I forbindelse med udgravninger i Jordan, Israel, Libanon og Syrien, er der fundet flere begravede hunde. Gravpladserne, hvor hundene er begravet enkeltvis, kan dateres tilbage til en periode fra omkring 600 år før vores tidsregning og mere end 600 år frem.
De hypoteser om gravpladsernes betydning, der indtil nu har været fremført, har forklaret fundene som tegn på rituelle handlinger, hvor hunden udgjorde et symbol på det hellige. En amerikansk forsker stiller nu spørgsmålstegn ved denne konklusion, og kommer med en ny fortolkning af fundene.
Forskeren, Helen Dixon, mener i stedet at forklaringen skal findes et helt andet sted – nemlig i relationen mellem mennesker og hunde. Hun mener blandt andet, at den måde hundene er stedt til hvile på, minder meget om den måde datidens mennesker blev begravet – og det ser hun som et tegn på en tæt social relation mellem mennesker og hunde, og et syn på hunde, som minder om det vi ser i dag. Ingen andre dyr er fundet begravet på lignende vis, og det mener Dixon tydeliggør hundens særlige betydning for de mennesker, der valgte at begrave dem.
Dixon mener ikke at idéen om hunde som et helligt symbol, kan understøttes af de andre arkæologiske fund, der er foretaget i området. Havde hunden haft en rituel betydning, burde der være fundet tegn på hundens status i eksempelvis de templer, der er fundet i området – og det er der ifølge Dixon ikke.
Ligeledes har forskere peget på, at hundene kunne være blevet begravet for at undgå smittespredning og dårlig lugt, men den forklaring mener hun heller ikke holder vand. Sådanne nedgravninger ville ifølge Dixon tage form af massegrave, idet man ikke ville have brugt ressourcer på at begrave hundene enkeltvis.
Skal man følge denne nye tolkning af de arkæologiske fund, er det altså meget muligt at det, at se hunden som et værdsat og værdifuldt individ, ikke er noget der er særligt for det moderne menneske, men i stedet går tusinder af år tilbage.
KILDER:
Dixon, H. Late 1st-Millennium B.C.E. Levantine Dog Burials as an Extension of Human Mortuary Behavior. Bulletin of the American Schools of Oriental Research. No. 379 (May 2018), pp. 19-41
London K.B. Dog Burials In Ancient Times. They reflect our close relationship with dogs. The Bark – the dog culture magazine. Maj 2018
I hundeskoven kan din hund slippe hverdagens snor, bruge kroppen og møde andre hunde – alt sammen i naturens grønne rammer. Men hvad er det egentlig, der gør hundeskoven så fantastisk for både hund og ejer? Og hvordan få du det bedste ud af jeres næste tur?
Engelsk bulldog, fransk bulldog og mops er blandt de mest populære og elskede hunderacer i Danmark og er kendte for deres nuttede udseende, kompakte bygning og store personlighed. Deres karakteristiske korte snude er dog desværre også årsag til helbredsmæssige udfordringer.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Hvornår og hvordan hunden lærte at leve med mennesker er stadig til debat – og nu sættes der spørgsmålstegn ved en af de populære forklaringer
Indgraveringer i sandsten fundet i det nordvestlige Saudi Arabien er måske de tidligste billeder af hunde i snor
Et studie af amerikanske Clive Wynne, professor i psykologi på Arizona State University, viser at mennesker synes at hvalpe er sødest lige omkring syv ugers alderen – og det kan der måske være en rigtig god forklaring på
For et sted mellem 15-50.000 år siden blev hunden domesticeret af mennesket. Siden da har arten gennemgået en gennemgribende forandringsproces. Nu skriver Videnskab.dk at et nyt studie publiceret i tidsskriftet Biology Letters har fundet frem til at hundens logren med halen måske også er påvirket af mennesket.
Selvom hunde og ulve er i familie med hinanden, ligner de på mange punkter ikke længere hinanden – hængeører, pletter og krøllet pels er eksempelvis ikke noget der ses hos den vilde ulv. Men hvorfor har hundene fået disse særlige træk?
Kortere snor, sundere avl og bedre trivsel: Fra den 1. juli 2025 gælder nye regler for alle hundeejere i Danmark.
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Fra den 1. juli kan både lokale hundeejere og gæster på Rold Gl. Kro forkæle deres hunde med vask, klip og spa i trygge og rolige omgivelser, og de første bookinger er allerede i hus.
Foråret og sommeren er højsæson for ærter fra vores egne haver. Vi elsker dem – især selve ærten, men mange synes også godt om bælgen, hvis man har fjernet den seje hinde indeni. Det hele kan heldigvis også spises af vores hunde.
Sommeren kan være hård for vores firbenede venner. Hunde har svært ved at komme af med varmen, og derfor skal du som ejer tage særlige hensyn, når solen bager. Her får du gode råd til, hvordan du holder din hund sund og glad i sommervarmen.
Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?
Græsavne kan bore sig ind i poter, ører og sågar øjne på hunden, og lige nu kommer menneskets bedste ven ofte slemt til skade, når den boltrer sig i det danske sommerland.
Niels Jensen og hans firbenede makker Briska's Orry hentede guld til Danmark ved Dobermann IGP VM og opfyldte dermed Niels’ drøm.
Golden retrievere, is, glade familier og en brandbil fyldt med vand og god stemning. Guldbasseklubbens brandmandsdag blev en uforglemmelig fest for både to- og firbenede.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet