Hundekunst på ARKEN

09-06-2020 12:25, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

ARKEN inviterer publikum ind i kunstens dyrerige, fyldt med skønne, sælsomme og utrolige skabninger. Museets store forårsudstilling Dyr i kunsten viser værker af 34 internationale kunstnere, der med humor, vid og bid går i kødet på vores forhold til dyrene

Copyright Ridehesten.com
William Wegman, Looking Right, 2015.

Samtidskunsten er i disse år stærkt optaget af at undersøge relationerne imellem mennesker og dyr. Særudstillingen Dyr i kunsten byder på en lang række nedslag i dette enorme felt, der både rummer kritiske blikke på menneskets manipulation af dyrene og herlige fejringer af dyrene som fantastiske skabninger. 

 

Det myldrer med dyr
Dyr i kunsten udforsker, hvordan vi mennesker bruger, ser på, taler om og menneskeliggør dyr. Vi forføres af nuttede dyr på legetøjshylderne og på internettet, vi elsker vores kæledyr og leder efter mennesket i dem – eller dyret i os selv. Det myldrer med dyr i vores fabler, eventyr og mytologier, hvor vi tillægger dem menneskeligt sprog og adfærd. Vi fascineres af de vilde dyr, når vi besøger dem i zoologisk have eller på naturhistorisk museum, og vi piller ved arternes udvikling, miljøet og biodiversiteten, når vi producerer dyr industrielt og ændrer på DNA, livets byggeklodser. Udstillingen kommer med mangfoldige bud på, hvordan vi forstår os selv gennem andre dyrearter. Blandt andet gennem begrebet om ’det nuttede’, der dukker op alle vegne i vores forbrugs- og underholdningskultur som et parameter, vi kategoriserer og værdisætter dyr ud fra. 

 

Et sanseligt menageri
Med skulptur, installation, maleri, video og fotografi af 34 internationale kunstnere udgør Dyr i kunsten et sanseligt, tankevækkende og engagerende menageri. På udstillingen kan man blandt andet stå ansigt til ansigt med en svævende elefant i fuld størrelse, opleve YouTube-katte spille atonale klaverstykker af Arnold Schönberg og få et nyt blik på den zoologiske haves kunstige miljøer.  

 

Fjerklædte kæmper
I ARKENs 150 meter lange udstillingsrum Kunstaksen præsenteres 15 fjerklædte isbjørne af den italienskfødte kunstner Paola Pivi under titlen We are the Alaskan tourists. Paola Pivi har skiftet isbjørnenes genkendelige tykke, hvide pels ud med lette sommerfjer i pangfarver og leder dermed tankerne væk fra Alaskas barske klima henimod sydens varme og brasiliansk karneval. Isbjørnen er kendt som kongen af Arktis. Et stærkt og majestætisk dyr. I dag er isbjørnen imidlertid blevet symbol på en dystopisk fremtid. Den lever en usikker tilværelse i landområder, der er under pres på grund af klimaforandringer. Flokken 
af turister har måske søgt tilflugt på ARKEN. De har indordnet sig under klodens klimaforhold og skiftet den varme pels ud med florlette fjer.  
 
Dyr i kunsten præsenterer værker af Cory Arcangel, John Baldessari, Richard Barnes, Pascal Bernier, Sophie Calle, Mircea Cantor, Maurizio Cattelan, Mark Dion, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Martin Eder, Elmgreen & Dragset, Annika Eriksson, Daniel Firman, Laura Ford, Douglas Gordon, Damien Hirst, Peter Holst Henckel, Camille Henrot, Candida Höfer, Carsten Höller, Bharti Kher, Paul McCarthy, Kohei Nawa, Rivane Neuenschwander & Sérgio Neuenschwander, Tim Noble & Sue Webster, Patricia Piccinini, Paola Pivi, David Shrigley, Lisa Strömbeck og William Wegman. Særudstillingen kan opleves på ARKEN fra den 21. marts til 9. august. Paola Pivis skulpturer vises i Kunstaksen fra den 29. februar til og med den 20. september.  
 

Læs også

Fra HUNDEN: Begrænsningens kunst

11-04-2019 15:00, af Andrew H. Brace, UK. Oversat af: Hanne Mathiasen

Det sker, at anatomiske overdrivelser vinder over den korrekte anatomi, når hunde bedømmes i ringene. I nyere tid er det blandt andet de meget overvinklede bagpartier, der tager stikket hjem, selvom de strider mod hundens oprindelige anatomi

Sverige: Hund skulle kvittere for pakke

14-08-2018 08:20, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

En svensk medarbejder hos PostNord insisterede forleden på, at en hund skulle skrive under på modtagelsen af en pakke, da pakken var adresseret til hunden

Vuffelivov og hvil i fred

10-11-2020 11:40, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Mandag blev det kendt, at Michael Bundesen var afgået ved døden. Han var ikke alene en karismatisk forsanger med hang til humor. Han var også et hundemenneske

Bornholm: Tinos guldkorn

18-08-2019 13:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Meningerne om hundedommerne er ofte delte. Men mange af dem har en god portion humor med ind i ringene. En af dem er Tino Pehar fra Kroatien

1 forfatter, 2 hunde og 1000 skævheder

20-04-2018 14:30, af Bjarke Kirkegaard Nielsen

Per Lau Jensen er hans fulde navn. På nettet kendes han bedst under navnet pjoklederen, der udgyder sine besværligheder, glæder og samtaler med sin hund på Facebook. Vi mødte forfatteren til en lille snak

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Anne Cecilie Sohl

Nyhedsvagt

Anne Cecilie Sohl

acs@wiegaarden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Dyrlæge: Undgå at motionere din hund i varmen

18-06-2024 13:16, af Anne Cecilie Sohl

Om ikke så længe kommer de meget høje sommertemperaturer, som mange danskere sukker efter for tiden, og mange af os ser frem til at tilbringe mere tid udendørs med vores firbenede venner. 

Se billederne: Udstilling i Vejen

20-06-2024 09:27, af Anne Cecilie Sohl

Du kan nu se alle billeder fra Vejen online.

Flot afslutning i Vejen

16-06-2024 21:00, af Anne Cecilie Sohl

Søndag i Vejen bød trods nogle mørke skyer og få regnbyger, på meget mere solskin og varme, til de mange engagerede hunde og førere. 

Efter regn kommer solskin

15-06-2024 18:29, af Anne Cecilie Sohl

Det beviste vejrguderne i Vejen lørdag. Efter en drivvåd formiddag og start på eftermiddagen, begyndte solen at titte frem i horisonten. 

Har du råd til kæledyr? Find ud af om Fido sprænger budgettet

21-06-2024 09:57, af Anne Cecilie Sohl

Det er dyrere at være hunde- end katteejer. Det er i sig selv måske ikke overraskende, men hvad koster det egentlig pr. måned at have hund eller kat? Det har 800 hunde- og katteejere svaret på – og her kan du også læse, hvad der er årsag til forskellen i udgifterne.

Hattrick til Simone

15-06-2024 18:04, af Anne Cecilie Sohl

Simone Riisgaard Kristiansen er ikke til at stoppe. Lørdag vandt hun for tredje gang i 2024 dagens juniorhandlingkonkurrence ved DKK's udstilling i Vejen - og så endda på sin fødselsdag. 

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Må min hund spise jordbær?

16-07-2017 10:07, af Anne Ekenberg

Jeg går ofte tur på en skøn natursti. Tidligere var det en jernbanestrækning, men for mange år siden blev den nedlagt, og i dag har mennesker og dyr glæde af den. På denne tid af året myldre det frem med skovjordbær. Som små røde perler lyser de op i alt det grønne, og jeg elsker at plukke af dem, når jeg med egne øjne kan se, at de modne. Og mine hunde elsker dem også, men må de egentlig få dem?

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.