Hvad gør du hvis din hund spiser rottegift?

17-01-2022 08:00, af Astrid Gerd Holtet

Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt 

 

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det meste rottegift indeholder et stof, der forhindrer rottens blod i at størkne – og desværre har det den samme effekt hos andre dyr. Hunde der indtager giften, enten direkte eller gennem forgiftede gnavere, kan derfor udvikle en livstruende tilstand.

Giften virker ved at hæmme blodets evne til at klumpe sig sammen, og lappe de små huller i dyrets blodkar, der hele tiden opstår – og når hullerne ikke længere bliver lappet, udvikler dyret hurtigt livstruende indre blødninger. 

Blodmangel, blodig diarré og blå mærker

Symptomerne på forgiftning med rottegift udvikler sig som regel inden for et par dage. De er alle relaterede til indre blødninger, og er blandt andet blodig opkast og blodig diarré, samt små og store blå mærker på huden. Hvis hunden taber blod ud i bughulen, kan den også udvikle smerter i maveregionen. Derudover kan den blodmangel, der opstår, give blege slimhinder – det ses tydeligst i mundhulen og på gummerne. Halthed som følge af blødninger i leddene kan i nogle tilfælde også ses.

Reager hurtigt!

Umiddelbart efter indtagelsen, kan hunden få et brækmiddel, der får den til at kaste op. På den måde kan man nogle gange forhindre at giften bliver optaget i kroppen, og på den måde undgå at hunden udvikler problemer med indre blødninger.

Er skaden sket, og giften er optaget, kan hunden behandles med vitamin K, der kan genoprette blodets evne til at størkne. Har hunden tabt meget blod, kan det også være nødvendigt med blodtransfusion.

Prognosen kan være god

Reagerer man hurtigt, og får igangsat den rigtige behandling, er sandsynligheden for at hunden kommer sig forholdsvis stor – og mange hunde kommer sig endda uden varige mén. Mistænker man at ens hund har spist rottegift, bør man derfor altid kontakte ens dyrlæge med det samme, for at give hunden de bedste chancer for at komme sig.

 

Læs også

Hjælp din hund sikkert igennem julen

08-12-2024 08:24, af Cecilie Friis Amstrup

Danskerne samles i stor stil i løbet af december til fejring af jul og nytår. De fleste familiehunde ser ud til at nyde julemåneden med fridage, julemad og ekstra opmærksomhed, men de ændrede vaner kan også stresse og være farlig for for nysgerrige hunde. Her får du Dansk Kennel Klubs gode råd til at få din hund sikkert igennem julemåneden.

Pas på chokoladen i december

26-12-2022 10:00, af Astrid Gerd Holtet

For de fleste mennesker er julen fyldt med chokolade i mange forskellige afskygninger – men pas på at hunden ikke får fat i det. Indtag af chokolade giver nemlig hver jul anledning til forgiftninger hos danske hunde
 

Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

14-09-2022 10:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Kan du lide at lave tricks med din hund?

25-12-2013 09:07, af Tine Luther
Hvis du kan lide at lave tricks med din hund, er de nye DKK-trick–prøver sikkert noget for dig!

Kastanjer er livsfarlige for din hund

13-09-2022 09:39, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Efteråret er officielt over os, og inden længe prydes de danske skovbunde med kastanjer. Men man skal være ekstra opmærksom på de skønne frugter, hvis man er hundeejer, da de er giftige og således kan være livsfarlige for de firbenede

Konkurrence: Ligner du din hund

14-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Man siger, at hundeejere ligner deres hunde, eller er det omvendt. Hvordan er det blandt vores læsere og deres hunde

Sådan kan du rense ører på din hund

11-11-2017 10:32, af Astrid Gerd Holtet

Hvordan renser du ører på din hund? 

Hund og ejer faldt 5 m ned ad skrænt

06-07-2012 09:11, af Maja Golles
Tidligere på ugen faldt en hund ned ad en stejl skrænt ved Mårup Kirke ved Lønstrup. I et forsøg på at redde hunden faldt ejeren også ned ad skrænten og endte på en afsats, han ikke selv kunne komme fra

Hunde og hugormebid

30-04-2012 14:07, af Tine Luther
Hugormene er fremme igen efter vinteren, og bevæger din hund sig på typiske områder med hugorme – heder mv. – kan den være uheldig at blive bidt af Danmarks eneste giftslange. Hvad gør du så?

Foder og jakker trak på messen

22-11-2018 15:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

På messedelen, Alt til hund, i weekendens arrangement i Frederiksborgcentret var der især to produkter, der pirrede publikums nysgerrighed

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

5 ting din hund ville sige, hvis den kunne tale

29-03-2025 07:48, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde taler ikke med ord, men de kommunikerer hele tiden med os. Her får du fem vigtige budskaber fra din hund, som mange ejere overser i en travl hverdag, og som kan styrke jeres relation, hvis du lærer at lytte bedre.

Dansk landshold klar til VM i spor

31-03-2025 12:03, af Cecilie Friis Amstrup

Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Oplev golden retrievere på nært hold i weekenden

26-03-2025 11:13, af Cecilie Friis Amstrup

Egtved danner rammen om en specialudstilling med 168 golden retrievere, erfarne dommere og masser af mulighed for at lære mere om den populære race. Publikum er velkomne til at kigge forbi og opleve de smukke hunde på nært hold.

10 skønne, hundevenlige vandreruter i Danmark

28-03-2025 07:44, af Cecilie Friis Amstrup

Foråret lokker med grønne skove og lyse dage, og der er masser af vandreruter i Danmark, hvor både du og din hund kan nyde naturen sammen

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

3 gode råd hvis hunden har dårlig mave

20-02-2022 10:00, af Astrid Holtet

De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?