Ingen med interesse for hunde og hundeopdræt kan være i tvivl om, at der har været run på i 2020. Mange opdrættere er bogstaveligt talt blev kimet ned af interesserede køber, så snart et nyt kuld blev annonceret på ”Køb hund”.
Der er naturligvis forskellige årsager til de mange hvalpekøb i 2020, men det er DKK’s indtryk, at det ikke bare har været impulskøb. Mange familier fortæller, at de har ønsket sig en hund i mange år. De har bare ikke haft den tid, de vidste var nødvendig, i det første år med en hvalp.
For disse mennesker kom coronatidens påbud om hjemmearbejde som en uventet ”gave” af tid, og de greb muligheden for endelig at få en hund. Godt hjulpet på vej af ansvarsbevidste opdrættere, kunne køberne benytte ventetiden fra tæven blev parret til hvalpen var rejseklar til at forberede sig og sætte sig ind i hundens behov.
Ti procents stigning
I 2020 registrerede DKK i alt 23.742 hunde, og det er en stigning på hele 10 procent sammenlignet med 2019. De specifikke tal for hver enkelt race kan findes HER
Antallet af importer var lavere i 2020, end det plejer at være, og det kan nok tilskrives de helt eller delvist lukkede grænser pga. corona. I 2020 kom der 1.297 importerede hunde ind i DKK’s database, Hundeweb, og det er et fald på 9,3% sammenlignet med 2019.
Top 20
Rækkefølgen af de mest populære hunderacer har ikke ændret sig meget. Labrador retriever ligger stadig på en solid førsteplads efterfulgt af schæferhund og golden retriever. Der er kommet to nye racer på top20-listen, nemlig flat coated retriever og ruhåret gravhund. Samtidig har shih tzu og west highland white terrier forladt listen:
Tal fra Dansk Hunderegister
Det samlede registreringstal for Dansk Hunderegister (DH) steg også fra 2019 til 2020, men ikke så meget som DKK’s. DKK’s andel af det samlede registreringstal i Dansk Hunderegister steg desuden fra 34,3 til 35,1% fra 2019 til 2020. Tager man blandingerne ud, er DKK’s andel af de hunde, der er registreret med en race i Dansk Hunderegister, steget fra 40,2 til 41,3 %. Meget tyder altså på, at hvalpekøberne i 2020 i stigende grad har efterspurgt DKK-stambogsførte hunde:
På listen over TOP20-racer i Dansk Hunderegister finder vi også labrador på førstepladsen, men her er golden retriever og schæferhund blevet overhalet af bichon havanais:
Terriergruppen er i fremgang
Den samlede stigning i DKK’s registreringstal på 10% dækker over store forskelle racerne og grupperne imellem. Gruppe 3, Terriere, står for den allerstørste stigning på 23,3%. Det er især staffordshire bullterrier og cairn terrier, der bidrager, med stigninger på hhv. 38% (610 til 842 registreringer) og 35% (253 til 317 registreringer). Vi ser slet ikke den samme stigning i disse racerne udenfor DKK, så igen er de nye hvalpekøbere altså gået målrettet efter DKK-hunde. Stigningerne i Dansk Hunderegister samlet set for de to racer er på 5 % for staffordshire bull terrier og 9 % for cairn terrier.
Fald i populariteten af de kortnæsede racer
Kortnæsede – eller såkaldt brachycephale – racer, har været meget populære i en årrække. Fra 2019 til 2020 kan vi dog se et fald i flere af racerne, bortset fra fransk bulldog, som stiger lidt. Engelsk bulldog er faldet med hele 17,5% i Dansk Hunderegister, mens det tilsvarende fald hos DKK kun er på 3,2%. Omvendt ser det ud hos mops. Her er faldet hos DKK størst:
Stigning i ”krævende racer”
Selvom stigningen i gruppe af hyrde- og kvæghunde kun er halvt så stor som for alle grupper tilsammen, er der en enkelt markant højdespringer. Det er border collien, der med et hop fra 274 til 397, kan notere sig for en stigning på ikke mindre en 45%. Også her er stigningen for det samlede tal i Dansk Hunderegister væsentligt mindre (11,5%). En race som ruhåret hønsehund er også steget 25 %, og man kan spekulere over, om hvalpekøberne har haft mod på at vælge mere ”krævende” racer i 2020 – nu, hvor de havde mere tid?
Fremtiden ser lys ud
Hvad vil der ske i 2021 – når vi kommer ud på den anden side af coronakrisen? Det er svært at spå om, men i DKK er vi ikke bekymrede. Vi er overbeviste om, at langt de fleste nye hvalpekøbere vil være godt rustede til at møde hverdagen igen. Fordi de er blevet klædt på til opgaven af vores ansvarsbevidste opdrættere. Samtidig har mange gjort brug af DKK’s nye tilbud om online-træning og kurser, og forhåbentlig vil de huske tilbage på 2020 som det år, hvor de endelig fik indfriet et stort og længe næret ønske om at blive hundeejere.
Du kan læse meget mere om registreringstallene i næste nummer af HUNDEN.
For første gang foreslår EU-kommissionen, at hundes og kattes velfærd bliver beskyttet af EU-lovgivningen. Forslaget skal indføre længe ventede foranstaltninger vedrørende sporbarhed og registrering af hunde og katte. Det er godt nyt for de danske kæledyr, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.
Det er ikke nogen hemmelighed, at hvalpe er i høj kurs for tiden. Alligevel blev Merethe og Jens Ole fra Kennel Gjedbo overraskede, da en person bød 50.000 kroner for en af deres hvalpe
I en ny rapport kortlægger en international ekspertgruppe de omfattende problemer med illegal handel med kæledyr. Eksperterne anbefaler, at der indføres registrering af handel med kæledyr på tværs af hele EU for at imødekomme problemet
Udstillinger, prøver og konkurrencer er blevet aflyst, generalforsamlinger udskudt og øvrige aktiviteter sat i bero. Frivillige kræfter er sat i venteposition– alt er vendt på hovedet. Skal vi gøre noget eller hvad kan vi gøre?
Man skal være opfindsom i disse dage, når både børn, hunde og voksne skal aktiveres. Østjysk tyv gik dog et skridt for langt
Første udstilling er nu forbi. Her får I et udvalg af vores billeder. Alle billederne kommer på nettet i løbet af den kommende uge. Tak for en dejlig udstilling
Flåterne har ikke bare været tidligt på færde i år, der kommer også ekstra mange af dem på grund af den våde vinter. Derfor skal man som hundeejer være opmærksom
Det skulle have været et af årets hundehøjdepunkter. Men nu er det aflyst på grund af corona. Arrangør lover at vende tilbage i 2021 med et endnu større arrangement
DKK tager medansvar for, at den gradvise genåbning af Danmark kan starte hurtigst muligt. Derfor appellerer DKK til, at alle hundesportsaktiviteter forbliver indstillet i den kommende periode.
Langt de fleste kenneler har oplevet en vanvittig stigning i antallet af henvendelser om hvalpekøb under coronakrisen. Det tager Randers Dyrehospital nu konsekvensen af
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?