Fra den 27. december til og med den 1. januar er det tilladt at fyre fyrværkeri af. For mange, især børn og barnlige sjæle, er det en fantastisk tid på året. Men for en stor del af vores hunde, er det, som om portene til helvede åbner sig og indvarsler dommedag.
Hundens høresans er betydeligt bedre end menneskers, så når du hører et brag ude på vejen, som du synes er højt, så er oplevelsen fordoblet tifold for din hund. Når der samtidig følger et lysglimt med, forstærker det blot hele scenariet. Men der er hjælp at hente, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert, Lotte Evers:
– Der er masser af hunde, der ikke bliver påvirket af de kæmpe brag, for eksempel jagthunde eller hunde med ihærdige ejere, der træner nytår i god tid. De er blevet trænet til at forstå, at de høje lyde ikke er farlige for dem. Med den samme type forberedelse, kan du prøve at gøre nytårsaften en del mere tålelig for din hund.
Væn hunden til brag og høje lyde
De kæmpe brag og skræmmende lyde, som fyrværkeriet laver, er for mange hunde helt unaturlige, da de kun finder sted få dage om året. Derfor kan du med fordel vænne hunden til sådanne lyde, forklarer Lotte Evers:
– Find nogle fyrværkerivideoer på YouTube og afspil dem derhjemme. Hver gang der er et brag, kaster du lækre godbidder til hunden. Det er vigtigt at du starter med lav volume og gradvist øger den over tid i takt med, at din hund er tryg ved lydene. Og med tid taler vi altså om dage, og for nogle hunde er det uger.
Man skal altså i gang i god tid og helst holde det ved lige hele året. Samtidig med at lydene afspilles, kan du med fordel lege med hunden, eller lave andet, den synes er sjovt, så den føler sig glad og tryg under træningen.
Et sikkert sted at søge ly
Lykkes det ikke at gøre hunden tryg ved høje brag, så skab i stedet et rum til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan før at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for at hundens tæppe/kurver lagt frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt.
Altid snor på hunden
Hvert år er der efterlysninger fra desperate ejere, der leder efter deres hund, der er flygtet i skræk på grund af fyrværkeri.
– Et af de værste mareridt for os hundeejere er, hvis hunden løber væk. I tiden op til og efter nytårsaften, er der stor risiko for, at hunden kan blive forskrækket under en gåtur. Mange lufter hunden godt af, inden det går løs nytårsaften, og det er en god ide. Husk blot at have hunden i snor eller slip den på indhegnede områder, så den ikke løber væk, hvis den bliver forskrækket af et brag eller andet fyrværkeri, forklarer Lotte Evers.
Efterlad aldrig hunden alene
Det kan godt være, at din hund normalt er tryg i nytårstiden, men derfor bør du alligevel altid være sammen med din hund nytårsaften. Drop de vilde fester, og tag én for “hundeholdet”. Det er den værste dag og tid på året for mange hunde. Hvis du ikke har mod på forebyggende træning, må du som ejer tage ansvar og gøre en indsats for at skabe trygge rammer for din hund nytårsaften.
Beroligende duftstoffer og afslappende gel
Det sidste råd, Lotte Evers kommer med, er at bruge nogle særlige duftstoffer, som beroliger hunden. Der findes både sprays og diffusere til stikkontakter med en syntetisk udgave af de tryghedsskabende feromoner som hundemor udskiller, når hun har hvalpe. Det kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyrlæger.
Skal der lidt skrappere midler i brug, kan du hos dyrlægen få en beroligende gel, der skal smøres på hundens gummer. Den hjælper til at reducere angst hos hunden.
Det er derudover en god idé, at prøve produktet i god tid inden nytår, så du kan se hvordan hunden reagerer, inden verden vender på hovedet.
– Følger du de her råd, så er der en god chance for at din hund finder nytåret bare en lille smule mere tåleligt, hvis ikke den da ikke er fuldstændig ligeglad med brag og høje lyde. For nogle er det måske meget tid at bruge, når nytåret nu kun er én gang om året. Men for mange hunde starter lydangst i nytåret og ender med at være en daglig plage resten af året. Så det er dét værd, når det handler om at give hunden en tryg og sikker tilværelse, afslutter Lotte Evers.
Efter at have undersøgt 14 forsikringsselskaber anbefaler Forbrugerrådet Tænk Agria Dyreforsikring for at tilbyde de bedst dækkende forsikringsvilkår blandt alle undersøgte selskaber. Hvis du vil vælge den bedste forsikring til din firbenede ven, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at du vælger Agria Dyreforsikring.
Når familierne skal nyde sommerlandet, strømmer de til stranden – men her er det vigtigt specielt for hundeejerne at være opmærksomme på de skjulte farer, der lurer under sandet og i det lave vand.
Sommervejret har indtaget Danmark, og med det er der en stigende tendens til at se hunde som velkomne gæster på cafeer og restauranter rundt om i landet. Trods dette er det stadig få hundeejere, der regelmæssigt medbringer deres firbenede venner, når de går ud at spise.
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
To ægtepar har valgt at tage Dansk Kennel Klubs grunduddannelse sammen for at kombinere deres kærlighed til hunde og træning. Med store planer for fremtiden ønsker de at skabe aktive træningsmiljøer og dele deres viden med andre hundeejere.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
I samarbejde med en række eksperter og dyrlæger lancerer IKEA UTSÅDD – en kollektion med 29 æstetiske og funktionelle produkter til husstandens firbenede familiemedlemmer.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser.