Hvor langt skal du gå med hunden?

16-02-2022 09:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

De fleste hundeejere har nok stillet sig spørgsmålet på et eller andet tidspunkt – hvor langt skal jeg gå med hunden? Svaret er desværre ikke entydigt, men Agria Dyreforsikrings hundeekspert giver her en forklaring på, hvad der er vigtigt at vide.

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobe Stock

 

Det står ned i stænger udenfor. Vinden rusker i træerne. Du kunne tænke dig alt andet, end at gå en tur med hunden lige nu, men du bliver nødt til det; for hundens skyld. Men hvor langt behøver I at gå, før I begge igen kan være tilbage i varmen?

– Hvor langt en hund har brug for at gå, kommer an på flere ting, fortæller Lotte Evers, hundeekspert hos Agria Dyreforsikring.

– Hundens race, alder, fysiske form og hvad den ellers har af aktivitet i løbet af dagen. En tommelfingerregel er dog, at voksne hunde har brug for at blive luftet i mindst 30 minutter to gange dagligt, hvilket for de fleste er morgen og når familien er hjemme fra arbejde. For hvalpe er der tale om noget kortere ture, men oftere i løbet af dagen. Hundene har bedst af at løbe løs i varieret terræn og har man en gammel hund, skal den ikke glemmes. Mange ældre hunde kan sagten klare 30 minutters gåtur i rolig tempo, hvis fysikken tillader det og man varmer op med frisk gang i snor, inden den slippes løs.

 

Motion og aktivering - hvad er forskellen?

Når vi taler om aktivering, er det ikke kun når man går tur med hunden. Der er egentlig tale om to forskellige aspekter: motion og aktivering, forklarer Lotte Evers:

– Motion er den fysiske udfoldelse der holder hunden i form, mens aktivering er det, der populært kaldes for hjernegymnastik. Det kan være alt lige fra det hunden oplever under turen, for eksempel dufte, at lede efter godbidder, og balanceøvelser, til problemløsning hjemme i stuen og andet samvær med sin ejer.

Ved den ideelle aktivering får hunden altså opfyldt sine behov for begge dele. Selvom det ofte er det modsatte, der er problemet for de fleste hunde i Danmark, kan hunden også få for meget: “Du kan både over-motionere din hund, så den får skader og aktivere den alt for meget, så den begynder at få adfærdsproblemer. Så det handler om at finde en balance hvor fysisk og mental motion tilpasses den enkelte hund,” siger Lotte Evers.

 

Huskeliste til den gode gåtur

Lotte Evers kommer her med en liste, som kan hjælpe dig med at finde opskriften til en rigtig god gåtur:

  1. Gå med hunden mindst tre gange om dagen, med mulighed for at løbe løs på mindst to af de tre ture.
  2. Gå med hunden i mindst 30 minutter for voksne hunde, kortere men oftere ture for hvalpe. Husk de ældre hunde også skal med på tur.
  3. Varier dine ruter på de faste gåture og gå tur i forskellige områder med varieret terræn.
  4. Lav øvelser undervejs på turen – f.eks. søgning efter godbidder eller balanceøvelser.
  5. Varm hunden op med lidt frisk gang i snor, inden du slipper den. 
  6. Hold pauser undervejs, og gå ikke længere ture end hunden kan holde til, både fysisk og mentalt.

 

Læs også

Hundeluftning endte med anholdelser

02-04-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Politihunde på luftetur fandt frem til tyve i Aarhus 

Gåtur med godt formål

11-02-2015 12:47, af Tine Luther
På Valentinsdag den 14. februar vil Danmarks største hunde-luftetur finde sted. Turen er arrangeret af Maxi Zoo til fordel for de mange hjemløse kæledyr på Dyrenes Beskyttelses internater.

Blev stenrige på luftetur

27-02-2014 15:19, af Tine Luther
Sommetider kan det åbenbart godt betale sig – rent økonomisk – at lufte hunden! Et amerikansk ægtepar fandt guldmønter for ca. 54 millioner, da de var ude at gå tur med deres hund.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Støt borgerforslag om forbud mod nikotinposer og snus

19-11-2024 11:52, af Cecilie Friis Amstrup

Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dramatisk eftersøgning af hunden Dolph

18-11-2024 16:16, af Cecilie Friis Amstrup

En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.

Fra kæmpe hundehold i Israel til dansk racevinder

20-11-2024 11:28, af Cecilie Friis Amstrup

Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem

Farvel til Kathe Winther – en pionér inden for hundeverdenen

15-11-2024 08:02, af Cecilie Friis Amstrup

I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Symptomer – unormal urinering

18-03-2022 15:21, af Astrid Holtet

Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde