KLUMME: At skifte race

01-07-2022 08:28, af Birgitte Lous

Her får du klummen fra juninummeret af HUNDEN

Copyright Ridehesten.com

 

”Nææ skal du have en border collie?” ”Skal du nu også have en border collie?” ”Velkommen i familien” eller ” Du får travlt!” Bemærkningerne var mange, da jeg sidste år besluttede mig for at lave et raceskift. Jeg har gennem 15 år været den lykkelige ejer af tre västgötaspidser. De har trænet LP, Rally og spor. Alle har opnået gode resultater og været fantastiske familiehunde. Den ene opnåede endda titlen ”Dansk Lydighedschampion”. Det var dog på de gamle regler. Med den præcision, der kræves i dag, så var vi vist ikke kommet så langt.

Når man stiller op i LP klasse 3 med en västgötaspids, får man mange positive kommentarer. ”Hvor er det dejligt at se andre racer”, og ” hvor er den sød”. Man føler sig som noget særligt, hvilket er rigtig dejligt. Man har også en fornemmelse af, at dommerne sætter pris på at se andre racer end border collier. Når man stiller til konkurrence med en border collie, så vil jeg komme med den påstand at der er andre forventninger, og det skal man faktisk vænne sig til.

Nu er jeg så blevet border collie-ejer. Og ja hun er utrolig lærenem. Når det så er sagt, så skal jeg da lige love for, man har nogle andre udfordringer. Der kan faktisk være fordele ved spidshunden, som lærer lidt langsommere. Man får bedre tid til at følge med i indlæringen, så fejlindlæring nemmere kan ændres. Samtidig skal jeg hele tiden tage højde for, at hun ikke hyrder alting. Jeg skal overveje, hvad jeg bruger som belønning, hvor jeg placerer min belønning og hvordan den gives. Hun er så hurtig, at jeg let kommer til at belønne for det forkerte, og hun skal stoppes, når vi træner, for hun kan blive ved i det uendelige. Hun behøver ikke nær så mange belønninger, som jeg er vant til, for hun elsker bare at arbejde. Så det har været en stor omvæltning for mig at træne en hund, der er så tændt på at arbejde.

Jeg vil ikke sige, det er lettere at træne en border collie, men måske er det lidt sjovere, fordi hun er så fokuseret. Jeg glæder mig over den fart og begejstring, hun udviser.

Da jeg besluttede mig for at få en border collie, lovede jeg mig selv, at jeg ville prioritere ro meget højt i min træning. Jeg kan ikke have hunde, der hele tiden er ”på” eller løber op og ned ad væggene. At kunne være i en hvalpegård og kunne lægge sig, når jeg beder om det, har været et ”must” i min træning. Det, synes jeg, er lykkedes. Hun slapper af, når hun er i bur både til træning og hjemme, og hun er ikke en hund, der løber op og ned ad væggene. Hun er nem at have med på besøg, og hun kan ligge i bilen uden problemer, når det er nødvendigt. Hun er den dejligste, kærligste, kælne hund, og jeg elsker hende til månen og tilbage igen. 

Læs også

KLUMME: Nu med hund

30-03-2023 09:56, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Her får du klummen fra martsnummeret af HUNDEN

KLUMME: Ydmyg og stolt BIS-dommer

09-03-2023 09:29, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hanne Laine Jensen skal dømme BIS-finalen ved det store European Dog Show i Herning. Det bad vi hende skrive en klumme om til februarnummeret af HUNDEN, og her får du klummen på hunden.dk

KLUMME: Dejlig udstilling i Herning

28-12-2022 10:43, af Paul Lawless

Her får du klummen fra decembernummeret af HUNDEN. Bag denne klumme står den irske eksteriørdommer, Paul Lawless

Fredagsquiz: Hvad ved du om skye terrier

23-08-2019 09:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Så er fredagsquizzen klar. Quizzen har samme længde som den plejer, men hunden er lidt lang i  det

BLOG: Mit sted

18-01-2019 15:24, af Charlotte Laursen

Det er blevet Charlotte Laursens tur til at blogge for hunden.dk igen. Og man må sige, at hun leverer en rørende og dejlig tekst, som alle kan bruge. 

Hunden lige så vigtig som vennerne

29-12-2012 15:06, af Maja Golles
Ny meningsmåling viser, at hver tredje kæledyrsejer mener, at kæledyret er lige så vigtigt som vennerne

ADVARSEL: Søg straks dyrlæge, hvis hunden har blodig diarre

11-09-2022 11:36, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En hund fra Helsingør døde i sidste uge efter et kort sygdomsforløb. NU advarer dyrlægen danske hundeejere

Små og store hunde sammen: retriever og gårdhund

21-08-2015 13:09, af Tine Luther
I HUNDEN nr. 6 bragte vi en artikel om at have store og små hunde sammen. I den forbindelse fortæller en læser om erfaringerne med at have en retriever og en dansk/svensk gårdhund sammen.

Om lidelsen: Diskusprolaps

03-03-2022 12:22, af Astrid Holtet

Diskusprolaps er et almindeligt problem i bevægeapparatet og kan være meget smertefuldt – vi ser på hvad der sker når hunden får en diskusprolaps og hvordan den kan hjælpes

Hjælp med at finde Ultra

25-05-2020 12:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har modtaget en efterlysning på hunden Ultra

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt