Sidder du netop nu og sætter krydser ved billeder af hoteller med udsigt over dybblåt hav i det for længst gennembladrede rejsemagasin, og har du en hund, som har lidt kortere snude end de fleste andre, så skal du nok lige overveje, hvilket flyselskab, du bruger.
Norwegian har nemlig i mandags bestemt sig for at forbyde hunde med korte snuder at rejse med selskabet. Det sker efter, at American Veterinary Medical Association, som er en amerikansk sammenslutning af mere end 91.000 dyrlæger, har advaret imod at tage kortnæsede hunde med i flyet.
På Norwegians hjemmeside står der, at selskabet ikke medtager kortnæsede racer, da Veterinary Medical Association meddeler, at lufttransport af brachycephale racer (fladnæsede) medfører forøget risiko for åndedrætsproblemer og overopvarmning på grund af den stress, flyvningen medfører.
Derfor er det forbudt at medtage følgende racer på et fly fra Norwegian.
Boston Terrier, Boxer, Bulldog, Bullterrier, Griffon Bruxellois, Chow Chow, King Charles Spaniel, Japanese Spaniel/Japanese Chin, Mastiff, Pekingeser, Pitbull, Mops, Shih Tzu, Staffordshire Bull Terrier, Shar Pei, Affenpinscher.
– I en situation som denne lytter vi til fagkundskaben. Vi har ikke selv haft større problemer med hunde med flade snuder, men vi har indført forbuddet, for at beskytte dyrene, fortæller kommunikationschef i Norwegian Danmark, Andreas Hjørnholm til hunden.dk.
En overreaktion
Det er også korrekt, at organisationen oplyser om en øget dødelighed blandt kortnæsede hunde på flyrejser.
De sidste 5 år er der registreret 122 hundedødsfald under flyvning. Omkring 50 procent af disse var af racer med kort snude. 25 af de 122 var engelsk bulldog, mens 11 var mops.
På Veterinary Medical Associations hjemmeside fremgår det da også, at 122 er et meget lille tal, når man tænker på, at der hvert år flyver flere hundredetusinde hunde.
Organisationen fastslår også, at der ikke er grund til at undgå at flyve, hvis man har en hund med flad snude. Det gælder derimod om at forberede sig og gøre turen tryg og god, så hunden ikke bliver stresset.
Her anbefaler organisationen blandt andet, at man vænner hunden til rejsekassen, og at man ikke putter en masse tæpper og andre bløde ting ind i kassen, som hunden kan begrave hovedet i.
Derudover anbefales det, at man spørger, om man må have hunden med i kabinen i en transportkasse, da det også mindsker hundens stress at være tæt på sin ejer.
I Dansk Kennel Klub undrer dyrlæge Helle Friis Proschowsky sig over det totale forbud fra Norwegians side.
Det virker som en overreaktion – i hvert fald for nogle af de racer, der er nævnt. Jeg synes det er forkert at skære alle over en kam, og en race som bullterrier vil jeg ikke karakterisere som brachycephal. Selskabet kunne i stedet have valgt at kræve en dyrlægeattest før de transporterer hunde af de racer, hvor der reelt har været problemer. Det er jo i højeste grad også i ejerens interesse, at der ikke sker noget med deres hund undervejs, udtaler hun.
Andreas Hjørnholm afviser, at der skulle være tale om en overreaktion fra Norwegians side.
– Jeg kan bare sige, at vi forholder os til, hvad fagkundskaben siger og i dette tilfælde er det så de amerikanske dyrlæger, og vi har ikke lyst til at tage nogen unødvendige risici, siger han.
Norwegians forbud gælder også følgende katteracer: Perser, Burmeserkat, Exotic, Himalaya kat, British Shorthair, Scottish Fold.
Et par fik kompensation for forsinket fly, men de mener også deres hund skal have kompensation
Fremover skal det ikke længere være lovligt at tage andre dyr end hunde med som emotionelle støttedyr i flykabinen
Skal du på ud at flyve med dit kæledyr, bør du nok lige tjekke denne nyhed
I lande omkring Middelhavet lever parasitten Leishmania, som kan give en livstruede sygdom hos hunde – så skal du rejse mod varmere himmelstrøg denne sommer og hunden skal med, bør du tage dine forholdsregler
Mange er netop nu på vej til Bornholm. Hvordan ser jeres rejse ud?
For mange danskere byder julen på hygge derhjemme med familie og venner, men nogen udnytter feriedagene til at tage ud og rejse. Det kan betyde, at hunden skal passes – men hvad skal man tænke på, når hunden skal i feriepasning?
Nu nærmer sommerferien sig snart for mange, og derfor har vi set lidt på hvad du skal huske, hvis du tager hunden med på rejsen
Rejseregler for mennesker, rejseregler for hunde – at få hele familien inklusive husdyr med på rejsen er ikke uden forhindringer
Flere danskere både lejer og køber sommerhuse i Danmark som aldrig før, nu hvor coronavirus forhindrer dem i at rejse udenlands. Nogle vælger at tage deres firbenede familiemedlem med på sommerferie, mens andre lader Fido blive hjemme. Når familien er afsted, er det vigtigt, at hundens behov stadig bliver opfyldt, og at den ikke føler sig glemt
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?