Forbered hunden på nytårets bulder og brag

03-12-2021 10:13, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Nytåret kommer farende imod os med hastige skridt, og selvom vi mennesker synes, at fyrværkeriet er en flot og underholdende tradition, så er tiden op til og efter nytåret helvede på jord for mange hunde. Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver dig her tre gode råd til, hvordan du kan forberede din hund på ragnarokket

Copyright Ridehesten.com
Foto: Agria Dyreforsikring

 

Fra den 27. december til og med den 1. januar er det tilladt at fyre fyrværkeri af. For mange, især børn og barnlige sjæle, er det en fantastisk tid på året. Men for en stor del af vores hunde, er det, som om portene til helvede åbner sig og indvarsler dommedag.

Hundens høresans er betydeligt bedre end menneskers, så når du hører et brag ude på vejen, som du synes er højt, så er oplevelsen fordoblet tifold for din hund. Når der samtidig følger et lysglimt med, forstærker det blot hele scenariet. Men der er hjælp at hente, forklarer Agria Dyreforsikrings hundeekspert, Lotte Evers:

– Der er masser af hunde, der ikke bliver påvirket af de kæmpe brag, for eksempel jagthunde eller hunde med ihærdige ejere, der træner nytår i god tid. De er blevet trænet til at forstå, at de høje lyde ikke er farlige for dem. Med den samme type forberedelse, kan du prøve at gøre nytårsaften en del mere tålelig for din hund.  

 

Væn hunden til brag og høje lyde

De kæmpe brag og skræmmende lyde, som fyrværkeriet laver, er for mange hunde helt unaturlige, da de kun finder sted få dage om året. Derfor kan du med fordel vænne hunden til sådanne lyde, forklarer Lotte Evers:

– Find nogle fyrværkerivideoer på YouTube og afspil dem derhjemme. Hver gang der er et brag, kaster du lækre godbidder til hunden. Det er vigtigt at du starter med lav volume og gradvist øger den over tid i takt med, at din hund er tryg ved lydene. Og med tid taler vi altså om dage, og for nogle hunde er det uger.

Man skal altså i gang i god tid og helst holde det ved lige hele året. Samtidig med at lydene afspilles, kan du med fordel lege med hunden, eller lave andet, den synes er sjovt, så den føler sig glad og tryg under træningen.

 

Et sikkert sted at søge ly

Lykkes det ikke at gøre hunden tryg ved høje brag, så skab i stedet et rum til den, hvor den kan føle sig tryg. Hvis ikke din stue kan skærmes af for lys og lyd udefra, kan det være et værelse, hunden er vant til at opholde sig i, hvor du gør, hvad du kan før at lydisolere og holde lys fra at komme ind udefra. Sørg for at hundens tæppe/kurver lagt frem, og hav et fjernsyn eller en radio tændt. 

 

Altid snor på hunden

Hvert år er der efterlysninger fra desperate ejere, der leder efter deres hund, der er flygtet i skræk på grund af fyrværkeri.

– Et af de værste mareridt for os hundeejere er, hvis hunden løber væk. I tiden op til og efter nytårsaften, er der stor risiko for, at hunden kan blive forskrækket under en gåtur. Mange lufter hunden godt af, inden det går løs nytårsaften, og det er en god ide. Husk blot at have hunden i snor eller slip den på indhegnede områder, så den ikke løber væk, hvis den bliver forskrækket af et brag eller andet fyrværkeri, forklarer Lotte Evers. 

 

Efterlad aldrig hunden alene

Det kan godt være, at din hund normalt er tryg i nytårstiden, men derfor bør du alligevel altid være sammen med din hund nytårsaften. Drop de vilde fester, og tag én for “hundeholdet”. Det er den værste dag og tid på året for mange hunde. Hvis du ikke har mod på forebyggende træning, må du som ejer tage ansvar og gøre en indsats for at skabe trygge rammer for din hund nytårsaften. 

 

Beroligende duftstoffer og afslappende gel

Det sidste råd, Lotte Evers kommer med, er at bruge nogle særlige duftstoffer, som beroliger hunden.  Der findes både sprays og diffusere til stikkontakter med en syntetisk udgave af de tryghedsskabende feromoner som hundemor udskiller, når hun har hvalpe. Det kan købes hos de fleste dyrehandlere og dyrlæger.

Skal der lidt skrappere midler i brug, kan du hos dyrlægen få en beroligende gel, der skal smøres på hundens gummer. Den hjælper til at reducere angst hos hunden.

Det er derudover en god idé, at prøve produktet i god tid inden nytår, så du kan se hvordan hunden reagerer, inden verden vender på hovedet.

– Følger du de her råd, så er der en god chance for at din hund finder nytåret bare en lille smule mere tåleligt, hvis ikke den da ikke er fuldstændig ligeglad med brag og høje lyde. For nogle er det måske meget tid at bruge, når nytåret nu kun er én gang om året. Men for mange hunde starter lydangst i nytåret og ender med at være en daglig plage resten af året. Så det er dét værd, når det handler om at give hunden en tryg og sikker tilværelse, afslutter Lotte Evers.

 

Læs også

Højsæson for hot spot - hunde med lang pels i risikogruppen

15-07-2022 08:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hot spot er inficerede sår der dukker op i varmt og badevenligt vejr. Hunde er især udsat, der hvor pelsen er tæt - på kinder, under ører, ved hals og på lænden

Undgå skader når vandhunden springer i bølgerne

25-06-2022 13:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer

Sommeren er højtid for maveproblemer hos hunde

01-06-2022 12:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Maveproblemer topper statistikken over årsager, som sender hunde til dyrlægen om sommeren. Ofte skyldes skaderne rester fra grillmad, ispinde og alger i badevandet, men årsagen til ondt i maven kan også være “tudseforgiftning”

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Bornholm: Nej det var ikke Morten, der vandt

12-08-2022 18:43, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Øverst på skamlen efter en varm dag i Rønne stod Pi Johanne Rasmussen med hendes Chic Choix Parti Celebris, der ifølge hende er noget nær den perfekte hund

 

Guido Schäfer ville have boxer med hjem

14-08-2022 13:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Den tyske allrounddommer faldt søndag pladask for en 14 uger gammel boxer, der efter sigende har taget dommerne med storm hele weekenden

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Galaksi ALL OF YOU FOREVER tog lørdagens sejr på Bornholm

13-08-2022 17:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Endnu en hed og dejlig dag på Bornholm er slut. I dag gik BIS til Galaksi ALL OF YOU FOREVER

Hundens særlige øjenteknik

08-08-2022 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Kender du det der lille særlige ryk med øjenbrynet, en hund kan foretage? Her kan du læse lidt om det

Endnu en flot finale med en flot vinder

14-08-2022 17:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Så sluttede festen på Bornholm, og sikke en fest vi har haft. Søndag blev en smuk finale

 

Rekordmange hunde på solskinsøen

12-08-2022 13:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Rigtig mange hunde har fundet vej til udstillingen på Bornholm. Det er svært ikke at blive bjertaget af de mange hunde, det fantastiske vejr og den dejlige solskinsø

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Sara er Årets Juniorhandler

14-08-2022 15:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En imponerende bedrift af Sara DeAngelis har netop afgjort årets juniorhandlerkonkurence, selvom der er tre konkurencer tilbage

En særlig roset

13-08-2022 16:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

 I godt seks år har BR Roset leveret rosetter til Dansk Kennel Klubs udstillinger. I dag havde ejer Betina Larsen en særlig roset til DKK