Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Enhver grundig sundhedsundersøgelse af en hund, vil indbefatte at dyrlægen tager sit stetoskop frem og lytter til hunden. Gennem stetoskopet kan dyrlægen både lytte til hjertet og til lungerne, og høre om alt lyder som det skal.

En af de ting dyrlægen kan finde, når stetoskopet placeres over hjertet, er hjertemislyde, og sådanne mislyde er ofte tegn på alvorlige hjertesygdomme.

Hjertets normale lyd

Et sundt og raskt hjerte, afgiver nogle bestemte og meget tydelige lyde, når det slår. Lyde som let kan høres når et stetoskop placeres hen over hjerteregionen. Disse lyde beskrives typisk som ”lup” og ”dup”. Hvert ”lup” og hvert ”dup” skal være klare og velafgrænsede, så der mellem de to toner, ikke høres andet.

De almindelige hjertetoner opstår i forbindelse med hjertets pumpearbejde. Når hjertet slår, sker det ved at det skiftevis trækker sig sammen og slapper af. I forbindelse med hjerte sammentrækning og afslapning, er der nogle hjerteklapper, der lukker og åbner, for at sikre at blodet løber den rigtige vej rundt i kroppen. Når disse klapper lukkes, dannes der noget turbulens i blodet, som skaber hjertetonerne.

Når hjertet ikke lyder som det skal

Hos nogle hunde kan man høre mere end de velafgrænsede ”lup” og ”dup”, typisk som mere eller mindre tydelige suselyde. Disse lyde opstår som følge af unormale forhold i hjertet, eller unormale forhold i de store kar tæt på hjertet, og giver unormal turbulens i blodet, når hjertet slår.

Når dyrlægen hører en mislyd, vil han eller hun graduere mislyden, alt efter hvor tydeligt lyden høres. Mislyde gradueres fra et til seks, hvor et er den mildeste og seks er den kraftigste.

Når dyrlægen lytter på hjertet, vil han eller hun placere stetoskopet forskellige steder på begge sider af brystkassen. Det gøres blandt andet forbi visse mislyde høres tydeligst visse steder, afhængigt af, hvor i hjertet lyden dannes. Derudover høres nogle mislyde i hjertets sammentrækningsfase, og nogle i hjertets afslapningsfase. Ud fra placering af mislyden, og hvornår i hjertes sammentrækning og afslapningscyklus, den høres, kan dyrlægen i nogle tilfælde komme med et bud på årsagen til mislyden, men vil sjældent kunne stille en sikker diagnose. Ofte vil det være nødvendigt med yderlige undersøgelser, for at bestemme hvad der er galt.

Årsager til mislyde

Mislyde skyldes oftest sygdomme i hjertet. Hos enkelte unge, veltrænede eller drægtige hunde, kan man nogle gange høre mislyde, uden at finde sygdom i hjertet. Her skyldes lydende formentligt turbulens, der dannes fordi hjertet slår meget kraftfuldt.

Flere forskellige tilstande i hjertet kan give mislyde, og blandt de mere almindelige er fejl eller betændelse i hjerteklapperne, svækkelse af hjertevæggen (dilateret cardiomyopati), fejl i hjertets vægge eller tumorer. Ikke alle hjertesygdomme vil forårsage en mislyd.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har problemer med hjertet, bør du altid kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Verdens højeste hund er død

29-01-2021 09:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Grand danoisen, Freddy, er død i en alder af otte år. Ejeren beskriver ham ikke bare som verdens højeste hund, men også hunden med verdens største hjerte

Hund reddet ud af murbrokker efter ni dage

05-09-2016 15:51, af Kasper Larsson
En enorm tragedie ramte for fjorten dage siden Italien, da et jordskælv på 6,2 på richterskalaen ramte landet. I ni dage lå golden retrieveren Romeo fanget i kaosset, inden brandmænd til sidst befriede ham fra det sammenstyrtede hus i byen San Lorenzo

Kom så her, hund

19-01-2018 15:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det kan være svært at overbevise sin hund om, at det er bedst at komme, når man kalder, hvis den nu lige har gang i et eller andet spændende. Her er nogle tips til, hvordan du kan lære din hund at komme, når den kalder.

Bortløben hund overlevede med nød og næppe

10-01-2014 11:33, af Tine Luther
En familie ved Ringsted har været en grim tid igennem. Deres ruhårede hønsehund løb væk fra hjemmet, blev anbragt i en hundepension og kom hjem seks uger senere – 10 kg. lettere.

Familie reddet af hund

14-01-2013 14:18, af Tine Luther
Fjelstrup: En sovende kvinde samt hendes tre børn slap fra en brand med livet i behold, fordi deres hund advarede om flammerne.

Lille hund efterladt i bur ved vejkanten

04-02-2017 10:11, af Kasper Larsson
Mandag formiddag fandt det lokale politi i Boston en hund, som var blevet efterladt i vejkanten

Stjålet hund fundet efter 6 måneder

05-12-2014 13:58, af Tine Luther
En svensk hund blev stjålet for et halvt år siden – nu har politiet fundet den.

Hund adopterer 9 forældreløse ællinger

30-05-2018 09:12, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Labradoren er en dejlig hund, og Fred fra England er blandt de dejligste i racen. I hvert fald har han et omsorgsgen, som er større end de fleste andre hundes

Webredaktør

Har du en nyhed eller en god historie?

Bjarke Kirkegaard Nielsen

Webredaktør og nyhedsvagt

Bjarke Kirkegaard Nielsen
20 24 29 30
bkn@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Pas på poterne i frostvejret: Vejsalt er smertefuldt

28-11-2023 13:21, af Anne Cecilie Sohl

Når temperaturen rammer frysepunktet, bliver vejene saltet. Dette afhjælper glatte veje, men vejsalt er en smertefuld oplevelse for hunde. Dyrenes Beskyttelse opfordrer derfor til at smøre hundens trædepuder med potevoks inden gåturen.

Stjålet retriever fundet på plejecenter

20-11-2023 20:47, af Anne Cecilie Sohl

Tirsdag i sidste uge forsvandt en hund fra en adresse i Vordingborg, og ejeren, en 69-årig mand, efterlyste hunden på de sociale medier, for han var i sagens natur bekymret for, hvor hans hund var henne.

Højsæson for den smitsomme kennelhoste

27-11-2023 09:37, af Anne Cecilie Sohl

Hunde bliver ofte smittet med sygdommen, kennelhoste, når vinterens fugtige og kolde vejr indtræffer. Derfor er det i den kommende tid ekstra vigtigt, at man som hundeejer kan spotte symptomerne på kennelhoste og ved, hvad man selv kan gøre for at mindske risikoen for smitte.

"Aktive hunde er lykkelige hunde"

28-11-2023 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Sådan lyder motto'et hos Danmarks største løbeklub for hund og ejer, DIRTY PAWS. Klubben er en nystartet forening med lokalklubber spredt over det meste af Danmark, og deres mål er at få flere danske hundeejere ud og være aktive sammen med deres hunde.  

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Hvem skal vinde titlen som årets hundefotograf?

22-11-2023 11:45, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned modtager HUNDEN rigtig mange fantastiske billeder fra glade hundejere i hele Danmark, hvorefter der uddeles en præmie til de tre bedste billeder. 

Kvik og de andre - hundene i Matador

04-01-2023 09:36, af Anne Egede

Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller

OVERBLIK: Sådan lufter du hunden i kulden

15-01-2021 15:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Det er ikke kun kulden, der generer vores firbenede venner i denne tid. Den salt, der strøs for at forhindre de tobenede i at falde og de firhjulede i at køre galt, er ikke god for hundenes poter. Det samme gælder små kugler af is

Hjælp til hundens angst for fyrværkeri

29-11-2023 10:00, af Anne Cecilie Sohl

Når nytårsaften nærmer sig, glæder mange familier sig til himlens farverige skue. Men for vores firbenede venner bringer fyrværkeriet ofte en bølge af angst og frygt. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet