Fra HUNDEN: Sund vejrtrækning for kortsnudede hunde

03-07-2025 09:21, af Karina Green Damsgaard

Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.

Copyright Ridehesten.com
Kortsnudede hunde som mops, fransk og engelsk bulldog er særligt udsatte for vejrtrækningsproblemer. BOAS-graduering skal sikre, at kun sunde hunde bruges i fremtidens avl. Foto: Mediehuset Wiegaarden/Karina Green Damsgaard

Denne artikel blev bragt i juninummeret af Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

En af de mest udbredte udfordringer er BOAS (Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome), som er en samlet betegnelse for de vejrtrækningsproblemer, der især rammer de såkaldt brachycephale hunderacer, dvs. racer med kort næseparti. Hos hunde, som lider af BOAS, er den frie passage af luft gennem de øvre luftveje mere eller mindre forhindret, og det kan give symptomer fra mild snorken til alvorlige vejrtrækningsproblemer. De hunde, der har BOAS i alvorlig grad, har nedsat velfærd og livskvalitet.

Det er dog langt fra alle brachycephale hunde, som lider af BOAS. Der findes mange sunde og friske hunde, og DKK mener, at det er disse hunde, som bør bruges i den fremtidige avl for at sikre racernes fortsatte beståen og velfærd.

BOAS-status er et krav for avl
For at sikre fremtidens avlsarbejde med fokus på sundhed og velfærd, indførte Dansk Kennel Klub den 1. maj 2024 et krav om, at både tæve og hanhund skal have en officiel og godkendt BOAS-status før parring, ellers kan deres afkom ikke stambogsføres. Hunde, der er opereret i luftvejene, betragtes automatisk som grad 3 og må heller ikke indgå i avl.

Gradueringen sker ud fra et engelsk system udviklet af dyrlæge og forsker Jane Ladlow og foretages kun af dyrlæger, der har gennemgået et særligt kursus i metoden. BOAS-status gives på en skala fra 0 til 3:

  • Grad 0: Ingen symptomer, godkendt til avl
  • Grad 1: Milde symptomer, ingen funktionel påvirkning, godkendt til avl
  • Grad 2: Moderate symptomer, ikke godkendt
  • Grad 3: Alvorlige symptomer, ikke godkendt

Formålet med gradueringen er at vurdere, om hundens luftveje fungerer tilstrækkeligt både i hvile og under belastning. Undersøgelsen består af to faser: en vurdering i hvile, hvor næsebor og vejrtrækning observeres og lyttes på med stetoskop, og en belastningstest, hvor hunden skal gå i tre minutter i rask tempo. Herefter vurderes den igen. Hunden skal være mindst 12 måneder gammel, og resultatet er gyldigt i to år.

Uddannelse af dyrlæger er et vigtigt skridt
Lørdag den 10. maj 2025 afholdt DKK en stor kursusdag i Ravnsborghallen i Køge, hvor en ny gruppe danske dyrlæger blev uddannet i BOAS-graduering. Formålet med dagen var at sikre, at der fremover er nok certificerede dyrlæger til at dække behovet i hele landet. Dagens undervisning blev blandt andet varetaget af fagdyrlæge Nina Engelbrecht Diers, der er nyt medlem af DKK’s sundhedsudvalg. Hun understreger, at det afgørende ikke er små lyde eller typiske racekendetegn, men selve evnen til at trække vejret frit. – Det væsentlige for mig er, at hunden ikke har anatomiske og fysiologiske hindringer for at få luft hverken i hvile og efter belastning, påpegede hun.

Nina har selv opdrættet engelsk bulldog i mange år, og hun har kæmpet for at få indført avlsrestriktioner på området i 20 år.  Hun mener, at formålet skal være at fremavle sunde individer, og hun betragter BOAS-graduering som en vigtig brik i det samlede sundhedsarbejde. – BOAS-graduering skal ses på linje med f.eks. HD-fotografering og øjenlysning, som en naturlig del af det ansvarlige avlsarbejde, forklarede hun.

Copyright Ridehesten.com
Nina Engelbrecht Diers (t.v.) i samtale med en af dyrlægerne under BOAS undersøgelse af en engelsk bulldog. Foto: Mediehuset Wiegaarden/Karina Green Damsgaard

Opdrættere og ejere støtter op
Arrangementet i Køge var ikke kun for dyrlægerne, men også opdrættere og almindelige hundeejere deltog med deres hunde, som blev brugt som demonstrationshunde i den praktiske del af kurset.

Lisbeth Klæbel, opdrætter af franske og engelske bulldogs gennem mere end 30 år, deltog med fire hunde, selvom tre af dem allerede var blevet testet tidligere. Hun fortalte, at det var vigtigt at bakke op om tiltag, der kan hjælpe racerne videre i en sundere retning. – Vi som opdrættere vil gøre alt for vores udskældte racer. Jo mere vi bakker op omkring disse tiltag, jo bedre står vi med vores racer, sagde hun.
Hun roste faciliteterne og interessen fra de deltagende dyrlæger, men efterlyste lidt mere ro omkring selve undersøgelsen. Når mange dyrlæger undersøger en hund på samme tid, kan det blive overvældende og påvirke resultatet. Et forslag kunne være, at én dyrlæge tager sig af hunden, mens de øvrige observerer. Til gengæld satte hun stor pris på, at der var frokost og drikkevarer, når man som hende var der i flere timer.

