Den ældre hund får også ømme ben

27-04-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har travet land og rige rundt under corona – og har vi en hund, har den selvfølgelig været med. Men en ældre hund har præcis samme risiko for skader, sygdom og smerter som ældre mennesker har. Agrias skadestatistik viser en kraftig stigning i skader på bevægeapparatet hos hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Stigningen i antallet af skader i bevægeapparatet, der er på over 50 procent fra første kvartal 2020 til første kvartal 2021, har formentlig flere årsager: Det kan både skyldes, at hunde motioneres meget mere end normalt under corona, og at vi alle har haft bedre tid til at holde øje med, om hunden nu har det godt. Skaderne er typisk i hundens bevægeapparat – hofter, ryg  og knæ.

Det er nemt at glemme, at hunden ældes hurtigere, end vi selv gør, og det kan bl.a. give smerter i kroppen, hvis vi forventer, at den kan småløbe ti kilometer eller gå timelange ture, ligesom den kunne, da den var yngre. 

 

Hunden følger dig i tykt og tyndt

Fordi hunde er sociale væsner, vil de helst gøre dig glad, og traver afsted, så godt de kan ved siden af dig. Men hvis din ældre hund begynder at være lidt modvillig og ikke længere trækker i snoren, som den plejede, så skal du være opmærksom på, at det måske er smerter, der er årsag til dens tilbageholdenhed.

 For hunde med gigt er det bedre at gå flere korte ture i stedet for et par længere, Mogens Brix

 

Passende udfordringer

Gennem hele hundens liv er det vigtigt, at den bliver udfordret på et niveau, der passer til dens alder og fysiske formåen. Den skal have tilpas med motion for at undgå overvægt og til at holde dens led og muskler i god form. En passiv hund bliver ikke kun påvirket fysisk – det går også ud over dens mentale sundhed. Hunde, der lever passive liv, bliver lettere senile, så sørg for at aktivere den, så den ikke bare ligger de fleste af døgnets timer for sig selv. Da en ældre hund  typisk er mere rolig, er den nemmere at have med ud, så tag din gamle ven med, når du besøger venner, børnene er til sport, eller du bare skal et smut i byen.

 

Flere korte ture er bedre end én lang

– For hunde med gigt er det bedre at gå flere korte ture i stedet for et par længere, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Tag f.eks. hunden med ud i haven, og lad den søge efter et par godbidder eller legetøj, du har gemt, tag den med ud til postkassen, og hvis du har mulighed for det, og læg gåturen et sted, hvor underlaget er blødt. 

Fakta
Almindelige helbredsproblemer hos ældre hunde
  • Gigt – rammer i særlig grad store og tunge hunde, men selv mindre hunderacer kan blive ramt. De mest almindelige symptomer er ledsmerter, der fører til halthed og stive led efter hvile. Undgå trapper, og at hunden skal hoppe op/ned af f.eks. møbler. Tilpas diæt, vægt og motion til hundens alder. Flere korte ture hver dag bør erstatte få længere.
  • Livmoderbetændelse – kan opstå hos alle racer, men hos visse racer rammes mere end halvdelen af tæverne, f.eks. berner sennen, grand danois, irsk ulvehund og rottweiler. Tæveejere bør vælge en sygeforsikring, der dækker hele hundens liv, da livmoderbetændelse ofte rammer de hunde.
  • Tumorer – mærk hunden efter med jævne mellemrum for at opdage eventuelle knuder. En tidlig diagnose giver en bedre prognose.
  • Nedsat syn og hørelse – begynder din hund at høre dårligere, kan du bruge kropssprog til at vise den, hvad du gerne vil. Det nytter alligevel ikke at tale højere. Er det synet, der svigter, er det vigtigt, at I ikke flytter for meget rundt på møblerne derhjemme, og at gåturene går ad kendte ruter.
  • Fedme – pas godt på, at din hund ikke bliver for tyk, når den motioneres mindre. Stol ikke på dine egne øjne, men lyt til dyrlægen eller folk omkring dig. Vi kan ikke altid selv se, når vores hund er blevet for rund. Smut regelmæssigt forbi dyrlægen og få hunden på vægten. Sørg for at få afstemt kosten, for det er ikke rart for ømme led at bære rundt på en masse ekstra vægt.

Læs også

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

USA: Hund bringer lykke i livet for 104-årig

23-05-2018 14:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hele sit liv har Milt Lessner haft hund. Da han mistede sin kone, mistede han også sine hunde. Nu har han adopteret en ældre hund, og han er lykkelig

Hund skambidt og ejer snydt med falsk navn

24-06-2013 14:02, af Maja Golles
Hund blev skambidt i sidste uge og døde efterfølgende af sine skader. Ejeren til gerningshunden oplyste falsk navn og adresse

Hver anden hvalp kommer til skade - Sådan gør du hjemmet klar til din nye hvalp

05-05-2015 10:28, af Tine Luther
En hvalp kommer nemt galt af sted. Nye hundeejere kan med små ændringer i hjemmet undgå de værste ulykker. Selvom hvalpe har et blødt skelet, hører knoglebrud til de mest almindelige skader, når hvalpen er yngre end et år. Nysgerrige hvalpe kan også nemt få spist objekter, der ikke egner sig til deres sarte mave. Her er lidt gode råd fra Agria Dyreforsikring til, hvordan du kan forebygge skader.

Coretræning afhjælper korsbåndsskader

09-03-2022 15:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stor amerikansk undersøgelse fra Washington State University har kigget på skader hos agilityhunde, og hvordan man forebygger korsbåndsskader

Passiv rygning skader også din hund

02-01-2017 09:36, af Kasper Larsson
Det er ikke kun dig selv, det går ud over, når du ryger. Din hund tager også skade af tobaksrøgen – et godt nytårsforsæt ville derfor være at kvitte smøgerne

Forfærdelig væddeløbsindustri i bl.a. Storbritannien

03-12-2015 11:20, af Tine Luther
Hundevæddeløbsindustrien i Storbritannien benytter kritisable metoder, så man kan ikke lade dem overvåge sig selv. Det er nødvendigt med en uafhængig tilsynsmyndighed, hvis forsømmelse, grusomme træningsmetoder og udbredte skader skal stoppes, siger League Against Cruel Sports.

Ektropion – hvad er det?

22-04-2019 09:24, af Astrid Gerd Holtet

Udadkrængning af øjenlågene – eller ektropion – gør øjnene mere modtagelige overfor skader og infektioner 

Rygning skader også din hund

18-05-2016 14:41, af Tine Luther
Hunde, der lever i rygerhjem, får dårligere helbred.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livsglade labrador retriever

22-07-2025 07:28, af Bolette Heering

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Fra HUNDEN: Raceportræt af den legesyge pudel

26-07-2025 07:09, af Anne Birgitte Schilling

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Hvorfor må hunde ikke bade ved blå flag

24-06-2021 15:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Danmark bugner af lækre badestrande med blå flag, men her er hunde forbudt. Læs her hvorfor

Fra HUNDEN: Raceportræt af den lynhurtige whippet

24-07-2025 06:34, af Brian Ankerstjerne Hansen

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Danskernes 25 mest populære hunderacer

04-02-2025 13:24, af Cecilie Friis Amstrup

Økonomi, livsstil og etiske overvejelser har i 2024 påvirket danskernes valg af hund, forklarer Agrias hundeekspert, Lotte Evers, som analyserer årets top 25 over Danmarks mest populære hunderacer.

Fra HUNDEN: Raceportræt af den kærlige welsh corgi

25-07-2025 06:56, af Erik Faarup

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN. 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Fra HUNDEN: Raceportræt af den livlige petit basset griffon vendéen

21-07-2025 07:04, af Gunnar Nymann

Her i sommerferien tager vi fat i nogle af de raceportrætter, som tidligere er blevet bragt i Dansk Kennel Klubs medlemsmagasin HUNDEN.