I dag den 23. april udkommer "Din kompetente hund" fra forlaget Gyldendal. Bogen er skrevet af dyrlægerne Iben Meyer og Helle Friis Proschowsky samt professor Peter Sandøe – tre eksperter med stor erfaring inden for hundeadfærd og velfærd.
Med inspiration fra Jesper Juuls klassiker "Dit kompetente barn" fra 1995 sætter forfatterne fokus på, hvordan vi som hundeejere kan opbygge et mere ligeværdigt og trygt forhold til vores hunde. Bogen gør op med den gamle dominansteori, som længe har præget både opdragelsesråd og tv-programmer.
– Hunden er ikke ude på at tage magten i hjemmet. Den har tværtimod både vilje og evne til at samarbejde, hvis vi møder den med respekt og forståelse, siger Iben Meyer til magasinet HUNDEN, som udkommer i maj.
Dominansmyten aflivet
Op gennem 1980’erne og 90’erne blev det almindeligt at se hunden som en potentiel ”leder”, der skulle holdes nede i hierarkiet med faste regler og hård konsekvens. Men nyere forskning viser, at denne forståelse er baseret på misfortolkninger af ulves adfærd i fangenskab, og at hunde faktisk har et helt andet forhold til os mennesker.
– Vi ved i dag, at hunde ikke opfatter os som en slags tobenede hunde, og at de ikke nødvendigvis organiserer sig i hierarkier. De indgår i relationer – og de søger tryghed og nærhed, forklarer Helle Friis Proschowsky til HUNDEN.
En relation bygget på tryghed
Bogen trækker på tilknytningsteori for at beskrive det bånd, der ofte opstår mellem hund og ejer. Især hvalpe, men også voksne hunde, viser adfærd, der minder om små børns behov for en tryg base i deres omsorgsperson.
– Når hunden bliver utryg, søger den tilbage til ejeren. Den har brug for støtte og sikkerhed for at turde udforske verden. Den relation skal vi værne om og ikke underminere med straf og hårde krav, siger Peter Sandøe.
Forfatterne understreger, at respekt for hundens behov ikke betyder, at alt skal være på hundens præmisser. Det handler om at finde en balance, hvor hunden får trygge rammer, mulighed for indflydelse og bliver mødt med tålmodighed og konsekvens – ikke dominans.
En nødvendig ny retning
Din kompetente hund henvender sig til både nye og erfarne hundeejere og tilbyder en opdateret og forskningsbaseret forståelse af hundens adfærd. Den udfordrer mange af de råd, der stadig cirkulerer blandt trænere, på nettet og i populærkultur, og giver læseren konkrete værktøjer til at styrke relationen til hunden.
Bogen kan købes nu hos boghandlere og eller via forhandlere på Gyldendals hjemmeside.
Glæd dig til at læse mere fra forfatterne i det næste nummer af HUNDEN, hvor de blandt andet dykker ned i, hvordan hundeejere kan arbejde med tryg tilknytning i hverdagen.
En varm og videnskabelig fortælling om hundens og menneskets venskab har taget læserne med storm og modtaget seks stjerner fra HUNDENs redaktør, Karina Green Damsgaard
TV-vært Puk Elgård og evolutionsbiolog Anders Kofoed har sammen skrevet en ny bog, som dykker ned i den fascinerende relation mellem mennesker og hunde
Opdrætsjournalen er opdrætteren-/tæveejerens bedste værktøj. Det er en bog, du selv skriver/udfylder efterhånden, som ”Projekt hundehvalpe” skrider frem.
Ligesom tusindvis af andre elsker Hella Joof og Ellen Hillingsø hunde. De tabte tidligt (Ellen) og sent (Hella) deres hjerter til vores firbenede følgesvende, og som hundemennesker kan de selvfølgelig ikke forestille sig et liv uden labrador, hår i maden og på tøjet, samt et generelt svineri og manglende konsekvens i deres ellers så pæne hjem.
De fleste har nok hørt ordsproget “Man kan ikke lære en gammel hund nye tricks”. Men det er faktisk ikke helt rigtigt, og det samme gør sig gældende, når vi taler om at lære hunden nye øvelser. Det er nemlig noget, man kan gøre hele hundens liv, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert
Råber du efter Charlie eller Luna i hundeparken, er der stor sandsynlighed for, at der kommer mere end én velopdragen hund – eller velopdragent barn - løbende. Ifølge Agria Dyreforsikrings opgørelse er det menneskenavne på to stavelser, der topper listen over de mest populære hundenavne i Danmark. Men allerede nu forudser hundeekspert, at flere royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste.
I en ny undersøgelse lavet for Agria Dyreforsikring, fortæller 89% af danske hundeejere, at de ikke oplever nogen problemer med deres hund, når den er alene hjemme. Og “det er ikke selvsagt, at det forholder sig sådan,” forklarer hundeekspert
Har du hanhund, er det nu, det er en god ide at holde godt fast i snoren. Når hunhundene først kommer i løbetid, glemmer hanhundene hurtigt alt det, de har lært om at komme, når ejeren kalder på gåturen. Selv det at blive i haven kan for nogle hanhunde også blive sat på prøve. Hundeekspert fra Agria Dyreforsikring giver gode råd til, hvordan du kan sikre, at din hanhund ikke stikker af og kommer til skade eller parrer naboens hunhund ved en fejl
De fleste hundeejere har nok stillet sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt – hvor langt skal jeg gå med hunden? Svaret er desværre ikke entydigt, men Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver her en forklaring på, hvad der er vigtigt at vide.
Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.
Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.