Også Tanya Kjærsgaard, hundeejer fra Fredericia, havde valgt at tage turen til Køge med sin mops, Bodil. Hun havde ikke tidligere fundet nogen i Jylland, der tilbød testen, og så det som en oplagt mulighed. Testen forløb stille og roligt, og Bodil tog det hele med ophøjet ro. Hun blev vurderet til grad 2 i mild form og kan derfor ikke bruges i avl, men Tanya var glad for at få vished. – Nu ved jeg, hvad jeg skal kigge efter, hvis jeg en dag vil have en søster til Bodil, fortalte hun. Hun roste arrangementet og oplevede det som både lærerigt og trygt, både for hende og hendes hund.

Fakta
Symptomer på BOAS

Nedenstående symptomer kan være tegn på, at en hund har BOAS. De skal derfor ikke betragtes som ”normalen” hos en hund af en brachycephal race:

  • Besværet vejrtrækning.
  • Snorke- eller hvæselyde, når hunden trækker vejret.
  • Forsnævrede næsebor.
  • Hyppige opkastninger eller gylpen.
  • Søvnproblemer. Nogle kortnæsede hunde vælger næsten altid at sidde op at sove eller sove med hovedet hvilende på noget højt. Vær opmærksom på, at det kan være et symptom på, at hunden har problemer med at få luft nok, når den sover.
  • Varmeintolerance. Hunde har ingen svedkirtler og regulerer i stedet temperaturen ved at ”halse” med åben mund. Hvis de øvre luftveje er snævre eller delvist blokerede, bliver temperaturreguleringen vanskelig, og i værste fald kan hunden kollapse.
  • Nedsat lyst til bevægelse/motion eller leg med andre hunde.

Hvis din hund udviser ét eller flere af ovenstående symptomer, anbefaler DKK, at du tager en tur fordi din dyrlæge og får den tjekket.

Et redskab til sundere hunde
BOAS-graduering handler ikke om at ekskludere racer, men om at fremhæve og bruge de sunde individer, der kan trække vejret frit og bevæge sig uden problemer. Gradueringen er ikke et mål i sig selv, men et vigtigt værktøj, ikke kun for dyrlæger og opdrættere, men også for den almindelige hundeejer, der ønsker det bedste for sin hund. Det langsigtede mål er klart: At sikre, at fremtidens kortsnudede hunde får et bedre liv med mere frihed, færre vejrtrækningsproblemer og større velfærd, så de kan leve et sundt, aktivt og værdigt hundeliv.

Fakta
Sådan får du din hund gradueret

Hunden skal være mindst 12 måneder gammel for at blive BOAS-gradueret, og undersøgelsesresultatet er gyldigt i to år.

  1. Køb rekvisitionen på www.hundeweb.dk
  2. Vælg en godkendt dyrlæge fra oversigten på www.dkk.dk/boas
  3. Resultatet registreres automatisk i DKK’s system

Læs også

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den kloge coton de tulear

23-07-2025 07:57, af Jes Ryberg

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

DKK har erklæret lørdag den 4. juni for national ”Hundens dag”

02-06-2016 15:00, af Kasper Larsson
Den 4. juni 2016 fejrer Dansk Kennel Klub Hundens Dag med arrangementer i hele landet og gode muligheder for at opleve mange af de forskellige hunderacer, som findes i Danmark.

Nye instruktører startede deres rejse hos DKK

04-10-2024 09:31, af Cecilie Friis Amstrup

Nye kursister på Dansk Kennel Klubs grundinstruktøruddannelse begyndte deres rejse mod at blive hundeinstruktører med en blanding af teoretisk undervisning og praktiske øvelser. 

Vi søger læserhistorier

10-07-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fra september vil man kunne læse gode hundehistorier fra andre læsere i magasinet HUNDEN. Vi søger stadig gode historier

Send os dit bedste foto

17-07-2025 08:33, af Cecilie Friis Amstrup

I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli

Få din hverdag med hunden i Magasinet HUNDEN

24-03-2021 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Foto|

I det nummer af hunden, der netop er udkommet, kan du på side 64 og 65 se billeder af Louise Sørensens hverdag med hunden. Du kan også komme med i bladet

Ulrikke og Wilfred rørte over opdrætterpris

17-02-2018 08:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Da Dansk Kennel Klub sidste lørdag uddelte opdrætspriser i Fredericia, var Kennel Surtsey en af modtagerne. Det var en rørende oplevelse, fortæller Ulrikke Olsen, som er en af kennelens to ejere

Messi brillerede i Vejen

11-06-2016 20:59, af Kasper Larsson
Dagens internationale udstilling arrangeret af Dansk Kennel Klub sluttede med dansk sejr. Den engelske springer spaniel Sieger's Money Talks blev Best in Show.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.