Når hunden bliver køresyg

03-11-2021 13:15, af Astrid Gerd Holtet

Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge – vi ser på hvad du kan gøre for at hjælpe dem 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Har man haft køresyge, vil man formentlig let kunne huske oplevelsen af at sidde i bilen og pludselig blive ramt af kvalme og ubehag. Ligesom mennesker, kan hunde også blive køresyge, når de kører bil.

Har din hund køresyge, kan du blandt andet opleve at den begynder at savle, hyperventilere, pibe eller virke utryg og urolig efter I har kørt i lidt tid. Nogle hunde kaster også op.  

Disse symptomer kan enten skyldes en forstyrrelse af balanceorganet eller stress og nervøsitet – og ofte en kombination af de to.

Hundens balance styres af et organ, der sidder i det indre øre. Det består af en række væskefyldte gange, og det giver hjernen information om kroppens orientering i forhold til tyngdekraften og bevægelser. Når hovedet bevæger sig, bevæger væsken sig også, og små føleceller registrerer denne bevægelse, og sender besked til hjernen. Samtidig får hjernen informationen fra øjnene, der fortæller hunden, hvor den befinder sig i forhold til omgivelserne. På den måde ved hjernen hvordan kroppen bevæger sig, hvor den er og hvad den skal gøre for at holde balancen.

Problemet opstår når det sanseindtryk, der kommer fra øjet, ikke stemmer overens med det input, der kommer fra balanceorganet. Når hunden sidder i bilen, ser omgivelserne stationære ud, men bilens bevægelser fortæller balanceorganet at hunden er i bevægelse.  Det er disse modstridende informationer, der er med til at give kvalme og ubehag.

Alle hunde kan opleve køresyge, men det er mest almindeligt hos hvalpe, og ofte oplever man, at de vokser fra problemet med tiden.

Hvad kan du gøre for at forebygge køresyge?

1) Væn hunden til at køre bil ved at køre små ture ofte. Dels kan hjernen vænne sig til bevægelserne, og dels kan hunden blive tryg ved kørslen. Det skal være hyggeligt hele vejen, og du skal stoppe inden hunden får det dårligt.

2) Sørg for, at der er frisk luft, der hvor hunden sidder, og at den kan se ud af vinduet.

4) Sørg for at den sidder komfortabelt og sikkert i bur eller sele, således at den ikke rutsjer rundt, når bilen drejer.  

5) Undlad at fordre hunden lige inden køreturen, men sørg for at have vand med, som den kan få undervejs.

6) Sørg for at holde pauser, så hunden kan få luft, strække benene og få en tår vand.

7) Nogle hunde har så slem køresyge, at de kan have gavn at køresygemedicin, hvis de skal på længere køreture. I så fald, skal hunden en tur forbi dyrlægen. 

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

Læs også

BLOG: Nem hjælp til køresyge hunde

29-03-2021 15:49, af Vivian Birlie

Det er ikke altid sjovt for hverken ejer eller hund, hvis hunden bliver køresyg

Guide: Sådan støtter og hjælper du din hund i fyrværkerisæsonen del 2 af 3

14-12-2021 08:47, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du afsnit to i serien om nytår fra Tanja Benn, Lea Nor og Christina Berantzino fra hundetv.dk og Just Be Dog. Denne gang om myter

Hundefitness for hundens sundhed

29-08-2021 18:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ved Hund i Fokus kunne hundene prøve hundefitness. Noget som man altid kan prøve på Vilhelmsborg

ÅBEN LADE på Fyn i efterårsferien

06-10-2014 10:27, af Tine Luther
DKK Faaborg inviterer til ”Åben lade” to dage, hvor du kan komme og prøve forskellig træning med din hund. Kom og få en hyggelig dag med andre hundeejere.

Frankrig: Hund hjælper ofre

23-06-2021 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Frankrig har man fundet ud af, at en hund kan give ro til ofre i retssager

Hunde kan også have forhøjet blodtryk

04-05-2021 15:15, af Astrid Gerd Holtet

Forhøjet blodtryk er et kendt problem med hos mennesker, men kan også ses hos hunde, og skyldes altid en underliggende sygdom

Må min hund spise banan?

15-08-2017 17:18, af Anne Ekenberg

Bananen med sin smukke gule farve indbyder i høj grad til at blive spist. Rå oven på ymer, som tørret snack lørdag aften eller i en banankage. VI elsker banan, men er den også en sund frugt for vores hunde?

Lille hund fundet i Sæby

06-03-2024 11:26, af Anne Cecilie Sohl

Nordjyllands Politi efterlyser ejeren til en mindre hund med brun/rødlig pels. Hunden blev fundet løbende frit omkring i en skov i Sæby lørdag aften den 24. februar omkring kl. 21.00. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt