Forgiftninger hos hunde – hvad skal du gøre?

04-02-2018 10:55, af Astrid Gerd Holtet

Der findes en række ting, der er giftige for hunde og som kan være livsfarlige for dem at indtage – vi ser lidt på nogle af de mest almindelige forgiftninger og på, hvad du skal gøre, hvis uheldet er ude

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Der er en lang række ting, der er giftige for hunde, og som kan være livsfarlige for dem at spise. Flere af disse ting kan de møde i dagligdagen – og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved, hvad der er giftigt, og hvad man skal gøre hvis hunden spiser det.

Nogle af de mest almindelige forgiftninger, man ser hos danske hunde,  er chokoladeforgiftninger, xylitiolforgiftninger og forgiftninger med rottegift eller medicin.

Xylitolforgiftning

Xylitol er et sødestoffer, der blandt andet kan findes i nogle typer af sukkerfrit tyggegummi og i nogle tandpastamærker. Stoffet påvirker hundens blodsukker og giver et fald i blodsukkerniveauet, der kan være potentielt dødeligt. Derudover skader det også hundens lever. Symptomerne der ses, hvis hunden har spist xylitol er blandt andet opkastning, træthed, slingrende gang og kramper. Der skal ikke særligt store mængder til at give problemer – hos en lille hund kan to til tre stykker tyggegummi være nok til at forgifte den.

Chokoladeforgiftning

Chokolade indeholder stoffet theobromin, som påvirker nervesystemet, og hunde kan ikke tåle det i samme mængder, som mennesker kan. Chokolade, der for os er en lækker snack, er derfor potentielt livsfarligt for hundene. Nogle af de symptomer, der ses ved indtag af chokolade, er forhøjet kropstemperatur, kramper, slingrende gang, opkastning, diarré og øget hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser.

Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys, og dermed er mørk chokolade farligere for hunden. Det betyder dog ikke at lys chokolade ikke kan forgifte hunde, og jo mindre hunden vejer, jo mindre chokolade skal der til, før det giver problemer.

Medicin

Meget af det medicin vi ofte har i hjemmet, som eksempelvis de almindelige smertestillende håndkøbsprodukter, kan i ganske små mængder være livsfarlige for hundene. Flere af disse stoffer kan give varige skader på eksempelvis leveren eller nyrerne – skader som kan være irreversible, når de først er opstået.

Rottegift

Rottegift virker ved at forhindre blodet i at størkne og derfor er forgiftninger med rottegift forbundet med blødningsforstyrrelser. Inden for nogle dage efter at hunden har spist giften, vil man blandt andet kunne se at hunden pludseligt begynder at bløde fra næsen, kaster blod op, får blodig diarré eller at den begynder at bløde fra slimhinderne i munden.

Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?

Hvis man mistænker, at ens hund har spist noget giftigt, er det vigtigt at man reagerer med det samme. Dyrlægen har mulighed for hjælpen hunden, og det kan i nogle tilfælde ske ved at få den til at kaste op. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for at hunden udvikler symptomer – og den bedste effekt ses hvis det sker indenfor 30 minutter efter at den har indtaget giftstoffet. Det er også muligt at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af stoffet i tarmen, og for nogle forgiftninger findes der en modgift, som hunden kan få. Det kan være en rigtig god idé at medbringe indpakningen, på det hunden har spist, hvis det er muligt – det giver dyrlæge mulighed for at se, hvilke stoffer det indeholder, og vælge den bedste behandling.

/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge

 

Læs også

Helen og hundene udforsker Norges vilde fjelde

13-07-2025 06:55, af Cecilie Friis Amstrup

Helen Riis og hendes kæreste rejser til Norges fjelde med deres hunde, hvor de oplever naturens storhed, fysisk udfordring og et stærkt fællesskab. Vandreturene er krævende og kræver både træning, planlægning og godt udstyr, men giver uforglemmelige minder og dyb samhørighed.

Hvalpen Jessi var aldrig ønsket

10-07-2025 06:30, af Sofie Elena Andersen, Dyrenes Beskyttelse

Et liv uden gåture, tryghed eller selskab – og med mundkurv på. Sådan begyndte tilværelsen for Jessi, en sort pudelblanding, der aldrig havde fået lov at være hund på hundens præmisser. Først da hun blev indleveret på Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland, begyndte rejsen mod et bedre liv.

Sådan passer du bedst på din hund i sommervarmen

02-07-2025 08:49, af Cecilie Friis Amstrup

Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.

Hund død efter at have spist kage med xylitol

10-03-2021 15:14, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I sydtyske Schopfloch er en hund død efter en hyggelig dag med kage i den lokale hundegruppe

 

Greve: Forgiftninger meldt til politiet

23-10-2020 12:08, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Fem mistænkelige dødsfald på 15 dage har fået politikerne i Greve Kommune til at reagere, og sagen er nu meldt til politiet

 

Blot et par sugetabletter eller tyggegummi med xylitol kan være livsfarlige for din hund

26-11-2021 09:26, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Sødestoffet xylitol er farligt for hunde, fordi det sænker blodsukkeret og kan give forgiftning. Tandpasta, tyggegummi, slik og sukkerfrie varer er eksempler på produkter, der kan indeholde xylitol. Selv en lille mængde xylitol kan få hunden til at få et livstruende fald i blodsukkerniveauet. Alle produkter der indeholder xylitol, bør derfor altid opbevares utilgængeligt for hunden. Agria Dyreforsikring giver her en oversigt over symptomerne, mængden af xylitol der er farlig for hunden, og hvordan du skal behandle hunden i tilfælde af, at din hund har indtaget produkter med xylitol

Pas på påskefarerne for din hund

11-04-2025 07:41, af Cecilie Friis Amstrup

Påsken byder på hygge og god mad, men for din hund gemmer højtiden desværre også på skjulte farer

Tre tips til juletiden

05-12-2023 09:15, af Anne Cecilie Sohl

Julen står for døren og det betyder ofte at vi skruer op for julegodterne, hygge og godt selskab. Det er dog en god ide at være ekstra opmærksom på din hund og hvordan du får den godt igennem den søde juletid. 

Hundredvis af hunde bliver syge i julen

17-12-2017 17:43, af Pressemeddelelse, Agria dyreforsikring

Juleflæsk, chokolade og ufordøjelige nødder ender alt for ofte i hundes maver i julemåneden. Ifølge tal fra Agria Dyreforsikring er december den måned, hvor flest hunde ender hos dyrlægen med forgiftning

Almindelig stueplante er giftig for hunde

11-11-2018 10:46, af Astrid Gerd Holtet

Den almindelige stueplante, Dieffenbachia, kan blandt andet give bugsmerter, opkast og diarré. Den påvirker samtidigt hundens stemmebånd, så den ikke kan gø

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den loyale rottweiler

15-07-2025 07:00, af Uli Nomis m.fl.

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den hårdføre grønlandshund

19-07-2025 06:39, af Yvonne Inez Glesner og Andrea Jensen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

’’Uden James var jeg ikke mødt op’’

12-07-2025 07:24, af Yasmin Bøllehuus

Skolehunden James blev nøglen til eksamensro og succes for Magnus i 9. klasse. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den intelligente cairn terrier

16-07-2025 07:54, af Berit Rosenfeldt

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt