Har man haft køresyge, vil man formentlig let kunne huske oplevelsen af at sidde i bilen og pludselig blive ramt af kvalme og ubehag. Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge, når de kører bil.
Har din hund køresyge, kan du blandt andet opleve at den begynder at savle, hyperventilere, pibe eller virke utryg og urolig efter I har kørt i lidt tid. Nogle hunde kaster også op.
Disse symptomer kan enten skyldes en forstyrrelse af balanceorganet eller stress og nervøsitet – og ofte en kombination af de to.
Hundens balance styres af et organ, der sidder i det indre øre. Det består af en række væskefyldte gange, og det giver hjernen information om kroppens orientering i forhold til tyngdekraften og bevægelser. Når hovedet bevæger sig, bevæger væsken sig også, og små føleceller registrerer denne bevægelse, og sender besked til hjernen. Samtidig får hjernen informationen fra øjnene, der fortæller hunden, hvor den befinder sig i forhold til omgivelserne. På den måde ved hjernen hvordan kroppen bevæger sig, hvor den er og hvad den skal gøre for at holde balancen.
Problemet opstår når det sanseindtryk, der kommer fra øjet, ikke stemmer overens med det input, der kommer fra balanceorganet. Når hunden sidder i bilen, ser omgivelserne stationære ud, men bilens bevægelser fortæller balanceorganet at hunden er i bevægelse. Det er disse modstridende informationer, der er med til at give kvalme og ubehag.
Alle hunde kan opleve køresyge, men det er mest almindeligt hos hvalpe, og ofte oplever man, at de vokser fra problemet med tiden.
Hvad kan du gøre for at forebygge køresyge?
1) Væn hunden til at køre bil ved at køre små ture ofte. Dels kan hjernen vænne sig til bevægelserne, og dels kan hunden blive tryg ved kørslen. Det skal være hyggeligt hele vejen, og du skal stoppe inden hunden får det dårligt.
2) Sørg for, at der er frisk luft, der hvor hunden sidder, og at den kan se ud af vinduet.
4) Sørg for at den sidder komfortabelt og sikkert i bur eller sele, således at den ikke rutsjer rundt, når bilen drejer.
5) Undlad at fordre hunden lige inden køreturen, men sørg for at have vand med, som den kan få undervejs.
6) Sørg for at holde pauser, så hunden kan få luft, strække benene og få en tår vand.
7) Nogle hunde har så slem køresyge, at de kan have gavn at køresygemedicin, hvis de skal på længere køreture. I så fald, skal hunden en tur forbi dyrlægen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg
Når vinterkulden rammer landet, er der risiko for kuldeskader hos hunde
Det kan være en jungle at finde rundt i de mange forskellige slags hundefoder, og hvad de indeholder. Når man står og skal vælge foder til sin hund, er det oplagt at starte med at kigge på foderdeklarationen. Men hvad fortæller den os egentlig?
Når det er mørkt og koldt udenfor kommer vi ofte ikke så meget ud som vi plejer - og det gør vores hunde heller ikke. Derfor ser man at mange hunde tager på i vægt i løbet af vinterhalvåret, og når de ekstra kilo så skal smides, kan det i mange tilfælde være en god idé at kigge lidt på hvad hunden får at spise
For præcis en uge siden udbrød der brand i en gård ved Løvel nord for Viborg. I forbindelse med den voldsomme brand, flygtede familiens hund, som ikke er set siden
I går spurgte vi, hvilken race Jonas Vingegaard ville være, hvis han var en hund. Det kommer der en del forslag til. Her får I en afstemning, så vi kan få det afgjort. Beskrivelserne efter racerne er de begrundelser, der er skrevet i opslagene
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller