Man ser et billede af en sød gadehund fra Portugal. I beskrivelsen af hunden står der, at den både re godmodig, legesyg, hengiven, kærlig, lærenem, tillidsfuld, intelligent, loyal og lærevillig. Man ser sit snit til både at hjælpe en hund væk fra gaden i Portugal og til selv at få en hund i familien til forholdsvis få penge.
Men når annoncens afsender er New Hope Denmark, bør man ikke lade sig friste. Så klar er budskabet fra DKK’s adfærdskonsulent Lise Lotte Christensen.
– At købe hund gennem New Hope Denmark er som at spille russisk roulette med for mange kugler i kammeret. Der sidder sikkert nogen derude, som har haft gode oplevelser, men jeg kan på ingen måde stå inde for den forenings metoder, siger hun.
Dokumentar
Baggrunden for Lise Lottes udtalelser er først og fremmest en serie af små dokumentarer, som TVSyd har lavet. Her har en journalist afdækket, hvordan rigtig mange mennesker har oplevet, at den hund, de har adopteret gennem New Hope Denmark enten har været syg, i dårlig fysisk forfatning eller haft en rigtig dårlig adfærd.
I dokumentarerne møder man blandt andet hunde med Giardia, løse knæskaller og hunde, der angriber andre hunde og/eller mennesker.
– Der findes to typer af organisationer, der hjemtager gadehunde fra andre lande. Den ene type er dyrevelfærdsorganisationer, som hjemtager få hunde ad gangen for at give dem et bedre liv. Men så er der organisationerne, der alene har forretning for øje, og New Hope Denmark er en af dem. De hjemtager 50 hunde ad gangen, og det er simpelthen så mange hunde, at de ikke kan nå at screene dem eller følge op på dem, lyder det fra Lise Lotte Christensen.
Mangelfulde undersøgelser
Hos New Hope Denmark siger man, at man får hundene vurderet i Portugal og undersøgt af dyrlæger, men hvis det er tilfældet, bør organisationen måske kigge sig om efter nye samarbejdspartnere. Sådan lyder det i hvert fald, når man hører, hvad formand for Den Danske Dyrlægeforening, Hanne Knude Palshof, udtaler i et af afsnittene på TVSyd.
Her fortæller journalisten hende om en hund, der er kommet til Danmark med løse knæskaller, selvom der i beskrivelsen stod, at hunden var sund og rask. Hanne Knude Palshof er tydeligt overrasket over, at sådan noget kan forekomme, da en undersøgelse for løse knæskaller er en meget enkel undersøgelse, og derfor stiller hun spørgsmålstegn ved om dyrlægerne overhovedet har undersøgt hunden.
Overfaldet i København
I dokumentarerne møder man flere hundeejere, som har købt hund gennem New Hope Denmark. Flere af hundene er ret hurtigt blevet aflivede enten på grund af sygdom eller dårlig adfærd, og det overrasker ikke Hanne Knude Palshof, at mange af hundene har svært ved at falde til i Danmark.
– Tager man hunde, der er vant til at leve på gaden, så lever de jo altså i flokke. Så er det altså noget af en kontrast at komme til Danmark til et liv i et parcelhus, hvor de skal være alene i mange timer, fungere i en familie og luftes i snor, siger hun i et af afsnittene.
Der er flere eksempler på hunde, der har været aggressive, men mange husker nok den hund, der for et stykke tid siden helt umotiveret angreb en lille hund på gaden i København. Videoen af dette overfald blev delt vidt og bred på sociale medier, og hunden, der angreb, var også kommet til landet gennem New Hope Denmark. Også den blev beskrevet som en velfungerende og kærlig hund, men sandheden var, at den havde flere angreb på andre hunde på samvittigheden, inden den til sidst blev aflivet.
Ren forretning
Lise Lotte Christensen deltager også i dokumentaren, og hun er tydelig rystet over de ting, hun ser, og til hunden.dk er hun meget skarp i kritikken af New Hope Denmark.
– Hundene kommer direkte fra en transport fra Portugal til Danmark, hvor de så udleveres til de nye ejere. Der er ikke styr på, om de ting, der fortælles fra Portugal, også er rigtige, og alt for ofte er de desværre forkerte, siger hun og fortsætter:
– Havde New Hope Denmark nu en stor bestyrelse i ryggen og dyrlæger, adfærdskonsulenter og trænere ansat, så var det måske noget andet. Men New Hope Denmark er jo styret af en enkelt person, som tjener kassen på at hente de her hunde. Og det virker som om, hun ikke tager det seriøst, at mange familier ender i ulykkelige og uoverskuelige situationer på grund af den manglende screening. I hvert fald er hun meget hurtig til at fraskrive sig ansvaret for problemerne.
Det er Silke Dior Sommer, der står bag New Hope Denmark, og vi forsøger pt. at komme i kontakt med hende, men da det har vist sig mere end vanskeligt for andre, har vi ikke de store forhåbninger om at høre fra hende.
Rosenrøde annoncer
I dokumentarerne og i artikler står flere tidligere frivillige fra organisationen frem og fortæller om, at de er blevet instrueret i at lyve i salgsannoncerne, og at mange af annoncerne ganske enkelt er skabt med copy/paste.
Vi har undersøgt nogle af de 109 annoncer, der pt. ligger på hjemmesiden, og vi må konkludere, at meget tyder på, at de tidligere frivillige har ret.
Vi har taget 12 tilfældige annoncer og søgt på nogle af de positive ord, der fremkommer i dem.
Derudover opdager man hurtigt, at hunde fra det samme kuld beskrives helt ens i deres adfærd. For eksempel beskrives hunden Gertrude fra G-kuldet således.
Gertrude og alle hendes søskende er tillidsfulde, nysgerrige, kærlige, selskabelige, afbalancerede, kælne, legesyge og kontaktsøgende hvalpe. De er trygge ved og meget glade for de frivillige.
Og når man så kigger på hunden Gunnar fra samme kuld og ser, at der står: Gunnar og alle hendes søskende, så fornemmer man, at der har været godt gang i copy/paste.
DKK’s holdning til gadehunde
Men hvordan forholder DKK sig egentlig til gadehunde generelt. For er Lise Lotte Christensens kritik bare et udtryk for, at man fra DKK’s side ser importen af gadehunde, som en konkurrent til dem?
– Nej det handler ikke om, at vi er misundelige. Det her handler om dyrevelfærd og ordentlige forhold for både hunde og mennesker, siger hun.
For Dansk Kennel Klub er slet ikke modstander af, at man hjælper gadehunde.
– Helt overordnet mener vi jo, at gadehunde er dyr i nød, som skal hjælpes, uanset hvor de befinder sig. Men man får altså bare mest dyrevelfærd for pengene ved at hjælpe dem i deres hjemlande. Det handler blandt andet om at undervise i pasning og pleje, og om at give hundene den nødvendige hjælp, siger hun og fortsætter:
– Men som jeg tidligere har sagt, så findes der også organisationer, der tager gadehunde til Danmark af et godt hjerte. Det er de organisationer, der tager så få hunde hjem, at de faktisk kan nå at screene dem og følge op på dem i deres nye familier. Sådan er New Hope Denmark ikke, siger hun og slutter:
– Egentlig burde organisationen hedde No Hope Denmark.
Er du blevet nysgerrig på dokumentarerne fra TVSyd, kan de ses her helt gratis.
Det er gode udsendelse, men vi advarer lige om, at noget af indholdet er en smule poppet. For eksempel udtaler journalisten, at Giardia giver blodig diarre – altså seriøs dum nums.
Vi skal også følge journalisten og fotografen spise curry wurst inden de skal mødes med Peter Sandøe, ligesom der stilles spørgsmålstegn ved om seerne ved, hvad tarv betyder.
Men kan man se bort fra disse lidt for smarte tendenser, så er der meget vigtigt at finde i serien.
Internatleder på Fyns Internat, Lene Frahm, oplever, at flere og flere har en mening om, hvilke dyr internatet skal hjælpe
Vi har været i kontakt med redaktør for programmet, Gadehunde for millioner, og han anerkender, at det har været specielt at lave programmet
I søndags protesterede hundredvis af hundeejere i Athen, fordi et lovforslag om at tvangssterilisere hunde er på vej til afstemning
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen slår nu fast, at det er lovligt at køre slædehundekørsel på færdselslovens områder
Vi har modtaget en efterlysning på hunden Ultra
TVSYD har fået lange svar fra New Hope Denmark. Ændrer svarene din mening om New Hope Denmark
På 10 dage har det svenske toldvæsen stoppet syv biler med i alt 38 indsmuglede hunde. De 38 hvalpe er alle aflivet
En svensk grænsebetjent har på Facebook fortalt om sin oplevelse med to varevogne forleden. Det er barsk læsning, der bør få alle, som vil købe en billig hund til at tænke sig om igen
Dyreværnet har i den grad været i centrum den seneste tid på grund af hvalpene Alba og Daisy, der er kommet ulovligt til Danmark fra Serbien. Direktør Rikke Christensen-Lee vil bruge situationen til en forenet kamp mod import fra udenlandske hvalpefabrikker
Guldbassernes Juletræsfest samlede hunde og mennesker fra hele landet til en dag fyldt med leg, hygge og fællesskab.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den treårige basenji Kai har opnået en imponerende andenplads i Dansk Kennel Klubs konkurrence om Årets Hund – og har samtidig en særlig plads i sin families hjerte.
Hos HUNDEN er vi i fuld gang med opsætningen af årets racekavalkade, som årligt vises i februarnummeret. Husk i den forbindelse at sende os dit favorit billede af din racevinder.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt