Du har sikkert selv oplevet det pudsige syn af en hund og dens ejer, hvor ligheden er slående. Men hvordan kan det egentlig være? Er det mennesket der over tid bevidst eller ubevidst efterligner hunden, eller er det omvendt? Eller er det bare noget vi bilder os ind?
Dette spørgsmål slog Videnskab.dk sig sammen med lektor i psykologi ved Københavns Universitet, Jesper Dammeyer, for at svare på.
Er der noget om snakken?
Inden vi leder efter årsagen til, at hunde og deres ejere ligner hinanden, skal vi dog først finde ud af om det overhovedet er tilfældet.
Flere forskere har gennem tiden forsøgt at undersøge, om hunde og deres ejere rent faktisk ligner hinanden. Det gjorde man i et amerikansk studie fra 2004 ved at teste om tilfældige personer ud fra billeder kunne gætte hunde-ejer-par. De viste 45 billeder af hunde, som skulle parres med 28 personer.
Deltagerne i studiet kunne i to ud af tre tilfælde matche de rigtige par når der var tale om racerene hunde. Forskerne selv var dog ikke helt overbevist, men mente at det kun pegede i retning af at der var noget om snakken.
Et japansk studie fra 2009 lavede et lignende studie og kom frem til samme resultat.
— Konklusionen på de her studier er, at man simpelthen kan matche en person og deres hund, blandt andet fordi der er en eller anden form for fysisk lighed mellem dem, siger Jesper Dammeyer til Videnskab.dk og fortsætter.
— Årsagen er den, at vi simpelthen foretrækker ting og personer, som ligner os selv. En psykologisk effekt, der gør sig gældende på mange områder – blandt andet når vi vælger, hvilken hunderace vi godt kunne tænke os.
I forksningen kalder man denne psykologiske effekt "ligheds- eller homofili-effekten."
Ens karaktertræk
Også ligheden i personlighed mellem hund og ejer er blevet undersøgt.
Et studie lavet i Ungarn i 2012 beviste at der mellem hunde og deres ejere var signifikante ligheder i forhold til fem personlighedstræk - neuroticisme, ekstrovertion, samvittighedsfuldhed, venlighed og åbenhed. Både hundejerne selv, deres venner og familie havde hjulpet med beskrivelsen af både hundens og ejerens personlighed.
Der kunne ikke findes noget bevis på, at mængden af tid hund og ejer havde brugt sammen, også havde indflydelse på deres ligheder. Derfor pegede studiet på at ejerene havde valgt hunde der matchede deres egen personlighed. Det blev bakket op af et andet studie fra 2012 der viste at aggressive mennesker i højere grad vælger aggressive hunde.
Jesper Dammeyer forklarer at begge studier viser at det igen er homofili-effekten, som spiller ind, når en ejer vælger en hund der matcher ens egen personlighed. Men han mener også at der sker en tilpasning over tid, hvor hunden og ejeren påvirker hinanden.
Han forklarer at der er to grunde til den forstærkende effekt:
— Det er både ens indre identifikation, som er på spil, men også andres forventninger til én. Det er ligesom de klassiske kønsroller, hvor en pige gør de ting, som man forventer, at en pige gør, forklarer Jesper Dammeyer til Videnskab.dk.
Borgerforslag om forbud mod salg, distribution og køb af nikotinposer/snus møder stor opbakning fra hundeejere, dyrevelfærdsorganisationer og politiske ordførere i kampen for dyrenes sikkerhed.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Sidsel Rytcher Lauridsen og hendes hund Shadow imponerede ved de nordiske mesterskaber i Dog Dancing med dedikation, glæde og præcis træning.
Hugo, en welsh springer spaniel med en helt anderledes start på livet i Israel, er gået fra atypiske vilkår til at triumfere som dansk racevinder og elsket familiemedlem