Cani-hvad-for-noget??

09-10-2020 12:33, af Karoline Sidelmann Brinch

Jeg er canicrosser og ”K9-biathlet”... eller rettere sagt: Jeg OG Frida er! – for tror det er en af årsagerne til at jeg, og flere og flere andre hundeejere, er bidt af disse sportsgrene: Det handler om fællesskab og aktiviteter sammen med din hund – og med andre løbere. Man får rørt sig samtidig med at hunden både får motion og brugt ”de små grå” - bliver udfordret på balance, koordination og samarbejdsevner. Og så er det først og fremmest bare supersjovt

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

I min blog vil jeg mest fortælle om trailløb og forhindringsløb med hund, vores løb, træning og hvordan du selv kan komme i gang. Og der kommer lidt tips til nye øvelser, måder at samarbejde og aktivere sin hund i hverdagen. Frida og jeg har løbet sammen siden hun var gammel nok til at komme med. Vi har deltaget i mange konkurrencer herhjemme og hjælper p.t. med at opbygge en løbeklub for hund og ejer, da jeg rigtig gerne vil hjælpe med at flere kommer i gang.

Men hvad er det altsammen for noget? – biathlon? – er det ikke noget med ski og skydning? Og canicross lyder da som noget med motor på? Og er det ikke bare en løbetur med min hund?

I modsætning til at løbe med sin hund fri eller ved siden af sig i snor, er canicross – eller trailløb med hund - en sport, hvor hunden har sele på, er fastgjort til løberen via en elastisk line og er med til at trække løberen fremad. Det kræver træning, samarbejde og det rigtige udstyr. Særligt når der også kommer forhindringer undervejs. Canicross-sporten opstod oprindeligt fra slædehundeverdenen, hvor musherne skulle have en måde at træne deres hunde på om sommeren. Herfra har sporten bredt sig i det meste af Europa og er meget populær i fx England, Frankrig, Sverige, Tjekkiet og Tyskland, hvor der løbes mange løb og mesterskaber. De ”proffe” løber med store jagt- eller slædehunde – og krydsninger af disse racer. Hunde som trækker så voldsomt, at løberen bliver trukket til nye personlige rekorder! De fleste løber dog med helt almindelige hunde af nærmest alle racer. Både små og store hunde kan deltage, når blot de bliver trænet til det.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

K9-biathlons, eller forhindringsløb, stammer fra politi- og militærhundeverdenen, hvor hundene testes på forhindringsbaner i kombination med brugshundeøvelser såsom bid- og skudøvelser. De mere ”voldsomme” dele af sporten er naturligvis taget ud af den ”civile” udgave af biathlons. Her gælder det om at løbe i naturen med kreative forhindringer undervejs – og man kan opleve alt fra balancegang på træstammer til svømning, sejlads i gummibåd, forskellige ting der skal kravles under (presenninger, badekar med bolde, agilitytunneller) og trillebørs-kørsel.

Hvordan kom jeg i gang?

Jeg har længe selv været ivrig motionsløber, så da jeg fik Frida, var det naturligt for mig, at hun med tiden skulle med på nogle af mine løbeture. På dage hvor tiden er knap, er det også rart at kunne klare både egen og Fridas motion på én gang. Siden Frida var helt lille, har jeg trænet meget miljøtræning, ”ro på post” og balancetræning, da jeg gerne ville have en stærk og tillidsfuld hund, jeg kunne have med alle steder. Vi har trænet både lydighed, markprøvetræning, spor, agility mv. – men det var tydeligt, at Frida blev mest ”tændt” af den træning, hvor vi gjorde tingene sammen. Og jeg syntes faktisk også, det var sjovest selv at være aktiv. Så i modsætning til fx agility skulle jeg nu også selv over/under/gennem forhindringerne! Jeg er klart ”det svageste led” i vores lille team på forhindringerne – men vi har det virkelig sjovt sammen, og jeg elsker at se, hvordan Frida går til opgaverne med stor selvtillid og tillid til mig.

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Hvorfor er canicross og K9-biathlon så fantastisk?

Sporten er fantastisk, fordi det giver et ”kick” at samarbejde og se, hvilke sjove udfordringer der dukker op til løbene. Det er virkelig god træning at arbejde med både balance, koordination og samarbejde. Løbetræningen bliver typisk også sjovere og lettere klaret, når man har en glad hund – og andre canicrossere - som følgesvende. Og hunden hjælper mange begyndere, der har svært ved at komme i gang og holde motivationen: En makker som altid er klar, og som flytter fokus fra én selv til hunden. Og når man motionerer sammen, bliver det nemmere at passe både motion og hund ind i en travl hverdag.

Har man én gang været til canicross-træning, er det også tydeligt, at det har en positiv indvirkning på hundene: De trives med at løbe som en flok – og får både motion og desuden mental stimulering af at finde vej, forholde sig til hinanden og selvfølgelig af samarbejdet med løberen og indtrykkene i skoven. Så som løber, har man det ekstra fantastisk efter turen, når man både har gjort noget godt for både sig selv og for sin hund. Og alle kan være med. Stemningen til både løb og træning er meget afslappet og hyggelig – man behøver bestemt ikke være verdensmester eller hurtigløber. På vores canicross-hold har vi både begyndere, som går/løber og mere øvede. Det vigtigste er at komme ud og lave en aktivitet sammen. Og selvfølgelig have det sjovt og styrke båndet til ens hund.

Lyder det ikke bare fedt?...

Næste gang vil jeg fortælle mere om, hvordan du selv kan komme igang med at ”canicrosse”...

Copyright Ridehesten.com
Privatfoto

Læs også

Blogindlæg: Hvad laver James når han ikke er i skole?

07-05-2024 09:45, af Anne Cecilie Sohl

Fritid er vigtigt for både for hunde og mennesker - og James er ingen undtagelse. 

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Må min hund spise kirsebær?

27-07-2017 09:48, af Anne Ekenberg

Kirsebærrene falder næsten af sig selv ned i munden på mig, når jeg ryster en gren. Store, runde og med den smukkeste vinrøde – ja næste sorte – farve smager de vidunderligt. Stenene spytter jeg ud i hånden, og det er der en god grund til

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Forberedelserne til stort hundeløb er i fuld gang i Mariager

25-06-2024 09:18, af Anne Cecilie Sohl

Allerede nu har over 550 tilmeldt sig stort terrænløb med hund i Mariager i midten af august og ikke mindst nordjyderne har taget godt imod det nye initiativ.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Må min hund spise ærter?

03-08-2017 13:25, af Anne Ekenberg

Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni.  Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.

Døgnet efter en operation

16-01-2022 09:57, af Astrid Holtet

At få sin hund hjem efter den har været i narkose og gennem en operation, kan være en overvældende oplevelse og give anledning til bekymring – vi ser på hvad du skal være opmærksom på det første døgn efter operationen

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt