Novo kan opsnuse ulven

10-06-2018 08:30, af Camilla Tiefensee Schrøder

På årets Roskilde Dyrskue viser Danmarks eneste certificerede ulvehund, hvordan den bruger sin veltrænede snude til at finde ulvespor

Copyright Ridehesten.com
Novo er den anden ulvehund, Johnny har uddannet Foto: Camilla Tiefensee Schrøder

 

I jagtområdet på Roskilde Dyrskue er der masser af spændende indslag for hundeentusiaster. En af de lidt mere sjældne hundeprogrammet i år er ulvehunden Novo, som er specialtrænet i ulvejagt.

– En ulvehund er en påvisningshund, som man bruger til at spore ulve med. Den kommer aldrig i nærkontakt med ulve, men bruges, hvis en ulv skal lokaliseres og skydes, forklarer Leif Nielsen fra Schweiss-registret, mens Johnny Nielsen gør klar til opvisning med sin hund.

Ulvehundens jobmuligheder i Danmark er ikke gode, da de få ulve, vi har i landet, som bekendt ikke må skydes. Men i Sverige, Norge og Finland er der brug for ulvehundene i områder, hvor man har problemer med ulve, der gør livet besværligt for landmænd eller kommer for tæt på mennesker. Og den opgave er Novo ekspert i.

Copyright Ridehesten.com
Når Novo har fået færten, lægger han sig ned Foto: Camilla Tiefensee Schrøder

 

Under 10 i verden
Det er kun i Sverige, man uddanner den type hunde, og der findes ind til videre kun 8 hunde i verden, som har certifikat på deres evne til at spore ulve. Novo er en af dem og altså den eneste af sin slags i Danmark. Officielt kaldes en ulvehund som Novo en certificeret rovbesigtigelseshund.

– Det kan være en hvilken som helst race, men typisk bruges jagthunde eller andre større hunde med en god næse, fortæller Johnny Bastian. Hans egen er en Malinois, en korthåret belgisk hyrdehund. Den blev certificeret i 2015, og der er strenge krav for at bestå prøven, hvor hundenes præcision kontrolleres vha. GPS-udstyr, fortæller Johnny Bastian:

Copyright Ridehesten.com
Johnny er schweisshundefører og har trænet ulvehunde for det svenske vildtskadecenter, som hører under landbrugsuniversitetet i Sverige Foto: Camilla Tiefensee Schrøder

– Hundene skal følge efter ulve og bjørne med GPS-halsbånd. Hvis hunden går mere end 15 meter fra sporet, så er den ikke godkendt.

 

Lort og ulvepels med underskrift
Før hunden kommer ind på opvisningsbanen, bliver der lagt skind og totter fra både ulve og andre dyr rundt omkring på græsset, og der bliver sat bittesmå, hvide filtpropper med fært forskellige steder. Johnny har også en ulvelort med i en pose. – Er der nogen, der vi lugte?, spørger han og holder den frem foran publikum. Nej tak, det er der ikke lige nogen, der har lyst til.

Ulven er fredet i Danmark, og derfor har Johnny skrevet under på i Sverige, at han er i besiddelse af ulvepels til træningen af sin hund. Nu skal den vise sine evner til at lokalisere ulvesporene.

Copyright Ridehesten.com
Der er lagt duftspor fra ulve og andre dyr rundt omkring på opvisningsbanen Foto: Camilla Tiefensee Schrøder

Novo kommer ind og går straks i gang med at snuse begejstret. Alle andre dyreskind viser den ingen interesse for, men når den finder en ulvetot, lægger den sig ned og kigger forventningsfuldt op på sin herre.

 

 

Læs også

Var der overhovedet en ulv?

13-01-2022 08:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fredag skrev vi om en jagthund, der havde været oppe at slås med en ulv. Men nu tager sagen en ny drejning. Det kan nemlig ikke bevises, at der var en ulv

Nordjyllands Politi: Hold hunden i snor

07-01-2022 13:50, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Torsdag blev en jagthund angrebet af en ulv vest for Svenstrup. Politiet opfordrer hundeluftere til at holde hunden i snor

Hvorfor har nogle hunde hængeører?

16-10-2021 09:00, af Astrid Gerd Holtet

Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?

 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt