Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Copyright Ridehesten.com
Bag din hunds energi og velbefindende findes en skjult verden af mikroorganismer i tarmene i form af mælkesyrebakterier, der spiller en central rolle i at understøtte en sund fordøjelse og styrke immunforsvaret. Foto: Adobe

Bag din hunds energi, trivsel og glæde gemmer der sig en usynlig verden af mikroorganismer i tarmene. Disse bakterier, kendt som mælkesyrebakterier, spiller en afgørende rolle i at opretholde en sund fordøjelse og beskytte mod sygdomme. Ifølge Madeleine Broman Toft, ejer af Godebakterier, er balancen mellem gode og dårlige bakterier essentiel for hundens trivsel. – Hvis der er en ubalance, kan det tage lang tid for tarmfloraen at genoprette sig. Derfor er det vigtigt at passe på de gode bakterier hele tiden, siger hun.

Stress og foder kan udfordre hundens fordøjelse
Hunde oplever mange situationer, der kan forstyrre deres tarmflora. Det kan være alt fra stressende udstillinger til foderændringer eller antibiotikabehandling. Ifølge Madeleine Broman Toft kan stress have en markant negativ effekt på de gode bakterier i tarmene: – Forskning viser, at stress kan forværre fordøjelsessystemets tilstand og gøre det sværere for hunden at optage de næringsstoffer, den har brug for.

Selvom mange hundeejere mener, at almindeligt hundefoder dækker deres hunds behov, er det ikke altid tilfældet. Hunde i naturen ville typisk få mælkesyrebakterier gennem bær, planter og anden føde, som ikke er en del af kommercielt hundefoder. Derfor kan det være nødvendigt at tænke over, hvordan man tilfører de gode bakterier, som hunden mangler.

Vigtige overvejelser ved tilførsel af mælkesyrebakterier
Madeleine fortæller at det er flere faktorer at være opmærksom på, når man tilfører mælkesyrebakterier til hundens foderplan. Det er det vigtigt at vælge den rette bakteriestamme, så den kan sætte sig fast i tarmen og have den ønskede effekt. Hvis det er den forkerte stamme er det muligt at bakterierne dør i mavesyren eller blot passerer gennem systemet uden virkning.

Derudover bør bakterieindholdet være højt for at sikre, at tilstrækkeligt mange bakterier når frem til tarmen. Mælkesyrebakterier er følsomme over for både fugt og luft, så det er en fordel at vælge mælkesyrebakterier, der er pakket i lufttætte portionsbreve. Endelig er det en fordel at vælge en bakteriestamme, der naturligt stammer fra den dyreart, den skal bruges til; i dette tilfælde hunde. Dette øger sandsynligheden for, at bakterierne effektivt kan kolonisere sig i tarmen og understøtte en sund fordøjelse.

Copyright Ridehesten.com
Ifølge Madeleine Broman Toft, ejer af Godebakterier, er balancen mellem gode og dårlige bakterier essentiel for hundens trivsel. Foto: Wiegaarden

Vigtige livsfaser for tarmfloraens udvikling
Især hvalpe har et stort behov for at udvikle en sund tarmflora. Madeleine forklarer: – Hvalpe bliver født uden en etableret tarmflora, og derfor er det afgørende, at man som ejer hjælper dem med at bygge den op. Hvis en hvalp får dårlig mave eller skal have medicin som antibiotika, er det vigtigt at støtte fordøjelsessystemet tidligt. Ellers kan det give problemer resten af livet.

En sund tarmflora hos hvalpe styrkes gennem modermælken og det miljø, de vokser op i. Men hvis hvalpen oplever stress, sygdom eller dårlig ernæring, kan det være svært for dens fordøjelsessystem at opnå balance.

Tarmsundhedens betydning for det mentale og fysiske velvære
En sund fordøjelse handler ikke kun om at undgå dårlig mave. Ifølge Madeleine Broman Toft påvirker tarmenes tilstand hele hundens trivsel, inklusive pelsen, energiniveauet og endda det mentale velvære.

– Mave-tarmsystemet spiller en rolle i mange kropslige funktioner, og hvis det ikke fungerer optimalt, kan det resultere i alt fra allergier til lav energi, forklarer hun.

Ved at sørge for, at hundens tarmflora er i balance, kan man forebygge mange af disse problemer og sikre, at hunden føler sig godt tilpas.

Din rolle som hundeejer
At understøtte din hunds fordøjelse kræver ikke store forandringer, men det kræver opmærksomhed. Hvis din hund oplever stress, sygdom eller foderændringer, kan det være en god idé at fokusere på at styrke dens tarmflora. Madeleine opsummerer det enkelt: – Jo bedre vi forstår, hvordan vi passer på hundens tarmflora, jo mere kan vi sikre dem et langt og sundt liv.

 

Læs også

Dyrlægehjælp til hjemløses dyr kommer til Aarhus

27-10-2022 15:24, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hjemløsedyrlægerne i København og Dyrenes Beskyttelse fusionerede tilbage i 2020, og i foråret 2022 kom projektet også til Odense. Tiden er nu kommet til, at de hjemløse i Aarhus også kan få dyrlægehjælp til deres kæledyr. Hjemløsedyrlægerne er blandt andet med til at sikre bedre trivsel blandt gadens folk og deres hunde

Millioner til forskning i hundes sundhed og trivsel

19-01-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Agria Dyreforsikring støtter vigtige forskningsprojekter i 2025.

Fagligt: Fodring af hunden gennem forskellige livsfaser

15-04-2020 08:09, af Rikke Risum

Hundens energibehov varierer med hundens alder. Hundens foder skal derfor tilpasses op til flere gange i gennem hundens liv for at sikre god sundhed og trivsel. Læs videre og få et indblik i fodring af hunden fra nyfødt hvalp til seniorhund

Jagthundemand bag nyt foder

24-09-2012 14:18, af Tine Luther
At ”man bliver, hvad man spiser” gælder ikke kun for mennesker – for hunde er foderet afgørende for trivsel og helbred. Derfor er der god grund til at se sig godt for, men markedet for hundefoder er svært at gennemskue. Det har bl.a. fået hundeejer og flerdobbelt verdensmester for stående jagthunde Poul Valdemar Nielsen til at producere sit eget foder.

Få din hunds tænder tjekket gratis

29-04-2013 13:02, af Tine Luther
Flere hundrede tusinde danske hunde lider af dårlig mundhygiejne og tandsygdomme, som forringer hundenes livskvalitet og generelle trivsel. Regelmæssig tandbørstning er den bedste vej til en ren og sund hundemund, men faktisk børster næsten syv ud af ti danske hundeejere aldrig tænder på deres hund, viser en helt ny undersøgelse. Kampagnen ”SUND MUND MÅNED” sætter nu fokus på problemet og tilbyder for tredje år i træk alle danske hundeejere et gratis tandtjek af deres hund hos dyrlæger rundt om i landet i hele maj måned.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Nu er billederne fra Fredericia online

13-02-2025 08:12, af Cecilie Friis Amstrup

Så er billederne fra udstillingen i Fredericia kommet på hjemmesiden.

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Servicehunde-branchen kuglegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet