Alt for få beagler træner schweiss, i hvert fald hvis du spørger Leif Scheel og Lotte Tang, som begge bruger en stor del af deres fritid på at træne schweiss, og som over de seneste år har opnået flotte prøveresultater med deres hunde.
– Vi ser en tendens til, at beagler stiller på 3-timers prøver, som mange har brug for for at kunne stille i brugsklasse på udstilling, men alt for få arbejder videre med træningen til overnatningsspor. Og her er succesraten heller ikke nær så stor som på 3-timers spor, fortæller de.
Fordi beaglen har et naturtalent for schweiss, er der mange, der tror, at det at gå schweiss bare handler om at følge med for enden af linen. Og det går næsten også altid godt på et 3-timers spor, men så snart der kommer udfordringer, skal føreren kunne hjælpe sin hund, og det kræver træning. Man siger, at det tager to måneder at træne en hund op, mens det tager to år at træne føreren.
– Det er en fornøjelse at arbejde med sin hund, fortæller Lotte og fortsætter: – Men det allerbedste er, når man begynder at knække koden i samarbejdet med hunden, og det kræver mange timers træning.
Derfor tilbyder Leif og Lotte nu træning særligt for beagler i håbet om, at flere beagleejere falder for schweissarbejdet og for træningen i at udvikle samarbejdet mellem hund og fører.
Det er ikke, fordi Leif og Lotte mener, de har facitlisten til, hvordan det skal gøres, men fordi de gerne vil dele deres erfaringer med forskellige metoder og værktøjer. – Vi tror på, at hunde og førere er forskellige, og at det er vigtigt, man finder sin egen vej i træningen, fortæller Leif og tilføjer: – Men det er også vigtigt at træne nogle grundelementer og få forståelse for, hvad der sker på et spor mellem hund og fører. Føreren skal forstå, at man både kan hjælpe, men også forstyrre, hundens arbejde. Føreren spiller derfor en vigtig rolle.
Schweisskursus for beagler
Den 15. marts mødte seks glade beagleejere forventningsfulde op i Sdr. Stenderup Midtskov ved Kolding, hvor flere af hundene og deres førere var ude at prøve schweissspor for første gang.
Der blev gennemgået teori, trænet markering af sårlejer og lineføring, og alle sluttede dagen af med at gå et traditionelt prøvespor på 400 meter. Beaglerne viste overlegent, at det der med spor, det kan de bare.
Allerede den 29. marts mødtes deltagerne igen, hvor de trænede sporlægning og gik sporene efter lidt mere teori og sårlejetræning.
John Røge var kørt helt fra Sjælland for at deltage i kurset: – Det er rigtig svært at finde kurser og træning på Sjælland, så da jeg så kurset her, var jeg ikke i tvivl om, at vi skulle med. Og det har givet blod på tanden til mere schweiss sammen med min beagle Caiza.
Lisbeth Engkjær var taget helt fra København, fordi det endelig lykkedes at finde et kursus, der ikke blev aflyst på grund af for få tilmeldinger: – I flere år har jeg gået spor med mine beagler, dog uden at få rigtig uddannelse i det. Jeg har savnet et solidt fundament at bygge på. Derfor har jeg aldrig haft selvtillid nok til at gå til prøve. Efter dette kursus har jeg været ude at prøve noget af det, vi lærte: nemlig at dele tingene op i små elementer og øve dem. I dag lagde jeg et relativt kort kaffespor med to knæk, et sårleje og sporslut. Sigurd gjorde det perfekt. Derefter trænede vi fem sårlejer på en eng, også det klarede han i fin stil.
Beagler har naturtalent for at gå schweiss, og derfor består de fleste beagler 3-timers prøven uden de store udfordringer. Det viser statistikken også. De seneste tre år har 42 beagler stillet på 3-timers prøve, hvor 30 har fået 1. præmier, 11 har fået 2. præmier, og én har fået 3. præmie.
Det danske landshold levede op til forventningerne ved FCI IGP FH verdensmesterskabet i spor i Østrig. Liselotte Nielsen sikrede sølvmedalje med schæferen Hesselballe Goa, debutanten Doris Bønnerup og border collien Tjep imponerede i deres første VM, og holdet sluttede samlet lige uden for podiet.
Erfarne og debutanter kæmper side om side, når verdens bedste sporhunde mødes denne uge til det prestigefyldte FCI IGP FH verdensmesterskab i Østrig
Oplev Danmarks skarpeste sporhunde i aktion denne weekend i Skørping, hvor de bedste hunde og førere kæmper om en plads på landsholdet til VM i Østrig 2025.
I denne weekend den 9.-10. november afvikler Dansk Kennel Klub årets sidste og mest prestigefyldte hundeudstilling, ”Winter Wonder Show”, i Messecenter Herning. Winter Wonder Show er et sandt hundemekka for alle hundeelskere og hundeinteresserede.
I sidste uge, torsdag den 7. december, fandt et par gode hundenæser tilfældigt et laboratorium med cannabisplanter i Viborg.
Når jagtsæsonen skydes i gang, er det ikke vådeskud og angreb fra vilde dyr, der er de største farer for din jagthund. Mere normalt er det, at hunden får skader på muskler og led. Jagtskader som disse kan forebygges, understreger dyrlæge
En schæfer er en fremragende sporhund, men nogle gange har den altså også bare brug for at tage en slapper også selvom underlaget er en smule køligt. Billedet er taget af Frederikke Hochreuter
En tre år gammel beagle har været væk siden søndag 6. marts. Hunden er spottet et par gange siden, men den er fortsat forsvundet i et område, den ikke er kendt i
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller