Symptomer – gulsot

12-03-2019 15:00, af Astrid Holtet

Gulsot er en betegnelse for at hundens hud og slimhinder bliver gullige, og kan ses ved en lang række sygdomme

Copyright Ridehesten.com
Foto: Shutterstock

Betegnelserne gulsot eller ikterus bruges om en tilstand, hvor hundens hud, slimhinder og det hvide i øjnene bliver gulligt. Den gullige misfarvning opstår, hvis galdepigmentet bilirubin ophobes i kroppen på hunden, og er altid et tegn på at hunden er syg. Ser man det hos sin hund, bør man derfor altid kontakte sin dyrlæge.

Hvorfor får hunde gulsot? 
Galdepigmentet bilirubin er et nedbrydningsprodukt, der dannes når hundens røde blodcellerne går i stykker. Da de røde blodceller i hundens kredsløb har en begrænset levetid, vil de gamle blodceller løbende dø og gå i stykker, og bilirubin vil blive dannet. Dermed er der altid et mindre niveau af bilirubin i hunden. Leveren fjerner det fra hundens blod, og fører det over i galden. Via galden udskilles pigmentet til tarmen, og er med til at give hundens afføring den naturlige mørke farve.

Forskellige sygdomme kan forstyrre denne dannelse, og udskillelse af bilirubin fører til ophobning af pigmentet. Overordnet set kan der være tre forskellige årsager til ophobningen; 1) en øget nedbrydning af røde blodceller, 2) sygdomme i leveren, eller 3) problemer med galdeudskillelsen.

En øget nedbrydning af røde blodceller
Hundens eget immunforsvar kan pludseligt begynde at nedbryde blodcellerne. Det kan blandt andet ske uden nogen umiddelbar årsag, som følge af infektioner med visse blodparasitter eller som en uhensigtsmæssig reaktion på visse typer af medicin.

Sygdomme i leveren
Sygdomme i leveren kan nedsætte dens evne til at optage bilirubinen og dermed ophobes det gradvist i blodet. Det kan blandt andet ske ved betændelse i leveren, kræft i leveren eller ved leversvigt.

Problemer med galdeudskillelsen
Galden udskilles via galdegangene til tarmen og blokering af disse fører til en ophobning af bilirubin. Galdegangene kan blandt andet blokeres ved betændelse i galdegangene, kræft i galdegangene, bugspytkirtelbetændelse eller galdesten

Gulsot er altid et tegn på alvorlig sygdom, og ser du det hos din hund, bør du altid straks kontakte din dyrlæge.

Læs også

Symptomer – hårtab

17-10-2022 09:00, af Astrid Holtet

Hårtab kan forekomme hvis hunden kløer sig meget, men andre sygdomme i kroppen kan også få hårene til at falde af

Symptom - muskelatrofi

30-08-2022 08:18, af Astrid Gerd Holtet

Tab af muskelmasse, også kaldet muskelatrofi, ses hvis hunden er mindre aktiv end den tidligere har været – men mister hunden muskelfylde kan det også være tegn på sygdom

 

Symptom - kvalme

28-07-2022 09:09, af Astrid Gerd Holtet

Kvalme hos hunde er ofte forbundet med sygdomme i mave-tarm-systemet, men det kan også forekomme ved sygdom andre steder i kroppen

Nyhedsvagt

Har du en nyhed eller en god historie?

Cecilie Friis Amstrup

Nyhedsvagt

Cecilie Friis Amstrup

cfa@hunden.dk

Skriv til os

Mest læste

7 vigtige symptomer på sygdom, som du skal holde øje med

14-01-2022 15:00, af Astrid Gerd Holtet

Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende   

Den blideste kæmpe imponerede til schweissprøve

22-05-2025 09:16, af Cecilie Friis Amstrup

Den irske ulvehund Butler er den første af sin race i Danmark, der har opnået en 1. præmie i en schweissprøve med et spor, der var 400 meter langt og tre timer gammelt. En præstation, der viser, at også de store mynder kan arbejde med næsen og nyde det.

Danske juniorhandlere strålede i Slovenien

25-05-2025 06:56, af Cecilie Friis Amstrup

To unge danske talenter havde en uforglemmelig oplevelse ved en international udstilling i Maribor, hvor de klarede sig flot i både juniorhandling og i raceringene

Dansk borzoi imponerede ved verdensmesterskabet i lure coursing

27-05-2025 13:02, af Cecilie Friis Amstrup

Borzoien Nina tog alle på sengen, da hun sprang fra en 22. plads og opnåede titlen som viceverdensmester i lure coursing

Danmarks bedste politihund er gået bort

24-05-2025 07:40, af Cecilie Friis Amstrup

Thor, der blev kendt som en af Danmarks mest effektive og modige politihunde, har efter en kort sygdom taget sine sidste skridt. Gennem et tæt samarbejde med sin fører Karsten Hav Sørensen har Thor reddet liv, opklaret alvorlige sager og sat et uudsletteligt præg på dansk politihistorie.

10 tegn på kræft hos hunde

26-06-2021 10:10, af Astrid Gerd Holtet

Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse

Frihed på to hjul - også med tre hunde

23-05-2025 07:47, af Aya Lindborg

Når rejsefeber og rastløshed fylder både krop og sind, men kærligheden til tre hunde også kræver sin plads i tilværelsen, gælder det om at finde en måde at kombinere disse. Derfor drager vi, Aya og Jesper, ud på et stort rejseprojekt, hvor vi vil besøge alle de østeuropæiske lande med vores tre hunde på cykel.

Faldende fødselsrate: Yngre danskere vælger kæledyr frem for børn

26-05-2025 08:52, af Cecilie Friis Amstrup

I en tid hvor fødselsraten i Danmark falder, viser en ny undersøgelse fra Agria, at 56 procent af de 18-39-årige kæledyrsejere mener, at hund og kat helt eller til en vis grad kan være et alternativ til at få børn.

Fra ar på skulderen til armene i vejret

20-05-2025 08:35, af Cecilie Friis Amstrup

Grand danoisen med det store hjerte og den smittende glæde overvandt både modgang og fysiske ar for at nå til tops i udstillingsringen

Seniorhunden – 10 ting der sker når hunden bliver gammel

15-10-2017 12:03, af Astrid Gerd Holtet

Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.