Lise Lotte Christensen om New Hope Denmark: Russisk roulette med for mange kugler i kammeret

01-07-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Jørgen Bak Rasmussen

Man ser et billede af en sød gadehund fra Portugal. I beskrivelsen af hunden står der, at den både re godmodig, legesyg, hengiven, kærlig, lærenem, tillidsfuld, intelligent, loyal og lærevillig. Man ser sit snit til både at hjælpe en hund væk fra gaden i Portugal og til selv at få en hund i familien til forholdsvis få penge.

Men når annoncens afsender er New Hope Denmark, bør man ikke lade sig friste. Så klar er budskabet fra DKK’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen.

– At købe hund gennem New Hope Denmark er som at spille russisk roulette med for mange kugler i kammeret. Der sidder sikkert nogen derude, som har haft gode oplevelser, men jeg kan på ingen måde stå inde for den forenings metoder, siger hun.

 

Dokumentar

Baggrunden for Lise Lottes udtalelser er først og fremmest en serie af små dokumentarer, som TVSyd har lavet. Her har en journalist afdækket, hvordan rigtig mange mennesker har oplevet, at den hund, de har adopteret gennem New Hope Denmark enten har været syg, i dårlig fysisk forfatning eller haft en rigtig dårlig adfærd.

I dokumentarerne møder man blandt andet hunde med Giardia, løse knæskaller og hunde, der angriber andre hunde og/eller mennesker.

– Der findes to typer af organisationer, der hjemtager gadehunde fra andre lande. Den ene type er dyrevelfærdsorganisationer, som hjemtager få hunde ad gangen for at give dem et bedre liv. Men så er der organisationerne, der alene har forretning for øje, og New Hope Denmark er en af dem. De hjemtager 50 hunde ad gangen, og det er simpelthen så mange hunde, at de ikke kan nå at screene dem eller følge op på dem, lyder det fra Lise Lotte Christensen.

 

Mangelfulde undersøgelser

Hos New Hope Denmark siger man, at man får hundene vurderet i Portugal og undersøgt af dyrlæger, men hvis det er tilfældet, bør organisationen måske kigge sig om efter nye samarbejdspartnere. Sådan lyder det i hvert fald, når man hører, hvad formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, udtaler i et af afsnittene på TVSyd.

Her fortæller journalisten hende om en hund, der er kommet til Danmark med løse knæskaller, selvom der i beskrivelsen stod, at hunden var sund og rask. Hanne Knude Palshof er tydeligt overrasket over, at sådan noget kan forekomme, da en undersøgelse for løse knæskaller er en meget enkel undersøgelse, og derfor stiller hun spørgsmålstegn ved om dyrlægerne overhovedet har undersøgt hunden.

 

Overfaldet i København

I dokumentarerne møder man flere hundeejere, som har købt hund gennem New Hope Denmark. Flere af hundene er ret hurtigt blevet aflivede enten på grund af sygdom eller dårlig adfærd, og det overrasker ikke Hanne Knude Palshof, at mange af hundene har svært ved at falde til i Danmark.

– Tager man hunde, der er vant til at leve på gaden, så lever de jo altså i flokke. Så er det altså noget af en kontrast at komme til Danmark til et liv i et parcelhus, hvor de skal være alene i mange timer, fungere i en familie og luftes i snor, siger hun i et af afsnittene.

Der er flere eksempler på hunde, der har været aggressive, men mange husker nok den hund, der for et stykke tid siden helt umotiveret angreb en lille hund på gaden i København. Videoen af dette overfald blev delt vidt og bred på sociale medier, og hunden, der angreb, var også kommet til landet gennem New Hope Denmark. Også den blev beskrevet som en velfungerende og kærlig hund, men sandheden var, at den havde flere angreb på andre hunde på samvittigheden, inden den til sidst blev aflivet.

 

Ren forretning

Lise Lotte Christensen deltager også i dokumentaren, og hun er tydelig rystet over de ting, hun ser, og til hunden.dk er hun meget skarp i kritikken af New Hope Denmark.

– Hundene kommer direkte fra en transport fra Portugal til Danmark, hvor de så udleveres til de nye ejere. Der er ikke styr på, om de ting, der fortælles fra Portugal, også er rigtige, og alt for ofte er de desværre forkerte, siger hun og fortsætter:

– Havde New Hope Denmark nu en stor bestyrelse i ryggen og dyrlæger, adfærdskonsulenter og trænere ansat, så var det måske noget andet. Men New Hope Denmark er jo styret af en enkelt person, som tjener kassen på at hente de her hunde. Og det virker som om, hun ikke tager det seriøst, at mange familier ender i ulykkelige og uoverskuelige situationer på grund af den manglende screening. I hvert fald er hun meget hurtig til at fraskrive sig ansvaret for problemerne.

Det er Silke Dior Sommer, der står bag New Hope Denmark, og vi forsøger pt. at komme i kontakt med hende, men da det har vist sig mere end vanskeligt for andre, har vi ikke de store forhåbninger om at høre fra hende.

 

Rosenrøde annoncer

I dokumentarerne og i artikler står flere tidligere frivillige fra organisationen frem og fortæller om, at de er blevet instrueret i at lyve i salgsannoncerne, og at mange af annoncerne ganske enkelt er skabt med copy/paste.

Vi har undersøgt nogle af de 109 annoncer, der pt. ligger på hjemmesiden, og vi må konkludere, at meget tyder på, at de tidligere frivillige har ret.

Vi har taget 12 tilfældige annoncer og søgt på nogle af de positive ord, der fremkommer i dem.

  • Kærlig er brugt 15 gange i de 12 annoncer.
  • Sød er brugt 14 gange i de 12 annoncer.
  • Legesyg er brugt 10 gange i de 12 annoncer.
  • Afbalancerede er brugt 9 gange i de 12 annoncer.
  • Nysgerrig og tryg er begge brugt 8 gange i de 12 annoncer.

 

Derudover opdager man hurtigt, at hunde fra det samme kuld beskrives helt ens i deres adfærd. For eksempel beskrives hunden Gertrude fra G-kuldet således.

Gertrude og alle hendes søskende er tillidsfulde, nysgerrige, kærlige, selskabelige, afbalancerede, kælne, legesyge og kontaktsøgende hvalpe. De er trygge ved og meget glade for de frivillige.

Og når man så kigger på hunden Gunnar fra samme kuld og ser, at der står: Gunnar og alle hendes søskende, så fornemmer man, at der har været godt gang i copy/paste.

 

DKK’s holdning til gadehunde

Men hvordan forholder DKK sig egentlig til gadehunde generelt. For er Lise Lotte Christensens kritik bare et udtryk for, at man fra DKK’s side ser importen af gadehunde, som en konkurrent til dem?

– Nej det handler ikke om, at vi er misundelige. Det her handler om dyrevelfærd og ordentlige forhold for både hunde og mennesker, siger hun.

For Dansk Kennel Klub er slet ikke modstander af, at man hjælper gadehunde.

– Helt overordnet mener vi jo, at gadehunde er dyr i nød, som skal hjælpes, uanset hvor de befinder sig. Men man får altså bare mest dyrevelfærd for pengene ved at hjælpe dem i deres hjemlande. Det handler blandt andet om at undervise i pasning og pleje, og om at give hundene den nødvendige hjælp, siger hun og fortsætter:

– Men som jeg tidligere har sagt, så findes der også organisationer, der tager gadehunde til Danmark af et godt hjerte. Det er de organisationer, der tager så få hunde hjem, at de faktisk kan nå at screene dem og følge op på dem i deres nye familier. Sådan er New Hope Denmark ikke, siger hun og slutter:

– Egentlig burde organisationen hedde No Hope Denmark.

Er du blevet nysgerrig på dokumentarerne fra TVSyd, kan de ses her helt gratis.

Det er gode udsendelse, men vi advarer lige om, at noget af indholdet er en smule poppet. For eksempel udtaler journalisten, at Giardia giver blodig diarre – altså seriøs dum nums.

Vi skal også følge journalisten og fotografen spise curry wurst inden de skal mødes med Peter Sandøe, ligesom der stilles spørgsmålstegn ved om seerne ved, hvad tarv betyder.

Men kan man se bort fra disse lidt for smarte tendenser, så er der meget vigtigt at finde i serien.

Læs også

Fyns Internat: Vi hjælper alle hunde

12-10-2021 12:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe

TV2: En lidt speciel situation

15-09-2021 13:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet

Grækenland vil indføre tvangssterilisation

26-05-2021 09:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I søndags protesterede hundredvis af hundeejere i Athen, fordi et lovforslag om at tvangssterilisere hunde er på vej til afstemning

Sverige: 38 hvalpe aflivet på ti dage

11-02-2021 13:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På 10 dage har det svenske toldvæsen stoppet syv biler med i alt 38 indsmuglede hunde. De 38 hvalpe er alle aflivet

Autoforhandler overtræder hundeloven

30-06-2014 14:20, af Tine Luther
Politiet arbejder pt. på en sag om en autoforhandler, hvis hunde holdes ulovligt og desuden har strejfet og angrebet.

Træning med strømhalsbånd er ikke bare ulovligt – det giver heller ikke bedre resultater

19-09-2014 13:40, af Tine Luther
Siden år 2000 har det i Danmark været forbudt at træne hunde ved brug af strømhalsbånd. Desværre forekommer denne negative træningsmetode alligevel visse steder. Nu har britiske forskere vist, at det ikke giver en bedre effekt at træne med strømhalsbånd. Det burde få de sidste danskere til at holde op med at bruge de forbudte halsbånd!

Forbud mod dyresex på vej

13-10-2014 12:50, af Tine Luther
Fødevareminister Dan Jørgensen vil nu ændre dyreværnsloven, så sex med dyr bliver ulovligt.

EFTERLYSNING: Dit bedste transport-tip

16-08-2013 09:47, af Tine Luther
Til lands, til vands eller i luften… Har du et godt tip til transport af hunde, så har du nu mulighed for at dele det med andre – og samtidig chance for at vinde et gavekort på 500,- kr. til DKK’s shop.

Retssag om ulovlig import og salg af hvalpe starter fredag

04-03-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag står tre mænd på henholdsvis 52 år, 56 år og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen

 

34 hvalpe i tysk transport

25-02-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Düsseldorf har politiet stoppet en varevogn med 34 hvalpe

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.