Som hund, så ejer - eller?

31-01-2024 11:11, af Anne Cecilie Sohl

Indimellem hører man ordsproget: "Som hund, så ejer" - og der er faktisk noget om snakken både i det fysiske udtryk, men også det psykiske.

Copyright Ridehesten.com
Hundeejere har en tendens til at vælge hunde der matcher deres egen personlighed. Foto: AdobeStock

Du har sikkert selv oplevet det pudsige syn af en hund og dens ejer, hvor ligheden er slående. Men hvordan kan det egentlig være? Er det mennesket der over tid bevidst eller ubevidst efterligner hunden, eller er det omvendt? Eller er det bare noget vi bilder os ind?

Dette spørgsmål slog Videnskab.dk sig sammen med lektor i psykologi ved Københavns Universitet, Jesper Dammeyer, for at svare på.

Er der noget om snakken?

Inden vi leder efter årsagen til, at hunde og deres ejere ligner hinanden, skal vi dog først finde ud af om det overhovedet er tilfældet.

Flere forskere har gennem tiden forsøgt at undersøge, om hunde og deres ejere rent faktisk ligner hinanden. Det gjorde man i et amerikansk studie fra 2004 ved at teste om tilfældige personer ud fra billeder kunne gætte hunde-ejer-par. De viste 45 billeder af hunde, som skulle parres med 28 personer.

Deltagerne i studiet kunne i to ud af tre tilfælde matche de rigtige par når der var tale om racerene hunde. Forskerne selv var dog ikke helt overbevist, men mente at det kun pegede i retning af at der var noget om snakken. 

Et japansk studie fra 2009 lavede et lignende studie og kom frem til samme resultat. 

— Konklusionen på de her studier er, at man simpelthen kan matche en person og deres hund, blandt andet fordi der er en eller anden form for fysisk lighed mellem dem, siger Jesper Dammeyer til Videnskab.dk og fortsætter.

— Årsagen er den, at vi simpelthen foretrækker ting og personer, som ligner os selv. En psykologisk effekt, der gør sig gældende på mange områder – blandt andet når vi vælger, hvilken hunderace vi godt kunne tænke os.

I forksningen kalder man denne psykologiske effekt "ligheds- eller homofili-effekten."

Ens karaktertræk

Også ligheden i personlighed mellem hund og ejer er blevet undersøgt.

Et studie lavet i Ungarn i 2012 beviste at der mellem hunde og deres ejere var signifikante ligheder i forhold til fem personlighedstræk - neuroticisme, ekstrovertion, samvittighedsfuldhed, venlighed og åbenhed. Både hundejerne selv, deres venner og familie havde hjulpet med beskrivelsen af både hundens og ejerens personlighed.

Der kunne ikke findes noget bevis på, at mængden af tid hund og ejer havde brugt sammen, også havde indflydelse på deres ligheder. Derfor pegede studiet på at ejerene havde valgt hunde der matchede deres egen personlighed. Det blev bakket op af et andet studie fra 2012 der viste at aggressive mennesker i højere grad vælger aggressive hunde. 

Jesper Dammeyer forklarer at begge studier viser at det igen er homofili-effekten, som spiller ind, når en ejer vælger en hund der matcher ens egen personlighed. Men han mener også at der sker en tilpasning over tid, hvor hunden og ejeren påvirker hinanden.

Han forklarer at der er to grunde til den forstærkende effekt:

  1. Hundens adfærd har indflydelse på ejerens adfærd: Det gælder for den aggressive hund, men også, hvis man har en mere aktiv hund, som har brug for meget motion, så bliver ejeren også selv mere sporty, fordi man skal sørge for, at hunden bliver aktiveret.
  2. Ejerens selvopfattelse: Ens hund og dens race vil påvirke ens selvopfattelse. Hunden bliver som en forlængelse af en selv – ligesom man også bygger en identitet op omkring ens bil, tøj og hobbyer. Oftest er man ikke bevidst om det.

— Det er både ens indre identifikation, som er på spil, men også andres forventninger til én. Det er ligesom de klassiske kønsroller, hvor en pige gør de ting, som man forventer, at en pige gør, forklarer Jesper Dammeyer til Videnskab.dk

Læs også

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Danskerne vil gå langt for at hjælpe dyr i nød

26-04-2024 08:38, af Anne Cecilie Sohl

Siden Agria Dyreforsikring i 2018 første gang afholdt den velgørende Hundegåtur, er danskernes ønske om at hjælpe dyr i nød kun vokset. Derfor håber Agria på - for syvende år i træk - at kunne sætte indsamlingsrekord i weekenden den 4. og 5. maj. Hverken distancen eller antallet af skridt er afgørende for donationens størrelse - men jo flere der går med, jo flere penge donerer selskabet til Dyreværnets arbejde med hjemløse hunde.

Hvad er interdigital furunkulose?

22-12-2017 16:15, af Astrid Gerd Holtet

Furunkulose i poterne er en ret almindelig lidelse hos hunde, som kan være smertefuld og svær at slippe af med

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden