Rabies er en dødelig virussygdom, der angriber nervevævet og giver lammelser, der i sidste ende er dødelige. Sygdommen kan ramme alle varmblodede arter, herunder også mennesker. Virussen smitter via spyt, oftest ved bid, og spreder sig til nervesystemet. Her medfører det en række symptomer hos hundene, blandt andet skyhed, aggression og andre adfærdsændringer, samt savlen, synkebesvær og lammelser. Fra hunden er blevet bidt, kan der gå alt fra få dage til flere måneder før symptomerne viser sig.
Der findes forskellige typer af rabies, og i Danmark har vi kun flagermuserabies (European Bat Lyssa Virus), som primært findes i flagermusebestanden, men som også kan smitte til andre dyr og mennesker. Denne form for rabies er sidst fundet i Danmark i 2009.
Klassisk rabies, også kaldet hundegalskab, har ikke været set i Danmark siden 1982, men ses stadig på verdensplan. Det estimeres, at der årligt dør 35.000-40.000 mennesker af rabies – stort set alle i udviklingslandene.
Det er ikke muligt at behandle en hund, der er syg med rabies, og i Danmark skal hunde aflives, hvis de bides af et rabiessmittet dyr, også selv om hunden er vaccineret mod sygdommen.
For at begrænse smittespredningen, har flere lande, heriblandt Danmark, regler om at alle hunde, der rejser ind i landet, skal være vaccineret mod sygdommen. Det er derfor vigtigt, at du har styr på din hunds vaccinationer, inden du rejser på ferie.
Dette er fjerde artikel i en serie, hvor vi kigger nærmere på de sygdomme som vi kan vaccinere vores hunde imod – næste gang ser vi på parvovirus.
Kilder: Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen
/Astrid Gerd Holtet, dyrlæge
Der er hundesyge i Skive. Derfor er det i denne tid ekstra vigtigt, at hunden er vaccineret, da den så er beskyttet mod den dødelige sygdom
Overvejer du at tage mod varmere himmelstrøg, og skal hunden med, så skal du være opmærksom på sygdommen Leishmaniasis
Det er muligt at vaccinere sin hund mod sygdommen borreliose, men hvad er det for en sygdom der ligger bag vaccinationen?
Vi ser lidt nærmere på syv symptomer, som er vigtige for alle hundeejere at kunne genkende
Den engelske springer spaniel Sainz er både en elsket familiehund og showstjerne, og ved årets første DKK udstilling i Fredericia løb han med den eftertragtede titel som Best in Show.
Foråret har meldt sin ankomst, solen begynder så småt at varme, og scenen er sat, så kom og vær med til årets første store udendørs hundeudstilling, som strækker sig over hele tre dage. Danmarks største hundeorganisation, Dansk Kennel Klub, åbner endnu engang dørene til en fantastisk udstillingsweekend på Roskilde Dyrskueplads den 9.-11. maj 2025, og du er selvfølgelig inviteret med.
Øjnene hos hunde er følsomme, og det kan være svært at se forskel på ufarlige og alvorlige øjenproblemer. Her får du 8 tegn på øjenproblemer, som du bør tage alvorligt
Med Hjem-Is kan hunde få deres helt egen is leveret direkte til døren. For opdrætter Brigitte Malou Christensen er hundeisen blevet et fast indslag ved både fødselsdage og hverdagsforkælelse, og ismanden Victor er blevet en kær gæst med logrende velkomst.
Halter økonomien eller er dyreholdet vokset dig over hovedet, så kan du i denne og næste uge gratis indlevere dit dyr hos Dyreværnet
Den gule blomst i haven er ikke bare flot at se på, men kan også styrke din hunds fordøjelse og understøtte organer som lever og nyrer. Hvis du samler den med omtanke, kan hele planten bruges som et naturligt supplement i foderet.
Når hunden bliver gammel, sker der en masse ændringer, som har betydning for dens sundhed. Vi har kigget nærmere på ti af de ting, der ændrer sig hos seniorhunden.
Den svenske tilgang, hvor besøgshundeteams gennemgår en grundig uddannelse med fokus på hundens tryghed og kvaliteten af samværet med de ældre, fik mig til at pakke kufferten og rejse nordpå.
Ti vigtige tegn på kræft hos hunde, som du ikke må overse