Der er en lang række ting, der er giftige for hunde, og som kan være livsfarlige for dem at spise. Flere af disse ting kan de møde i dagligdagen – og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved, hvad der er giftigt, og hvad man skal gøre hvis hunden spiser det.
Nogle af de mest almindelige forgiftninger, man ser hos danske hunde, er chokoladeforgiftninger, xylitiolforgiftninger og forgiftninger med rottegift eller medicin.
Xylitolforgiftning
Xylitol er et sødestoffer, der blandt andet kan findes i nogle typer af sukkerfrit tyggegummi og i nogle tandpastamærker. Stoffet påvirker hundens blodsukker og giver et fald i blodsukkerniveauet, der kan være potentielt dødeligt. Derudover skader det også hundens lever. Symptomerne der ses, hvis hunden har spist xylitol er blandt andet opkastning, træthed, slingrende gang og kramper. Der skal ikke særligt store mængder til at give problemer – hos en lille hund kan to til tre stykker tyggegummi være nok til at forgifte den.
Chokoladeforgiftning
Chokolade indeholder stoffet theobromin, som påvirker nervesystemet, og hunde kan ikke tåle det i samme mængder, som mennesker kan. Chokolade, der for os er en lækker snack, er derfor potentielt livsfarligt for hundene. Nogle af de symptomer, der ses ved indtag af chokolade, er forhøjet kropstemperatur, kramper, slingrende gang, opkastning, diarré og øget hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser.
Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys, og dermed er mørk chokolade farligere for hunden. Det betyder dog ikke at lys chokolade ikke kan forgifte hunde, og jo mindre hunden vejer, jo mindre chokolade skal der til, før det giver problemer.
Medicin
Meget af det medicin vi ofte har i hjemmet, som eksempelvis de almindelige smertestillende håndkøbsprodukter, kan i ganske små mængder være livsfarlige for hundene. Flere af disse stoffer kan give varige skader på eksempelvis leveren eller nyrerne – skader som kan være irreversible, når de først er opstået.
Rottegift
Rottegift virker ved at forhindre blodet i at størkne og derfor er forgiftninger med rottegift forbundet med blødningsforstyrrelser. Inden for nogle dage efter at hunden har spist giften, vil man blandt andet kunne se at hunden pludseligt begynder at bløde fra næsen, kaster blod op, får blodig diarré eller at den begynder at bløde fra slimhinderne i munden.
Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?
Hvis man mistænker, at ens hund har spist noget giftigt, er det vigtigt at man reagerer med det samme. Dyrlægen har mulighed for hjælpen hunden, og det kan i nogle tilfælde ske ved at få den til at kaste op. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for at hunden udvikler symptomer – og den bedste effekt ses hvis det sker indenfor 30 minutter efter at den har indtaget giftstoffet. Det er også muligt at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af stoffet i tarmen, og for nogle forgiftninger findes der en modgift, som hunden kan få. Det kan være en rigtig god idé at medbringe indpakningen, på det hunden har spist, hvis det er muligt – det giver dyrlæge mulighed for at se, hvilke stoffer det indeholder, og vælge den bedste behandling.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
I "Din kompetente hund" formidler tre af landets førende hundeeksperter ny og forskningsbaseret viden om hunde, der kan hjælpe os med at forstå hundens natur og behov.
Har du mistanke om, at din hund har slugt en sok, en sten eller noget legetøj? Det er ikke ualmindeligt, at hunde spiser ting, de ikke burde, og det sker desværre ofte, at de ting sætter sig fast på deres vej igennem kroppen. Den situation kan ende med at være livstruende, især hvis spiserøret eller tarmene bliver beskadiget. Hør chefdyrlæge forklare, hvorfor det er så vigtigt at søge hjælp med det samme.
Har du oplevet, at din hunhund pludselig ændrer adfærd eller begynder at udvise fysiske forandringer? Så er du ikke alene. "Det er en helt naturlig proces", forklarer Agrias chefdyrlæge. Studier viser, at de fleste ikke-steriliserede tæver mindst én gang i deres liv gennemlever en "pseudodrægtighed", dvs. at de tror, at de snart skal føde hvalpe. Læs her hvorfor, og hvordan du bedst hjælper din hund igennem den svære periode.
Randers Dyrehospital har i løbet af weekenden fået tre hunde ind, der havde spist chokolade. Hundene er alle raske igen, og dyrlæge Lone Plum opfordrer hundeejere til at kontakte dyrlægen, hvis der er mistanke om, at ens hund har spist chokolade
Der findes en tysk sneglegift, som til forveksling ligner den danske. Forskellen er bare, at den danske er ufarlig, mens den tyske giver forgiftninger , som kan medfører hundens død
Meget af den medicin vi kan købe i håndkøb til os selv, er giftig for vores firbenede venner. Ibuprofen, det aktive stof i nogle hovedpinepiller, er blandt de stoffer, der giver forgiftninger hos hunde.
I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe
Foråret er lige om hjørnet og med foråret følger fine farverige blomster, men mange af blomsterne er giftige og kan være dødelige for hunde – én af de blomster, som hundeejere skal være særligt opmærksomme på, er anemonen
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Din egen hund kan hjælpe dig med at opnå en stigning i dit oxytocin niveauet (følelsen af lykke og velvære) allerede ved 1-5 minutters samvær.
Amerikansk professor i hundepsykologi har rangeret hunderacer efter, hvor intelligente de er. Her får du de ti øverste og de ti nederste
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller