Skal du vide hvad alder din hund har, hvis den havde været et menneske, har det længe heddet sig, at man blot skulle gange hundens alder med syv, så fik man alderen i menneskeår. Altså var ens hund 3 år svarede det til at den var 21 menneskeår. Formlen, der byggede på at hunde i gennemsnit blev 10 år, og mennesker i gennemsnit blev 70 år, har ikke meget videnskab bag sig, og den bliver nu udfordret af forskere med speciale i genetik og aldring.
Moderne forskning i menneskets genetik og aldring har vist, at kemiske ændringer i kroppens arvemateriale, også kaldet DNA, ophobes med tiden, og ved at se på DNA’ets kemiske struktur kan man estimere individets alder – og måske kan det endda på sigt forudsige, hvor gamle vi bliver.
Et forskerhold fra universitet i Californien har nu undersøgt hvordan hundes arvemateriale påvirkes med alderen. De undersøgte DNA’ets kemiske struktur hos over 100 hunde, alle af racen labrador retriever, i alderen fra 4 uger til 16 år. Her fandt de at hundenes DNA ændrede sig i lighed med menneskets.
Ud fra deres fund, lavede forskerne en sammenligning af de kemiske ændringer i hunde og menneskers arvemateriale, og de regnede sig frem til en formel, der kan konvertere hundeår til menneskeår – med udgangspunkt i deres genetiske aldring.
Formlen som forskerne kom frem til, er dog ikke så let som den gamle formel. Ifølge forskerne skal man tage hundens alder og udregne den naturlige logaritme heraf – og herefter gange med 16. Til sidst skal man lægge 31 til, og så har man hundens alder i menneskeår. Formlen kan også skrives som:
ln(alder) x 16 + 31 = alder i menneskeår
(ln står for det matematiske begreb den naturlige logaritme)
Formlen gælder dog kun for hunde over 1 år. Da studiet kun er lavet på racen labrador retrievere, kan det være at det kan variere fra race til race, men måske er den nye formel stadig et bedre bud end den gamle.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hunde har desværre, ligesom alle os andre, en udløbsdato - og for nogle hunde kan vejen derhen være mindre god. Men nu har et forskerhold fra Arizona State University måske fundet en helt essentiel faktor, når det gælder vores hundes sundhed.
Dagens blogger er Charlotte Laursen, og hun fortæller om et indholdsrigt år med op- og nedture
Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund
Jagtområdet har været en kæmpe succes, og de planlægger at udvide med flere racer til næste år, fortæller hundestand-koordinator Johnny Bastian fra Jægerforbundet
Ungarsk studie peger på, at traumatiske oplevelser kan have langvarige, negative konsekvenser for hunde og i sidste ende forkorte deres levetid
I snart 60 år har forskere avlet på kæleræve i Sibirien. Nu er rævenes DNA blevet analyseret, og deres gener kan gøre os klogere på både hunde og menneskers adfærd. Det skriver dr.dk
Vi ser det jævnligt - særligt på de sociale medier - at den gennemsnitlige dansker er træt af de mange efterladte hunde-høm-høm'er der skal trædes uden om på gader og stræder. Men problemet er langt fra kun dansk.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.