Lyden af hundepoter henover plankegulvet. Den sikre forventning om, at hunden altid kommer en glad i møde i entreen, når vi kommer hjem.
Alle de faste rutiner og ritualer, vi bygger op i vores dagligdag med vores hund, sidder fast i kroppen længe efter, at vi har sagt farvel til den.
Hunden er en stor del af vores hverdag, og derfor bliver afslutningen altoverskyggende.
Beslutningen om, at nu er det slut, er noget, de fleste af os hundeejere på et tidspunkt bliver nødt til at træffe, når vores elskede hund er mærket af alderdom eller svær sygdom.
Der er mange og vigtige overvejelser, hvad og hvornår skal det ske, både før og efter aflivningen. Når man har børn, er det vigtigt at de er med til at sige farvel, enten før, under eller efter aflivningen. Derefter skal det besluttes hvad der skal ske efter aflivningen. Hunden skal begraves og hvordan det skal afvikles.
Forstørret hjerte, med væske i lunger og bug
I slutningen af maj 2015, begyndte vores gravhund Pepper på 8 år og 9 mdr. at hoste slemt. Han hostede vedvarende og hosten var så slem, at han havde opkastreflekser med hvidt tyktflydende slim. Udover det havde han åndenød og flappende mundvige.
1. juni var vi til dyrlæge, og efter undersøgelse og røntgen fik vi den nedslående diagnose forstørret hjerte med væske i lunger og bug med forøget bugomfang, og prognosen for Peppers fremtid lød på fra en måned til måske et par år.
Hvordan bliver fremtiden
Alle var optimistiske, fordi Pepper var frisk imellem sine hosteanfald. Selvom han var blevet lidt grå omkring snuden, var han flot blank sort, har fin vægt og han holdt stadig et skarpt øje og øre med alt omkring sig, både ude og inde.
Vi gik straks i gang med at behandle, det forstørrede hjerte, med hjertemedicin.
Den ophobede væske i lungerne og væsken i bugen blev behandlet med vanddrivende medicin for at få væskeophobningen væk.
Men det er vigtigt at understrege, at det ikke er en sygdom, som hunden kan leve længe med, og at det derfor altid vil være et spørgsmål om livskvalitet hos hunden.
Hundeejere til en hund med en livstruende sygdom
Vi var nu nødt til nøje at planlægge Peppers dag.
Hvornår skulle han have hjertemedicin og vanddrivende piller? Hvor stor en dosis?
Pepper startede sin behandling med en hjertepille til morgenmaden, og en vanddrivende pille sammen med maden morgen og aften.
Det skulle hurtigt vise sig, at dosis skulle opjusteres og opmærksomheden omkring pille-indtagelsen nøje skulle overvågnes.
Pepper prøvede virkelig på, at undgå de grimt smagende vanddrivende piller. Vi skulle nu også være opmærksomme på mængden af vand han drak og hvor meget han tissede. Han blev aldrig urenlig.
Vi udarbejdede derfor et skema med præcise tider for, hvilke piller og hvornår. I en travl hverdag kan der hurtig ske ting, som gør at tiden skrider, og vi fandt hurtig ud af, det i høj grad påvirkede Peppers helbred, hvis han ikke fik pillerne på de rette tidspunkter.
Udover det, var det vigtigt, at pillerne blev indtaget med noget Pepper godt kunne lide.
Med hjertemedicinen gik det fint i begyndelsen, for hjertemedicinen var tilsat smag, så pillerne blev spist.
Men efter 1½ måneds tid fik Pepper ”pille-lede”, selvom pillerne blev skjult i vådfodret, blev hjertepillerne nu diskret spyttet ud igen. Og efter to gange hvor han diskret havde lagt pillen under skålen, fik han det mærkbart værre.
Dyrlægen kom og efter drøftelser blev Peppers dosis sat op.
De vanddrivende piller var ikke tilsat smag, men de blev også givet i en skefuld velsmagende leverpostej, med efterfølgende et par godbidder (mini Frolic), så vi var helt sikre på, at de forblev indenbords.
Vi mærkede tydeligt, hvilken fantastisk virkning de vanddrivende piller gjorde for Peppers trivsel og helbred.
Desværre havde virkningen ikke en længerevarende effekt. Så efter to måneder blev dosis sat op, Pepper fik nu fem stk. vanddrivende piller i døgnet, for at holde ham hostefri. Nu kunne han ikke længere, selv, hoppe op i sofaerne. Han satte forpoterne op, kiggede på os. Det var nu blevet en vane, at vi løftede bagdelen op. Ned, kunne og ville han selv klare. På gode dage, viste Pepper, han var en rigtig gravhund og gravede efter mus eller gav hals, når han hørte en fremmed lyd inde ved siden i naturreservatet. Men efterfølgende fik han anfald med store vejrtrækningsproblemer, med flappende mundvige og han hev efter vejret.
Den endelige og definitive beslutning
Det er forfærdeligt, at være den der skal vælge dagen hvor man skal sige farvel til ens bedste ven, et familiemedlem.
Det ville være meget nemmere at vores kæledyr selv sov stille ind, men det sker desværre (alt for) sjældent.
Hver dag hvor Pepper var frisk og i vigør var en gave. Men det var hårdt at skulle tælle og opveje antallet at gode dage, med antallet af dårlige dage, og vurdere om hans livskvalitet var så god, at vi med respekt for os selv, ikke endte med at være dyreplagere fordi vi elskede for meget, og ikke kunne give slip. Hver gang han hostede krummede ens mave sig sammen, og tanken kom, om det var nu, vi skulle ringe til dyrlægen. Vi havde besluttet at Pepper skulle sove ind herhjemme i sin kurv ved brændeovnen, omgivet af os han kendte.
Tre ekstra måneder
Pepper, fyldte 9 år d. 31.8, - to dage efter blev hans hjerte og vandet i lungerne så slemt, at selv med mere hjertemedicin og vanddrivende piller, kunne han ikke trække vejret. Det var forfærdelig at være vidne til, at ens elskede hund ikke kunne trække vejret og nærmest blev kvalt. Pepper, der altid havde peppet os op, når vi kom trætte hjem.
Dagen efter Peppers død blev han begravet under et dække af Dahliaer og hvor der vokser høstanemoner.
Pepper, hviler nu i vores have under den store hjerteformet marksten, som vores søn havde fundet og skrevet ”Pepper 2006-2015” på.
Pepper og sønnen Niels deltog i 2011 i en DKK-video, som du kan se herunder.
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
I en alder af 87 år er Kathe Winther, grundlæggeren af KW Hunde- og Katteartikler, gået bort. Hun efterlader sig et markant aftryk på hundeverdenen og et enestående eftermæle som en modig, innovativ og inspirerende kvinde, der brød barrierer i en mandsdomineret branche.
Verdens ældste hund, Bobi, af racen Rafeiro do Alentejo, er afgået ved døden. Han nåede den bemærkelsesværdige alder af 31 år og 165 dage.
I starten af denne måned blev Dyrenes Beskyttelse kaldt ud til et hjem ved Juelsminde. De hunde, de fandt så umiddelbart raske ud, men der gemte sig flere ting i huset
Der findes en tysk sneglegift, som til forveksling ligner den danske. Forskellen er bare, at den danske er ufarlig, mens den tyske giver forgiftninger , som kan medfører hundens død
To mænd og én kvinde fra Fyn blev i sidste uge dømt i en sag om ulovlig import og salg af minimum 55 hundehvalpe fra Polen
Det er ikke et bevis for en egentlig sorgproces, men italienske hundeejere fortæller i en rundspørge, at deres hunde sørger, hvis en anden hund i hjemmet dør
I fire år var Michella Malene Vogel Lindholms hund væk. For en måned siden blev de genforenet og fredag måtte Michella tage den tunge beslutning at aflive sin hund
I juni måned døde Poul Ørnemark. I den forbindelse udgiver vi denne artikel om den dygtige dommer. En artikel, der er trykt i februarnummeret af HUNDEN fra 2021. Her mødte vi Poul til en snak i forbindelse med, at han netop havde modtaget titlen som DKK's første æresdommer
Flere hundrede elefanter er fundet døde i Botswana de seneste måneder. Årsagen til de mange dødsfald er den samme, som hundeejere frygter i Danmark
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Da jeg mistede min hund, Kimba, forventede jeg støtte fra min familie. I stedet blev jeg mødt med reaktioner, der forværrede min sorg.
Et nyt internat i fredelige omgivelser skal give flere hunde og familiedyr en god start på næste kapitel. Med base i det tidligere pensionat styrker Dyreværnet sin indsats i Jylland.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Harris Jensen, hans hustru og deres engelske setter Bob nød fire dage i Rold Skov og den særlige stemning på Rold Gl. Kro - Danmarks første hundekro
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Alle kender Matador - danskernes absolutte yndlingsserie. Ligeledes kender vel alle også kvinden bag serien, Lise Nørgaard, som hele sit liv har været en stor hundeven. Det er derfor heller ikke tilfældigt at Matador også har hunde på rollelisten - endda i fremtrædende roller
De fleste hunde oplever at have dårlig mave flere gange i løbet af deres liv, men hvad kan man gøre når problemet opstår?