminalitet

01-06-2021 08:49, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem er det, der drager til Polen og henter hunde hjem for at sælge dem som danske hvalpe til intetanende danskere? TvSyd har svaret

Dyrenes Beskyttelse ansætter efterforsker i kamp mod ulovlig hundehandel

11-09-2018 08:27, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Selv om Fødevarestyrelsens nye smileyordning for hundehold ikke kan stoppe ikke-registrerede virksomheder, ser Dyrenes Beskyttelse positivt på ordningen. For at få de ulovlige hundehandlere frem i lyset har foreningen taget initiativ til sin egen efterforskning

Uhyggelig hundesag ved Randers

12-03-2019 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En mand er tiltalt for at ville aflive sin hund med kniv. Han skulle have været for retten i Randers, men sagen er udsat på ubestemt tid på grund af sygdom

50.000 kroner i bøde for grov dyremishandling

05-06-2020 09:22, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En kvinde fra Vissenbjerg på Fyn er dømt for at have behandlet dyr groft uansvarligt

Dyreværnet forventer ikke, hunde kommer tilbage til Lolland

20-04-2018 08:59, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Der har været snak, om at fire af de 21 hunde skulle retur til hjemmet på Lolland, men Dyreværnets direktør tvivler på, det bliver sådan. I en anden sag oplyser Østjyllands Politi, at der er rejst tiltale mod parret fra Gjerlev ved Randers, der risikerer fængselsdom

Dyrlæge advarer mod medlidenhedskøb

15-11-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste gør det af et godt hjerte, men ifølge dyrlæge Henriette Medom Marqvorsen bør man ikke købe hunde i 3. lande for at redde dem fra en ond skæbne

9 skønne labradorhvalpe snart klar til adoption

10-05-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De 9 labradorhvalpe, som var en del af den store hundesag fra Lolland, er næsten klar til at blive adopteret af familier, som ved hvordan, man behandler hunde

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

K9 Biathlon for alle slog alle rekorder på Sjælland

18-10-2024 10:39, af Rikke Hemmingsen

I alt 861 tilmeldte blev det til, da K9 Biathlon for alle i den forgangende weekend afholdt deres sidste løb i 2024: Dacia Gold Cup.

Ekstra lækker godbid til de danske hundeejere

16-10-2024 17:15, af Cecilie Friis Amstrup

Danske hundeejere er blevet mere ansvarlige, og det har ført til færre skader på trods af et stigende antal hunde. Øget viden, træning og bevidste racevalg er nøglen til denne positive udvikling. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Halloween: Må min hund spise græskar?

22-10-2019 15:00, af Anne Ekenberg og Bjarke Kirkegaaard Nielsen

Det er snart halloween og derfor er det også absolut højsæson for græskar. Men hvordan er det nu med hunde og græskar?  

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund