Forbered hunden på nytårets bulder og brag

03-12-2021 10:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret kommer farende imod os med hastige skridt, og selvom vi mennesker synes, at fyrværkeriet er en flot og underholdende tradition, så er tiden op til og efter nytåret helvede på jord for mange hunde. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig her tre gode råd til, hvordan du kan forberede din hund på ragnarokket

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det tilladt at fyre fyrværkeri af. For mange, især børn og barnlige sjæle, er det en fantastisk tid på året. Men for en stor del af vores hunde, er det, som om portene til helvede åbner sig og indvarsler dommedag.

Hundens høresans er betydeligt bedre end menneskers, så når du hører et brag ude på vejen, som du synes er højt, så er oplevelsen fordoblet tifold for din hund. Når der samtidig følger et lysglimt med, forstærker det blot hele scenariet. Men der er hjælp at hente, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert, Lotte Evers:

– Der er masser af hunde, der ikke bliver påvirket af de kæmpe brag, for eksempel jagthunde eller hunde med ihærdige ejere, der træner nytår i god tid. De er blevet trænet til at forstå, at de høje lyde ikke er farlige for dem. Med den samme type forberedelse, kan du prøve at gøre nytårsaften en del mere tålelig for din hund.  

 

Væn hunden til brag og høje lyde

De kæmpe brag og skræmmende lyde, som fyrværkeriet laver, er for mange hunde helt unaturlige, da de kun finder sted få dage om året. Derfor kan du med fordel vænne hunden til sådanne lyde, forklarer Lotte Evers:

– Find nogle fyrværkerivideoer på YouTube og afspil dem derhjemme. Hver gang der er et brag, kaster du lækre godbidder til hunden. Det er vigtigt at du starter med lav volume og gradvist øger den over tid i takt med, at din hund er tryg ved lydene. Og med tid taler vi altså om dage, og for nogle hunde er det uger.

Man skal altså i gang i god tid og helst holde det ved lige hele året. Samtidig med at lydene afspilles, kan du med fordel lege med hunden, eller lave andet, den synes er sjovt, så den føler sig glad og tryg under træningen.

 

Et sikkert sted at søge ly

Lykkes det ikke at gøre hunden tryg ved høje brag, så skab i stedet et rum til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan før at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for at hundens tæppe/kurver lagt frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt. 

 

Altid snor på hunden

Hvert år er der efterlysninger fra desperate ejere, der leder efter deres hund, der er flygtet i skræk på grund af fyrværkeri.

– Et af de værste mareridt for os hundeejere er, hvis hunden løber væk. I tiden op til og efter nytårsaften, er der stor risiko for, at hunden kan blive forskrækket under en gåtur. Mange lufter hunden godt af, inden det går løs nytårsaften, og det er en god ide. Husk blot at have hunden i snor eller slip den på indhegnede områder, så den ikke løber væk, hvis den bliver forskrækket af et brag eller andet fyrværkeri, forklarer Lotte Evers. 

 

Efterlad aldrig hunden alene

Det kan godt være, at din hund normalt er tryg i nytårstiden, men derfor bør du alligevel altid være sammen med din hund nytårsaften. Drop de vilde fester, og tag én for “hundeholdet”. Det er den værste dag og tid på året for mange hunde. Hvis du ikke har mod på forebyggende træning, må du som ejer tage ansvar og gøre en indsats for at skabe trygge rammer for din hund nytårsaften. 

 

Beroligende duftstoffer og afslappende gel

Det sidste råd, Lotte Evers kommer med, er at bruge nogle særlige duftstoffer, som beroliger hunden.  Der findes både sprays og diffusere til stikkontakter med en syntetisk udgave af de tryghedsskabende feromoner som hundemor udskiller, når hun har hvalpe. Det kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyrlæger.

Skal der lidt skrappere midler i brug, kan du hos dyrlægen få en beroligende gel, der skal smøres på hundens gummer. Den hjælper til at reducere angst hos hunden.

Det er derudover en god idé, at prøve produktet i god tid inden nytår, så du kan se hvordan hunden reagerer, inden verden vender på hovedet.

– Følger du de her råd, så er der en god chance for at din hund finder nytåret bare en lille smule mere tåleligt, hvis ikke den da ikke er fuldstændig ligeglad med brag og høje lyde. For nogle er det måske meget tid at bruge, når nytåret nu kun er én gang om året. Men for mange hunde starter lydangst i nytåret og ender med at være en daglig plage resten af året. Så det er dét værd, når det handler om at give hunden en tryg og sikker tilværelse, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Mirakelredning af storpuddel der sad fast i tre døgn

29-01-2025 09:29, af Cecilie Friis Amstrup

En storpuddel forsvandt fra sin ejer og sad fast i skoven uden vand i tre døgn. En dedikeret dronefører fra Vi Finder Hund blev hans redning.

At få sagt ordentlig farvel

16-08-2020 10:58, af Hanne Bindslev Gregersen

I forbindelse med vores sorgtema i det nummer af Magasinet HUNDEN, der udkommer i morgen, modtog vi denne beretning fra Hanne Bindslev Gregersen om at sige farvel til sin hund. Artiklen kom ikke med i bladet, men I skal ikke snydes for den. Derfor kommer den her på hunden.dk

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nordjyllands Politi slår alarm: Hundehold under kritisable forhold

30-01-2025 10:10, af Cecilie Friis Amstrup

Dyrevelfærdssektionen ved Nordjyllands Politi har inden for de seneste uger haft en række dyrevelfærdssager vedrørende hunde, der har været udsat for det, der som minimum defineres som ”uforsvarlig behandling”.
Fem hunde er blevet beslaglagt, imens syv andre er blevet overdraget til Dyrenes Beskyttelse. Politikommissær opfordrer hvalpekøbere til at være opmærksomme.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Storm er i sit es, når han er på sporet

01-02-2025 08:48, af Cecilie Friis Amstrup

Med et imponerende samarbejde og masser af træning har beaglen Storm og hans fører Leif Scheel opnået bemærkelsesværdige resultater inden for schweissprøver og sporchampionater. Historien om deres rejse er en fortælling om dedikation, tab og et unikt bånd mellem hund og menneske.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet