Hundens kolde snude

04-07-2023 08:28, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Forskning peger på, hvad hunden bruger den kolde snude til. For den er ikke kun til at genere ejeren med om morgenen

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Det er lidt en voldsom måde at blive vækket på, når hunden stikker sin kolde snude ind under den varme dyne og sender kolde gys fra dine fødder og hele vejen op til din halvvågne hjerne.

Nu viser forskning dog, at hundens kolde snude har andre funktioner end at chokere hundens ejer om morgenen. Faktisk kan snuden bruges til at mærke varme. Det skriver Videnskab.dk.

Forskningen viser nemlig, at hunden kan opfange svage infrarøde stråler med sin kolde snudespids, og det har haft en vigtig funktion for hundene.

Mennesket kan også mærke stærk varme på afstand, hvilket man blandt andet ser om sommeren, hvor solen brager ned over vores solhungrende kroppe. Forskellen er, at hunden kan mærke meget svage varmestråler. Derfor kan den bruge dette til at finde byttedyr, mener forskerne.  andre arter mærker varme gennem berøring eller ved overføring i for eksempel luften, så kan hunden altså også mærke varme på afstand gennem sin snude.

Forskerne startede med at teste tre hunde, som var trænede til at opfange varme, der strømmer ud fra et objekt.

De placerede to objekter 1,6 meter fra hundene:

Det ene objekt havde en neutral temperatur
Det andet objekt havde en temperatur på 11-13 grader, så det mindede om varmen fra et pattedyr

Alle hundene gik hen til objektet, som udsendte varme.

Derefter blev 13 hundes hjerner MR-skannet, imens de gennemgik det samme eksperiment. Skanningerne viste, at det venstre såkaldte somatosensoriske cortex i hundenes hjerner lyste op, når de gik hen til det varme objekt, hvilket peger på en øget respons på varmen.

Læs også

Hvorfor logrer hunde med halen?

07-02-2024 19:18, af Anne Cecilie Sohl

For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket. 

 

Millioner til forskning i hunde og andre dyr

25-01-2024 11:28, af Anne Cecilie Sohl

Vil du vide mere om hundeejeres følelsesmæssige forhold til deres hvalp eller seniorhund? Eller er du nysgerrig efter, hvorvidt størrelsen på et kuld hvalpe kan være en indikation på racens sundhed? Agrias Forskningsfond har givet ti nye forskningsprojekter støtte for 2024, der finder svar på blandt andet disse spørgsmål.

Agria SKK Forskningsfond uddeler 11 millioner til forskning i sundere dyr

31-01-2023 10:03, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hvem vil ikke vide mere om risikoen for, at hunde får kræft og dør af det? Eller om operation er den bedste behandling for korsbåndsskader? Og hvordan står det rent faktisk til med de mange kælekaniner, vi har? Det er blot tre af de 12 nye forskningsprojekter, der har modtaget støtte fra årets uddeling af tæt ved 11 millioner svenske kroner fra Agria SKKs forskningsfond

Hunden skal ikke grilles i bilen

07-05-2018 14:31, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Varmen er over os. Husk det, når du parkerer din bil og måske efterlader hunden i bilen. Det bliver meget varmt derinde

Historien om Barbie

18-04-2019 15:00, af Cynthia Jensen

Sommeren 2018 skulle vise sig at være vendepunktet for en hund i sin bedste alder og en tidligere juniorhandler uden sin ledsager. ”Din hund har ondartet kræft…” lød det fra dyrlægerne. Valget stod mellem at amputere det ene forben eller lade Barbie leve med ondartet kræft i poten. Så mens vi andre nød den varme sommer, så stod Rie med en kæmpe beslutning for sin egen hund. For selvom Barbie sagtens kunne leve på blot 3 ben, så var det måske værd at forsøge at bekæmpe kræften og dermed give Barbie flere år på alle 4 ben?

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

4 gode råd til hunden i sommervarmen

09-07-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er blevet sommer i Danmark og temperaturerne kan blive rigtig høje til tider. Det er derfor vigtigt at tage hensyn til din hund og hjælpe den igennem varmen.

Se billederne: Dansk succes i Neumünster

27-05-2019 09:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Den internationale udstilling i Neumünster er ekstremt alsidig, hvilket fungerer rigtig godt. Men når det hele skal afgøres i Store Ring forsvinder stemningen. Heldigvis var der dansk succes at varme sig på

Foredrag: Viden om Racekendskab

16-02-2014 08:58, af Tine Luther
Den 24. februar afholder DKK kreds 3 foredrag om hunderacer. Det sker i Odense og koster kun 50 kr. pr. snude.

Lad os se din vandhund

28-06-2020 14:07, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

Det har været dejligt vejr den sidste tid. Derfor er der nok flere af jer, der har været i vandet med hundene. Lad os se jeres bedste billeder

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt