Quattro er Årets Politihund

05-12-2020 09:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Exceptionelle tider kræver exceptionelle tiltag: Selv om år 2020 på mange måder har været et anderledes år - og Covid-19-pandemien har spændt ben for mange planer - har Politiets patruljehunde landet over som sædvanlig løst mange vigtigesamfundsmæssige opgaver og udført politiarbejde af høj kvalitet. Derfor måtte Dansk Kennel Klub ”tænke ud af boksen” og finde en coronatilpasset måde at fejre Årets Politihund 2020 på – en måde, der samtidig gjorde det muligt at dele oplevelsen med resten af Danmark. 
Læs her hvorfor – og hvordan – Årets Politihund og -fører i år fik overrakt den prestigefulde pris

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Hvert år indstiller Rigspolitiet, Politihundetjenesten, en politihund og hundefører til Dansk Kennel Klubs kåring af Årets Politihund; et team, der i årets og/eller årenes løb har udført et ekstraordinært stykke politiarbejde. Alle politikredse har mulighed for at indsende motiverede indstillinger af potentielle modtagere af prisen, og det er Rigspolitiet, Politihundetjenesten, som forestår udvælgelsen. Kvaliteten af danske politihunde er meget høj, og der er derfor hvert år mange kvalificerede kandidater i spil. I år var ingen undtagelse:

Årets Politihund og fører har ikke alene i år leveret ekstraordinært mange gode resultater, men har også på den lange bane leveret politiarbejde af høj kvalitet. Ved valget af Årets Politihund er der desuden lagt vægt på, at hundeføreren er en meget vellidt teamplayer, der er professionel og fagligt dygtig, altid parat til at hjælpe og bidrage med sin viden – og som altid spiller sine kolleger og deres hunde gode.

Alan Syhler, Rigspolitiets Hundetjeneste uddyber:

– At være hundefører i politiet er en ”holdsport”. Det handler om samarbejde, ikke kun med hunden, men også med kollegerne. En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans/hendes hund vil være bedst til, men spiller også andres hunde ind, når de vurderes at være bedre i den konkrete situation. De krydssøger og kører makkermetoder på opgaver. Vi arbejder for samme mål, og derfor er team-følelsen vigtig. Sådan en hundefører er Årets Politihunds ejer – og så formår han at få det bedste ud af sin hund. Og derfor er det en stor fornøjelse at udnævne netop dette makkerpar til Årets Politihund 2020.

 

Måtte bruge dækhistorie

På grund af COVID-19-situationen måtte årets prisoverrækkelse tilrettelægges, så den kunne ske udendørs - og i år desuden som en overraskelse for modtageren.

Dansk Kennel Klubs adfærdskonsulent, Lise Lotte Christensen, udtænkte derfor en kæk plan: En af den prisvindende politihunds succeshistorier er nemlig en - af offentligheden - kendt sag, om fundet af en lille bortløben dreng. Via gamle avisomtaler opsporede hun drengen og hans familie, som var henrykte ved nyheden om, at den politihund, de lærte at kende for 5 år siden under stressende omstændigheder, nu skulle hædres. Lise Lotte lånte den cykel drengen blev borte på, og nu var fundamentet for en sjov og mindeværdig overraskelse på plads.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

I den gode sags tjeneste er Rigspolitiets Politihundetjeneste med på ideen om at lade den politihund og -fører, der i sin tid fandt drengen uskadt, gentage successen – for til slut at overraske politihund og -fører med en prisoverrækkelse. Også selv om det indebærer en dækhistorie og en lille hvid løgn…

Derfor befinder vi os på Politihundetjenestens Hundeskole i Farum en formiddag sidst i november. Der afholdes kursus på hundeskolen, og i det fjerne høres begejstrede hundes gøen. Om lidt skal Lise Lotte Christensen mødes med nogle politifolk, og særligt én af dem har hun lidt ”kriller” i maven over at skulle mødes med – og ikke mindst lyve for:

Han hedder Allan Friis, er hundefører og ejer den erfarne, 9½ år gamle patruljehund, schæferhunden Cutulus Lasko – kaldenavn Quattro. De to gør til daglig tjeneste ved Københavns Vestegns politi, men denne dag skal de møde på Hundeskolen i Farum.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Oplevelsen skal deles med Danmark

Dansk Kennel Klub har en aftale med Politihundetjenesten om, at politiassistent Allan Friis og Quattro skal deltage i filmoptagelser om ”schæferhunden som brugshund”. Eller rettere: Det er i hvert fald det, Allan Friis tror, der skal ske. I virkeligheden er det en dækhistorie, udarbejdet sammen med Politihundetjenesten og Allan Friis´ daglige leder, politikommissær Brian Munck, der har indstillet politihunde-duoen som modtager af Årets Politihund-prisen 2020.

Sammen har vi ned i mindste detalje arrangeret mødet og planlagt nogle opgaver, som Allan og Quattro skal løse. Vores mål er at overraske Allan med, at Quattro er blevet valgt til Årets Politihund 2020 – og filme det hele, så vi kan dele oplevelsen med hele Danmark.  

 

Wuattros arbejde giver pote

– Allan er en 360 graders rigtig professionel hundefører.

Skudsmålet kommer fra politikommissær Alan Syhler, Rigspolitiet, Politihundetjenesten. For selv om prisen hylder hunden, tilfalder en meget stor del af hæderen Allan Friis, der fik Quattro godkendt som politihund i 2004.

– En god hundefører byder ind, når der er opgaver, som hans eller hendes hund vil være bedst til, og spiller andres hunde ind, når de vil være bedre i den konkrete situation. Sådan en hundefører er Allan, og så formår han at få det bedste ud af Quattro, uddyber Alan Syhler.

I løbet af de sidste seks år er Quattro og Allan trådt til i over 600 opgaver i syv af de 12 politikredse (og det er rigtig mange!), hvor de har bidraget til alt lige fra påvisning af spor i voldtægts- og drabssager og sikring af beviser på gerningssteder, over pågribelse af gerningsmænd ved indbrud, til humanitære eftersøgninger, hvor politiet leder efter bortgåede eller savnede personer. Og gang på gang har deres medvirken givet pote:

 

Vejrede Storm i sommernatten

Ved humanitære eftersøgninger sættes der meget store ressourcer ind i form af hunde, droner og helikoptere. Der er på alle måder tale om teamarbejde, hvor de forskellige kompetencer og den enkeltes indsats har stor betydning for den fælles opgaveløsning.

Som nævnt ligger Quattro og Allan Friis´ nok mest omtalte succeshistorie fem år tilbage: En juli-aften i 2015 var Danmark på den anden ende. En lille dreng, Storm, på bare 2 år, var på egen hånd draget hjemmefra på sin lille, blå løbecykel. Alle forældres mareridt udspillede sig. Der blev iværksat en stor eftersøgning, med mange politifolk, 24 patruljehunde, helikopter og mange frivillige. Storm skulle bare findes - i live.

Allan og Quattro var også en del af eftersøgningen. Sammen med kolleger og hunde gennemsøgte de et skovområde ca. 3 km fra hjemmet. Storm havde været væk i 7 timer, og alle arbejdede målrettet på at finde ham. Klokken 02.08 om natten hører Allan pludselig Quattro give hals i en lysning i skoven. Allan haster frem for at se, hvad hunden har fundet. Og der finder han lille Storm, sovende henover sin rygsæk. Takket være den omfattende eftersøgningsindsats og Quattros gode næse, slap Storm godt fra udflugten. Kold, fuld af myggestik i ansigtet, men ellers uskadt. Hele Danmark åndede lettet op.

”Genindspilningen” af fundet af Storms lille blå løbecykel var blot en af tre opgaver, Allan Friis og Quattro skulle løse, før de blev kåret som Årets Politihunde-duo 2020.

Copyright Ridehesten.com
Foto: DKK

 

Politihunde-eliten

De danske patruljehunde er inddelt i tre grupper. Efter godkendelse, starter alle patruljehunde i gruppe tre, og i takt med at deres færdigheder udvikles, kan de rykkes op i gruppe to og senere op i gruppe et. Gruppe 1-hundene har psyken, evnerne og uddannelsen til at blive placeret i gruppen af de bedste patruljehunde. Gruppe 1-hundene anvendes i efterforskning af de groveste og mest alvorlige forbrydelser.

Quattro er Allans Friis´ anden patruljehund, der ligesom hans første hund, har været placeret i gruppe 1 igennem flere år. 9½-årige Quattro er, som patruljehund, i sit efterår, men han har netop i november måned igen bestået den årlige mønstring, og han tilhører derfor fortsat politihundeeliten i gruppe 1.

Udover at være gruppe 1-hund er Quattro også godkendt som nedgravningshund. Dvs. en af de hunde, der anvendes, når der søges efter lig, ting og effekter, der har været gravet ned i længere tid.

Derfor måtte opsporingen af et nedgravet objekt også være en af de prøver, Quattro og Allan Friis blev udsat for i DKK´s ”november-politihunde-test”: Vi har nemlig gravet et lille bundt pengesedler godt ned i mulden, men Quattros erfarne næse løser hurtigt opgaven, og efter blot et par minutter markerer han nedgravningsstedet. Allan fjerner græstørvet og graver – til sin store overraskelse – et stort bundt penge op.

– Stik du bare dem i lommen, siger Lise Lotte Christensen. Og pengene, dem vender vi tilbage til…

 

For enden af sporet

Dagens sidste opgave – og dermed overraskelsen – venter forude. Lise Lotte løber i forvejen, og planen er, at Quattro skal følge hendes spor gennem terrænet og finde gemmestedet. For enden af sporet er der pyntet op med flag, blomster og Årets Politihund-pokalen. Allans to store børn, Ida og Jonas, står klar til at tage imod sammen med Allans daglige leder, politikommissær Brian Munck. Allans hustru Susan kunne desværre ikke deltage, men hun er stolt af både politihund og mand, fortæller hun.

Vi gør klar til at overraske Allan. Quattro har snuden i sporet, og fører Allan mod skuret, hvor vi gemmer os.

Og Allan bliver – præcis som vi havde håbet på - virkelig overrasket. Allans store børn får først et kram, og så må vi jo afsløre, at anledningen var noget andet end dækhistorien, som vi alle har arbejdet sammen om – både DKK og Allans politikolleger – i en god sags tjeneste:

Quattro er udnævnt til Årets Politihund 2020. Med hæderen følger sædvanligvis en check på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub, men i år, hvor ingenting er, som det plejer, og DKK i forvejen ”bøjer reglerne”, må Allan Friis i stedet børste jorden af de nedgravede, krøllede pengesedler, som Lise Lotte Christensen tidligere bad ham stikke i lommen…

Copyright Ridehesten.com
Foto: Jesper Bloksgaard

Vi kan herfra berette, at en del af er allerede gået til indkøb af ”citronmåne” i Quattros ære - for når alt kommer til alt, så er politiarbejde et teamwork, hvor alle arbejder mod samme mål.

Herunder kan du se, hvordan det gik, da Allan og Quattro blev overrasket, og så kan du læse mere om ALlan og Quattro i næste nummer af HUNDEN.

Info

Fakta

Siden 1992 har Dansk Kennel Klub i samarbejde med politiet uddelt prisen som Årets Politihund, som både patruljehunde og narkotikahunde har modtaget.
Prisen er indstiftet af Dansk Kennel Klub, mens Rigspolitiet, Politihundetjenesten, står for udvælgelsen blandt de mange velkvalificerede kandidater, som politikredsene indstiller.
Med hæderen følger en erkendtlighed på kr. 5.000 fra Dansk Kennel Klub.
Normalt finder prisuddelingen sted ved Dansk Kennel Klubs sidste store hundeudstilling på året, hvilket imidlertid ikke lod sig gøre i år på grund af COVID-19-situationen.
Normalvist er politihundeføreren på forhånd orienteret om, at det er hans/hendes hund der er indstillet, men i år blev prisoverrækkelsen afviklet som en overraskelse og under markant anderledes former end tidligere.

Læs også

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

Herning: Schæferhunden Thor er Årets Politihund

09-11-2024 17:21, af Cecilie Friis Amstrup

Politihunden Thor og hans fører, Karsten Hav Sørensen, hyldes for deres ekstraordinære indsats ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonder Show i Herning.

Konrad blev hædret som årets politihund

11-11-2023 15:47, af Anne Cecilie Sohl

For kort tid siden blev årets politihund hædret i Store Ring. Titlen gik til Schæferhunden Konrad med ejer, Rune Egedal, der er politihundefaglig koordinator i Sydøstjyllands Politi. 

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

En nationalrace der skaber bånd mellem ejere

15-01-2025 12:45, af Cecilie Friis Amstrup

Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Karsten og Thor: Et unikt team i politiets hundetjeneste

14-01-2025 15:03, af Karina Green

Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Border collie overlevede livstruende mavedrejning

17-01-2025 08:04, af Cecilie Friis Amstrup

I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning. 

10 grunde til hundens slikken

15-01-2016 10:36, af Tine Luther
Hunde slikker på hvad som helst af mange forskellige årsager. En hund plejer bl.a. sin pels og afslører sit humør med tungen, den viser sin kærlighed og sin plads i hierarkiet samt knytter bånd til sine hvalpe. Huffinton Post har opstillet ti grunde til, at hundens tunge er et vigtigt redskab.

Her er Danmarks mest populære hundenavne i 2024

10-01-2025 11:21, af Cecilie Friis Amstrup

Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.