Forgiftninger hos hunde – hvad skal du gøre?

04-02-2018 10:55, af Astrid Gerd Holtet

Der findes en række ting, der er giftige for hunde og som kan være livsfarlige for dem at indtage – vi ser lidt på nogle af de mest almindelige forgiftninger og på, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er en lang række ting, der er giftige for hunde, og som kan være livsfarlige for dem at spise. Flere af disse ting kan de møde i dagligdagen – og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved, hvad der er giftigt, og hvad man skal gøre hvis hunden spiser det.

Nogle af de mest almindelige forgiftninger, man ser hos danske hunde,  er chokoladeforgiftninger, xylitiolforgiftninger og forgiftninger med rottegift eller medicin.

Xylitolforgiftning

Xylitol er et sødestoffer, der blandt andet kan findes i nogle typer af sukkerfrit tyggegummi og i nogle tandpastamærker. Stoffet påvirker hundens blodsukker og giver et fald i blodsukkerniveauet, der kan være potentielt dødeligt. Derudover skader det også hundens lever. Symptomerne der ses, hvis hunden har spist xylitol er blandt andet opkastning, træthed, slingrende gang og kramper. Der skal ikke særligt store mængder til at give problemer – hos en lille hund kan to til tre stykker tyggegummi være nok til at forgifte den.

Chokoladeforgiftning

Chokolade indeholder stoffet theobromin, som påvirker nervesystemet, og hunde kan ikke tåle det i samme mængder, som mennesker kan. Chokolade, der for os er en lækker snack, er derfor potentielt livsfarligt for hundene. Nogle af de symptomer, der ses ved indtag af chokolade, er forhøjet kropstemperatur, kramper, slingrende gang, opkastning, diarré og øget hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser.

Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys, og dermed er mørk chokolade farligere for hunden. Det betyder dog ikke at lys chokolade ikke kan forgifte hunde, og jo mindre hunden vejer, jo mindre chokolade skal der til, før det giver problemer.

Medicin

Meget af det medicin vi ofte har i hjemmet, som eksempelvis de almindelige smertestillende håndkøbsprodukter, kan i ganske små mængder være livsfarlige for hundene. Flere af disse stoffer kan give varige skader på eksempelvis leveren eller nyrerne – skader som kan være irreversible, når de først er opstået.

Rottegift

Rottegift virker ved at forhindre blodet i at størkne og derfor er forgiftninger med rottegift forbundet med blødningsforstyrrelser. Inden for nogle dage efter at hunden har spist giften, vil man blandt andet kunne se at hunden pludseligt begynder at bløde fra næsen, kaster blod op, får blodig diarré eller at den begynder at bløde fra slimhinderne i munden.

Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?

Hvis man mistænker, at ens hund har spist noget giftigt, er det vigtigt at man reagerer med det samme. Dyrlægen har mulighed for hjælpen hunden, og det kan i nogle tilfælde ske ved at få den til at kaste op. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for at hunden udvikler symptomer – og den bedste effekt ses hvis det sker indenfor 30 minutter efter at den har indtaget giftstoffet. Det er også muligt at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af stoffet i tarmen, og for nogle forgiftninger findes der en modgift, som hunden kan få. Det kan være en rigtig god idé at medbringe indpakningen, på det hunden har spist, hvis det er muligt – det giver dyrlæge mulighed for at se, hvilke stoffer det indeholder, og vælge den bedste behandling.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Hvordan vælger hunden sin yndlingsperson?

22-02-2025 08:30, af Cecilie Friis Amstrup

Nogle hunde ser ud til at knytte sig stærkere til én bestemt person i husstanden, mens andre virker lige glade for alle. Hvad afgør, hvem der bliver hundens favorit? Handler det om, hvem der fodrer den, hvem der leger mest med den, eller er der helt andre faktorer på spil?

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

Jul uden chokolade

18-12-2011 08:19, af Tine Luther
Julens fristelser er mange. En af dem er chokolade. Fald ikke for fristelsen til at stikke din 4-benede ven en stang chokolade, for gudespisen er giftig for hunde. Chokolade er den største kilde til forgiftning blandt de danske hunde, og selv meget små doser forgifter.

Tyggegummi kan være giftigt for hunden

07-12-2022 08:17, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En lille mundfrisker for dig, men liv eller død for hunden. Det er ikke det, vi normalt tænker, når kæbemusklerne skal have lidt motion, men tyggegummi er en af de ting, du skal holde langt væk fra hunden. I værste fald kan din hund få et livsfarligt leversvigt, hvis den får fat i et stykke tyggegummi. Hunde kan nemlig ikke tåle sødemidlet xylitol, der selv i små mængder kan give hunde et voldsomt blodsukkerfald og i værste fald livsfarligt leversvigt. Derfor skal du holde øje med hunden på gåturen og undgå at smide tyggegummi på jorden. Er uheldet alligevel ude, har Agria Dyreforsikring lavet en guide til, hvordan du skal forholde dig

Ingen æggejagt til menneskets bedste ven

20-04-2011 11:47, af Anne Kristine Tollestrup
Det er vigtigt ikke at falde for fristelsen og give hunden påskeæg. Chokolade er skadeligt for den og kan være giftigt.

Forgiftninger: 3 ting du skal passe på om efteråret

14-09-2022 10:04, af Astrid Gerd Holtet

Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?  

Hold påskeæggene for dig selv

29-03-2013 10:24, af Maja Golles
For tiden bugner mange hjem af lækre påskeæg og -harer af chokolade. Husk at det er vigtigt, at du opbevarer dem, så din hund ikke kan komme i nærheden af dem - også når de gemmes ude i haven til børnene!

Pas på koralkirsebær

01-10-2021 15:28, af Astrid Holtet

Koralkirsebær er en almindelig stueplante i mange danske hjem og den kan give alvorlige forgiftninger hos hunde

Advarsel mod brug af kakaoflis

13-12-2011 14:15, af Tine Luther
Kakaoflis indeholder samme – for hunde giftige – stof som chokolade.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

AniCura får ny ejer

12-06-2018 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mars Petcare bliver ny ejer af AniCura. I første omgang vil kunderne ikke komme til at mærke nogen forskel, men på sigt vil det nye ejerskab give store gevinster for både medarbejdere, patienter og dyreejere

Servicehunde-branchen kulegraves af DR-programmet "Kontant"

20-02-2025 11:04, af Cecilie Friis Amstrup

En servicehund skal skabe tryghed og støtte sin ejer, men det er ikke altid virkeligheden. DR-programmet "Kontant" har undersøgt en branche, der mangler regler og kontrol. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Drømmen om en akita

16-02-2025 10:21, af Cecilie Friis Amstrup

En livslang fascination af den japanske race førte til et uventet venskab og en gave for livet

Mæt af kærlighed: Overvægt truer danske hunde

15-02-2025 09:43, af Cecilie Friis Amstrup

Fordi kiloene sniger sig på gradvist, kan det være svært for hundeejeren at opdage, hvis hunden er blevet for tyk. En ny undersøgelse foretaget for Agria Dyreforsikring viser, at kun ti procent af danske hundeejere anser deres hund for at være overvægtig, hvilket ikke helt harmonerer med den fremherskende opfattelse blandt dyrlæger, der anslår, at mindst 20 procent af de danske hunde er overvægtige.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Ukrainsk corgi blev dansk champion

14-02-2025 08:05, af Cecilie Friis Amstrup

Welsh corgi cardiganen Kronos har i sit unge liv allerede oplevet en del. Han blev født i Ukraine og her to år senere er han nu dansk champion.

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Gode bakterier medvirker til din hunds trivsel

18-02-2025 08:54, af Cecilie Friis Amstrup

Mave-tarmsystemet er en overset, men afgørende del af din hunds sundhed. Ved at fokusere på gode bakterier kan du give din hund et bedre udgangspunkt for et sundt og harmonisk liv.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet