Hjertemislyd

06-04-2022 12:00, af Astrid Gerd Holtet

Alle hundeejere har på et eller andet tidspunkt oplevet, at dyrlægen lytter til hunden med sit stetoskop, men hvad lyttes der egentligt efter?

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Enhver grundig sundhedsundersøgelse af en hund, vil indbefatte at dyrlægen tager sit stetoskop frem og lytter til hunden. Gennem stetoskopet kan dyrlægen både lytte til hjertet og til lungerne, og høre om alt lyder som det skal.

En af de ting dyrlægen kan finde, når stetoskopet placeres over hjertet, er hjertemislyde, og sådanne mislyde er ofte tegn på alvorlige hjertesygdomme.

Hjertets normale lyd

Et sundt og raskt hjerte, afgiver nogle bestemte og meget tydelige lyde, når det slår. Lyde som let kan høres når et stetoskop placeres hen over hjerteregionen. Disse lyde beskrives typisk som ”lup” og ”dup”. Hvert ”lup” og hvert ”dup” skal være klare og velafgrænsede, så der mellem de to toner, ikke høres andet.

De almindelige hjertetoner opstår i forbindelse med hjertets pumpearbejde. Når hjertet slår, sker det ved at det skiftevis trækker sig sammen og slapper af. I forbindelse med hjerte sammentrækning og afslapning, er der nogle hjerteklapper, der lukker og åbner, for at sikre at blodet løber den rigtige vej rundt i kroppen. Når disse klapper lukkes, dannes der noget turbulens i blodet, som skaber hjertetonerne.

Når hjertet ikke lyder som det skal

Hos nogle hunde kan man høre mere end de velafgrænsede ”lup” og ”dup”, typisk som mere eller mindre tydelige suselyde. Disse lyde opstår som følge af unormale forhold i hjertet, eller unormale forhold i de store kar tæt på hjertet, og giver unormal turbulens i blodet, når hjertet slår.

Når dyrlægen hører en mislyd, vil han eller hun graduere mislyden, alt efter hvor tydeligt lyden høres. Mislyde gradueres fra et til seks, hvor et er den mildeste og seks er den kraftigste.

Når dyrlægen lytter på hjertet, vil han eller hun placere stetoskopet forskellige steder på begge sider af brystkassen. Det gøres blandt andet forbi visse mislyde høres tydeligst visse steder, afhængigt af, hvor i hjertet lyden dannes. Derudover høres nogle mislyde i hjertets sammentrækningsfase, og nogle i hjertets afslapningsfase. Ud fra placering af mislyden, og hvornår i hjertes sammentrækning og afslapningscyklus, den høres, kan dyrlægen i nogle tilfælde komme med et bud på årsagen til mislyden, men vil sjældent kunne stille en sikker diagnose. Ofte vil det være nødvendigt med yderlige undersøgelser, for at bestemme hvad der er galt.

Årsager til mislyde

Mislyde skyldes oftest sygdomme i hjertet. Hos enkelte unge, veltrænede eller drægtige hunde, kan man nogle gange høre mislyde, uden at finde sygdom i hjertet. Her skyldes lydende formentligt turbulens, der dannes fordi hjertet slår meget kraftfuldt.

Flere forskellige tilstande i hjertet kan give mislyde, og blandt de mere almindelige er fejl eller betændelse i hjerteklapperne, svækkelse af hjertevæggen (dilateret cardiomyopati), fejl i hjertets vægge eller tumorer. Ikke alle hjertesygdomme vil forårsage en mislyd.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund har problemer med hjertet, bør du altid kontakte en dyrlæge.

/Astrid Holtet, dyrlæge

Læs også

Meldinger om Hjerte-lungeorm ved Horsens

28-02-2023 08:45, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

To hunde er blevet diagnosticeret med hjerte-lungeorm på Dyreklinikken i Vrønding ved Horsens. Det er usædvanligt, og derfor advarer lokal dyrlæge nu

Hul i hjertet

07-11-2021 09:03, af Astrid Holtet

Ventrikulær septaldefekt, populært kaldet ”hul i hjertet”, er en medfødt hjertelidelse, der kan føre at hunden med tiden udvikler et hjertesvigt

Verdens højeste hund er død

29-01-2021 09:54, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Grand danoisen, Freddy, er død i en alder af otte år. Ejeren beskriver ham ikke bare som verdens højeste hund, men også hunden med verdens største hjerte

Som hund, så ejer – eller er det i virkeligheden omvendt?

22-12-2012 07:32, af Tine Luther
At ejere tit ligner deres hunde, har der altid været talt om. Nu har ungarske forskere via personlighedstests dokumenteret, at der er noget om snakken.

Hund vil lege med statue

12-07-2014 09:35, af Nina Marie Villadsen
Det kan være frustrerende, når nogen ikke gider lege med en, men nogle gange er der nu en ganske naturlig forklaring – se video her

Betjent skød hund i nødværge

11-07-2012 08:31, af Maja Golles
To hunde angreb i weekenden en jagthund. Da politiet nåede frem, optrådte den ene hund så truende, at betjenten affyrede skud mod den i nødværge

Ivermectinforgiftning hos hyrdehunde

04-08-2019 13:49, af Astrid Gerd Holtet

Nogle hyrdehunderacer er særligt følsomme overfor stoffet ivermectin, der bruges til behandling af forskellige parasitter

Hund mishandlet til døde

17-09-2013 13:01, af Tine Luther
En 23–årig svensker mistænkes for at have mishandlet sin sambos hund så alvorligt, at den døde af det. Manden stilles for retten i november.

Stjålen hund fundet via sociale medier

10-08-2013 08:10, af Tine Luther
Endnu en gang har det vist sig, at de sociale medier er fremragende, når det gælder returnering af forsvundne hunde.

Stress - Sådan hjælper du din hund

26-06-2019 15:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Akupunktør, zoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie skriver

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt