Hundene viste deres medfødte jagtinstinkter, da Myndeklubben i søndags afholdt national lure coursing-konkurrence i Nørresundby. Formiddagen bød ganske vist på en heftig regnbyge, men da pausen var ovre og andet løb gik i gang, var betingelserne nærmest ideelle. Med en blanding af sol, skyer og en mild brise var rammerne sat for en spændende og stemningsfuld eftermiddag.
Lure coursing er ikke blot en konkurrenceform, men også en mulighed for at lade mynderne bruge deres medfødte evner til det, de er skabt til: at jage ved syn. Det er en sport, der fremkalder begejstring hos både hund og ejer, og som skaber en stærk forbindelse mellem menneske og dyr. Her handler det nemlig ikke kun om konkurrencen, men også om at lade hundene gøre noget, de elsker, og om at mødes i et engageret og hjerteligt fællesskab.
Sporten er primært for hunde i gruppe 10 og racerne cirneco dell'etna, podenco andaluz, podenco canario, podenco ibicenco og podengo portuguese fra gruppe 5, som netop er avlet til jagt ved syn. For at deltage i konkurrencer skal hundene være godkendt til at løbe lure coursing og have en officiel licens. Dommerne vurderer hundenes præstationer ud fra fem parametre: hurtighed, udholdenhed, agility, følge og motivation. Pointene fra det første løb afgør, hvordan hundene placeres i andet løb, hvor de bedste løber mod hinanden, to og to.
Jagtdrift og glæde i fuldt flor
For Jonas Christensen og hans whippet-tæve Tiki var søndagens konkurrence den første officielle. Trods en voldsom regnbyge under første løb leverede Tiki en imponerende indsats:
– Jeg var gennemblødt, men Tiki blev bare ved med at løbe. Hun havde fart på hele vejen, og hun var tydeligt fokuseret på byttet. Det var en kæmpe glæde at se hende i sit rette element, fortalte Jonas.
Tiki er opdrættet af Jonas’ far, der har været whippetopdrætter i over 35 år. Lillesøsteren Kenya, der endnu er for ung til at deltage, er også en del af familien. Indtil videre træner Kenya på korte og lige løb, der skal tænde hendes jagtinstinkt.
Jonas har fundet stor glæde i at se sin hund arbejde selvstændigt og med fuld intensitet: – Jeg synes, det er synd at have hund uden at bruge den til noget. Lure coursing giver Tiki mulighed for at udleve sit instinkt, og det gør hende glad og mentalt afbalanceret. Det er en fornøjelse at se, hvor meget hun vil det her.
Han fremhævede også det sociale aspekt i Myndeklubben: – Det er helt klart det sociale, der binder det hele sammen. Foreningen er fyldt med flinke mennesker, og det gør det hele til en god oplevelse både for hund og ejer.
Fra skepsis til verdensmesterskab
Malene Wachs og hendes fireårige afghanske mynde Jamie har kun dyrket lure coursing i knap to år, men har allerede opnået flotte resultater. Jamie er både dansk og svensk lure coursing-champion og deltog tidligere i år ved verdensmesterskabet i Tjekkiet.
– Jeg var så stolt. Han blev nummer 13 ud af 16 afghanere, men bare det at være med blandt de bedste i verden var en oplevelse. Og det vigtigste er, at han elsker det. Jeg græd første gang jeg så ham løbe – det var så rørende at se ham gøre det, han er skabt til, lød det fra Malene.
Hun indrømmede, at hun i begyndelsen var tøvende: – Jeg var bekymret for at slippe ham løs. Jeg havde jo ikke prøvet det før og tænkte, om han nu ville løbe væk. Men da jeg så, hvor fokuseret han var, vidste jeg, at det her var helt rigtigt for ham.
I søndagens konkurrence lå Jamie på en flot tredjeplads efter første løb blandt otte afghanere. Han trænes til daglig med cykelture, lange gåture og løb på greyhoundbaner samt til træninger i Myndeklubben:
– Han skal både have kondi og styrke. Det handler ikke bare om fart, men også om at kunne holde hele vejen og styre kroppen rundt i svingene. Og så skal det være sjovt for ham – det er det vigtigste.
Træning og engagement bag resultaterne
Både Jonas og Malene har tilpasset deres hverdag, så hundene kan holdes i god form og trives med sporten. Jonas træner med frisbees og legetøj hjemme i haven for at stimulere Tikis jagtinstinkt og gøre hende skarp til løbene. Han bruger også almindeligt hundelegetøj som blæksprutter og tov, der flakser ligesom luren, og som Tiki ivrigt forfølger.
Malene cykler med Jamie to-tre gange om ugen og sørger for lange gåture og løb på greyhoundbaner. Hun har lagt en tydelig plan for hans træning op til store konkurrencer som verdensmesterskabet:
– Det handler om at opbygge både kondition og styrke, men også om at holde ham glad og motiveret. Jamie elsker det her, og det skal være sjovt for ham. Han skal føle, at han gør noget, han er god til og elsker, sagde Malene.
Fællesskabet i centrum
Selvom konkurrencen og træningen betyder meget, er det fællesskabet i Myndeklubben, der gør det hele værd for deltagerne. Jonas forklarede: – Det er helt sikkert fællesskabet, der holder sammen på det hele. Hvis det ikke var en rar oplevelse at komme til træning og konkurrence, så var det ikke det samme. Det er menneskerne, men også det, at man kan give sin hund muligheden for at være hund.
Lure coursing-sæsonen strækker sig over forår, sommer og efterår, hvor der er størst mulighed for passende vejrforhold. Myndeklubben tilbyder træninger både i Jylland og på Sjælland, og sporten vinder i stigende grad indpas blandt danske myndeejere. Den giver ikke kun hundene motion og stimulering, men styrker også fællesskabet blandt engagerede hundefolk.
Vil du vide mere om lure coursing, kan du finde yderligere information på myndeklubben.dk.
Licenskrav: Hunden skal være mindst 15–18 måneder (afhængigt af race) og bestå én sololøb og to parløb for at få lure coursing-licens
Konkurrenceformat: Hver konkurrence består af to løb. Første løb afgør, hvem hunden møder i andet løb (nr. 1 mod nr. 2, osv.).
Bedømmelse: Minimum to dommere vurderer hundene ud fra fem kriterier: hurtighed, udholdenhed, agility (smidighed), følge og motivation.
Traditionen tro gav Myndeklubben alle hunde mulighed for at prøve lure coursing på Hundens dag.
Myndeklubben har oplyst, at deres planlagte lure coursing søndag er blevet aflyst, da det ganske enkelt ville være for farligt for hundene at gennemføre
At kalde 12 graders varme for arktisk klima er måske lige at stramme den. Men forestil dig du er en mynde og stammer fra varmere himmelstrøg, så var det nok en passende metafor for vejret, da Myndeklubben afholdt deres oktober udstilling på et stadion i Århus - udendørs
Torsdag var der officiel åbning af EM i Lure Coursing i Nørresundby. Vi har modtaget en lille reportage derfra
Den irske ulvehund Butler er den første af sin race i Danmark, der har opnået en 1. præmie i en schweissprøve med et spor, der var 400 meter langt og tre timer gammelt. En præstation, der viser, at også de store mynder kan arbejde med næsen og nyde det.
Den spektakulære kidnapningssag fra Norge, hvor en 68-årig milliardærfrue er forsvundet, kan nu komme tættere på en opklaring takket være en hund
I takt med at temperaturerne nærmer sig frysepunktet, indstilles lure coursing-sæsonen for mynderne. Det gælder om at få de sidste træninger med, og i weekenden afholdt Myndeklubben en af årets sidste på Sjælland
Vi ved alle, at menneskets bedste ven er vores hund. I ”Kærlighed giver pote” – er det en whippet, der hedder ”Bella”
Der er noget livgivende i at opleve ting langsomt åbne igen. I søndags var der igen træning på Midtjysk Greyhound Stadion
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.