I dag den 23. april udkommer "Din kompetente hund" fra forlaget Gyldendal. Bogen er skrevet af dyrlægerne Iben Meyer og Helle Friis Proschowsky samt professor Peter Sandøe – tre eksperter med stor erfaring inden for hundeadfærd og velfærd.
Med inspiration fra Jesper Juuls klassiker "Dit kompetente barn" fra 1995 sætter forfatterne fokus på, hvordan vi som hundeejere kan opbygge et mere ligeværdigt og trygt forhold til vores hunde. Bogen gør op med den gamle dominansteori, som længe har præget både opdragelsesråd og tv-programmer.
– Hunden er ikke ude på at tage magten i hjemmet. Den har tværtimod både vilje og evne til at samarbejde, hvis vi møder den med respekt og forståelse, siger Iben Meyer til magasinet HUNDEN, som udkommer i maj.
Dominansmyten aflivet
Op gennem 1980’erne og 90’erne blev det almindeligt at se hunden som en potentiel ”leder”, der skulle holdes nede i hierarkiet med faste regler og hård konsekvens. Men nyere forskning viser, at denne forståelse er baseret på misfortolkninger af ulves adfærd i fangenskab, og at hunde faktisk har et helt andet forhold til os mennesker.
– Vi ved i dag, at hunde ikke opfatter os som en slags tobenede hunde, og at de ikke nødvendigvis organiserer sig i hierarkier. De indgår i relationer – og de søger tryghed og nærhed, forklarer Helle Friis Proschowsky til HUNDEN.
En relation bygget på tryghed
Bogen trækker på tilknytningsteori for at beskrive det bånd, der ofte opstår mellem hund og ejer. Især hvalpe, men også voksne hunde, viser adfærd, der minder om små børns behov for en tryg base i deres omsorgsperson.
– Når hunden bliver utryg, søger den tilbage til ejeren. Den har brug for støtte og sikkerhed for at turde udforske verden. Den relation skal vi værne om og ikke underminere med straf og hårde krav, siger Peter Sandøe.
Forfatterne understreger, at respekt for hundens behov ikke betyder, at alt skal være på hundens præmisser. Det handler om at finde en balance, hvor hunden får trygge rammer, mulighed for indflydelse og bliver mødt med tålmodighed og konsekvens – ikke dominans.
En nødvendig ny retning
Din kompetente hund henvender sig til både nye og erfarne hundeejere og tilbyder en opdateret og forskningsbaseret forståelse af hundens adfærd. Den udfordrer mange af de råd, der stadig cirkulerer blandt trænere, på nettet og i populærkultur, og giver læseren konkrete værktøjer til at styrke relationen til hunden.
Bogen kan købes nu hos boghandlere og eller via forhandlere på Gyldendals hjemmeside.
Glæd dig til at læse mere fra forfatterne i det næste nummer af HUNDEN, hvor de blandt andet dykker ned i, hvordan hundeejere kan arbejde med tryg tilknytning i hverdagen.
En varm og videnskabelig fortælling om hundens og menneskets venskab har taget læserne med storm og modtaget seks stjerner fra HUNDENs redaktør, Karina Green Damsgaard
TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde
Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.
Reflekser er ikke bare til ungernes rygsække og til cyklerne, nej, de er også vigtige til både hunden og dig selv, når I går tur i skumring eller mørke. Efteråret har meldt sin ankomst, og det bliver lyst senere og mørkt, før man venter det. Det behøver ikke være mere end halvmørkt, før en hund er helt usynlig for bilisterne. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, kommer her med en håndfuld gode råd til den mørke tid
Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
Råber du efter Charlie eller Luna i hundeparken, er der stor sandsynlighed for, at der kommer mere end én velopdragen hund – eller velopdragent barn - løbende. Ifølge Agria Dyreforsikrings opgørelse er det menneskenavne på to stavelser, der topper listen over de mest populære hundenavne i Danmark. Men allerede nu forudser hundeekspert, at flere royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste.
Hundens personlighed er selvsagt en vigtig del af den, men hvornår er den rent faktisk færdigudviklet – hvis den da overhovedet bliver det? Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig svaret her
Julepynt, gaveindpakning og ikke mindst børnenes julegaver kan alle være årsagen til, at din hund pludselig får det dårligt i juletiden, pga. ting, der sætter sig fast i mave eller tarm – noget der kan ende med en tur på dyrlægens operationsbord. Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring, giver derfor råd til en tryg jul med hunden
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Mynderne sprinter gennem det nordjyske landskab med blikket stift rettet mod den kunstige hare. Lure coursing forener fart og fokus med glæden ved at se hundene udleve deres medfødte instinkter i et varmt fællesskab blandt hundeejere.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Den elskede schipperke Ludo blev på hans 14 års fødselsdag fejret med flag og forkælelse på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro af hans ejer, Ann-Christina Nielsen, som har fulgt ham tæt gennem et langt hundeliv med både sygdom, triumfer og kærlighed.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Fra sommertræning i baghaven til 30 titler og stjernestatus. For Sofus, der fylder fire år i dag, er Sirius blevet en livsglad livsstil, og sammen med ejer Margit har han fundet en hverdag fyldt med motivation, glæde og samarbejde.