Højsæson for lopper på vej

16-08-2020 13:35, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Regn og fugt er optimale væktsbetingelser for lopper. Forebyg mod lopper på din hund  og undgå problemer i det fugtige efterår. Heldigvis er der både hjælp og gode råd at hente for alle hundeejere

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Du tjekker din hund for lopper fordi den klør sig manisk og får dig en ubehagelig overraskelse. Den har lopper! For mange dyreejere er lopper i pelsen et fast tilbagevendende problem i familien, men du kan faktisk undgå det med en forebyggende loppebehandling.

Hvad er lopper?
Lopper er blodsugende insekter. De har 4 forskellige stadier i deres udvikling nemlig æg, larve, puppe og voksen. Levestederne for de voksne lopper og for de øvrige stadier er helt forskellige. De voksne lopper lever på hunden eller katten, mens æg, larver og pupper lever i revner og sprækker eller nede i gulvtæppet, i de rum, hvor loppernes værtsdyr, hunden, færdes.

Loppeekspert Anette Morgen fortæller:

- Loppesæsonen begynder i foråret og bygger sig op henover sommeren, hvor den ved efteråret når sit højeste. Milde vintre uden længere perioder med frostgrader giver gode betingelser for lopperne og forværrer problemet næste år. Tendensen, at vi til stadighed oplever mildere vintre, gør at det er blevet nødvendigt at holde fokus på forebyggelse og behandling af lopper i højere grad end tidligere. De fleste, der har prøvet det, ved at hvis man først har fået et loppeproblem inden døre, så kan det være vanskeligt at komme af med igen.

Hvordan finder man ud af om hunden har lopper?
Et godt tegn på lopper er at din hund  klør eller slikker og bider sig mere end normalt. Tjek i så fald din kat eller hund ved at stille dyret på en avis og red derefter dyrets pels igennem med en tættekam. Hæld det, der er faldet af på avisen op på et fugtigt, hvidt stykke køkkenrulle. Hvis der viser sig rød-brune plamager på papiret, kan det være loppeekskrementer. Altså et tegn på at din hund eller kat har fået lopper.
Ved korrekt brug af loppemidler kan man hurtigt komme til bunds og bekæmpe et eksisterende loppeproblem. En del hundeejere vælger at behandle deres dyr forebyggende, hvilket betyder at der som regel ikke opstår problemer med lopper, hvis de altså behandler korrekt året rundt.

 

Mistænker du, at din hund har fået lopper, er der tre gode måder du kan se det på.

 

1) Find lopper i pelsen

Har hunden mange lopper, kan man nogle gange finde levende lopper i hundens pels. Loppen er 1,5-3 cm lang, brunsort og har sammentrykt kropsform. Når loppen er i hundens pels, bruger den sine stærke bagben til at hage sig fast i håret. Loppen vil sjældent springe på hunden, men i stedet vil den løbe mellem hårstråene.

Du kan nogle gange være heldig at se lopperne ved at skille hårene i pelsen fra hinanden, og kigge ned på huden ved hårrødderne. Alternativt kan du kæmme pelsen med en tættekam, og se om du kan se lopperne på kammen efterfølgende.

2) Se efter loppeafføring

Når man leder, vil man ofte ikke finde en levende loppe, men det betyder langtfra altid at hunden ikke har lopper, da de kan være svære at finde. I stedet kan man lede efter loppens afføring. Loppeafføring kan ses som mørkt kaffegrums i hundens pels og på huden. Finder man noget mørkt grums, kan man lægge det over på et hvidt stykke køkkenrulle, og gøre det lidt vådt. Da loppeafføring består af blodrester, vil afføringen blive rødlig, når det kommer i kontakt med vandet.

3) Kløe er også tegn på lopper

Begynder hunden pludselig at klø sig, kan det være et tegn på lopper. Hunde med lopper vil ofte især klø sig omkring haleroden og hen langs ryggen. Nogle hunde udvikler loppeallergi, og her kan kløen blive meget voldsom, så voldsom at hunden bider og klø hul i huden. Kløe kan dog også skyldes en lang række andre sygdomme.

Læs også

Ny undersøgelse: Mange hundeejere tager ikke truslen fra flåter alvorligt

21-03-2025 08:06, af Cecilie Friis Amstrup

Flåter er et stigende problem for danske hunde. Varmere vintre og en længere flåtsæson, der nu strækker sig fra tidligt forår til sent efterår, øger risikoen for flåtbårne sygdomme. En ny undersøgelse fra Wilke, gennemført på vegne af Boehringer Ingelheim, viser at mange hundeejere ikke beskytter deres hunde tilstrækkeligt mod de farlige parasitter

Hold øje med efterårets farlige fristelser

23-10-2024 08:57, af Cecilie Friis Amstrup

Efteråret byder på smukke gåture i naturen, men også skjulte farer for hunde som kastanjer, svampe og nedfaldsfrugt, der kan udgøre alvorlige sundhedsrisici. 

10 fantastiske hundefilm

13-10-2024 10:00, af Cecilie Friis Amstrup

Efterårsferien er skudt i gang, og så er det tid til at finde hyggen frem. Og hvis der er noget, der virkelig kan skrue op for hyggen, så er det en filmaften - og helst med en hundefilm!

Fakta om borrelia

22-07-2017 12:26, af Anne Ekenberg

Forleden bragte Hunden.dk en artikel om utøjsmidlet Bravecto. Denne artikel affødte en masse gode spørgsmål, og ét af dem gik på, hvorfor vi oplever så store problemer med flåter og borrelia. Hvorfor det er så meget oppe i tiden.

Bravecto sendt til undersøgelse

19-07-2017 12:10, af Anne Ekenberg

På de sociale medier har der længe verseret en heftig diskussion for og imod utøjsmidlet og tyggetabletten Bravecto. Rigtig mange har ikke haft problemer i forbindelse med, at deres hund har indtaget pillen, men nogle har desværre oplevet  mere eller mindre alvorlige bivirkninger. Nu har den europæiske lægemiddelmyndighed, European Medical Agency, set på sagen.

Spørg Bravecto

11-06-2019 09:21, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Bravecto ringer en klokke hos de fleste hundeejere. Men hvad vil du gerne spørge folkene bag Bravecto om

Lægemiddelstyrelsen udtaler sig om Bravecto

11-08-2017 14:01, af Anne Ekenberg

Bravecto blev omtalt af Hunden.dk d. 17. juli., efter midlet var blevet undersøgt grundigt af det Europæiske Lægemiddelagentur. Læs nedenunder, hvad Lægemiddelstyrelses siger om Bravecto.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Showhunden Sainz stråler i spotlyset

07-05-2025 07:14, af Cecilie Friis Amstrup

Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Roskilde: Cairn terrier triumferede på første dag i Store ring

09-05-2025 20:11, af Cecilie Friis Amstrup

Fredag begyndte med høj sol over Roskilde Dyrskueplads, men da skyerne trak ind og vinden tog til, var det cairn terrieren Danny, der lyste op i Store ring. Med sine mange titler og et uimodståeligt showgen blev han kåret som Best in Show på første dag af Dansk Kennel Klubs nordiske udstilling.

Roskilde: Simone vandt juniorhandlerfinalen med ro og overblik

10-05-2025 20:09, af Cecilie Friis Amstrup

Ved DKK’s internationale udstilling i Roskilde sikrede Simone Riisgaard Kristiansen sig sejren i juniorhandlingfinalen med en præstation, der imponerede dommeren med sin ro, selvsikkerhed og sikre håndtering.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Roskilde: Cairn terrier gentog bedriften og blev Best in Show igen

10-05-2025 21:04, af Cecilie Friis Amstrup

SECH DKCH NORDV21 Hjohoo’s Yes Hjo Can imponerede endnu en gang i Store ring - denne gang ved Dansk Kennel Klubs internationale udstilling på Roskilde Dyrskueplads. 

Roskilde: Simone løb igen med sejren i juniorhandlingfinalen

11-05-2025 18:15, af Cecilie Friis Amstrup

For anden dag i træk stod Simone Riisgaard Kristiansen øverst på podiet ved DKK’s internationale udstilling og gav dermed sin mor den absolut bedste gave på mors dag.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse