Lim, tape og vægte til at korrigere ørestilling hos hunde er en overtrædelse af Dyreværnsloven

23-01-2023 14:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det Veterinære Sundhedsråd har udtalt sig om brug af metoder med lim, tape og vægte til at korrigere ørestilling hos hunde. Rådet anser det som en overtrædelse af dyrevelfærdsloven

Copyright Ridehesten.com
Foto: Adobestock

 

Rundt om på de sociale medier, og sikkert også ude i den virkelige verden, kan man støde på råd om korrigering af ørestilling hos hunde. 

Nogle steder anbefales det, at man kan bruge lim, tape og vægte til at korrigere ørestillingerne, men det er en overtrædelse af Dyreværnsloven, slår Det Veterinære Sundhedsråd fast. 

Det er politiet, der har gjort opmærksom på metoderne, som ses hos flere racer. 

Det Veterinære Sundhedsråd har fået stillet følgende spørgsmål:

  • Spørgsmål 1: Er det Rådets vurdering, at hunde, der får deres ører bundet op med tape, ved anvendelse af lim eller får hængt vægte i ørene af kosmetiske grunde, er behandlet omsorgsfuldt i forhold til dyrevelfærdslovens § 3?
  • Spørgsmål 2: Er det Rådets vurdering, at hunde, der får deres ører bundet op med tape, ved anvendelse af lim eller får hængt vægte i ørene af kosmetiske grunde, bliver udsat for lidelse i forhold til dyrevelfærdslovens § 2?
  • Spørgsmål 3: Er det Rådets vurdering, at der i forbindelse med at hunde får deres ører bundet op med tape, ved anvendelse af lim eller får hængt vægte i ørene af kosmetiske grunde, er tale om et operativt eller lignende indgreb, som har til formål at ændre et dyrs udseende i forhold til dyrevelfærdslovens § 27, stk. 2?

 

Svar ad 1- 3:

Af Dyrevelfærdslovens §27 stk. 2 fremgår: ” Operative og lignende indgreb, som har til formål at ændre et dyrs udseende, må ikke foretages.” Spørgsmålene 1-3 omhandler anvendelse af lim/tape/vægte og andet påsat hundes ører med det formål at ændre ørenes ydre fremtoning, holdning og/eller stilling.

Rådet finder, at anvendelsen af de nævnte metoder er et indgreb, der har til formål at ændre et dyrs udseende og således er begrundet i kosmetiske hensyn. Rådet finder at påsætning af lim/tape/vægte og andet på hundes ører medfører en vis grad af ulempe samt risiko for udvikling af sår, betændelse mv. Hunden er herved ikke behandlet omsorgsfuldt og beskyttet bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt mén og væsentlig ulempe, jf. dyrevelfærdslovens § 2 og 3. Såfremt der ikke opstår komplikationer ved den anvendte procedure, og såfremt denne ikke udføres uhensigtsmæssigt, eksempelvis i form at betydelig vægt i relation til de anatomiske forhold, vævsirritation, mm. vil indgrebet sandsynligvis i de fleste tilfælde næppe giver anledning til mere end uvæsentlig lidelse og uvæsentlig smerte. Påsætningen etableres dog med det formål, at give et varigt mén, i form af ændring af ørenes ydre fremtoning, ligesom der er risiko for udvikling af sår, betændelse mv. i forbindelse med indgrebet, hvilket Rådet finder indebærer risiko for væsentlig lidelse, smerte, angst og ulempe.

Du kan finde hele teksten her

Læs også

Ulovligt indført hvalp død af rabies i Bremen

16-09-2021 09:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hvalp nåede kun at leve få dage i Tyskland, før den døde af den frygtede sygdom, rabies. Hunden er et godt eksempel på, hvorfor man skal overholde alle regler, når man indfører en hund til landet

Lise Lotte Christensen om New Hope Denmark: Russisk roulette med for mange kugler i kammeret

01-07-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

TVSyd har den seneste tid sat fokus på New Hope Denmark, og hvordan man her tager portugisiske gadehunde af tvivlsom karakter til Danmark. DKK’s adfærdskonsulent advarer mod at købe hund hos foreningen

Retssag om ulovlig import og salg af hvalpe starter fredag

04-03-2021 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag står tre mænd på henholdsvis 52 år, 56 år og 59 år tiltalt ved retten i Kolding for ulovligt at have importeret og solgt hvalpe af racen fransk bulldog fra Polen

 

Dyreværnslov er for uspecifik

11-01-2022 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

For godt et år siden blev dyreværnsloven opgraderet til dyrevelfærdsloven. Men den er stadig ikke god nok, mener dyreværnsforeninger

Kvinde sigtet efter fund af tynd schæfer

28-08-2020 12:06, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En 55-årig kvinde er blevet sigtet for overtrædelse af dyrværnslovgivningen, efter politiet torsdag fandt en tynd schæferhund i hendes hjem

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Ulvehundene tog hendes hjerte og blev hendes liv

12-06-2025 08:19, af Cecilie Friis Amstrup

Josie Quintrell er Danmarks eneste specialiserede ulvehundetræner og arbejder for at nedbryde fordomme om de fascinerende og krævende hunde.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Indmønstrede gårdhunde er med til at sikre racens sundhed i fremtiden

18-06-2025 15:31, af Helene Riisgaard Pedersen

Mange hunderacer oplever problemer med indavl og genetiske sygdomme. For nationalracen den dansk/svenske gårdhund er løsningen heldigvis nærliggende. Gennem indmønstring af hunde uden stambog kan racen få tilført ny genetisk variation og dermed sikre en sund og robust fremtid for racen.

Over 7000 logrende grunde til at lægge vejen forbi Vejen

13-06-2025 07:56, af Cecilie Friis Amstrup

Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend ved Vejen Idrætscenter den 20.-22. juni 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Løkke-træf med poter og politisk pause på Rold Gl. Kro

14-06-2025 07:12, af Cecilie Friis Amstrup

1-års fødselsdag for udenrigsministerens tollerhvalpe blev fejret med fælles middag, hundekram og højt humør på Danmarks første hundekro.

Fra HUNDEN: En lille hund med et stort hjerte

17-06-2025 15:23, af Jo-Ann Flarup Nielsen

Bichon havanaiseren Tesla har sat poteaftryk langt ud over sin lille størrelse både som lydighedsstjerne, certificeret servicehund og elsket følgesvend i hverdagen. Hun er en sand ener, der mestrer alt fra dog dancing til plejehjemsbesøg og altid med en logrende hale.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet