Forbered hunden på nytårets bulder og brag

03-12-2021 10:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret kommer farende imod os med hastige skridt, og selvom vi mennesker synes, at fyrværkeriet er en flot og underholdende tradition, så er tiden op til og efter nytåret helvede på jord for mange hunde. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig her tre gode råd til, hvordan du kan forberede din hund på ragnarokket

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det tilladt at fyre fyrværkeri af. For mange, især børn og barnlige sjæle, er det en fantastisk tid på året. Men for en stor del af vores hunde, er det, som om portene til helvede åbner sig og indvarsler dommedag.

Hundens høresans er betydeligt bedre end menneskers, så når du hører et brag ude på vejen, som du synes er højt, så er oplevelsen fordoblet tifold for din hund. Når der samtidig følger et lysglimt med, forstærker det blot hele scenariet. Men der er hjælp at hente, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert, Lotte Evers:

– Der er masser af hunde, der ikke bliver påvirket af de kæmpe brag, for eksempel jagthunde eller hunde med ihærdige ejere, der træner nytår i god tid. De er blevet trænet til at forstå, at de høje lyde ikke er farlige for dem. Med den samme type forberedelse, kan du prøve at gøre nytårsaften en del mere tålelig for din hund.  

 

Væn hunden til brag og høje lyde

De kæmpe brag og skræmmende lyde, som fyrværkeriet laver, er for mange hunde helt unaturlige, da de kun finder sted få dage om året. Derfor kan du med fordel vænne hunden til sådanne lyde, forklarer Lotte Evers:

– Find nogle fyrværkerivideoer på YouTube og afspil dem derhjemme. Hver gang der er et brag, kaster du lækre godbidder til hunden. Det er vigtigt at du starter med lav volume og gradvist øger den over tid i takt med, at din hund er tryg ved lydene. Og med tid taler vi altså om dage, og for nogle hunde er det uger.

Man skal altså i gang i god tid og helst holde det ved lige hele året. Samtidig med at lydene afspilles, kan du med fordel lege med hunden, eller lave andet, den synes er sjovt, så den føler sig glad og tryg under træningen.

 

Et sikkert sted at søge ly

Lykkes det ikke at gøre hunden tryg ved høje brag, så skab i stedet et rum til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan før at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for at hundens tæppe/kurver lagt frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt. 

 

Altid snor på hunden

Hvert år er der efterlysninger fra desperate ejere, der leder efter deres hund, der er flygtet i skræk på grund af fyrværkeri.

– Et af de værste mareridt for os hundeejere er, hvis hunden løber væk. I tiden op til og efter nytårsaften, er der stor risiko for, at hunden kan blive forskrækket under en gåtur. Mange lufter hunden godt af, inden det går løs nytårsaften, og det er en god ide. Husk blot at have hunden i snor eller slip den på indhegnede områder, så den ikke løber væk, hvis den bliver forskrækket af et brag eller andet fyrværkeri, forklarer Lotte Evers. 

 

Efterlad aldrig hunden alene

Det kan godt være, at din hund normalt er tryg i nytårstiden, men derfor bør du alligevel altid være sammen med din hund nytårsaften. Drop de vilde fester, og tag én for “hundeholdet”. Det er den værste dag og tid på året for mange hunde. Hvis du ikke har mod på forebyggende træning, må du som ejer tage ansvar og gøre en indsats for at skabe trygge rammer for din hund nytårsaften. 

 

Beroligende duftstoffer og afslappende gel

Det sidste råd, Lotte Evers kommer med, er at bruge nogle særlige duftstoffer, som beroliger hunden.  Der findes både sprays og diffusere til stikkontakter med en syntetisk udgave af de tryghedsskabende feromoner som hundemor udskiller, når hun har hvalpe. Det kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyrlæger.

Skal der lidt skrappere midler i brug, kan du hos dyrlægen få en beroligende gel, der skal smøres på hundens gummer. Den hjælper til at reducere angst hos hunden.

Det er derudover en god idé, at prøve produktet i god tid inden nytår, så du kan se hvordan hunden reagerer, inden verden vender på hovedet.

– Følger du de her råd, så er der en god chance for at din hund finder nytåret bare en lille smule mere tåleligt, hvis ikke den da ikke er fuldstændig ligeglad med brag og høje lyde. For nogle er det måske meget tid at bruge, når nytåret nu kun er én gang om året. Men for mange hunde starter lydangst i nytåret og ender med at være en daglig plage resten af året. Så det er dét værd, når det handler om at give hunden en tryg og sikker tilværelse, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

Hunde- og katteejere: Er forskellene virkelig så store?

27-05-2024 14:40, af Anne Cecilie Sohl

Traditionelt set har der været en række opfattelser og stereotyper omkring forskellene mellem hunde- og katteejere. Hundeelskere beskrives ofte som sociale og aktive, mens katteejere anses for at være mere selvstændige og kreative. Men nye data fra Agria Dyreforsikring afslører en fælles tendens blandt kæledyrsejere, der udfordrer disse klassiske opfattelser: De vælger ofte de samme navne til deres firbenede familiemedlemmer.

Hvordan skal hund og kat holde ferie i år?

14-05-2024 14:22, af Anne Cecilie Sohl

Der er i forvejen meget at holde styr på, når hele familien skal holde ferie, og huskelisten bliver ikke kortere, når familien inkluderer et medlem på fire ben. Få gode råd til en kæledyrsvenlig sommerferie her og bliv klogere på, om dit kæledyr skal holde ferie hjemme, i pension eller om det skal med på ferie.

Rekordmange deltog i digitalt velgørenhedsevent for hunde

06-05-2024 09:31, af Anne Cecilie Sohl

I denne weekend gik startskuddet på verdens største digitale velgørenhedsevent for hunde, Agria Hundegåtur. Hundeejere i Danmark, Sverige, Norge, Finland, England, Tyskland og Frankrig deler hundens gåtur på de sociale medier og støtter hundevelfærd. Lørdag og søndag gik danske hundeejere og samlede penge ind til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyrlæge advarer om ubehagelig pollenbombe

28-05-2024 08:50, af Anne Cecilie Sohl

I år kan pollensæsonen føles ekstra lang og intens, da sæsonen for græspollen er startet tidligere end normalt og derved kulminerer med perioden for birkepollen. Det har resulteret i en giftig pollenblanding, hvilket kan mærkes for allergiske danskere – og ikke mindst hunde. Derfor er det vigtigt, at man som hundeejer kender til de væsentligste symptomer på pollenallergi, lyder opfordringen fra chefdyrlæge hos AniCura.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Hundemekka på Dyrskuepladsen

08-05-2024 11:51, af Anne Cecilie Sohl

Hvis du ikke allerede har lagt planer for Kristi Himmelfartsdagene, så læg vejen forbi Roskilde Dyrskueplads. Fredag til søndag vil pladsen nemlig bugne af søde, dygtige hunde og deres ejere i anledning af Dansk Kennel Klub’s tredobbelte hundeudstilling. I løbet af de tre dage vil over 8.500 hunde blive bedømt og Dyrskuepladsen vil derfor være et sandt mekka for alle hundeelskere med rig mulighed for at få en stor overdosis af pelset kærlighed.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Fem gode råd til sårpleje hos hunde

05-02-2021 15:11, af Astrid Gerd Holtet

Hvad kan du gøre hvis din hund får et sår – og hvornår bør du ringe til dyrlægen?

Symptom - træthed

20-01-2022 15:28, af Astrid Gerd Holtet

Træthed eller nedstemthed er et almindeligt symptom på mange forskellige sygdomme hos hunde, men det kan være svært for ejeren at opdage

Endelig er de her! Billeder fra udstillingen i Roskilde

21-05-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu finde alle billeder fra udstillingen i Roskilde online.