I forbindelse med udgravninger i Jordan, Israel, Libanon og Syrien, er der fundet flere begravede hunde. Gravpladserne, hvor hundene er begravet enkeltvis, kan dateres tilbage til en periode fra omkring 600 år før vores tidsregning og mere end 600 år frem.
De hypoteser om gravpladsernes betydning, der indtil nu har været fremført, har forklaret fundene som tegn på rituelle handlinger, hvor hunden udgjorde et symbol på det hellige. En amerikansk forsker stiller nu spørgsmålstegn ved denne konklusion, og kommer med en ny fortolkning af fundene.
Forskeren, Helen Dixon, mener i stedet at forklaringen skal findes et helt andet sted – nemlig i relationen mellem mennesker og hunde. Hun mener blandt andet, at den måde hundene er stedt til hvile på, minder meget om den måde datidens mennesker blev begravet – og det ser hun som et tegn på en tæt social relation mellem mennesker og hunde, og et syn på hunde, som minder om det vi ser i dag. Ingen andre dyr er fundet begravet på lignende vis, og det mener Dixon tydeliggør hundens særlige betydning for de mennesker, der valgte at begrave dem.
Dixon mener ikke at idéen om hunde som et helligt symbol, kan understøttes af de andre arkæologiske fund, der er foretaget i området. Havde hunden haft en rituel betydning, burde der være fundet tegn på hundens status i eksempelvis de templer, der er fundet i området – og det er der ifølge Dixon ikke.
Ligeledes har forskere peget på, at hundene kunne være blevet begravet for at undgå smittespredning og dårlig lugt, men den forklaring mener hun heller ikke holder vand. Sådanne nedgravninger ville ifølge Dixon tage form af massegrave, idet man ikke ville have brugt ressourcer på at begrave hundene enkeltvis.
Skal man følge denne nye tolkning af de arkæologiske fund, er det altså meget muligt at det, at se hunden som et værdsat og værdifuldt individ, ikke er noget der er særligt for det moderne menneske, men i stedet går tusinder af år tilbage.
KILDER:
Dixon, H. Late 1st-Millennium B.C.E. Levantine Dog Burials as an Extension of Human Mortuary Behavior. Bulletin of the American Schools of Oriental Research. No. 379 (May 2018), pp. 19-41
London K.B. Dog Burials In Ancient Times. They reflect our close relationship with dogs. The Bark – the dog culture magazine. Maj 2018
Kan du forestille dig at løbe med din hund som makker og samtidig få både motion, sjov og et stærkere bånd? Det er netop, hvad Canicross handler om! Denne hurtigt voksende sport kombinerer løb og hundetræk i smukke omgivelser, og alle hunderacer kan være med.
Sæt kryds i kalenderen den 23. marts 2025, hvor DIRTY PAWS - Løbeklub for hund og ejer inviterer til Danmarksmesterskaberne i canicross, bike- og scooterjoring. Stævnet afholdes i smukke Tisvilde Hegn under Dansk Canicross Forbund og lover en dag fyldt med fart, hundeglæde og fællesskab.
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Indgraveringer i sandsten fundet i det nordvestlige Saudi Arabien er måske de tidligste billeder af hunde i snor
Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på
Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den gamle danske hønsehund, en af Danmarks nationalracer, er kendt for sin alsidighed som både jagt- og familiehund. Men den er mere end det. Racen formår også at samle mennesker om en fælles passion, hvilket blev tydeligt ved DKK Kreds 4's nytårsskue i Brørup den 5. januar.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse
Karsten Hav Sørensen og Thor er et enestående team, der ikke kun har været med til at løse utallige sager, men også har sat standarden for, hvordan en hundefører og hans hund skal arbejde sammen. Deres samarbejde er et eksempel på det bedste, man kan forvente af politiets hundetjeneste, og det er derfor, Karsten og Thor er blevet udvalgt og indstillet til prisen som Årets Politihund af landets leder af hundeafdelingerne og Politihundetjenesten.
Demens kan komme snigende og er ikke et ualmindeligt problem hos ældre hunde – men hvad skal man holde øje med? Her får du syv almindelige tegn på demens, som er gode at kende, hvis du har en ældre hund
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
I næste nummer af HUNDEN kan du læse den rørende historie om tiårige Tiffanie, der overlevede mavedrejning og gennemgik en nøje planlagt genoptræning.
Hunde er trofaste - det samme er deres ejere, når det nye firbenede familiemedlem skal navngives. Derfor er der kun få nye navne at finde på hitlisten over Danmarks mest populære hundenavne i 2024: Det er menneskenavne på to stavelser, der hitter, viser ny opgørelse.