Quattro er Årets Politihund

05-12-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Exceptionelle tider kræver exceptionelle tiltag: Selv om år 2020 på mange måder har været et anderledes år - og Covid-19-pandemien har spændt ben for mange planer - har Politiets patruljehunde landet over som sædvanlig løst mange vigtigesamfundsmæssige opgaver og udført politiarbejde af høj kvalitet. Derfor måtte Dansk Kennel Klub ”tænke ud af boksen” og finde en coronatilpasset måde at fejre Årets Politihund 2020 på – en måde, der samtidig gjorde det muligt at dele oplevelsen med resten af Danmark. 
Læs her hvorfor – og hvordan – Årets Politihund og -fører i år fik overrakt den prestigefulde pris

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Hvert år indstiller Rigspolitiet, Politihundetjenesten, en politihund og hundefører til Dansk Kennel Klubs kåring af Årets Politihund; et team, der i årets og/eller årenes løb har udført et ekstraordinært stykke politiarbejde. Alle politikredse har mulighed for at indsende motiverede indstillinger af potentielle modtagere af prisen, og det er Rigspolitiet, Politihundetjenesten, som forestår udvælgelsen. Kvaliteten af danske politihunde er meget høj, og der er derfor hvert år mange kvalificerede kandidater i spil. I år var ingen undtagelse:

Årets Politihund og fører har ikke alene i år leveret ekstraordinært mange gode resultater, men har også på den lange bane leveret politiarbejde af høj kvalitet. Ved valget af Årets Politihund er der desuden lagt vægt på, at hundeføreren er en meget vellidt teamplayer, der er professionel og fagligt dygtig, altid parat til at hjælpe og bidrage med sin viden – og som altid spiller sine kolleger og deres hunde gode.

Alan Syhler, Rigspolitiets Hundetjeneste uddyber:

– At være hundefører i politiet er en ”holdsport”. Det handler om samarbejde, ikke kun med hunden, men også med kollegerne. En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans/hendes hund vil være bedst til, men spiller også andres hunde ind, når de vurderes at være bedre i den konkrete situation. De krydssøger og kører makkermetoder på opgaver. Vi arbejder for samme mål, og derfor er team-følelsen vigtig. Sådan en hundefører er Årets Politihunds ejer – og så formår han at få det bedste ud af sin hund. Og derfor er det en stor fornøjelse at udnævne netop dette makkerpar til Årets Politihund 2020.

 

Måtte bruge dækhistorie

På grund af COVID-19-situationen måtte årets prisoverrækkelse tilrettelægges, så den kunne ske udendørs - og i år desuden som en overraskelse for modtageren.

Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensen, udtænkte derfor en kæk plan: En af den prisvindende politihunds succeshistorier er nemlig en - af offentligheden - kendt sag, om fundet af en lille bortløben dreng. Via gamle avisomtaler opsporede hun drengen og hans familie, som var henrykte ved nyheden om, at den politihund, de lærte at kende for 5 år siden under stressende omstændigheder, nu skulle hædres. Lise Lotte lånte den cykel drengen blev borte på, og nu var fundamentet for en sjov og mindeværdig overraskelse på plads.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

I den gode sags tjeneste er Rigspolitiets Politihundetjeneste med på ideen om at lade den politihund og -fører, der i sin tid fandt drengen uskadt, gentage successen – for til slut at overraske politihund og -fører med en prisoverrækkelse. Også selv om det indebærer en dækhistorie og en lille hvid løgn…

Derfor befinder vi os på Politihundetjenestens Hundeskole i Farum en formiddag sidst i november. Der afholdes kursus på hundeskolen, og i det fjerne høres begejstrede hundes gøen. Om lidt skal Lise Lotte Christensen mødes med nogle politifolk, og særligt én af dem har hun lidt ”kriller” i maven over at skulle mødes med – og ikke mindst lyve for:

Han hedder Allan Friis, er hundefører og ejer den erfarne, 9½ år gamle patruljehund, schæferhunden Cutulus Lasko – kaldenavn Quattro. De to gør til daglig tjeneste ved Københavns Vestegns politi, men denne dag skal de møde på Hundeskolen i Farum.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Oplevelsen skal deles med Danmark

Dansk Kennel Klub har en aftale med Politihundetjenesten om, at politiassistent Allan Friis og Quattro skal deltage i filmoptagelser om ”schæferhunden som brugshund”. Eller rettere: Det er i hvert fald det, Allan Friis tror, der skal ske. I virkeligheden er det en dækhistorie, udarbejdet sammen med Politihundetjenesten og Allan Friis´ daglige leder, politikommissær Brian Munck, der har indstillet politihunde-duoen som modtager af Årets Politihund-prisen 2020.

Sammen har vi ned i mindste detalje arrangeret mødet og planlagt nogle opgaver, som Allan og Quattro skal løse. Vores mål er at overraske Allan med, at Quattro er blevet valgt til Årets Politihund 2020 – og filme det hele, så vi kan dele oplevelsen med hele Danmark.  

 

Wuattros arbejde giver pote

– Allan er en 360 graders rigtig professionel hundefører.

Skudsmålet kommer fra politikommissær Alan Syhler, Rigspolitiet, Politihundetjenesten. For selv om prisen hylder hunden, tilfalder en meget stor del af hæderen Allan Friis, der fik Quattro godkendt som politihund i 2004.

– En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans eller hendes hund vil være bedst til, og spiller andres hunde ind, når de vil være bedre i den konkrete situation. Sådan en hundefører er Allan, og så formår han at få det bedste ud af Quattro, uddyber Alan Syhler.

I løbet af de sidste seks år er Quattro og Allan trådt til i over 600 opgaver i syv af de 12 politikredse (og det er rigtig mange!), hvor de har bidraget til alt lige fra påvisning af spor i voldtægts- og drabssager og sikring af beviser på gerningssteder, over pågribelse af gerningsmænd ved indbrud, til humanitære eftersøgninger, hvor politiet leder efter bortgåede eller savnede personer. Og gang på gang har deres medvirken givet pote:

 

Vejrede Storm i sommernatten

Ved humanitære eftersøgninger sættes der meget store ressourcer ind i form af hunde, droner og helikoptere. Der er på alle måder tale om teamarbejde, hvor de forskellige kompetencer og den enkeltes indsats har stor betydning for den fælles opgaveløsning.

Som nævnt ligger Quattro og Allan Friis´ nok mest omtalte succeshistorie fem år tilbage: En juli-aften i 2015 var Danmark på den anden ende. En lille dreng, Storm, på bare 2 år, var på egen hånd draget hjemmefra på sin lille, blå løbecykel. Alle forældres mareridt udspillede sig. Der blev iværksat en stor eftersøgning, med mange politifolk, 24 patruljehunde, helikopter og mange frivillige. Storm skulle bare findes - i live.

Allan og Quattro var også en del af eftersøgningen. Sammen med kolleger og hunde gennemsøgte de et skovområde ca. 3 km fra hjemmet. Storm havde været væk i 7 timer, og alle arbejdede målrettet på at finde ham. Klokken 02.08 om natten hører Allan pludselig Quattro give hals i en lysning i skoven. Allan haster frem for at se, hvad hunden har fundet. Og der finder han lille Storm, sovende henover sin rygsæk. Takket være den omfattende eftersøgningsindsats og Quattros gode næse, slap Storm godt fra udflugten. Kold, fuld af myggestik i ansigtet, men ellers uskadt. Hele Danmark åndede lettet op.

”Genindspilningen” af fundet af Storms lille blå løbecykel var blot en af tre opgaver, Allan Friis og Quattro skulle løse, før de blev kåret som Årets Politihunde-duo 2020.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Politihunde-eliten

De danske patruljehunde er inddelt i tre grupper. Efter godkendelse, starter alle patruljehunde i gruppe tre, og i takt med at deres færdigheder udvikles, kan de rykkes op i gruppe to og senere op i gruppe et. Gruppe 1-hundene har psyken, evnerne og uddannelsen til at blive placeret i gruppen af de bedste patruljehunde. Gruppe 1-hundene anvendes i efterforskning af de groveste og mest alvorlige forbrydelser.

Quattro er Allans Friis´ anden patruljehund, der ligesom hans første hund, har været placeret i gruppe 1 igennem flere år. 9½-årige Quattro er, som patruljehund, i sit efterår, men han har netop i november måned igen bestået den årlige mønstring, og han tilhører derfor fortsat politihundeeliten i gruppe 1.

Udover at være gruppe 1-hund er Quattro også godkendt som nedgravningshund. Dvs. en af de hunde, der anvendes, når der søges efter lig, ting og effekter, der har været gravet ned i længere tid.

Derfor måtte opsporingen af et nedgravet objekt også være en af de prøver, Quattro og Allan Friis blev udsat for i DKK´s ”november-politihunde-test”: Vi har nemlig gravet et lille bundt pengesedler godt ned i mulden, men Quattros erfarne næse løser hurtigt opgaven, og efter blot et par minutter markerer han nedgravningsstedet. Allan fjerner græstørvet og graver – til sin store overraskelse – et stort bundt penge op.

– Stik du bare dem i lommen, siger Lise Lotte Christensen. Og pengene, dem vender vi tilbage til…

 

For enden af sporet

Dagens sidste opgave – og dermed overraskelsen – venter forude. Lise Lotte løber i forvejen, og planen er, at Quattro skal følge hendes spor gennem terrænet og finde gemmestedet. For enden af sporet er der pyntet op med flag, blomster og Årets Politihund-pokalen. Allans to store børn, Ida og Jonas, står klar til at tage imod sammen med Allans daglige leder, politikommissær Brian Munck. Allans hustru Susan kunne desværre ikke deltage, men hun er stolt af både politihund og mand, fortæller hun.

Vi gør klar til at overraske Allan. Quattro har snuden i sporet, og fører Allan mod skuret, hvor vi gemmer os.

Og Allan bliver – præcis som vi havde håbet på - virkelig overrasket. Allans store børn får først et kram, og så må vi jo afsløre, at anledningen var noget andet end dækhistorien, som vi alle har arbejdet sammen om – både DKK og Allans politikolleger – i en god sags tjeneste:

Quattro er udnævnt til Årets Politihund 2020. Med hæderen følger sædvanligvis en check på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub, men i år, hvor ingenting er, som det plejer, og DKK i forvejen ”bøjer reglerne”, må Allan Friis i stedet børste jorden af de nedgravede, krøllede pengesedler, som Lise Lotte Christensen tidligere bad ham stikke i lommen…

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Vi kan herfra berette, at en del af er allerede gået til indkøb af ”citronmåne” i Quattros ære - for når alt kommer til alt, så er politiarbejde et teamwork, hvor alle arbejder mod samme mål.

Herunder kan du se, hvordan det gik, da Allan og Quattro blev overrasket, og så kan du læse mere om ALlan og Quattro i næste nummer af HUNDEN.

Info

Fakta

Siden 1992 har Dansk Kennel Klub i samarbejde med politiet uddelt prisen som Årets Politihund, som både patruljehunde og narkotikahunde har modtaget.
Prisen er indstiftet af Dansk Kennel Klub, mens Rigspolitiet, Politihundetjenesten, står for udvælgelsen blandt de mange velkvalificerede kandidater, som politikredsene indstiller.
Med hæderen følger en erkendtlighed på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub.
Normalt finder prisuddelingen sted ved Dansk Kennel Klubs sidste store hundeudstilling på året, hvilket imidlertid ikke lod sig gøre i år på grund af COVID-19-situationen.
Normalvist er politihundeføreren på forhånd orienteret om, at det er hans/hendes hund der er indstillet, men i år blev prisoverrækkelsen afviklet som en overraskelse og under markant anderledes former end tidligere.

Læs også

Politihund fandt forsvundet treårig

08-07-2021 08:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag formiddag forsvandt en treårig dreng fra hans bedsteforældres hjem ved Gedsted nord for Viborg. Heldigvis blev drengen fundet af en dygtig politihund

Verdens mindste politihund og ejer døde på samme dag

26-04-2021 12:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Onsdag 14. april døde verdens mindste politihund. Det skete få timer efter dens ejer var gået bort

Politihunden Samson reddede afkølet mand

08-01-2021 15:15, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag var en af de dage, der i den grad viser, at de mange timer, der bruges på træning af politihunde, er det hele værd

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Sommerquiz: Gæt racen på tre ledetråde

26-07-2021 10:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Kan du gætte racen, når du får tre ledetråde?

Nostalgi: Farvel og tak

25-07-2021 11:10, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I oktobernummeret fra 1981 har vi fundet denne fine tekst af H. G. Nörgaard-Beth

Sommerquiz: De sjældne racer

23-07-2021 10:32, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Denne sommergquiz handler om de racer, der måske ikke er så kendte

BLOG: Selvfølgelig skal mine hunde holde ferie med mig

24-07-2021 09:05, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Dagligdagen er mange gange hektisk for både mine 3 hunde og mig. Jeg kan ikke altid give dem den tid, jeg gerne ville. Derfor er det for mig helt naturligt, at mine hunde også skal opleve mig i en ferieperiode. Her kan jeg give dem masser af tid, samvær og ikke mindst gode nye fællesoplevelser

Labradoodle skulle aldrig have været opfundet

30-09-2019 08:44, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

”Opfinderen” af labradoodle, der er en blanding mellem labrador og puddel, kommer med opsigtsvækkende advarsel om den populære blanding

Spiser din hund også sokker?

28-07-2021 09:56, af Astrid Gerd Holtet

Spiser din hund også sokker, underbukser eller noget helt tredje? – så er den ikke den eneste. At spise ting, der ikke kan fordøjes, er en almindelig, men potentielt farlig, uvane hos mange hunde. Sætter tingene sig fast, kan det nemlig hurtigt udvikle sig til en livstruende tilstand

Overblik: Regler for hunde på fly

16-03-2018 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Ønsker man at få sin hund med på en rejse, er der stor forskel på reglerne hos de enkelte flyselskaber. Derfor er det vigtigt, at man sætter sig ind i selskabets regler, inden man drager mod lufthavnen. Vi bringer her et overblik

Sommerquiz: Grand danois

29-07-2021 10:38, af Bjarke Kirkegaard Nielsen
Quiz|

Den er svær at komme udenom .... Grand danois

Hvorfor humper min hund alt og alle?

22-12-2016 13:46, af Kasper Larsson
Når din hund humper en fremmedes ben, er det ofte anledning til en meget akavet stemning. Det er en adfærd, mange hundeejere gerne vil være foruden

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor