Denne artikel blev bragt i juninummeret af Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Siden 1991 har Dansk Kennel Klub tilbudt gratis undervisning til børn i indskolingen. Projektet har haft en klar mission: at skabe tryghed, viden og respekt i mødet mellem børn og hunde. Med over 100.000 børn undervist af DKK’s frivillige hundefolk har det sat tydelige poteaftryk i skoler landet over.
Undervisningen varer typisk omkring 45 minutter og inkluderer både fortælling, billeder og ikke mindst mødet med en ægte, rolig hund. Det giver børnene en konkret oplevelse af, hvordan man læser hundens signaler og nærmer sig den på en tryg og sikker måde.
Hunden i centrum på Tjæreborg Skole
På Tjæreborg Skole i Esbjerg Kommune har man taget hundetemaet et skridt videre. Her har børnehaveklasserne hvert år et otte uger langt undervisningsforløb dedikeret til emnet hunde. Forløbet er både kreativt, pædagogisk og fagligt funderet, og det har efterhånden udviklet sig til en tradition.
– Vi arbejder med alt fra fakta om hunde til at sy deres egne stofhunde, lave hundesenge, skrive godnathistorier og bygge en motorikbane, hvor børn og deres hund skal klare forskellige opgaver, fortæller børnehaveklasseleder Mette Skov med et smil. Hun har selv været en del af projektet i 15 år, men traditionen går endnu længere tilbage og startede oprindeligt i 1987 med inspiration fra tidligere DKK-formand Jens Majdahl, der dengang var forælder på skolen.
I løbet af de otte uger dykker børnene ned i hundens verden gennem film fra DKK, fortællinger og kreative aktiviteter. De lærer, hvordan man omgås hunde, og hvordan man aflæser deres kropssprog. – Vi oplever ofte, at børn, som tidligere har været bange for hunde, pludselig tør nusse med dem og bliver mere trygge. Det er fantastisk at se den udvikling, siger Mette Skov. Hun fremhæver også betydningen af de mange besøg udefra både fra forældre med hunde, dyrlæger og hundetrænere og ikke mindst besøg fra DKK’s egne undervisere.
Besøg fra "Ven med en hund"
I år havde børnehaveklassen på Tjæreborg Skole besøg af en underviser fra ”Ven med en hund” -projektet, og det var en dag, som satte sig i både børnenes og forældrenes bevidsthed. Lina Kuur Wolff, mor til seksårige Anna, fortæller: – Anna glædede sig rigtig meget til besøget, og hun blev ikke skuffet. Karina, som underviseren hed, havde en sød og rolig hund med. Selv børn, der normalt ikke tør røre ved hunde, turde klappe den. Det var rørende at se.
Undervisningen bestod også af øvelser i at aflæse hundens signaler gennem billeder. – De skulle gætte, om hunden var glad, sur eller bange. Det var sjovt og lærerigt, og børnene blev stolte, når de gættede rigtigt, fortæller Lina. Hun understreger, hvor vigtigt det er, at børn lærer at omgås hunde: – Hvis et barn er bange for hunde, kan det f.eks. være svært at tage hjem til en ven, hvor der er hund. Det her forløb er med til at skabe tryghed og åbne børnenes øjne for, hvor fantastiske hunde er.
Oplevelser der varer ved
På Tjæreborg Skole bliver børnenes "hundevenner" ikke glemt lige foreløbig. – Spørger man en 9.-klasses elev, om de stadig har deres syede hund og hundeseng fra 0. klasse, så siger de ofte ja. Mange har gemt dem og husker stadig, hvad de lærte dengang, fortæller Mette Skov. Hun er ikke i tvivl om, hvorfor emnet bliver ved med at være aktuelt år efter år: – Det udvikler børnene på så mange planer. De lærer ansvar, empati og får et vigtigt kendskab til hunde og deres adfærd. Og så er det bare et forløb, de elsker.
Som underviser eller forælder kan du også finde inspiration i noget af det, børnene lærer gennem ”Ven med en hund”: At hunde ligesom mennesker har brug for pauser, ro og respekt.
At hunde har egne interesser og behov, og at venskabet mellem barn og hund styrkes, når man lærer hundens sprog. Det kommer f.eks. til udtryk ved at give hunden tid til at snuse under gåturen, at belønne god opførsel med en godbid og forstå, at ikke alle hunde har lyst til at lege hele tiden, og at det er helt okay.
Børnene bliver også klogere på, at hunde findes i mange størrelser og racer og med meget forskellige egenskaber. Nogle hunde arbejder som politihunde, nogle trækker slæder, andre er selskabshunde. Der findes ikke én rigtig hund, men der findes en hund, der passer til netop din familie.
Og husk: Spørg altid ejeren, før du hilser på en hund, og respekter både menneskets og hundens grænser
Vil du høre mere om, hvordan ”Ven med en hund” kan komme på besøg på din skole, så kontakt:
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
I hvert magasin af HUNDEN kårer vi månedens bedste læserfotos. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 22. juli
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Danskerne er vilde med sport. Og danskerne er vilde med hunde. Så når Dansk Kennel Klub kombinerer de to og i weekenden den 24. og 25. september inviterer til "Kampen om København" set fra hundeperspektiv, gælder det om at holde halen lige på bagdelen; For her kan du opleve ikke færre end 3.200 af Danmarks smukkeste - og dygtigste – hunde
Juniorhandlere leverede imponerende præstationer og stærkt samarbejde med hundene ved DKK’s nordiske udstilling lørdag.
Ledsmerter er desværre blevet en alt for almindelig del af mange hundes liv. Takket være moderne dyrlægevidenskab, bedre ernæring og en øget opmærksomhed på dyrevelfærd lever hunde i dag længere end nogensinde før. Denne positive udvikling betyder dog også, at flere hunde når en alder, hvor slid og belastning af leddene bliver et reelt problem.
Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden
En ny type chip kan udover at fungere som hundens ID også vise hundens kropstemperatur. Indtil videre har det ikke været muligt at få en chip-scanner hos Dansk Kennel Klub, der kan benyttes til formålet, men det kan man nu
Ægteparret bag kennel Nordcairn’s blev hædret for deres dedikerede avlsarbejde og succeser med cairn terriere gennem næsten tre årtier.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.
Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.
Når først beslutningen er taget, og drømmen om en lille, logrende hvalp går fra tanke til realitet, kan det være svært at lægge følelserne helt på hylden for at forholde sig til de lidt mere praktiske sider af hvalpekøbet. Men før du lader dig rive med af nuttede hvalpehoveder, små poter og den bløde hvalpemave, er der måske noget, du ikke helt har stillet skarpt på endnu.
Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet