1 forfatter, 2 hunde og 1000 skævheder

20-04-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Per Lau Jensen er hans fulde navn. På nettet kendes han bedst under navnet pjoklederen, der udgyder sine besværligheder, glæder og samtaler med sin hund på Facebook. Vi mødte forfatteren til en lille snak

Copyright Ridehesten.com
Foto: Wiegaarden/Bjarke Kirkegaard Nielsen

Han er emigreret fra Danmark til Spanien, fordi det danske gråvejr blev ham for speget. I disse dage er han tilbage i fødelandet både for at deltage i et skriverefugium på Hald Hovedgård, men også for at promovere sin seneste bog, der ikke har en døjt med hunde at gøre, hvorfor vi ikke vil berøre den yderligere i denne artikel.

– Det er fantastisk at være i Danmark, når vejret er som i dag. Det plejer at være rigtig dårligt vejr de få uger om året, jeg er her. Som om det lige vil minde mig om, hvorfor jeg flyttede væk. Men det her er skønt, siger han.

Vi møder ham på en lille cafe i Viborg. Han har fået anbefalet stedets kager og bestiller derfor en hindbærsnitte ved siden af sin sorte kaffe.

Siden 2008 har han beriget den danske hunde- og ordentusiast med historier om et liv med hunde.

– Det startede i 2008, hvor jeg trak mig tilbage fra arbejdsmarkedet for at hellige mig jobbet som forfatter. Jeg besluttede mig for at få en hund, hvilket jeg også havde haft før, men det var længe siden, da jeg ikke kunne give en hund et ordentligt liv med min travle karriere, fortæller han.

Per Lau Jensen fik en schæferhund og begyndte at skrive om ham.

– Jeg kunne ikke lade være med at skrive om de ting, vi oplevede. Sådan er det at være forfatter, eller sådan er jeg som forfatter. Jeg skriver fordi jeg ikke kan lade være, siger han.

 

Universet
Kender man ikke Bølleschæferen og pjoklederen som Per Lau Jensen har kaldt sit krøllede univers, er man gået glip af et par gevaldige hiv i mundvigene og godgørende kluk i maveregionen.

Her følger en intro til Bølleschæferen og pjoklederen, der egentlig er delt op i flere mindre historier. For det første er der udkommet 4 bøger, hvoraf to af dem er meget noget helt andet end onlineuniverset, mens de to sidste er teksterne fra Facebook.

I starten var der Bølleschæferen og pjoklederen.

– Det er pjoklederen, fordi Bølleschæferen påstod, han ikke kunne sige floklederen med sin lange tunge. Men pjoklederen har altid taget det lidt som en fornærmelse, fortæller Per Lau Jensen.

I dagbogstekster fortæller Per Lau Jensen om hverdagen mellem de to på en forunderlig, underfundig, humoristisk og krøllet måde. De taler sammen. De diskuterer. De lever et liv, som mange nok kan genkende fra deres egen lille familie.

 Et eksempel på det krøllede univers kommer fra 9. maj 2016, hvor Bølleschæferen er på hundepension, fordi pjoklederen befinder sig i Italien. Pjoklederen ringer til hundepensionatet, og her følger dialogen.

21. maj samme år lagde Per Lau Jensen et overraskende opslag ud i universet. Bølleschæferen var blevet aflivet. Han havde kræft og der var ikke noget at gøre.

– Jeg havde ikke nævnt sygdommen op til aflivningen. Havde jeg gjort det, ville jeg have modtaget tusindvis af gode råd til at hjælpe min hund. Måske ville nogle af dem have virket, men det er også sandsynligt, at det blot havde trukket lidelserne endnu mere ud, hvis jeg skulle efterprøve hver en ide, fortæller han.

Efter Bølleschæferens død anskaffede Per Lau Jensen sig en ny hund, som er en blandingshund, der blandt andet indeholder noget mastiff. Hunden elsker mad, og den har derfor fået navnet Madstiffen og således lever universet videre.

Den uundgåelige slutning
Per Lau Jensen har haft flere hunde i sit liv. Fælles for dem er, at de alle har været store hunde. Faktisk er hans nuværende hund den mindste i flokken.

Gennem et liv med mange hunde er det også sikkert, at man kommer til at sige farvel til en del hunde. Derfor undrede det også forfatteren, at der var mange, der reagerede på, at han skrev om Bølleschæferens død.

– Det er jo altså bare et faktum, at hunde lever kortere tid end os. Derfor oplever vi også, at de dør fra os. I min seneste og sidste bog om Bølleschæferen kommer jeg også ind på dens død, og det har der været læsere, der var kede af. Men jeg mente ikke bare, jeg bare kunne lade ham forsvinde. Så jeg nævnte det uden at udpensle det. Alligevel ved jeg, at der er læsere, der springer over det afsnit, når de genlæser bogen, fortæller Per Lau Jensen og indrømmer, at tabet af Bølleschæferen også tog hårdt på ham.

– Jeg har aldrig været så påvirket af en hunds død som ved Bølleschæferen. Det hænger nok også sammen med, at den var blevet offentlig, derfor var døden også offentlig, tabet var offentligt. Bølleschæferen var jo også lidt mine læseres hund, så jeg fik utallige beskeder og mails, som jeg læste hver og en.

At sidde overfor Per Lau Jensen med to kopper kaffe og en hindbærsnitte imellem os er en sjov oplevelse. Det er tydeligt, at der er ligheder mellem pjoklederen og Per Lau Jensen, men det er på en gang lige så tydeligt, at pjoklederen er en del af et univers, som findes i forfatterens hoved og i litteraturen.

Ordene er velovervejede. Han styrter ikke ud ad en tangent. Han er rolig. Helt rolig.

En passende hund
Gennem de cirka 10 år i den litterære hundeverden har universet udviklet sig. Ikke bare fordi den altoverskyggende hovedrolleindehaver afgik ved døden, men også fordi den hund, der overtog rollen er en helt anden type.

– Schæferen var jo en enorm aktiv hund. Vi spillede fodbold sammen og han var rigtig god til at tackle, siger Per Lau Jensen og griner lidt.

– Sådan er Madstiffen slet ikke. Hvis jeg kaster en pind, siger han bare, at den kan jeg da selv få lov at hente. Det samme gælder med bolde. Han er lidt som den der skolekammerat, der ikke kunne løbe tre meter med en bold uden at falde og smadre brillerne.

Den nye hund passer godt til hans rolige gemyt. Madstiffen blev født hos nogle englændere i Spanien. De rejste pludselig, da deres drømme om et sydlandsk paradis braste sammen. De efterlod deres hunde. Madstiffen var en af dem.

Den har også taget en smule skade af sin hårde start på livet. Den bliver let stresset. Derfor skal man tale stille og roligt til den. Gejler man den op til leg, kan den slet ikke finde ud af at falde ned igen.

– Madstiffen ville aldrig passe ind i en almindelige familie, fastslår Per Lau Jensen.

Et forfatterliv er ikke som alle andres. Der er ikke den samme struktur. Man skal ikke stå op og tage på arbejde. Derfor kan det være svært at skabe strukturen. Madstiffen hjælper Per Lau Jensen til dette.

– Der er jo nogle ting, der bare skal gøres, når man har hund. Den skal luftes, mades og kæles med. Jeg starter altid min dag med at gå tur med ham, og så er jeg ligesom i gang. Så kan jeg bagefter begynde at skrive. Han giver mig struktur i hverdagen, og så er han selvfølgelig en rigtig god ven, lyder det fra forfatteren Per Lau Jensen.

Selvom universet har ændret sig med Madstiffen, forbliver visse ting stadig de samme. For selvfølgelig ringer pjoklederen stadig hjem til sin hund.

 

Læs også

BLOG: Vi kombinerer arbejde, træning og ferie

19-10-2023 08:05, af Anne Cecilie Sohl

Sommerferien er slut og i år var skolernes sommerferie særlig lang - nemlig hele 6 uger. Jeg er selv pædagog og derfor tilknyttet SFO’en på skolen og havde derfor 'kun' de normale tre ugers sommerferie. Udover, at være i SFO’en brugte jeg (og mine kollegaer) også tid på, at planlægge det nye skoleår og her kunne James være med.
I ugerne hvor vi havde ferie var vi på små éndags ture, hvor vi også kan fik trænet. Sidst, men ikke mindst, kommer vi også til at kunne bruge vores ferieoplevelser sammen med James i skolen, når vi er tilbage på arbejde efter ferien.

BLOG: SUP med PUP

21-06-2023 11:57, af Karoline Sidelmann Brinch

Paddleboard (SUP=stand up paddle) med hund (=PUP) er blevet "det nye sort": En sjov og hyggelig sommeraktivitet med din hund. Og også en af forhindringerne til efterårets K9-biathlons. Læs mere her om, hvordan I får en god start.

BLOG: En god skolehund er også en god familiehund

16-06-2023 13:32, af Yasmin Bøllehuus

Når James ikke er på arbejde som skolehund, er han familiehund. Han bor sammen med mig, min mand, vores datter (på 2 år) og vores anden hund Riley. Min mand Mads går på jagt og drømmer også om, at James kan komme lidt med en gang imellem og hente en and eller gås, hvis han skyder sådan en

TIP: Når hunden savler eller bøvser

01-08-2018 08:02, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan få hunden til at stoppe med at savle eller bøvse

Har din hund eller kat øjenproblemer, så se her

16-05-2019 08:09, af Vivian Birlie

Forfatter og institutejer af Sano Canis, Vivian Birlie, giver et råd om øjenproblemer fra sin bog Tryg og tilfreds, som er udkommet på Gyldendal

KLUMME: En delehund, der samler os

29-05-2021 10:08, af Andreas Boeskov

Her får du klummen fra det nummer af HUNDEN, der netop er udkommet. Klummeskribent er Andreas Boeskov. Han er forfatter og deler sammen med sin mand Lars Jon hunden Cajsa med Sara Blædel

Vivian Birlie: Zoneterapi mod nytårsangst

30-12-2019 12:00, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Hunde-zoneterapeut, akupunktør og forfatter Vivian Birlie, Sano Canis, har sendt os et godt råd til nytårsangste hunde

Vivian Birlie: Ørepunktet

09-11-2018 14:29, af Vivian Birlie

Vi har modtaget endnu et indlæg fra hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie. Her giver hun et tip om øreproblemer 

Sverige: Hund skulle kvittere for pakke

14-08-2018 08:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En svensk medarbejder hos PostNord insisterede forleden på, at en hund skulle skrive under på modtagelsen af en pakke, da pakken var adresseret til hunden

TIP: Når din hund kløer sig, har eksem, hoste mm.

02-08-2018 08:25, af Vivian Birlie

Hundezoneterapeut, forfatter og underviser Vivian Birlie giver her et tip til, hvordan man med zoneterapi kan hjælpe hunden af med kløe og lignende

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Beskyt dit kæledyr mod flåtbårne sygdomme

16-04-2024 08:37, af Anne Cecilie Sohl

I takt med at temperaturerne stiger, stiger risikoen for flåtbid hos både dyr og mennesker. Derfor er det nu tid til at være ekstra opmærksom på flåter og de farer, de udgør for vores kæledyr, advarer dyrlæge, der samtidig giver gode råd til, hvordan du bedst beskytter dine firbenede venner mod de flåtbårne sygdomme, der kan have alvorlige konsekvenser for din hunds og kats helbred.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden. 

Kedelig tendens blandt indleverede hittehunde hos Dyreværnet

11-04-2024 11:16, af Anne Cecilie Sohl

Flere og flere hunde bliver indleveret hos Dyreværnet uden at være registreret i Dansk Hunderegister.

Dyreværnet tager gratis imod dit dyr

16-06-2020 08:46, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet

Alle store dyreinteresseorganisationer vil sammen løfte sundheden og velfærden for danske hunde

15-04-2024 12:21, af Anne Cecilie Sohl

For at sikre, at vi i Danmark avler de sundeste hunde med det bedst mulige udgangspunkt for et godt liv, er de største dyreinteresseorganisationer nu gået sammen i et historisk samarbejde.

8 tegn på øjenproblemer

20-07-2022 10:37, af Astrid Gerd Holtet

Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt

Hunde og hugorme er en dårlig kombination

02-04-2024 10:53, af Anne Cecilie Sohl

Selv om frosten dårligt har sluppet sit tag i jorden, er hugormen allerede vågnet fra sin dvale. På denne årstid er den stadig sløv og når ikke altid at flygte, når den hører vores hunde komme. Derfor er der risiko for, at de bliver bidt. Langt de fleste hunde overlever, men et hugormebid kan have livsfarlige konsekvenser, advarer Agria Dyreforsikring. 

Hunde på Dyrehavsbakken

12-04-2024 08:23, af Anne Cecilie Sohl

Har du fået en ny hvalp, der skal prøve at udstille? Har du en hund, der senere skal på udstilling og lige skal prøve det først? Eller har du et barn, der kunne tænke sig at blive juniorhandler på DKK-udstillingerne? Så er der mulighed for at prøve det hele af under hyggelige og afslappede forhold på Bakkeskuet den 9. maj.