I jagtområdet på Roskilde Dyrskue er der masser af spændende indslag for hundeentusiaster. En af de lidt mere sjældne hundeprogrammet i år er ulvehunden Novo, som er specialtrænet i ulvejagt.
– En ulvehund er en påvisningshund, som man bruger til at spore ulve med. Den kommer aldrig i nærkontakt med ulve, men bruges, hvis en ulv skal lokaliseres og skydes, forklarer Leif Nielsen fra Schweiss-registret, mens Johnny Nielsen gør klar til opvisning med sin hund.
Ulvehundens jobmuligheder i Danmark er ikke gode, da de få ulve, vi har i landet, som bekendt ikke må skydes. Men i Sverige, Norge og Finland er der brug for ulvehundene i områder, hvor man har problemer med ulve, der gør livet besværligt for landmænd eller kommer for tæt på mennesker. Og den opgave er Novo ekspert i.
Under 10 i verden
Det er kun i Sverige, man uddanner den type hunde, og der findes ind til videre kun 8 hunde i verden, som har certifikat på deres evne til at spore ulve. Novo er en af dem og altså den eneste af sin slags i Danmark. Officielt kaldes en ulvehund som Novo en certificeret rovbesigtigelseshund.
– Det kan være en hvilken som helst race, men typisk bruges jagthunde eller andre større hunde med en god næse, fortæller Johnny Bastian. Hans egen er en Malinois, en korthåret belgisk hyrdehund. Den blev certificeret i 2015, og der er strenge krav for at bestå prøven, hvor hundenes præcision kontrolleres vha. GPS-udstyr, fortæller Johnny Bastian:
– Hundene skal følge efter ulve og bjørne med GPS-halsbånd. Hvis hunden går mere end 15 meter fra sporet, så er den ikke godkendt.
Lort og ulvepels med underskrift
Før hunden kommer ind på opvisningsbanen, bliver der lagt skind og totter fra både ulve og andre dyr rundt omkring på græsset, og der bliver sat bittesmå, hvide filtpropper med fært forskellige steder. Johnny har også en ulvelort med i en pose. – Er der nogen, der vi lugte?, spørger han og holder den frem foran publikum. Nej tak, det er der ikke lige nogen, der har lyst til.
Ulven er fredet i Danmark, og derfor har Johnny skrevet under på i Sverige, at han er i besiddelse af ulvepels til træningen af sin hund. Nu skal den vise sine evner til at lokalisere ulvesporene.
Novo kommer ind og går straks i gang med at snuse begejstret. Alle andre dyreskind viser den ingen interesse for, men når den finder en ulvetot, lægger den sig ned og kigger forventningsfuldt op på sin herre.
Fredag skrev vi om en jagthund, der havde været oppe at slås med en ulv. Men nu tager sagen en ny drejning. Det kan nemlig ikke bevises, at der var en ulv
Torsdag blev en jagthund angrebet af en ulv vest for Svenstrup. Politiet opfordrer hundeluftere til at holde hunden i snor
Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?
For omkring en uge siden begyndte flere hunde i den lille by Fårup at hyle og trække sig væk fra et helt bestemt fodgængerfelt på Bakkevænget, lige ved skolen.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt.
Hvis sneen begynder at dale, kan nogle hundeejere opleve at hunden spiser af sneen – og det kan give dårlig mave. Vi ser nærmere på hvad der sker
I dette blogindlæg kan du læse mere om, hvad en skolehund er og helt præcis kan. Som skrevet tidligere er en skolehund ikke 'bare' en hund som går rundt på en skole, det er en hund, som over tid er trænet til at hjælpe børn og unge med mange forskellige opgaver i forbindelse med skoledagen.
Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde
Det smukke snevejr frister til at lade den almindelige familiehund trække slæde med børnene. Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, men før man går i gang bør man have nogle ting på plads, for at det er både sikkerhedsmæssigt forsvarligt og bliver en god oplevelse for hunden.
Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid.