Større hunde med større hjerner er tilsyneladende mere intelligente end deres mindre artsfæller med mindre hjerner. Det konkluderer et nyt studie fra det amerikanske University of Arizona, skriver universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne er stadig usikre på, hvorfor det er sådan. Det kan både være antallet af neuroner i hjernen, sammensætningen af neuronerne eller noget helt tredje, fortæller hovedforfatteren bag studiet, Daniel Horschler, som er ph.d.-studerende i antropologi ved University of Arizona, ifølge pressemeddelelsen.
Daniel Horschler pointerer også, at intelligensen dækker over, at større hunde generelt har en bedre såkaldt kognitiv kontrol end små hunde, hvilket for eksempel indebærer bedre korttidshukommelse og større selvkontrol.
Samme tendenser er også tidligere blevet påvist blandt primater.
– Tidligere studier har påvist det samme hos primater primært, så vi var ikke sikre på, om resultaterne kun var et udtryk for et særligt aspekt i evolutionen i hjernen hos primater, fortæller Daniel Horschler ifølge pressemeddelelsen.
– Vi mener, at hunde er et godt testdyr, da der er så store forskelle i deres hjernestørrelse i en grad, som man ikke kender fra andre jordbaserede pattedyr. Der er chihuahuaen og granddanoisen og alt imellem, tilføjer han.
Daniel Horschler har baseret sit arbejde på data fra 7.000 forskellige hunde fra 74 forskellige racer fra hjemmesiden dognition.com - en borgervidenskabsside, hvor almindelige mennesker kan uploade data om deres hunde.
Hundenes hjernestørrelser blev målt ud fra gennemsnittet hos racen. Denne data blev siden samkørt med data fra øvelser om hundenes korttidshukommelse og selvkontrol.
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
De fleste ændrer deres toneleje når de taler til en lille baby. Deres stemmeføring bliver mere rytmisk og vokalerne bliver overdrevne. Det samme gør sig gældende når vi taler til vores hunde, skriver Illustreret Videnskab.
Indimellem hører man ordsproget: "Som hund, så ejer" - og der er faktisk noget om snakken både i det fysiske udtryk, men også det psykiske.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
En families værste mareridt og en hunds utrolige instinkter førte til en lykkelig genforening efter en nervepirrende jagt gennem Aalborgs gader.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Tisser hunden mere end den plejer, mindre end den plejer, oftere end den plejer - eller er den begyndt at tisse indenfor? Det kan være tegn på, at den er noget galt. Ændret urineringsmønster, er et almindeligt symptom på en lang række forskellige sygdomme hos hunde