Den ældre hund får også ømme ben

27-04-2021 09:09, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Vi har travet land og rige rundt under corona – og har vi en hund, har den selvfølgelig været med. Men en ældre hund har præcis samme risiko for skader, sygdom og smerter som ældre mennesker har. Agrias skadestatistik viser en kraftig stigning i skader på bevægeapparatet hos hunde

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

 

Stigningen i antallet af skader i bevægeapparatet, der er på over 50 procent fra første kvartal 2020 til første kvartal 2021, har formentlig flere årsager: Det kan både skyldes, at hunde motioneres meget mere end normalt under corona, og at vi alle har haft bedre tid til at holde øje med, om hunden nu har det godt. Skaderne er typisk i hundens bevægeapparat – hofter, ryg  og knæ.

Det er nemt at glemme, at hunden ældes hurtigere, end vi selv gør, og det kan bl.a. give smerter i kroppen, hvis vi forventer, at den kan småløbe ti kilometer eller gå timelange ture, ligesom den kunne, da den var yngre. 

 

Hunden følger dig i tykt og tyndt

Fordi hunde er sociale væsner, vil de helst gøre dig glad, og traver afsted, så godt de kan ved siden af dig. Men hvis din ældre hund begynder at være lidt modvillig og ikke længere trækker i snoren, som den plejede, så skal du være opmærksom på, at det måske er smerter, der er årsag til dens tilbageholdenhed.

 For hunde med gigt er det bedre at gå flere korte ture i stedet for et par længere, Mogens Brix

 

Passende udfordringer

Gennem hele hundens liv er det vigtigt, at den bliver udfordret på et niveau, der passer til dens alder og fysiske formåen. Den skal have tilpas med motion for at undgå overvægt og til at holde dens led og muskler i god form. En passiv hund bliver ikke kun påvirket fysisk – det går også ud over dens mentale sundhed. Hunde, der lever passive liv, bliver lettere senile, så sørg for at aktivere den, så den ikke bare ligger de fleste af døgnets timer for sig selv. Da en ældre hund  typisk er mere rolig, er den nemmere at have med ud, så tag din gamle ven med, når du besøger venner, børnene er til sport, eller du bare skal et smut i byen.

 

Flere korte ture er bedre end én lang

– For hunde med gigt er det bedre at gå flere korte ture i stedet for et par længere, siger Mogens Brix, dyrlæge hos Agria Dyreforsikring.

Tag f.eks. hunden med ud i haven, og lad den søge efter et par godbidder eller legetøj, du har gemt, tag den med ud til postkassen, og hvis du har mulighed for det, og læg gåturen et sted, hvor underlaget er blødt. 

Fakta
Almindelige helbredsproblemer hos ældre hunde
  • Gigt – rammer i særlig grad store og tunge hunde, men selv mindre hunderacer kan blive ramt. De mest almindelige symptomer er ledsmerter, der fører til halthed og stive led efter hvile. Undgå trapper, og at hunden skal hoppe op/ned af f.eks. møbler. Tilpas diæt, vægt og motion til hundens alder. Flere korte ture hver dag bør erstatte få længere.
  • Livmoderbetændelse – kan opstå hos alle racer, men hos visse racer rammes mere end halvdelen af tæverne, f.eks. berner sennen, grand danois, irsk ulvehund og rottweiler. Tæveejere bør vælge en sygeforsikring, der dækker hele hundens liv, da livmoderbetændelse ofte rammer de hunde.
  • Tumorer – mærk hunden efter med jævne mellemrum for at opdage eventuelle knuder. En tidlig diagnose giver en bedre prognose.
  • Nedsat syn og hørelse – begynder din hund at høre dårligere, kan du bruge kropssprog til at vise den, hvad du gerne vil. Det nytter alligevel ikke at tale højere. Er det synet, der svigter, er det vigtigt, at I ikke flytter for meget rundt på møblerne derhjemme, og at gåturene går ad kendte ruter.
  • Fedme – pas godt på, at din hund ikke bliver for tyk, når den motioneres mindre. Stol ikke på dine egne øjne, men lyt til dyrlægen eller folk omkring dig. Vi kan ikke altid selv se, når vores hund er blevet for rund. Smut regelmæssigt forbi dyrlægen og få hunden på vægten. Sørg for at få afstemt kosten, for det er ikke rart for ømme led at bære rundt på en masse ekstra vægt.

Læs også

7 tegn på demens hos hunde

09-09-2021 12:06, af Astrid Holtet

Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund

Din ældre hund – pensionist på fire poter

28-07-2020 10:22, af Lotte Evers

Her kommer endnu et afsnit fra retrieverbogen af Lotte Evers

USA: Hund bringer lykke i livet for 104-årig

23-05-2018 14:34, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hele sit liv har Milt Lessner haft hund. Da han mistede sin kone, mistede han også sine hunde. Nu har han adopteret en ældre hund, og han er lykkelig

Ny ulykkesforsikring til hunde

23-09-2015 11:17, af Tine Luther
Livet som aktiv og glad hund kan være forbundet med skader, og nu kan hundeejere forsikre hunden mod ulykker og skader via en ny og billig ulykkesforsikring fra Dyrekassen Danmark. Forsikringen er den første af sin art, og selskabet håber derved, at endnu flere ejere vil beskytte deres dyr.

Hundens sikre sommer: 8 tips fra dyrlæge

20-04-2023 09:16, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En indbydende sø, en sprød majskolbe eller en kølig ispind kan være svært at modstå en varm sommerdag både for mennesker og dyr. Desværre er det også noget, der kan gøre alvorlig skade på hunde og ødelægge deres sommer på et splitsekund, hvis ejeren ikke er vågen. Her lister dyrlæge hos Agria Dyreforsikring en række skader, man kan forebygge, og hvad du bør holde øje med over sommeren

Coretræning afhjælper korsbåndsskader

09-03-2022 15:19, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En stor amerikansk undersøgelse fra Washington State University har kigget på skader hos agilityhunde, og hvordan man forebygger korsbåndsskader

Magtor rimer på kiropraktor - men det er meget meget mere

03-11-2019 11:33, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

I Hal C kan besøge en helt ny stand på DKK's udstillinger. Standen ejes af Magtor, og her kan man få testet hundens bevægeapparat

 

Stamcelleterapi giver lammede hunde førligheden tilbage

20-11-2012 14:11, af Tine Luther
Det er lykkedes britiske forskere at få lammede hunde til at gå igen. Forskningen giver også håb om, at man kan hjælpe mennesker med alvorlige skader på rygsøjlen.

Hundeslagsmål er et mareridt for alle hundeejere

25-05-2017 13:03, af Anne Ekenberg

Hunde, der bider andre hunde, er et mareridt for alle, der er indblandet. Som hundeejer er du altid ansvarlig for din hund, og selv små bid kan give skader, som altid bør tjekkes af en dyrlæge

Hunden som Thor bed

18-03-2013 11:18, af Maja Golles
Dyrlæge er ckokeret over de skader, Thor har forvoldt

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Pas på dine kæledyr blandt forårets farer

19-04-2024 12:56, af Anne Cecilie Sohl

Forårets varmere vejr får de fleste af os til at tilbringe mere tid udendørs. Vejrskiftet betyder dog også, at kæledyrsejere skal være ekstra opmærksomme på en række farer, som kæledyrene kan støde på i forårs- og sommermånederne, lyder det fra dyrlæge.

Rekordmange tilmeldte til hundeløb i Thyregod

18-04-2024 08:00, af Anne Cecilie Sohl

Små to måneder før Lilleskov Slot ved Thyregod ved Give igen lægger have til K9 Biathlon for alle DM og Dacia Cup er der slået deltagerrekord.

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Danskerne bekymrer sig mere om deres kæledyr end om familie

25-04-2024 08:24, af Anne Cecilie Sohl

”Lykken er en varm hundehvalp”, sagde ”Radisen” Søren Bruun. Men nu viser en ny undersøgelse, at det ikke kun er lykke og glæde man investerer i, når man inkluderer en hund eller kat i familien - man får også en stor portion bekymring med i købet. 

Husk at sende jeres bedste billede til fotokonkurrencen

16-04-2024 11:14, af Anne Cecilie Sohl

Hver måned kårer vi månedens bedste læserfotos i Magasinet HUNDEN. Husk at sende jeres bedste billeder ind inden den 20. i måneden 

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Når immunsystemet angriber

16-05-2022 08:55, af Astrid Holtet

Immunmedieret thrombocytopeni hos hunde er en sygdom, hvor immunsystemet angriber og ødelægger hundens blodplader