Har man haft køresyge, vil man formentlig let kunne huske oplevelsen af at sidde i bilen og pludselig blive ramt af kvalme og ubehag. Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge, når de kører bil.
Har din hund køresyge, kan du blandt andet opleve at den begynder at savle, hyperventilere, pibe eller virke utryg og urolig efter I har kørt i lidt tid. Nogle hunde kaster også op.
Disse symptomer kan enten skyldes en forstyrrelse af balanceorganet eller stress og nervøsitet – og ofte en kombination af de to.
Hundens balance styres af et organ, der sidder i det indre øre. Det består af en række væskefyldte gange, og det giver hjernen information om kroppens orientering i forhold til tyngdekraften og bevægelser. Når hovedet bevæger sig, bevæger væsken sig også, og små føleceller registrerer denne bevægelse, og sender besked til hjernen. Samtidig får hjernen informationen fra øjnene, der fortæller hunden, hvor den befinder sig i forhold til omgivelserne. På den måde ved hjernen hvordan kroppen bevæger sig, hvor den er og hvad den skal gøre for at holde balancen.
Problemet opstår når det sanseindtryk, der kommer fra øjet, ikke stemmer overens med det input, der kommer fra balanceorganet. Når hunden sidder i bilen, ser omgivelserne stationære ud, men bilens bevægelser fortæller balanceorganet at hunden er i bevægelse. Det er disse modstridende informationer, der er med til at give kvalme og ubehag.
Alle hunde kan opleve køresyge, men det er mest almindeligt hos hvalpe, og ofte oplever man, at de vokser fra problemet med tiden.
Hvad kan du gøre for at forebygge køresyge?
1) Væn hunden til at køre bil ved at køre små ture ofte. Dels kan hjernen vænne sig til bevægelserne, og dels kan hunden blive tryg ved kørslen. Det skal være hyggeligt hele vejen, og du skal stoppe inden hunden får det dårligt.
2) Sørg for, at der er frisk luft, der hvor hunden sidder, og at den kan se ud af vinduet.
4) Sørg for at den sidder komfortabelt og sikkert i bur eller sele, således at den ikke rutsjer rundt, når bilen drejer.
5) Undlad at fordre hunden lige inden køreturen, men sørg for at have vand med, som den kan få undervejs.
6) Sørg for at holde pauser, så hunden kan få luft, strække benene og få en tår vand.
7) Nogle hunde har så slem køresyge, at de kan have gavn at køresygemedicin, hvis de skal på længere køreture. I så fald, skal hunden en tur forbi dyrlægen.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg
Sydøstjyllands Politi efterlyser ejeren af en beagle fundet på Jellingvej i Vejle den 29. maj.
Lune nachos med guacamole og masser af ost – hvad kan være bedre? Eller avocado spist direkte fra skallen? Mums! Men er avocado egentlig sundt for vore hunde?
I England har en lille gravhund været så lykkelig over, at ejerne har været hjemme pga. coronakrisen, at den har logret så meget med halen, at den er kommet til skade
Chrisco har efter flere episoder med adfærdsændringer hos hunde valgt at tilbagetrække en række produkter ud fra et forsigtighedsprincip. Produkterne er alle fra samme underleverandør, som Chrisco nu har valgt at opsige samarbejdet med.
I disse dage bugner aviser med årsquizzer. Her er redningen for de, der ved mere om hunde
Chrisco har tilbagekaldt tyggeruller med kylling og okse efter flere meldinger om hunde med alvorlige symptomer som rastløshed, angst og psykotisk adfærd. Virksomheden arbejder nu på at finde årsagen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Nogle synes, det er nuttet. Andre mener, at det er absolut nødvendigt. Og så er der dem, der fastholder, at hunden har pels, så tøj er overflødigt. Få hundeekspertens svar på, om din firbenede tilhører en af de fem hundetyper, der har brug for lidt vinterhjælp i form af et ekstra beskyttelseslag.
Med stærke præstationer i både hold- og individuel konkurrence leverede de danske juniorhandlere flotte resultater ved årets nordiske mesterskab i Stockholm.
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
En bemærkelsesværdig rejse til Norge sikrede den 10-årige labrador retriever Inka en plads i historiebøgerne. Hendes ejer, Ida Madsen, ser tilbage på en uforglemmelig tur, der kulminerede med titlen Norsk Vildt- og Fersksporchampion.