Forbered hunden på nytårets bulder og brag

03-12-2021 10:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret kommer farende imod os med hastige skridt, og selvom vi mennesker synes, at fyrværkeriet er en flot og underholdende tradition, så er tiden op til og efter nytåret helvede på jord for mange hunde. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig her tre gode råd til, hvordan du kan forberede din hund på ragnarokket

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det tilladt at fyre fyrværkeri af. For mange, især børn og barnlige sjæle, er det en fantastisk tid på året. Men for en stor del af vores hunde, er det, som om portene til helvede åbner sig og indvarsler dommedag.

Hundens høresans er betydeligt bedre end menneskers, så når du hører et brag ude på vejen, som du synes er højt, så er oplevelsen fordoblet tifold for din hund. Når der samtidig følger et lysglimt med, forstærker det blot hele scenariet. Men der er hjælp at hente, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert, Lotte Evers:

– Der er masser af hunde, der ikke bliver påvirket af de kæmpe brag, for eksempel jagthunde eller hunde med ihærdige ejere, der træner nytår i god tid. De er blevet trænet til at forstå, at de høje lyde ikke er farlige for dem. Med den samme type forberedelse, kan du prøve at gøre nytårsaften en del mere tålelig for din hund.  

 

Væn hunden til brag og høje lyde

De kæmpe brag og skræmmende lyde, som fyrværkeriet laver, er for mange hunde helt unaturlige, da de kun finder sted få dage om året. Derfor kan du med fordel vænne hunden til sådanne lyde, forklarer Lotte Evers:

– Find nogle fyrværkerivideoer på YouTube og afspil dem derhjemme. Hver gang der er et brag, kaster du lækre godbidder til hunden. Det er vigtigt at du starter med lav volume og gradvist øger den over tid i takt med, at din hund er tryg ved lydene. Og med tid taler vi altså om dage, og for nogle hunde er det uger.

Man skal altså i gang i god tid og helst holde det ved lige hele året. Samtidig med at lydene afspilles, kan du med fordel lege med hunden, eller lave andet, den synes er sjovt, så den føler sig glad og tryg under træningen.

 

Et sikkert sted at søge ly

Lykkes det ikke at gøre hunden tryg ved høje brag, så skab i stedet et rum til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan før at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for at hundens tæppe/kurver lagt frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt. 

 

Altid snor på hunden

Hvert år er der efterlysninger fra desperate ejere, der leder efter deres hund, der er flygtet i skræk på grund af fyrværkeri.

– Et af de værste mareridt for os hundeejere er, hvis hunden løber væk. I tiden op til og efter nytårsaften, er der stor risiko for, at hunden kan blive forskrækket under en gåtur. Mange lufter hunden godt af, inden det går løs nytårsaften, og det er en god ide. Husk blot at have hunden i snor eller slip den på indhegnede områder, så den ikke løber væk, hvis den bliver forskrækket af et brag eller andet fyrværkeri, forklarer Lotte Evers. 

 

Efterlad aldrig hunden alene

Det kan godt være, at din hund normalt er tryg i nytårstiden, men derfor bør du alligevel altid være sammen med din hund nytårsaften. Drop de vilde fester, og tag én for “hundeholdet”. Det er den værste dag og tid på året for mange hunde. Hvis du ikke har mod på forebyggende træning, må du som ejer tage ansvar og gøre en indsats for at skabe trygge rammer for din hund nytårsaften. 

 

Beroligende duftstoffer og afslappende gel

Det sidste råd, Lotte Evers kommer med, er at bruge nogle særlige duftstoffer, som beroliger hunden.  Der findes både sprays og diffusere til stikkontakter med en syntetisk udgave af de tryghedsskabende feromoner som hundemor udskiller, når hun har hvalpe. Det kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyrlæger.

Skal der lidt skrappere midler i brug, kan du hos dyrlægen få en beroligende gel, der skal smøres på hundens gummer. Den hjælper til at reducere angst hos hunden.

Det er derudover en god idé, at prøve produktet i god tid inden nytår, så du kan se hvordan hunden reagerer, inden verden vender på hovedet.

– Følger du de her råd, så er der en god chance for at din hund finder nytåret bare en lille smule mere tåleligt, hvis ikke den da ikke er fuldstændig ligeglad med brag og høje lyde. For nogle er det måske meget tid at bruge, når nytåret nu kun er én gang om året. Men for mange hunde starter lydangst i nytåret og ender med at være en daglig plage resten af året. Så det er dét værd, når det handler om at give hunden en tryg og sikker tilværelse, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

#BlackFurday: dyreinternaternes sorte skygger

21-11-2023 12:48, af Anne Cecilie Sohl

I anledning af årets Black Friday omdøber Agria Dyreforsikring dagen til #BlackFurday med en hjertevarm kampagne, der sætter fokus på de sorte hunde og katte, der ofte står bagerst i køen på internaterne. 

Børn og hunde: Skab rammerne for det gode forhold

02-11-2023 13:11, af Anne Cecilie Sohl

Børn og hunde kan få et fantastisk forhold til hinanden, men det kommer ikke af sig selv. Her får du en række råd til, hvordan du får det til at ske.

Deler du seng med din hund eller kat? Så er du ikke alene!

06-10-2023 13:40, af Louise Trabjerg

Op til 60% af danske hunde- og  katteejere lader deres kæledyr sove i deres seng. Det viser en ny undersøgelse, der er foretaget for Agria Dyreforsikring. Læs de overraskende årsager til, hvorfor du skal lade dit kæledyr sove i din seng – og hvordan du får sengen for dig selv, hvis du (virkelig) ønsker det …

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet