Der er en lang række ting, der er giftige for hunde, og som kan være livsfarlige for dem at spise. Flere af disse ting kan de møde i dagligdagen – og det er derfor vigtigt at man som hundeejer ved, hvad der er giftigt, og hvad man skal gøre hvis hunden spiser det.
Nogle af de mest almindelige forgiftninger, man ser hos danske hunde, er chokoladeforgiftninger, xylitiolforgiftninger og forgiftninger med rottegift eller medicin.
Xylitolforgiftning
Xylitol er et sødestoffer, der blandt andet kan findes i nogle typer af sukkerfrit tyggegummi og i nogle tandpastamærker. Stoffet påvirker hundens blodsukker og giver et fald i blodsukkerniveauet, der kan være potentielt dødeligt. Derudover skader det også hundens lever. Symptomerne der ses, hvis hunden har spist xylitol er blandt andet opkastning, træthed, slingrende gang og kramper. Der skal ikke særligt store mængder til at give problemer – hos en lille hund kan to til tre stykker tyggegummi være nok til at forgifte den.
Chokoladeforgiftning
Chokolade indeholder stoffet theobromin, som påvirker nervesystemet, og hunde kan ikke tåle det i samme mængder, som mennesker kan. Chokolade, der for os er en lækker snack, er derfor potentielt livsfarligt for hundene. Nogle af de symptomer, der ses ved indtag af chokolade, er forhøjet kropstemperatur, kramper, slingrende gang, opkastning, diarré og øget hjertefrekvens med rytmeforstyrrelser.
Indholdet af theobromin er højere i mørk chokolade end i lys, og dermed er mørk chokolade farligere for hunden. Det betyder dog ikke at lys chokolade ikke kan forgifte hunde, og jo mindre hunden vejer, jo mindre chokolade skal der til, før det giver problemer.
Medicin
Meget af det medicin vi ofte har i hjemmet, som eksempelvis de almindelige smertestillende håndkøbsprodukter, kan i ganske små mængder være livsfarlige for hundene. Flere af disse stoffer kan give varige skader på eksempelvis leveren eller nyrerne – skader som kan være irreversible, når de først er opstået.
Rottegift
Rottegift virker ved at forhindre blodet i at størkne og derfor er forgiftninger med rottegift forbundet med blødningsforstyrrelser. Inden for nogle dage efter at hunden har spist giften, vil man blandt andet kunne se at hunden pludseligt begynder at bløde fra næsen, kaster blod op, får blodig diarré eller at den begynder at bløde fra slimhinderne i munden.
Hvad skal man gøre, hvis uheldet er ude?
Hvis man mistænker, at ens hund har spist noget giftigt, er det vigtigt at man reagerer med det samme. Dyrlægen har mulighed for hjælpen hunden, og det kan i nogle tilfælde ske ved at få den til at kaste op. Jo hurtigere det sker, jo mindre er risikoen for at hunden udvikler symptomer – og den bedste effekt ses hvis det sker indenfor 30 minutter efter at den har indtaget giftstoffet. Det er også muligt at give hunden aktivt kul, der hæmmer optagelsen af stoffet i tarmen, og for nogle forgiftninger findes der en modgift, som hunden kan få. Det kan være en rigtig god idé at medbringe indpakningen, på det hunden har spist, hvis det er muligt – det giver dyrlæge mulighed for at se, hvilke stoffer det indeholder, og vælge den bedste behandling.
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Nytåret kan være en stressende tid for mange hunde, og derfor kan det være en fordel at starte med lydtræning. Så kan du skabe tryghed for både dig og din hund.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Koralkirsebær er en almindelig stueplante i mange danske hjem og den kan give alvorlige forgiftninger hos hunde
Rotter er uønskede gæster, som blandt andet bekæmpes med gift – og indtager hunden denne gift, kan det være livsfarligt
Hjemmet bør være et sikkert sted for både to- og firbenede, men en almindelig dansk husholdning byder på en række muligheder for alvorlige forgiftninger, som du bør være opmærksom på
Hvad skal du passe på at din hund ikke spiser, når I begiver jer ud i efterårssolen?
Påskeferien er snart over os, og selvom vi i år ikke kan samle hele familien om påskebordet, vil de fleste nok holde fast i at spise den traditionelle påskemad. Vi kommer fortsat til at nyde påskebordets udvalg, og mon ikke der også sniger sig lidt chokolade indenbords? Men mens vi guffer maden i os, er det vigtigt at holde øje med, om hundesnuden også tager del i lækkerierne
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, sikrede sig lørdag endnu en gang sejren i Best In Show ved en international DKK udstilling.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Med risiko for at gentage os selv: Labrador retrieveren Lab'Spb Gazprom, også kendt som Blue, vinder endnu en gang Best In Show!
Så er billederne fra udstillingen i Herning kommet på hjemmesiden.
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Som en del af søndagens oplevelser i Store Ring, blev der ved Dansk Kennel Klubs Winter Wonderland uddelt en særlig hæder til de imponerende repræsentanter for Danmarks seks nationalracer. Og det var en gammel dansk hønsehund ved navn Charletan's Rollo, der løb med titlen som Bedste Hund af Dansk Race.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Juniorhandleren Naya Kühne Andersen imponerede den britiske dommer i finalen ved søndagens Winter Wonder Show i Herning.